dilluns 1 / febrer / 2010

Sisena trobada de joves investigadors dels Països Catalans

Durant dos dies, la ciutat de València acollirà aquesta trobada, que està orientada a donar a conèixer els treballs d’investigació dels grups de recerca que treballen en química als Països Catalans; estimular els joves investigadors a protagonitzar la transmissió dels treballs a la resta de la comunitat científica, i promoure la comunicació i la cooperació entre els investigadors que treballen en les diferents disciplines de la química.

Lloc: saló d’actes de l’aulari interfacultatiu del Campus de Burjassot - Universitat de València (avinguda de Primer de Maig, s/n, de Burjassot)

Hora1 de febrer, a les 9.30 hores; 2 de febrer, a les 9 hores

Organitza: Societat Catalana de Química - IEC


 

dilluns 1 / febrer / 2010

Conferència: «La recepció del gòtic internacional a la Corona d’Aragó»

El doctor Joan Valero pronunciarà aquesta conferència dins el cicle «Martí l’Humà i les forces artístiques», en què s’analitzarà la figura del monarca i les formes artístiques del temps en què va regnar. El cicle, organitzat per la filial de l’IEC Amics de l’Art Romànic, serveix per a commemorar el sis-centè aniversari de la mort del monarca i se celebrarà fins al mes de març.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l'Art Romànic - IEC


 

dilluns 1 / febrer / 2010

«Escriure amb els ulls: Herta Müller», conferència sobre el Premi Nobel de Literatura

La conferència, a càrrec de Maria Lluïsa Siguan, del Departament de Filologia Anglesa i Alemanya de la Universitat de Barcelona, s’inclou dins el cicle «Els premis Nobel de l'any 2009», de València. L'objectiu del cicle és explicar i debatre els treballs guardonats amb els premis Nobel, que concedeix l'Acadèmia Sueca.

Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània (edifici Octubre, carrer de Sant Ferran, 12, València)

Hora19 hores

Organitza: IEC


 

dimarts 2 / febrer / 2010

II Setmana de l’Educació Plurilingüe: «Del bilingüisme al plurilingüisme escolar»

Cada dia, del 2 al 9 de febrer, se celebraran conferències i tertúlies sobre l’educació plurilingüe en el segle XXI, un període marcat pels fenòmens socioculturals i demogràfics lligats a la globalització i les tecnologies de la informació, entre d’altres.

Lloc: saló de graus de l’Escola d’Òptica de la Universitat d’Alacant (Campus de Sant Vicent del Raspeig)

Hora18 hores

Organitza: Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de la Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimarts 2 / febrer / 2010

Seminari: «La introducció de l’electricitat per a usos domèstics a Catalunya a l’inici de la dècada dels 30 del segle XX»

A càrrec de Jordi Ferran, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). El seminari s’emmarca dins el cicle Seminaris i Col·loquis d’Història de la Ciència i de la Tècnica 09.10.

Lloc: seu de l’Agrupació Astronòmica d’Osona (carrer del Pare Xifré, 1 i 3, de Vic)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica - IEC


 

dimecres 3 / febrer / 2010

«Empreses, mercats i la gestió dels béns comunals», conferència sobre el Premi Nobel d’Economia, concedit a Elinor Ostrom i Oliver E. Williamson

A càrrec de F. Xavier Mena, d’ESADE, la conferència forma part del cicle «Els premis Nobel de l'any 2009», de València, que té per objectiu explicar i debatre els treballs guardonats amb els premis Nobel, que concedeix l'Acadèmia Sueca.

Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània (edifici Octubre, carrer de Sant Ferran, 12, València)

Hora19 hores

Organitza: IEC


 

dimecres 3 / febrer / 2010

L’IEC participa a la fira Expolangues de París, que enguany té la llengua catalana com a convidada d’honor

Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica, i Joan Veny, membre de l’IEC, presentaran el Petit atles lingüístic del domini català el dia 3 de febrer, en una conferència en què també es parlarà sobre els projectes de recerca, normativització i normalització de la llengua que du a terme l’IEC. L’endemà, dijous 4 de febrer, el president de l’Institut, Salvador Giner, participarà a la taula rodona «Quelles solidarités entre langues romanes?», en què experts i acadèmics de països diversos valoraran quins projectes comuns poden plantejar-se les llengües romàniques a partir del diàleg i la solidaritat.

Lloc: Porte de Versailles, hall 5.2, de París

Hora3 de febrer, a les 14.30 hores; 4 de febrer, a les 12 hores

Organitza: Ministeri de Cultura i Comunicació de la República Francesa i Institut Ramon Llull


 

dijous 4 / febrer / 2010

Conferència: «La dificultat de la Generalitat republicana per a aconseguir una administració de justícia pròpia»

A càrrec de Federico Vázquez Osuna, investigador de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d'Estudis Jurídics - IEC


 

dijous 4 / febrer / 2010

Presentació de dos llibres sobre els efectes dels incendis en els sòls forestals

Acte de presentació dels llibres Fire effects on soils and restoration strategies, editat per Artemi Cerdà i Peter R. Robichaud, i Efectos de los incendios forestales sobre los suelos en España. El estado de la cuestión visto por los científicos españoles, editat per Jorge Mataix-Solera i Artemi Cerdà.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia - IEC


 

divendres 5 / febrer / 2010

Roda de premsa de presentació del primer volum de l’obra completa de Valentí Almirall

Aquest primer volum recull l’obra del polític català des del 1867 fins al 1879. L’edició és a cura de Josep M. Figueres, historiador i professor d’història del periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, i la direcció del projecte és a càrrec d’Albert Balcells, membre de l’IEC. En la presentació als mitjans de comunicació intervindran, a part de Figueres, el catedràtic d’història del periodisme de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Guillamet, i la presidenta de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, Maria Teresa Ferrer i Mallol.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l'IEC

Hora12 hores

Organitza: IEC


 

divendres 5 / febrer / 2010

Conferència: «Un modelo bioeconómico con optimización endógena para el uso regulado de recursos en acceso abierto»

A càrrec de José María da Rocha, de la Universitat de Vigo.

Lloc: sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (Passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

divendres 5 / febrer / 2010

Fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física

Alumnes d’ensenyament secundari d’arreu de Catalunya participaran a la fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física, que se celebrarà en diversos llocs del territori català. L’objectiu de la prova no és comprovar el nivell mínim de coneixements sobre física, sinó la comprensió de les lleis de la física i el grau de maduresa i creativitat dels alumnes. Els millors classificats participaran a la XXI Olimpíada Estatal de Física, que se celebrarà el mes d’abril a Alacant.

Lloc: Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, Escola Tècnica Superior del campus de Montilivi de la Universitat de Girona; edifici Polivalent del campus de Cappont de la Universitat de Lleida i la Facultat de Química del campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Hora15.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Física - IEC


 

divendres 5 / febrer / 2010

Conferència: «El valencianisme a la Plana i el lideratge dels Gaetà Huguet»

El membre de la Secció Filològica de l’IEC i delegat de la seu de Castelló, Vicent Pitarch, pronunciarà aquesta conferència per a commemorar l’Any Huguet, un referent de la cultura valenciana de principi del segle XX. Aquest acte, juntament amb l’exposició «Mirades creuades», d’Antoni Miró —que es podrà veure fins al 21 de febrer a la sala d’exposició de l’edifici Caixa Rural de Vila-real (plaça de la Vila, 3)― formen part del programa de la proclamació de la Socarrada Major 2010, que organitzen l’Associació Cultural Socarrats de Vila-real i l’IEC.

Lloc: sala d’actes de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) de Vila-real

Hora19 hores

Organitza: Associació Cultural Socarrats de Vila-real i IEC


 

divendres 5 / febrer / 2010

I Jornada de Cromatina i Epigenètica

L’objectiu de la Jornada és posar en contacte els diferents grups de recerca que treballen en aquest àmbit de la biologia molecular a Catalunya, per exposar i discutir els resultats i enfortir les relacions i les col·laboracions. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora9 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

dilluns 8 / febrer / 2010

Conferència: « El rei Martí i els banys»

El secretari d’Amics de l’Art Romànic, filial de l’IEC, Joaquim Graupera, pronunciarà aquesta conferència dins el cicle «Martí l’Humà i les forces artístiques», en què s’analitzarà la figura del monarca i les formes artístiques del temps en què va regnar. El cicle serveix per a commemorar el sis-centè aniversari de la mort del rei Martí l’Humà i se celebrarà fins al mes de març.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic - IEC


 

dilluns 8 / febrer / 2010

Conferència: «Competitivitat a Catalunya»

A càrrec de Xavier Vives, professor d’economia i finances i director del Centre d’Investigació Sector Públic - Sector Privat de l’IESE Business School.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia - IEC


 

dilluns 8 / febrer / 2010

Presentació del llibre Idea de l’home, idea de Déu: Filosofia i religió en el pensament de Gerhard Krüger

El llibre, de Joan Ordi, ha estat guardonat amb el Premi Joan Maragall 2008, que convoca la Fundació Joan Maragall. A més de l’autor, hi intervindran Carles Llinàs, que pronunciarà la conferència «La figura de Krüger i la seva lectura de Kant» i Jordi Sales, amb la intervenció titulada «La lectura de Plató, font constant del filosofar».

