El projecte BioGenoma dels Països Catalans. El Genoma de Gaia als Països Catalans

Direcció

Montserrat Corominas i Guiu
Universitat de Barcelona

Ponent

Roderic Guigó i Serra
Institut d'Estudis Catalans - CRG-BIST-UPF

Equip de recerca:

Pere Puigdomènech, IEC Secció de Ciències Biològiques
Montserrat Corominas, Societat Catalana de Biologia
Jordina Belmonte, ICHN
Ivo Gut, CNAG
Tomàs Marquès, IBE (CSIC-UPF)
Juli Pujade-Villar, ICHN
Josep Germain, ICHN
Marc Martí-Renom, Societat Catalana de Biologia
Raül Delgado, Societat Catalana de Biologia
 
Síntesi

Un dels reptes científics i socials més importants actualment és augmentar la nostra comprensió de la biodiversitat de la Terra per de poder administrar els recursos de manera responsable. Per tal d’afrontar aquest repte és necessari adquirir nous coneixements (organització, evolució, funcions o com interaccionen) dels organismes del planeta.

Earth BioGenome Project https://www.earthbiogenome.org/ va sorgir com un projecte global que té com a objectiu seqüenciar, catalogar i caracteritzar els genomes de les espècies eucariotes de la terra durant un període de deu anys https://www.pnas.org/content/115/17/4325 i, per tant, només es podrà dur a terme mitjançant un esforç internacional coordinat.
 
El projecte BioGenoma de Catalunya  (CBP) té com objectiu a llarg termini la producció d’un catàleg detallat de les espècies eucariotes dels Països Catalans. És, sens dubte, un projecte ambiciós i que pot resultar difícil d’implementar però la combinació d’una rica tradició naturalista juntament amb les infraestructures tecnològiques que existeixen actualment a Catalunya haurien de permetre implementar amb èxit el CBP.
 
Com a part de l’EBP, el projecte de BioGenoma de Catalunya (CBP) té com objectiu seqüenciar totes les espècies eucariotes (o indígenes) dels Països Catalans. Els Països Catalans formen part de la conca mediterrània, un dels trenta-cinc punts d’interès mundial de la biodiversitat: les àrees més biològiques i amenaçades de la Terra. Amb més de dos milions de quilòmetres quadrats, aquest punt d’accés és el segon més gran del món i el tercer més ric en termes de biodiversitat vegetal. Al mateix temps, les activitats humanes han configurat profundament els ecosistemes de la conca mediterrània al llarg de la història recent. Aquests ecosistemes són, per tant, un punt de referència per comprendre els efectes del canvi global en la biodiversitat. Els Països Catalans, a causa de la gran varietat d’hàbitats i biòtops dins d’un territori bastant petit, capturen proporcionalment una gran part de la biodiversitat mediterrània. 
 
 
EL GENOMA DE GAIA als Països Catalans
 
Gaia, el nom grec per a la Mare Terra, és també la teoria d’acord amb la qual la Terra funciona com un sistema cibernètic en el qual els éssers vius col·lectivament, interactuant amb l’entorn inorgànic, defineixen i mantenen les condicions que fan possible la vida. La frenètica activitat de l’espècie humana, tanmateix, està alterant aquestes condicions de manera substancial, la qual cosa ha donat lloc a una reducció dramàtica de la biodiversitat. Aquesta reducció, al seu torn, contribueix a accelerar la destrucció de les condicions que permeten la vida sobre la Terra.
 
Cal un esforç planetari per a revertir o controlar l’impacte de l’activitat humana sobre la biosfera i mantenir-ne la biodiversitat. L’Earth Biogenome Project (EBP) té precisament com a objectiu l’obtenció de la seqüència del genoma de totes les espècies (eucariotes) que habiten la Terra. Aquesta seqüència constitueix el substrat genètic de la biodiversitat: és el genoma de Gaia. L’EBP ha d’involucrar les societats i els pobles de tot el món, que són dipositaris del coneixement —acumulat durant generacions— sobre l’entorn natural en el qual viuen. Des de l’Institut d’Estudis Catalans, volem contribuir a aquesta iniciativa liderant el projecte de seqüenciació del genoma de totes les espècies eucariotes que viuen als Països Catalans.

 

Paraules clau

Biodiversitat, espècies amenaçades

 

Inici del projecte

2019 -

 

Antecedents

La comprensió de la biodiversitat de la Terra i la gestió responsable dels seus recursos es troba entre els principals reptes científics i socials d’aquest segle. Earth BioGenome Project (EBP) https://www.earthbiogenome.org/. El resultats de l’EBP proporcionen informació sobre una àmplia gamma de qüestions principals que preocupen a la humanitat, com l’impacte del canvi climàtic en la biodiversitat, la conservació de les espècies amenaçades i els ecosistemes, i la preservació i la millora dels serveis dels ecosistemes. Aquest projecte contribuirà també a comprendre la biologia, l’ecologia i l’evolució i facilitarà avenços en l’agricultura, la medicina i les indústries basades en la vida. Ajudarà, entre d’altres, a descobrir nous recursos medicinals per a la salut humana, a millorar el control de les pandèmies, identificar noves variants genètiques per millorar l’agricultura i descobrir nous biomaterials i noves fonts d’energia, entre d’altres.

 

Resultats

El 8 de gener de 2020 el Catalan Biogenome Project (CBP) ha estat reconegut com a node oficial de l’Earth Biogenome Project (EBP)
https://www.earthbiogenome.org/participating-institutions
 
Organització del Simposi Internacional a Barcelona Genomics for Biodiversity Symposium, Barcelona 12 i 13 de setembre de 2019.
 
Creació de la pàgina web https://scb.cat/biogenoma complementada amb les xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram sota el hashtag #Biogenoma
 
El Projecte Biogenoma es va presentar al congrés Biogenomics for Diversity 2020, organitzat pel Wellcome Sanger Institute, en el marc d’una sessió dedicada a projectes europeus i liderada per Montserrat Corominas.

 

Més informació

 

 

 

 

 

Secció de Ciències Biològiques

Àrea geogràfica


Pàgines Web

https://scb.cat/biogenoma

 
 

 

 

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència