dilluns

11

gener


16 h

 

Virtual

16 h

Des de la Secció Biologia i Societat de la Societat Catalana de Biologia, amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, proposem una nova Jornada de Santa Llúcia per tal d’acostar el coneixement científic actualitzat a tot el públic, tant acadèmic com no acadèmic, que vulgui assistir-hi. Enguany, donada la situació que estem vivint, la jornada serà telemàtica per tal que tothom pugui seguir-la amb total seguretat. 

Fa prop de dues dècades el camp de la biologia va experimentar un gran salt amb el Projecte Genoma Humà. El 2003 es va publicar per primera vegada la seqüència completa de nucleòtids de l’ésser humà. Aquest projecte va ajudar a descodificar el DNA humà, va permetre plantejar-nos noves hipòtesis i possibilitats de recerca i va fer que prenguessin una gran rellevància les millores que podia tenir en el camp de la medicina. 

Avui, podem afirmar que conèixer la seqüència del genoma ha permès obrir noves vies d’investigació que anteriorment qualificàvem de ciència-ficció. És possible modificar la seqüència del genoma dels nostres embrions? El destí de les nostres cèl·lules té a veure amb la disposició espacial del genoma? La seqüència del nostre genoma pot predir el moment de la nostra mort? Quin paper té el genoma en certes malalties com la infecció per SARS-CoV-2? Aquestes innumerables qüestions topen, però, amb els perills socials que també pot dur la coneixença del genoma, cosa que genera nombrosos debats bioètics. 
 
Dialogarem sobre totes aquestes qüestions i altres dubtes que puguin sorgir amb els ponents de la Jornada de Santa Llúcia. 
 
 
 

Organitza: 


Agenda

dijous

30

juny
 

12 h

dilluns

4

juliol
 

18.30 h

dilluns

4

juliol
 

9.30 h

dimarts

5

juliol
 

9 h

divendres

8

juliol
 

9 h

dimarts

12

juliol
 

12 h

dijous

14

juliol
 

19 h

dijous

21

juliol
 

9 h