Lloc: Sala Turró de la Reial Acadèmia de Medicina (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Fundació Joan Maragall, Editorial Cruïlla i Societat Catalana de Filosofia - IEC


 

dimecres 10 / febrer / 2010

Salvador Giner assisteix a la inauguració de l’Any Vicens Vives

L’acte dóna el tret de sortida a les activitats que se celebraran durant el 2010 per a commemorar el centenari del naixement i el cinquantè aniversari de la mort de Jaume Vicens Vives (Girona, 1910 - Lió, 1960). L’acte serà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i hi participaran personalitats del món acadèmic i cultural, a més de la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde; els dos expresidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Pasqual Maragall, i els consellers Joan Manuel Tresserras, Antoni Castells, Ernest Maragall i Joaquim Nadal. L’hispanista i historiador britànic Sir John Elliott pronunciarà la conferència inaugural «Jaume Vicens, ahir i avui».

Lloc: Saló Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya

Hora19 hores

Organitza: Any Vicens Vives


 

dijous 11 / febrer / 2010

Conferència: «The Sámi languages - areal distribution, main structure and the struggle for survival»

A càrrec de Nils Øivind Helander, professor del Sámi University College de Noruega. La conferència forma part del cicle «La gestió interestatal de llengües transfrontereres», que organitza la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’IEC.

Lloc: Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, edifici Josep Carner, aula 0.2 (carrer d’Aribau, 2, de Barcelona)

Hora18.30 hores

Organitza: Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’IEC


 

dijous 11 / febrer / 2010

Salvador Giner presideix l’acte inaugural del FLaReNet Forum 2010

El president de l’IEC presidirà la inauguració de FLaReNet (que respon a les sigles de Fostering Language Resources Network), un fòrum internacional que té per objectiu desenvolupar una visió comuna al voltant de les tecnologies aplicades al llenguatge i als recursos lingüístics.

Lloc: Sala Pi i Sunyer i Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora9 hores

Organitza: FLaReNet


 

divendres 12 / febrer / 2010

Conferència: «Impressions de la cimera del clima de Copenhaguen»

A càrrec de Salvador Pueyo, de l’Institut Català de Ciències del Clima.

Lloc: sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

divendres 12 / febrer / 2010

Conferència: «Dissection of the molecular factors involved in the interplay between non-typable haemophilos influenzae and the human respiratory epithelium»

A càrrec de Pau Morey, del Centre Internacional de Medicina Respiratòria Avançada (CIMERA), de Mallorca.

Lloc: aula multiusos de l’edifici dels Serveis Científicotècnics de la Universitat de les Illes Balears (carretera de Valldemossa, km 7.5, de Palma)

Hora9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

dilluns 15 / febrer / 2010

Exposició: «La cultura a l’Espanya del segle XX: l’origen del CSIC»

L’exposició, que relata els orígens del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), es podrà veure fins al 26 de febrer a Madrid.

Lloc: Centro Cultural Santa Petronila (calle de María Martínez Oviol, 12, Madrid)

Horade dilluns a divendres, de 9.30 a 13.30 i de 17 a 19 hores

Organitza: ANEI SIGLO XXI i la secció d’Alacant de la Societat Catalana de Biologia - IEC


 

dimarts 16 / febrer / 2010

Presentació del llibre El euskera en la Comunidad Autónoma Vasca (2009): Una aproximación a la diversidad lingüística

El llibre, de Miquel Gros, advocat i sociolingüista, fa una breu introducció a la diversitat lingüística europea i espanyola, per a presentar seguidament l’evolució de l’euskera en la comunitat autònoma basca al llarg de les tres darreres dècades i les expectatives de futur, d’acord amb les dades demolingüístiques.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística - IEC


 

dimecres 17 / febrer / 2010

Presentació del manual Fonaments de sociologia: Les relacions entre la naturalesa i la cultura

El manual és obra de Josep M. Masjuan i ha estat publicat pel Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona. La presentació serà a càrrec del professor Jordi Guiu i de Josep M. Rotger, president de l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Associació Catalana de Sociologia - IEC


 

dijous 18 / febrer / 2010

L’IEC dóna a la Biblioteca Carlos Monge Alfaro de la Universitat de Costa Rica un centenar d’exemplars sobre ciències socials de l’Institut

La donació es farà en el marc del VI Encuentro de Historiadores de la Prensa y el Periodismo en Iberoamérica, que tindrà lloc a la Universitat de Costa Rica del 17 al 19 de febrer. Hi participaran María Eugenia Briceño, directora del Sistema Nacional de Bibliotecas de Costa Rica, i Mario Zaragoza, representant del Casal Català de Costa Rica, que llegirà un missatge del president de l’IEC, Salvador Giner. Tot seguit, Josep M. Figueres, historiador del periodisme i soci de la Societat Catalana de la Comunicació, filial de l’IEC, pronunciarà la conferència «Edición y cultura catalana en el siglo XX».

Lloc: Biblioteca Carlos Monge Alfaro de la Universitat de Costa Rica

Hora15 hores (hora local)

Organitza: Casal Català de Costa Rica i IEC


 

dijous 18 / febrer / 2010

Sessió: «Vine a fer un tast de l’actualitat alimentària»

Els responsables de les Comissions de treball de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), filial de l’IEC, exposaran i analitzaran, en quatre ponències, alguns dels temes que han treballat al llarg del 2009: «Fregits pels fregits: els fregits a la cuina catalana», per Pere Castells; «Legislació per a no lletrats: conceptes bàsics», per Sílvia Bañares; «Els greixos a la dieta avui dia: aspectes de nutrició i salut», per Ramon Segura, i «La recerca alimentària a Catalunya: sabem tot el que s’està fent?», a càrrec de Montserrat Rivero.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació - IEC


 

dijous 18 / febrer / 2010

Lectura del còmic Ramon Llull: la controvèrsia jueva, d’Eduard Torrents

En aquesta lectura intervindrà l’autor, que és enginyer industrial, i Àlex Martínez Giralt, prologuista de l’obra i investigador d’història medieval. Moderarà la sessió Jordi Ojeda, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ojeda és el coordinador del cicle de lectures «Còmic, ciència i tecnologia», que s’inicia amb la lectura d’aquest còmic que recupera la figura de Ramon Llull. L’objectiu del cicle és divulgar la ciència i la tecnologia en la societat, utilitzant l’art com a instrument pedagògic mitjançant l’aproximació de dos àmbits —l’artístic, per una banda, i el científic i el tecnològic, per l’altra— i contribuir d’aquesta manera al debat i a la reflexió participativa i oberta en un auditori ampli i interdisciplinari.

Lloc: Aula Capella de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona, ETSEIB (avinguda Diagonal, 647, de Barcelona)

Hora18 hores

Organitza: Càtedra Unesco de Tècnica i Cultura de la UPC i Societat Catalana de Tecnologia - IEC


 

dijous 18 / febrer / 2010

Jornada «Vicens Vives, més enllà de l’historiador»

Per commemorar el cinquantè aniversari de la mort i el centè del naixement de Jaume Vicens Vives, membre de l’IEC, diversos experts analitzaran la figura de l’historiador. La presentació de la Jornada serà a càrrec d’Albert Balcells, membre de l’IEC i director de l’Arxiu de l’IEC. Enric Pujol, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), pronunciarà la conferència «L’acadèmic i la seva evolució ideològica»; Jaume Sobrequés, president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’IEC, durà a terme la conferència «L’editor i les diverses connexions polítiques», i Antoni Simon, membre de l’IEC i catedràtic de la UAB, oferirà la ponència «L’historiador i la seva escola en el context hispànic». La jornada serà presidida per Salvador Giner, president de l’Institut. Aquesta activitat s’emmarca en els actes de commemoració de l’Any Jaume Vicens Vives.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC


 

dijous 18 / febrer / 2010

Presentació del lloc web dedicat al professor Juan José García Domínguez

Amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la mort del químic ―considerat per la comunitat professional un científic entusiasta i creatiu, impulsor de les investigacions de tensioactius, pèptids, proteïnes i química sostenible―, es presentarà el web homenatge http://juanjosegarciadominguez.com. Presentarà l’acte Romà Tauler, president de la Societat Catalana de Química, filial de l’IEC; Gregori Valencia, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya, oferirà una visita guiada pel web, i Claudi Mans, professor de la Universitat de Barcelona, pronunciarà la conferència «Gastronomia interfacial i col·loïdal».

