Agenda
 

dilluns
26  octubre  2020

Simposi TIR-FOR I: «De l’estudi del territori a la cartografia digital»

El simposi tindrà lloc els dies 26 i 27 d’octubre.

Les grans possibilitats que ofereix la cartografia digital l’han convertida en una eina essencial per a la recerca i la divulgació del coneixement sobre el món romà. Els resultats de la recerca esdevenen exponencialment potents amb motiu de la col·laboració d’esforços. Cada cop és més clar que els objectius importants requereixen disposar de xarxes internacionals d’investigadors que tracin fites comunes i prenguin acords sobre la metodologia de treball. En aquest context, té una importància especial el fet que els estudis de poblament, xarxes de comunicació i elements econòmics, de toponímia i topografia arqueològica, així com els estudis de territori i de paisatge, que són en la base de molts d’aquests processos cartogràfics, utilitzin metodologies consensuades per a poder interactuar i construir col·lectivament els mapes del món romà, explorant les enormes potencialitats de les dades obertes enllaçades (linked open data).

Cal fer xarxa entre els diferents equips de recerca per a arribar a enteses en la traducció cartogràfica dels elements estudiats i, en aquest punt, fer una valoració de la investigació que es duu a terme i oferir un fòrum de diàleg. Per aquestes raons, la Comissió Internacional per a la TIR-FOR convoca el primer Simposi TIR-FOR, un espai en què poder reflexionar i debatre sobre la interacció indissociable entre la recerca sobre poblament, territori i topografia arqueològica i la cartografia digital. Consegüentment, el simposi està obert a la participació dels investigadors interessats en aquesta temàtica.

Les comunicacions i pòsters s’han de presentar abans del 30 d’abril de 2020 a la pàgina d’inscripcions. El comitè científic del simposi valorarà l’adequació de les propostes a la temàtica del simposi i donarà resposta abans del 30 de maig de 2020. A partir de les propostes acceptades, s’elaborarà el programa definitiu.

Les llengües del simposi són català, castellà, anglès, francès i italià.

Pòster del Simposi.

Més informació.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora:19 h 

Organització: Institut d’Estudis Catalans, Institut Català d’Arqueologia Clàssica i Societat Catalana d’Estudis Històrics