Torna a l'agenda

Jornades de la Secció Filològica de l’IEC a la Cerdanya

Organització:

Secció Filològica de l’IEC, l’Institut Franco-Català Transfronterer i el Centre de Recerques sobre les Societats i els Medis a les Mediterrànies (CRESEM) de la Universitat de Perpinyà.

divendres 21 octubre 2022
Del 18 al 22 d'octubre

 La Cerdanya

Des de fa més de trenta anys, la Secció Filològica (SF) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) organitza una de les seves sessions mensuals en un indret diferent del país. En el marc d’unes jornades acadèmiques, la SF pretén alhora fer-se sabedora de la recerca que es duu a terme en el seu àmbit científic i donar a conèixer l’activitat de normativització de la llengua catalana que fa des de la seu barcelonina i des de tots els racons de les terres catalanoparlants. Enguany per primera vegada s’ha triat la Cerdanya, l’única comarca catalana històricament i geogràficament migpartida entre els dos estats espanyol i francès. Aquestes jornades se celebren a Puigcerdà i a Llívia els dies 21 i 22 d’octubre.

Les sessions tindran lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà, la tarda del divendres, i a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Llívia, el matí del dissabte. A les activitats obertes al públic, es podrà gaudir de les intervencions d’especialistes cerdans en llengua i ciències afins (història, etnografia, literatura, ensenyament, etc.). D’altra banda, diversos membres de la SF exposaran els nombrosos instruments de treball elaborats per la Secció per al servei de tothom, com ara el Diccionari, la Gramàtica, l’Ortografia, etc. La SF obrirà el debat amb el públic i respondrà igualment a totes les preguntes sobre la llengua catalana que es vulguin formular en relació amb les feines que es fan diàriament en gramàtica, lexicografia, estandardització o onomàstica. Les jornades han estat preparades amb el suport de moltes entitats, institucions locals i actors culturals i polítics de la contrada.

La coordinació de les jornades ha estat a càrrec de Joan Peytaví Deixona (IEC i Universitat de Perpinyà Via Domícia), Ramon Sistac (IEC i Universitat de Lleida) i Manel Figuera (SCC de la Cerdanya i Consorci per a la Normalització Lingüística).

Més informació