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Comité Español de la Detergencia, Tensioactivos y Afines i Societat Catalana de Química - IEC


 

dijous 18 / febrer / 2010

Presentació d’Enciclopèdia de Menorca amb motiu del trentè aniversari de la publicació

L’obra ha estat editada per Obra Cultural de Menorca amb motiu del trentè aniversari de l’inici de la publicació. Hi intervindran Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat de Catalunya; Marc Pons, president del Consell Insular de Menorca; Joan Lluís Torres Faner, conseller de Cultura del Consell Insular de Menorca; Jordi Carbonell, membre de la Secció Filològica de l’IEC, i Joan Miquel Vidal Hernández, director de l’obra.

Lloc: Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya (carrer de l’Hospital, 56, de Barcelona)

Hora19.30 hores

Organitza: Consell Insular de Menorca, Obra Cultural de Menorca i IEC, amb la col•laboració de la Biblioteca de Catalunya


 

divendres 19 / febrer / 2010

Conferència: «Biorritmos en márgenes continentales profundos: implicaciones cronobiológicas y potenciales escenarios tecnológicos»

A càrrec de Jacopo Aguzzi, del Departament de Recursos Marins Renovables de l’Institut de Ciències del Mar.

Lloc: sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

divendres 19 / febrer / 2010

Conferència: «Utilización de phylochips para la detección de acidobacteria en sedimentos marinos»

A càrrec d’Arantxa López López, de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, IMEDEA (CSIC-UIB), de Mallorca.

Lloc: aula multiusos de l’Edifici dels Serveis Científicotècnics de la Universitat de les Illes Balears (Palma)

Hora9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

divendres 19 / febrer / 2010

IX Jornada de Protecció Vegetal

La conferència inaugural serà a càrrec de Roderic Guigó, del centre de Regulació Genòmica de Barcelona, que parlarà del genoma i de la importància de la bioinformàtica en aquest àmbit d’investigació. A dos quarts de cinc de la tarda, Pere Puigdomènech, membre de l’IEC, parlarà de la recerca en els genomes de les plantes i les aplicacions que se’n deriven, incloent-hi la modificació genètica de les plantes. A més, es presentaran diverses comunicacions i finalment es lliurarà III Premi Claudi Barberà a la millor comunicació oral presentada per un/a estudiant sobre la protecció vegetal.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora9.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris - IEC


 

dissabte 20 / febrer / 2010

VII Matinal Pràctica de Biologia Molecular

En aquesta jornada, que serà a càrrec de Natalia Ricco, llicenciada en biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, s’explicaran —de manera pràctica, didàctica i clara— les principals tècniques de manipulació dels àcids nucleics. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya, UIC (carrer de Josep Trueta, s/n, Sant Cugat del Vallès)

Hora9 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

dilluns 22 / febrer / 2010

Debat sobre l’obra Israel o Atenas: Ensayos sobre religión, teología y racionalidad, de Jürgen Habermas (2001)

És la setzena sessió del Seminari de Teoria Sociològica Crítica Raimon Bonal que organitza l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC. Cal inscripció prèvia.

Lloc: sala A de l’edifici de l’IEC situat al carrer de Maria Aurèlia Capmany, 14, de Barcelona

Hora18 hores

Organitza: Associació Catalana de Sociologia - IEC


 

dilluns 22 / febrer / 2010

Curs: «Present i futur dels tractaments fitosanitaris a les àrees verdes »

Josep M. Riba, biòleg, parlarà de les tècniques de control de les plagues per endoteràpia, i Jesús Altabella, enginyer tècnic agrícola, analitzarà quin és l’estat actual de les tècniques de lluita contra el morrut de les palmeres. El curs s’emmarca dins la vint-i-sisena edició de les Monografies de Paisatgisme i Jardineria. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris - IEC, amb la col·laboració de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya i l’Escola de capacitació Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners


 

dilluns 22 / febrer / 2010

Conferència: « La capella àulica»

Francesca Español, presidenta d’Amics de l’Art Romànic, filial de l’IEC, pronunciarà aquesta conferència dins el cicle «Martí l’Humà i les forces artístiques». El cicle, que se celebrarà fins al mes de març, serveix per a commemorar el sis-centè aniversari de la mort del rei Martí l’Humà.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l'Art Romànic - IEC


 

dimarts 23 / febrer / 2010

Presentació del darrer número de la revista Études Roussillonnaises, Revue d’Histoire et d’Archéologie Méditerranéennes

L’últim número d’aquesta revista, que edita Trabucaire, porta per títol «El concili de Perpinyà (15 novembre 1408 - 26 de març 1409)» i ha estat dirigit per Hélène Millet. A més de la Millet, a l’acte hi intervindran Joan Peytaví, membre de l’IEC; Prim Bertran, de la Universitat de Barcelona; Isabel Grifoll, de la Universitat de Lleida i Claire Ponsich, de la Universitat de París.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Études Roussillonnaises, Revue d’Histoire et d’Archéologie Méditerranéennes i Trabucaire Editions, amb la col·laboració de l’IEC


 

dimarts 23 / febrer / 2010

Presentació del nou Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya

Elaborat per l’IEC i la Generalitat de Catalunya, el Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya normativitza els topònims de Catalunya i permet un ús social i públic més correcte i cohesionat de la toponímia més representativa del país. L’acte de presentació serà presidit per Josep-Lluís Carod Rovira, vicepresident de la Generalitat de Catalunya, i Salvador Giner, president de l’IEC.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Generalitat de Catalunya i IEC


 

dimecres 24 / febrer / 2010

Seminari dedicat a l’Assaig sobre l’enteniment humà, de John Locke

A càrrec d’Ignacio Vicario, professor del Departament de Lingüística, Llengües Modernes, Lògica i Filosofia de la Ciència de la Universitat Autònoma de Madrid. La sessió forma part del seminari de formació de professorat «10 textos clàssics i contemporanis sobre Identitat», que organitza el Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, i que se celebra fins al mes de maig. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia - IEC


 

dimecres 24 / febrer / 2010

Curs: «Estalvi d’aigua en jardineria»

La tercera sessió d’aquest curs serà a càrrec de Francesc Balanzó, enginyer tècnic forestal, i se centrarà en les tècniques d’estalvi d’aigua en jardineria. El curs s’emmarca dins la vint-i-sisena edició de les Monografies de Paisatgisme i Jardineria. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris - IEC, amb la col•laboració de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya i l’Escola de Capacitació Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners


 

dimecres 24 / febrer / 2010

Cicle de conferències: «L’oxidació i la seva repercussió en la gènesi de malalties degeneratives de l’organisme»

Inici d’aquest cicle, en què durant quatre sessions s’estudiarà l’equilibri entre el benefici i el risc dels processos oxidatius en l’organisme. La primera sessió consistirà en les conferències següents: «Introducció a l’interès de l’oxidació», a càrrec de M. del Carmen de la Torre Boronat, catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona; «Bases físicoquímiques de l’oxidació», que pronunciarà Santiago Nonell Marrugat, catedràtic de l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i «Estrès oxidatiu, beneficiós o perjudicial?», que durà a terme Maria Teresa Mitjavila, catedràtica de Fisiologia de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (carrer de l’Hospital, 56, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació - IEC


 

dimecres 24 / febrer / 2010

Conferència: «El proceso de la codificación civil en Espanya»

A càrrec de Juan Baró Pazos, catedràtic d’Història del Dret i de les Institucions de la Universitat de Cantàbria. Aquesta conferència obre el cicle de conferències en commemoració del cinquantè aniversari de la Compilació del dret civil català (1960-2010), que coordina Josep Serrano, secretari de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’IEC.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics - IEC


 

dimecres 24 / febrer / 2010

Presentació del número zero de la revista Terminàlia

L’objectiu de la revista, que publica la Societat Catalana de Terminologia, filial de l’IEC, és donar a conèixer arreu l’activitat científica i professional relacionada amb la terminologia, des de la recerca fins a les aplicacions, des dels serveis fins als productes, des de les accions de formació fins al debat social. L’acte de presentació de la revista serà presidit per Salvador Giner, president de l’IEC, i Isidor Marí, vicepresident de la Secció Filològica de l’IEC.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Terminologia - IEC


 

dimecres 24 / febrer / 2010

Seminari: «Seminar on Quantum Processing»

L’objectiu del Seminari, de dos dies de durada, és presentar idees bàsiques sobre les matemàtiques, la física i la tecnologia en relació amb el processament de la informació quàntica i l’impacte que, probablement, tindrà en els pròxims anys.

Lloc: Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC (carrer de Pau Gargallo, 5, de Barcelona) i Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora24 de febrer a les 11.45 hores; 25 de febrer a les 9.30 hores

Organitza: Centre de Recerca Matemàtica, Institut de Ciències Fotòniques, Facultat de Matemàtiques i Estadística - UPC i Societat Catalana de Matemàtiques - IEC


 

dijous 25 / febrer / 2010

Curs: « Introducció al projecte paisatgístic a través de sis figures contemporànies»

En aquest monogràfic s’analitzen diferents aproximacions al projecte paisatgístic a partir de l’obra de sis figures rellevants, amb l’objectiu de dotar l’alumnat de referents i recursos diversos. Aquesta sessió se centrarà en Dieter Kienast. El curs s’emmarca dins la vint-i-sisena edició de les Monografies de Paisatgisme i Jardineria. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Sala Turró de la Reial Acadèmia de Medicina (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris - IEC, amb la col·laboració de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya i l’Escola de capacitació Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners


 

dijous 25 / febrer / 2010

Conferència: «La herencia del exilio español en Latinoamérica»

À càrrec de Carlos Acosta, del Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La conferència s’emmarca en els «Seminaris i Col·loquis d’Història de la Ciència i de la Tècnica 09.10».

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica - IEC


 

dijous 25 / febrer / 2010

Conferència: «El paisatge de Joan Maragall»

A càrrec de Joan Tort i Donada, professor de geografia de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia - IEC


 

divendres 26 / febrer / 2010

Conferència: «Problemática, investigación y gestión de las poblaciones ibéricas de lobos»

A càrrec d’Alberto Fernández Gil, de l’Institut Cantàbric de Biodiversitat.

Lloc: aula magna de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (avinguda de la Diagonal, 645, de Barcelona)

Hora10 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural - IEC


 

divendres 26 / febrer / 2010

Conferència: «Variació temporal de la diversitat del grup Roseobacter en aigües de ports esportius»

A càrrec de Joana M. Piña Villalonga, de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Lloc: aula multiusos de l’edifici dels Serveis Cientificotècnics de la UIB

Hora9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

dimarts 1 / febrer / 2011

Conferència: «Ramon d’Abadal: la tenacitat en el treball de base»

A càrrec de Gaspar Feliu, de la Universitat de Barcelona. La conferència forma part del cicle «Historiadors», que aspira a projectar l’obra historiogràfica d’alguns dels historiadors catalans contemporanis més rellevants i a retrobar-ne els fonaments ideològics.

 

Lloc: Sala d’actes del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (rambla de Catalunya, 8, principal, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Històrics (IEC) i Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (CDLCAT)


 

dimecres 2 / febrer / 2011

Presentació a Alacant del llibre La revernacularització del valencià a la ciutat d’Alacant

La presentació serà a càrrec del professor Vicent Brotons, de la Unitat per a l’Educació Multilingüe. Hi intervindran Brauli Montoya, delegat de l’IEC a Alacant, i Vicent Moreno, president de l’Escola Valenciana.

Lloc: Sala Rafael Altamira de la Seu Universitària d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora20.15 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 2 / febrer / 2011

Exposició: «Foc creuat: art i ciència al punt de mira»

L’exposició apropa la mirada d’un col·lectiu d’artistes plàstics emergents al treball de recerca de set científics joves per bastir un seguit de diàlegs que oferiran noves i fecundes visions de la manera com la ciència i l’art poden convergir, mesclar llenguatges i il·luminar interrogants compartits.
 

Lloc: Espai Balcó de l’Arts Santa Mònica (La Rambla, 7, de Barcelona)

Horainauguració a les 19.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC) amb la col·laboració d’Arts Santa Mònica i el suport del programa de televisió La malla tendències


 

dijous 3 / febrer / 2011

Conferència: «Oregon coast ecosystem. Review of important findings and modeling activities»

A càrrec d’Yvette H. Spitz, de la Universitat Estatal d’Oregon (Estats Units).
 

Lloc: sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

divendres 4 / febrer / 2011

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor de l’IEC, a Alacant

Revisió i debat sobre la publicació Els premis Nobel. Cicle de conferències, de l’IEC.

Lloc: Biblioteca Enric Valor, segona planta de la Seu Universitària d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora10 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

divendres 4 / febrer / 2011

Fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física

Les proves, adreçades als alumnes d’ensenyament secundari de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, que representaran les universitats de Catalunya en la fase estatal organitzada per la Reial Societat Espanyola de Física. La Societat Catalana de Física és l’encarregada d’organitzar la fase catalana de les proves.

Lloc: Facultat de Física de la Universitat de Barcelona (carrer de Martí i Franquès, 1, de Barcelona); Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (Edifici P I del Campus Montilivi de Girona); Edifici Polivalent de la Universitat de Lleida (Campus de Cappont - avinguda de Jaume II, 71, de Barcelona) i Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili (Campus Sescelades - carrer de Marcel·lí Domingo, s/n, de Tarragona)

Hora15.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Física (IEC)


 

divendres 4 / febrer / 2011

Recital de poemes de Vicent Andrés Estellés a Castelló

El recital serà a càrrec de Miquel Pujadó i Olga Suàrez, i s’emmarca dins dels actes culturals de la proclamació del Socarrat Major.

Lloc: cafè tertúlia l’Antic de Vila-Real

 

Hora19.30 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Castelló


 

dimecres 9 / febrer / 2011

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor de l’IEC a Alacant

Es llegirà i debatrà el text de Xavier Ibáñez Puig i Josep Monserrat Molas titulat «La paraula dels grecs sobre el foc: destrucció, purificació i creació», dins d’El foc i el medi. Cicle de conferències (IEC, 2007).
 

Lloc: Biblioteca Enric Valor (segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora16 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 9 / febrer / 2011

Curs: «Arbres ornamentals. Descripció d’espècies, exigències i criteris d’aplicació en jardineria»

En aquest curs es farà una descripció de les espècies d’arbres, tant autòctons com forans, que s’usen amb més freqüència en els jardins, en els parcs i en l’arbrat viari. S’indicarà la manera d’identificar cada arbre, la distribució geogràfica, les exigències climatològiques i edafològiques, i les aplicacions corresponents en jardineria. També s’indicaran les principals plagues i malalties que poden afectar cada espècie i la manera de controlar-les. Totes les sessions del curs seran a càrrec de Francesc Navés, arquitecte paisatgista, i Josep Maria Vives, enginyer agrònom. La primera sessió porta per títol «Criteris a l’hora de seleccionar espècies en jardineria i paisatgisme».
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimecres 9 / febrer / 2011

Conferència a València: «Vida extraterrestre?»

Hi intervindran Ricardo Amils, del Centre d’Astrobiologia de Madrid; Fernando Ballesteros, de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, i Juli Peretó, de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València i delegat de l’IEC a València. Núria Cadenes, periodista d’El Temps, serà l’encarregada de moderar l’acte.

Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, de València)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dijous 10 / febrer / 2011

Conferència a València: «Què ens diuen els genomes d’espècies humanes extingides?»

A càrrec de Carles Lalueza Fox, de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) de la Universitat Pompeu Fabra i el Centre d’Investigacions Científiques.


 

Lloc: aulari interfacultatiu del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València (avinguda de Primer de Maig, s/n)

Hora12.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dijous 10 / febrer / 2011

Curs: «Introducció al projecte paisatgístic per mitjà de sis figures contemporànies»

En aquest curs s’analitzaran diverses aproximacions al projecte paisatgístic a partir de l’obra de sis figures rellevants, amb l’objectiu de dotar l’alumnat de referents i recursos diversos. El material de treball seran tant les obres construïdes com els documents gràfics elaborats pels autors. La primera sessió del curs, amb el títol «Dieter Kienast: sensibilitat i concepte (la representació en planta i secció)», serà a càrrec d’Eugènia Vidal, arquitecta.
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dijous 10 / febrer / 2011

Sessió científica: «El subministrament global de petroli: reptes i incerteses»

A càrrec de Mariano Marzo, catedràtic d’Estratigrafia de la Universitat de Barcelona.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dijous 10 / febrer / 2011

Simposi Internacional de Corpus Diacrònics en Llengües Iberoromàniques

Impulsat pel Seminari de Filologia i Informàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, inclou, a més de les comunicacions, dues taules rodones ―l’una sobre els problemes de lematització i categorització en els corpus diacrònics, i l’altra sobre les anàlisis quantitatives i noves perspectives teòriques en lingüística de corpus― i dos tallers: L’estadística en la lingüística de corpus, a càrrec de Juanma Garrido, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Marcatge SGML/TEI, a càrrec de Núria Bel, també de la UPF.
 

Lloc: dia 10 de febrer, a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona; dies 11 i 12 de febrer, a la Sala Prat de la Riba i a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Horadies 10 i 12 de febrer, a les 9.30 hores; 11 de febrer, a les 11 hores

Organitza: Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració del Ministeri de Ciència i Innovació i l’IEC


 

divendres 11 / febrer / 2011

Conferència: «Polar geodesy sketches on bygone continental ice, fast flowing glaciar ice and drifting sea ice»

A càrrec de Pedro Elosegui, de la Unitat de Tecnologia Marina del Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals.
 

Lloc: sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

divendres 11 / febrer / 2011

Conferència a Palma: «Papel de la fosforilcolina en las infecciones por Pseudomonas aeruginosa»

A càrrec d’Immaculada Martínez, de la Universitat de les Illes Balears.
 

Lloc: aula multiusos dels Serveis Cientificotècnics de la Universitat de les Illes Balears (carretera de Valldemossa, km 7,5, de Palma)

Hora9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dissabte 12 / febrer / 2011

I Olimpíada Catalana de Biologia

Més d’un centenar d’estudiants de batxillerat de Catalunya participen en aquesta I Olimpíada Catalana de Biologia, que té per objectiu principal estimular i implicar els estudiants en l’estudi de la biologia, una ciència indispensable per a abordar aspectes com la contaminació ambiental i el canvi climàtic, la biotecnologia, la conservació de la biodiversitat, i el diagnòstic i els tractaments de malalties; en definitiva, una ciència necessària per a comprendre la vida, analitzar-ne els problemes i plantejar-hi solucions.
 

Lloc: CosmoCaixa (carrer d’Isaac Newton, 26, de Barcelona)

Hora10 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dilluns 14 / febrer / 2011

Presentació del llibre Malalties emergents

Publicat per l’IEC i coordinat pels membres de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, Màrius Foz i Francesc Gonzàlez Sastre, recull articles d’una vintena d’experts de prestigi en l’àmbit de la salut, la biomedicina, la microbiologia i la nutrició, que analitzen les causes, l’evolució i l’impacte que malalties com la sida, la tuberculosi, l’asma, l’obesitat, els trastorns mentals o les malalties vinculades a l’edat avançada tenen en la nostra societat. A més dels curadors de l’obra, en l’acte assistirà Antoni Plasència, director general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, i Salvador Giner, president de l'IEC.


 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora17.30 hores

Organitza: IEC


 

dilluns 14 / febrer / 2011

Curs: «Tractaments fitosanitaris en àrees verdes. Gestió integrada de plagues i actualitat dels sistemes de lluita alternativa»

En aquest curs es tractarà la repercussió de les disposicions europees en els tractaments de parcs i jardins, i diversos especialistes exposaran les possibilitats actuals dels mitjans alternatius a la lluita química que es poden utilitzar en aquests espais. Aquesta sessió, que serà a càrrec de Josep M. Vives, enginyer agrònom, porta per títol «Present i futur dels tractaments amb productes fitosanitaris a les àrees verdes. Legislació reguladora actual i impacte de les noves normatives europees».
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimarts 15 / febrer / 2011

Lliurament de premis de la I Olimpíada Catalana de Biologia

L’Olimpíada té per objectiu principal estimular i implicar els estudiants en l’estudi de la biologia, una ciència indispensable per a abordar aspectes com la contaminació ambiental i el canvi climàtic, la biotecnologia, la conservació de la biodiversitat, i el diagnòstic i els tractaments de malalties; en definitiva, una ciència necessària per a comprendre la vida, analitzar-ne els problemes i plantejar-hi solucions. En aquest acte es lliuraran els premis als tres millors classificats que, participaran a la VI Olimpada Española de Biología, que se celebrarà el pròxim mes de març a Granada.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dimarts 15 / febrer / 2011

Conferència: «Interculturalidad e identidad: el mundo de los papiros mágicos griegos»

Emilio Suárez de la Torre, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, pronunciarà aquesta conferència els dies 15 i 22 de febrer, a l’IEC.
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC)


 

dimecres 16 / febrer / 2011

Conferència: «La reproducció assistida: història i perspectiva de futur»

A càrrec d’Anna Veiga, de l’Àrea de Biologia del Servei de Medicina de la Reproducció de l’Institut Universitari Dexeus.

Lloc: sala d’actes de l’Edifici C de la Universitat Autònoma de Barcelona

Hora12 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dimecres 16 / febrer / 2011

Visita guiada a l’exposició «Enric Valor, el valor de les paraules», a Alacant

L’exposició destaca cinc àmbits de la vida de l’escriptor de Castalla, que va ser membre corresponent de l’Institut: el personal, el rondaller, el novel·lístic, el lingüístic i el dedicat als reconeixements que va rebre fins que va morir. L’exposició es pot visitar a l’Aula CAM d’Alacant (avinguda del Doctor Gadea, 1, d’Alacant).

Lloc: el punt de trobada és la Biblioteca Enric Valor de la Seu Ciutat Universitària d’Alacant - IEC (2a planta)

Hora17 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 16 / febrer / 2011

Curs: «Arbres ornamentals. Descripció d’espècies, exigències i criteris d’aplicació en jardineria»

En aquest curs es farà una descripció de les espècies d’arbres, tant autòctons com forans, que s’usen amb més freqüència en els jardins, en els parcs i en l’arbrat viari. S’indicarà la manera d’identificar cada arbre, la distribució geogràfica, les exigències climatològiques i edafològiques, i les aplicacions corresponents en jardineria. També s’indicaran les principals plagues i malalties que poden afectar cada espècie i la manera de controlar-les. Totes les sessions del curs seran a càrrec de Francesc Navés, arquitecte paisatgista, i Josep Maria Vives, enginyer agrònom. La segona sessió porta per títol «Identificació d’espècies de coníferes i aplicació en jardineria».

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC )


 

dimecres 16 / febrer / 2011

Conferència: «La ciència que ens venen: entre la moda i el pànic»

D’una banda, el món de la ciència es percep amb aspectes molt positius, però de l’altra, es veu com una amenaça que manipularà el pensament, una globalització del control social, i les pestes més diverses. Javier Armentia, periodista i director del Planetari de Pamplona, parlarà d’aquesta dicotomia i analitzarà, també, quina és la ciència que arriba als quioscos, a les televisions i a Internet. La conferència forma part del cicle «Conferències magistrals del curs 2010-2011».

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: IEC


 

dijous 17 / febrer / 2011

Curs: «Introducció al projecte paisatgístic per mitjà de sis figures contemporànies»

En aquest curs s’analitzaran diverses aproximacions al projecte paisatgístic a partir de l’obra de sis figures rellevants, amb l’objectiu de dotar l’alumnat de referents i recursos diversos. El material de treball seran tant les obres construïdes com els documents gràfics elaborats pels autors. La segona sessió del curs, amb el títol «Topotek, de Martin Rein-Cano i Lorenz Dexler: transposició de significats (la representació en planta i secció)», serà a càrrec d’Eugènia Vidal, arquitecta.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dijous 17 / febrer / 2011

Homenatge a Josep R. Llobera

En aquest homenatge al catedràtic d’Antropologia de la Universitat de Londres, mort l’any passat, hi intervindran Verena Stolcke, presidenta de l’Institut Català d’Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep M. Rotger, president de l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC; Salvador Giner, president de l’IEC; Jorge Herralde, escriptor i director de l’editorial Anagrama; Joan Bestard, Carles Bidon-Chanal Gelonch i Marisol García, de la Universitat de Barcelona.
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Institut Català d’Antropologia,

Associació Catalana de Sociologia (IEC) i IEC


 

dijous 17 / febrer / 2011

Conferència: «La pantanada de Tous, vint-i-cinc anys després. Lliçons d’un desastre»

A càrrec de Francisca Segura, professora de geografia de la Universitat de València.
 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dijous 17 / febrer / 2011

Curs naturalista a Solsona: «Introducció a la modelització espacial de la biodiversitat»

A càrrec de Lluís Brotons, Miquel de Càceres, Núria Roura, Dani Villero i Magda Pla, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).
 

Lloc: Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (carretera de Sant Llorenç de Morunys, km 2, Solsona)

Horadia 17, a les 10 hores; dia 18, a les 9 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

divendres 18 / febrer / 2011

Conferència: «Local adaptation and genetic divergence in Antarctic protists (Dinophyceae

A càrrec de Karin Rengefors, de la Universitat de Lund (Suècia).
 

Lloc: sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dilluns 21 / febrer / 2011

Conferència: «La parrhésia (le franc-parler): la vertu risquée de l’amitié dans la communauté épicurienne»

A càrrec de Valéry Laurand, professor de la Universitat de Bordeus III.
 

Lloc: sala de reunions del Departament de Filologia Grega de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585, de Barcelona)

Hora11 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC) i Departament de Filologia Grega de la Universitat de Barcelona


 

dilluns 21 / febrer / 2011

Curs: «Tractaments fitosanitaris en àrees verdes. Gestió integrada de plagues i actualitat dels sistemes de lluita alternativa»

En aquest curs es tractarà la repercussió de les disposicions europees en els tractaments de parcs i jardins, i diversos especialistes exposaran les possibilitats actuals dels mitjans alternatius a la lluita química que es poden utilitzar en aquests espais. Aquesta sessió, que serà a càrrec de Joaquim Camps, enginyer tècnic agrícola, porta per títol «Mitjans de defensa fitosanitària alternatius a la utilització de productes fitosanitaris. Productes regulats en l’Ordre APA/1470 i utilització de feromones i atraients».
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dilluns 21 / febrer / 2011

Conferència: «Itineraris de l’escultura gòtica: dels monestirs a les col·leccions»

A càrrec del doctor Joan Valero Molina, la conferència forma part del cicle «Art medieval i col·leccionisme».

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 22 / febrer / 2011

Conferència: «Interculturalidad e identidad: el mundo de los papiros mágicos griegos»

Emilio Suárez de la Torre, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, pronunciarà aquesta conferència els dies 15 i 22 de febrer, a l’IEC.
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC)


 

dimarts 22 / febrer / 2011

Presentació del llibre Edward W. Soja. La perspectiva postmoderna de un geógrafo radical

Es tracta del primer volum de la col·lecció «Espacios Críticos», que publica l’editorial Icaria. En l’acte intervindran Maria Dolors Garcia Ramon, catedràtica d’Anàlisi Geogràfica Regional i membre de l’IEC, i els autors del llibre, els geògrafs Núria Benach, de la Universitat de Barcelona, i Abel Albet, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dimecres 23 / febrer / 2011

Seminari: «Té raó John McTaggart? L’argument que el temps no existeix»

La sessió, que serà a càrrec de Gabriel Uzquiano, de la Universitat d’Oxford, forma part del Seminari de Formació de Professorat «Tenen raó els filòsofs?», que se celebrarà fins al mes de maig.


 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dimecres 23 / febrer / 2011

Curs: «Arbres ornamentals. Descripció d’espècies, exigències i criteris d’aplicació en jardineria»

En aquest curs es farà una descripció de les espècies d’arbres, tant autòctons com forans, que s’usen amb més freqüència en els jardins, en els parcs i en l’arbrat viari. S’indicarà la manera d’identificar cada arbre, la distribució geogràfica, les exigències climatològiques i edafològiques, i les aplicacions corresponents en jardineria. També s’indicaran les principals plagues i malalties que poden afectar cada espècie i la manera de controlar-les. Totes les sessions del curs seran a càrrec de Francesc Navés, arquitecte paisatgista, i Josep Maria Vives, enginyer agrònom. La tercera sessió porta per títol «Identificació d’espècies de frondoses i aplicació en jardineria».

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimecres 23 / febrer / 2011

Conferència: «La reforma de la sanitat. La bossa i la vida. Aportacions de l’economia de la salut a l’abordatge dels problemes sanitaris»

La sessió, a càrrec de Vicente Ortún, professor d’economia i empresa i degà de la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat Pompeu Fabra, és la segona del cicle «Les reformes per a sortir de la crisi», que organitza la Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC. El cicle té per objectiu analitzar, amb l’ajut d’experts i acadèmics, les reformes necessàries per a superar la situació econòmica que afecta el país.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

dimecres 23 / febrer / 2011

Cinquena Tertúlia Valoriana de l’IEC, a Alacant

En aquesta ocasió, l’escriptor Emili Rodríguez Bernabeu dirigirà la sessió dedicada a la projecció sociocultural d’Enric Valor. L’objectiu d’aquestes tertúlies, que se celebren un dimecres al mes al llarg del curs 2010-2011, és difondre l’obra d’Enric Valor, fomentar-ne l’estudi i donar l’oportunitat als lectors de conversar amb els principals estudiosos de la figura de l’escriptor de Castalla, membre corresponent de l’IEC mort l’any 2000.
 

Lloc: Biblioteca Enric Valor (segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora20 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dijous 24 / febrer / 2011

Curs: «Introducció al projecte paisatgístic per mitjà de sis figures contemporànies»

En aquest curs s’analitzaran diverses aproximacions al projecte paisatgístic a partir de l’obra de sis figures rellevants, amb l’objectiu de dotar l’alumnat de referents i recursos diversos. El material de treball seran tant les obres construïdes com els documents gràfics elaborats pels autors. La tercera sessió del curs, amb el títol «Yves Brunier: efectes visuals impactants (el collage i la maqueta)», serà a càrrec d’Eugènia Vidal, arquitecta.
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

divendres 25 / febrer / 2011

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor de l’IEC, a Alacant

Es llegirà i debatrà el text de Josep-Enric Llebot «Podem veure un canvi del clima?», publicat dins L’aire i el medi. Cicle de conferències (IEC, Barcelona, 2008).
 

Lloc: Biblioteca Enric Valor (segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora10.15 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

divendres 25 / febrer / 2011

Presentació de l’edició digital de l’obra completa de Santiago Rusiñol i del lloc web de la Societat Rusiñol

Es tracta d’un projecte de recerca de l’IEC, dirigit per Vinyet Panyella, que té per objectiu recuperar íntegrament l’obra literària de Santiago Rusiñol (1861-1931) i fer-la accessible en edició digital i en format paper. La presentació coincideix amb el dia en què es compleix el cent cinquantè aniversari del naixement de Rusiñol. El president de l’IEC, Salvador Giner, i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, presidiran l’acte.

 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l'IEC

Hora11.30 hores

Organitza: IEC i Institució de les Lletres Catalanes


 

divendres 25 / febrer / 2011

Conferència: «El subsuelo de los márgenes continentales submarinos: una síntesis geológica que posiblemente interese a biólogos y oceanógrafos»

A càrrec de César R. Ranero, del Departament de Geologia Marina de l’Institut de Ciències del Mar.
 

Lloc: sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

divendres 25 / febrer / 2011

Conferència a Palma: «Isolation and identification of bacteria eith anti-mycobacterial activity...:

...partial caracterization of the bioactive metabolites and the study of its activities against Micobacterium smegmatis hosted by macrophages».

A càrrec de Mohammed Hassi, de la Universitat de les Illes Balears.
 

Lloc: aula multiusos dels Serveis Cientificotècnics de la Universitat de les Illes Balears (carretera de Valldemossa, km 7,5, Palma)

Hora9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dissabte 26 / febrer / 2011

Curs naturalista a la Garrotxa: «Eines moleculars per a l’estudi de la diversitat biològica»

El curs, de dos dies de durada, serà a càrrec de Miquel Arnedo, de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat i del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona, i Salvador Carranza, de l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat Pompeu Fabra. Cal inscripció prèvia.
 

Lloc: Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Horatot el dia

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dilluns 28 / febrer / 2011

Curs: «Arbres ornamentals. Descripció d’espècies, exigències i criteris d’aplicació en jardineria»

En aquest curs es farà una descripció de les espècies d’arbres, tant autòctons com forans, que s’usen amb més freqüència en els jardins, en els parcs i en l’arbrat viari. S’indicarà la manera d’identificar cada arbre, la distribució geogràfica, les exigències climatològiques i edafològiques, i les aplicacions corresponents en jardineria. També s’indicaran les principals plagues i malalties que poden afectar cada espècie i la manera de controlar-les. Totes les sessions del curs seran a càrrec de Francesc Navés, arquitecte paisatgista, i Josep Maria Vives, enginyer agrònom. La quarta sessió porta per títol «Elecció d’espècies d’arbres segons la seva resistència al medi».
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dilluns 28 / febrer / 2011

Curs: «Tractaments fitosanitaris en àrees verdes. Gestió integrada de plagues i actualitat dels sistemes de lluita alternativa»

En aquest curs es tractarà la repercussió de les disposicions europees en els tractaments de parcs i jardins, i diversos especialistes exposaran les possibilitats actuals dels mitjans alternatius a la lluita química que es poden utilitzar en aquests espais. La sessió es dividirà en dues parts: la primera serà a càrrec de Montserrat Martí, biòloga, i porta per títol «Present i futur de la lluita amb macroorganismes»; la segona, a càrrec de David Bahí, enginyer agrònom, es titula «Lluita biològica amb insectes auxiliars als espais verds».
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimecres 1 / febrer / 2012

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor

La sessió se centrarà en la lectura i el debat del text de Tudi Torró i Ferrer «El català a l'escola del País Valencià: dades i reflexions», publicat a la revista Treballs de Sociolingüística Catalana. Llengua i ensenyament, núm. 20.

Lloc: Biblioteca Enric Valor de l’IEC, segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora16.15 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 1 / febrer / 2012

Presentació del llibre Fichte. De la consciència a l’absolut, de Salvi Turró

En l’acte intervindran l’autor i el president de la Societat Catalana de Filosofia, Ignasi Roviró.
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dilluns 6 / febrer / 2012

Conferència: «L’èxode del poble jueu relatat i pintat a la Haggadah d’or»

La conferència, que serà a càrrec d’Isabel Escandell Proust, professora de la Universitat de les Illes Balears, forma part del cicle «Els jueus a Catalunya».

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic

(IEC)


 

dimarts 7 / febrer / 2012

Presentació del llibre Ancient coinage of the Iberian Peninsula /Les monedes de l’edat antiga a la península Ibèrica

L’obra, de Leandre Villaronga i Jaume Benages, és el primer catàleg general exhaustiu i científicament plantejat de la totalitat de les monedes emeses en aquesta llarga etapa històrica. Xavier Sanahuja, professor de la Universitat de Lleida, serà l’encarregat de presentar l’obra. L’acte, serà presidit per Salvador Giner, president de l’IEC, i també hi intervindrà Miquel Crusafont, president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Numismàtics

(IEC)


 

dimecres 8 / febrer / 2012

Sessió: «Som esclaus dels nostres gens?», a València

La sessió, que s’emmarca dins la commemoració del Dia de Darwin 2012, serà a càrrec David Bueno, de la Universitat de Barcelona, i Ester Desfilis, de la Universitat Complutense de Madrid. Moderarà l’acte Núria Cadenes, periodista d’El Temps.

Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, de València)

Hora19 hores

Organitza: Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, Facultat de Ciències Biològiques i Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i Acció Cultural del País Valencià, amb el patrocini de l’Institut d’Estudis Catalans, la Societat Catalana de Biologia i la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM)


 

dimecres 8 / febrer / 2012

Conferència a Alacant: «Un nou començament: democràcia genuïna a escala local i global» 

La conferència del polític, diplomàtic i membre de l’IEC, Federico Mayor Zaragoza, obrirà el cicle «Capitalisme sense alternatives? Pensar el segle XXI», que pretén analitzar i valorar les possibles alternatives al sistema capitalista. La inauguració del cicle serà a càrrec del rector de la Universitat d’Alacant, Ignasi Jiménez Raneda. 

Lloc: Seu Universitària Ciutat d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora20 hores

Organitza: Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de l’IEC


 

dijous 9 / febrer / 2012

Conferència: «Autocatàlisi, RNA i l’origen de la vida», a València

La conferència s’emmarca dins la commemoració del Dia de Darwin 2012 i serà a càrrec de Mauro Santos, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: Sala Charles Darwin de l’aulari interfacultatiu (campus de Burjassot-Paterna, de la Universitat de València)

Hora12.30 hores

Organitza: Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, Facultat de Ciències Biològiques i Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i Acció Cultural del País Valencià, amb el patrocini de l’Institut d’Estudis Catalans, la Societat Catalana de Biologia i la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM)


 

dijous 9 / febrer / 2012

VI Encuentro de Cátedras UNESCO de España

«La doble función de las cátedras UNESCO: centros de reflexión y enlaces acadèmia-sociedad. Presente y futuro» és el lema d’aquesta edició que, durant dos dies, aplegarà representants de les càtedres UNESCO espanyoles. Hi participaran Joan A. Argenter, director de la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’IEC, i Teresa Cabré, membre de l’IEC. El president de l’Institut, Salvador Giner, oferirà la conferència «Universidad: las humanidades en un mundo de ciencia y tecnología».

Lloc: Sala Master de la Universitat Politècnica de Catalunya (carrer de Jordi Girona, 1, de Barcelona)

Hora13 hores

Organitza: Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), Comissió Espanyola de Cooperació amb la UNESCO i Xarxa de Càtedres UNESCO Catalanes, amb la col•laboració del Centre UNESCO de Catalunya (UNESCOCAT)


 

dijous 9 / febrer / 2012

Sessió científica: «Com influeix el clima en la selecció dels hàbitats en les papallones»

La sessió serà a càrrec de Constantí Stefanescu, investigador del Pla de Seguiment de Ropalòcers de Catalunya (Catalan Monitoring Buterrfly Scheme, CBMS) del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
 

Lloc: Fundació d’Estudis Superiors d’Olot (carrer de la Fontanella, 3, d’Olot)

Hora19 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dijous 9 / febrer / 2012

Sessió: «Natural History Filmmaking / Science on Television»

La sessió, que serà a càrrec de Tim Boon, del Museu de la Ciència de Londres, s’emmarca dins el cicle «Cine i ciència».

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica

(IEC) i CEHIC


 

divendres 10 / febrer / 2012

Signatura de l’acord de col·laboració entre les institucions culturals del barri del Raval

L’objecte d’aquest acord és establir un marc genèric de col·laboracions entre l’Institut Català de les Empreses Culturals (Filmoteca de Catalunya), el Gran Teatre del Liceu, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, l’Institut de Cultura de Barcelona (La Virreina Centre de la Imatge), la Biblioteca de Catalunya, el Centre d’Art Santa Mònica i l’Institut d’Estudis Catalans, per a donar un impuls a la cultura en tots els vessants artístics. En representació de l’IEC, hi assistirà el seu president, Salvador Giner.

Lloc: Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya (plaça Salvador Seguí, s/n, de Barcelona)

Hora10.30 hores

Organitza: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya


 

divendres 10 / febrer / 2012

Jornades: «Història de les ciències exactes. Noves aportacions i projectes», a Figueres

Amb aquestes jornades, es retrà homenatge al matemàtic Ferran Sunyer i Balaguer en el centenari del seu naixement. Durant dos dies, hi haurà ponències sobre diferents aspectes de la història de les matemàtiques i conferències que valoraran les aportacions de quatre matemàtics gironins de la dècada 1911-1920, com són Lluís A. Santaló, Ferran Sunyer i Balaguer, Albert Dou i Mas de Xexàs i Josep Teixidor i Batlle.

Lloc: auditori del Cercle Sport (carrer de Monturiol, 3, de Figueres)

Hora9 hores

Organitza: Fundació Ferran Sunyer i Balaguer - IEC


 

divendres 10 / febrer / 2012

X Jornada de Protecció Vegetal, a Castelldefels

En la Jornada participaran investigadors i tècnics que aportaran les últimes novetats aplicables al sector de la protecció vegetal. L’edició d’enguany coincideix amb el centenari de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB).

Lloc: Edifici D4 de l’ESAB, al Campus del Baix Llobregat - UPC, Parc Mediterrani de la Tecnologia (carrer d’Esteve Terrades, 8, de Castelldefels)

Hora9 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris

(IEC), amb la col•laboració de l’ESAB


 

dissabte 11 / febrer / 2012

II Olimpíada de Biologia de Catalunya

L’activitat s’adreça a tots els estudiants de segon curs de batxillerat de Catalunya amb l’objectiu d’estimular-los i implicar-los en el coneixement i l’estudi de les ciències de la vida. La prova consistirà en una part teòrica, que realitzaran tots els joves inscrits, i una altra de pràctica, que realitzaran només els quinze alumnes que hagin obtingut les millors qualificacions en la prova teòrica.

Lloc: Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona

Hora10 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia


 

dilluns 13 / febrer / 2012

Conferència: «Iconografia antisemita»

La conferència, que serà a càrrec de Francesca Español, professora de la Universitat de Barcelona i presidenta d’Amics de l’Art Romànic, forma part del cicle «Els jueus a Catalunya».

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 14 / febrer / 2012

Presentació de la campanya «Cuina catalana, patrimoni de la humanitat. Candidatura UNESCO 2013»

L’Institut Català de la Cuina ha estat el promotor de la campanya, que ha rebut el suport de l’IEC. L’acte de presentació serà presidit per Artur Mas, president de la Generalitat, i hi intervindrà Salvador Giner, president de l’IEC.

Lloc: Palau de la Generalitat

Hora18 hores

Organitza: Generalitat de Catalunya


 

dimarts 14 / febrer / 2012

Conferència a Vic: «El mètode empíric de Georges Cuvier»

La conferència, a càrrec d’Adrià Casinos, professor de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, forma part dels Seminaris i Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.
 

Lloc: Agrupació Astronòmica d’Osona (carrer del Pare Xifré, 1, de Vic)

Hora20 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dimecres 15 / febrer / 2012

Presentació del primer rànquing de mitjans de comunicació digitals en llengua catalana

El president de l’IEC, Salvador Giner, intervindrà en l’acte de presentació del primer rànquing de mitjans de comunicació digitals en llengua catalana, elaborat per les empreses Nielsen i OJD interactiva. L’acte serà presidit per Francesc Homs, secretari general de la Presidència.

Lloc: Palau de la Generalitat

Hora13 hores

Organitza: ACPG, ACPC i APPEC


 

dimecres 15 / febrer / 2012

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor

En aquesta sessió s’analitzarà l’article «Thoreau i el canvi climàtic», de Mercè Piqueras, publicat al número 19 de la revista Omnis Cellula.

Lloc: Biblioteca Enric Valor de l’IEC, segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora16.15 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 15 / febrer / 2012

Conferència: «Vacunes preventives, avui. Eficàcia, efectivitat i eficiència»

La conferència serà a càrrec de Tomàs Pumarola, cap de la Secció de Virologia del Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dimecres 15 / febrer / 2012

Conferència a Alacant: «Reflexionando sobre las alternativas»

La conferència de l’economista i catedràtica emèrita d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, Miren Etxezerreta, forma part del cicle «Capitalisme sense alternatives? Pensar el segle XXI», que pretén analitzar i valorar les possibles alternatives al sistema capitalista. Lluís Torró, professor d’anàlisi econòmica aplicada de la Universitat d’Alacant, serà l’encarregat de presentar la conferència.

Lloc: Seu Universitària Ciutat d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora20 hores

Organitza: Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de l’IEC


 

dijous 16 / febrer / 2012

Conferència: «Els noms de persona a França. Aspectes diacrònics, diatòpics, diastràtics»

Denise Boyer, de la Universitat de París-Sorbona i membre corresponent de l’IEC, obrirà amb aquesta conferència el cicle «Història de les teories lingüístiques».
 

Lloc: aula 0.1 de l’Edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585, de Barcelona)

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Llengua i Literatura (IEC) i el màster interuniversitari Estudis Avançats i Aplicats en Llengua i Literatura Catalanes (Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat de Barcelona)


 

dijous 16 / febrer / 2012

Taula rodona a València: «50 anys de Nosaltres els valencians (1962-2012)»

Amb aquesta taula rodona s’inicia la commemoració del cinquantè aniversari de la publicació del llibre de Joan Fuster. Hi participaran Joaquim Molas, catedràtic de Literatura de la Universitat de Barcelona i membre de l’IEC; Francesc de Paula Burguera, periodista i escriptor; Vicent Pitarch, lingüista i membre de l’IEC, i Antoni Furió, catedràtic d’Història de la Universitat de València. Després de la taula rodona s’inaugurarà l’exposició «Joan Fuster. Nosaltres, els valencians. 1962-2012».

Lloc: Aula Magna, La Nau, de la Universitat de València

Hora18 hores

Organitza: Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València, amb la col·laboració de l’IEC


 

dijous 16 / febrer / 2012

Conferència: «The demographic and economic development of Albania during and after the decline of communism (period 1945-1990)»

La conferència serà a càrrec de Sonila Papathimiu, de la Universitat de Tirana.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia

(IEC)


 

dijous 16 / febrer / 2012

Setena Trobada de Joves Investigadors dels Països Catalans, a Palma

Durant dos dies es facilitarà el coneixement dels temes d’investigació en curs dels diferents grups de recerca que treballen en química als Països Catalans i es promourà la comunicació entre els investigadors. Cal inscripció prèvia.

Lloc: campus de la Universitat de les Illes Balears (carretera de Valldemossa, km. 7,5, de Palma)

Hora9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Química (IEC)


 

diumenge 19 / febrer / 2012

43a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, a Montserrat

Durant l’acte d’encesa i renovació de la flama de la llengua catalana en la llàntia de l’atri de la basílica de Montserrat, Josep M. Soler, pare abat de Montserrat, i Guillem Palomo, president del Centre Excursionista de Castelló, duran a terme uns parlaments. Posteriorment, se celebrarà un acte acadèmic en què intervindrà Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica de l’IEC i delegat de l’Institut a Castelló. La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana coincideix enguany amb el vuitantè aniversari de les Normes de Castelló.

Lloc: basílica de l’abadia de Montserrat

Hora10.30 hores

Organitza: Centre Excursionista de Castelló, amb la col•laboració de l’Institut d’Estudis Catalans


 

dilluns 20 / febrer / 2012

Presentació del volum 21 de Treballs de Sociolingüística Catalana

Miquel Àngel Pradilla, coordinador de la revista, presentarà aquest volum, que fa un balanç del panorama sociolingüístic català. Presidirà l’acte Emili Boix, director de la publicació.

Lloc: sala de professors de la Universitat de Barcelona (carrer d’Aribau, 2, edifici Josep Carner)

Hora16.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística

(IEC)


 

dilluns 20 / febrer / 2012

Inauguració a Barcelona de l’exposició «El Carxe, territori de frontera»

El Carxe és el fragment més petit de la llengua catalana. La situació geogràfica que ocupa —en un extrem de la regió de Múrcia— i el fet d’haver-se format durant el segle XIX ha despertat l’interès dels estudiosos. La celebració del centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, creada el 1911, just en el moment de màxima expansió del Carxe, ha motivat aquesta exposició, que es podrà visitar a la Casa de Convalescència, seu de l’IEC, fins al 15 de març. La presentació de l’exposició serà a càrrec de Salvador Giner, president de l’Institut; Joan Veny, membre de la Secció Filològica de l’IEC; Fran Ruvira, comissari de l’exposició, i Lázaro Azorín, alcalde del  Pinós.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant, amb la col•laboració de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Lluís Carulla, la Universitat d’Alacant, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i la Fundació La Caixa


 

dilluns 20 / febrer / 2012

Conferència: «Maria Aurèlia Capmany», a càrrec de Guillem Jordi Graells

La conferència s’emmarca dins l’homenatge que l’IEC ret a l’escriptora amb motiu dels vint anys de la seva mort. Fins al 15 de març es pot visitar, a la seu de l’Institut, l’exposició «Maria Aurèlia Capmany: dona, escriptora i ciutadana».

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dilluns 20 / febrer / 2012

Conferència: «El call de Barcelona. Vida quotidiana»

La conferència, que serà a càrrec de Victòria Mora, tècnica superior del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona i responsable del Centre d’Interpretació del Call, forma part del cicle «Els jueus a Catalunya».

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 21 / febrer / 2012

XI Assemblea General Extraordinària de la Xarxa de Custòdia del Territori: «Amb els peus a terra, estenent les mans»

La benvinguda serà a càrrec del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder; del rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, i de la presidenta de la Xarxa de Custòdia del Territori per al Consorci del Lluçanès, Montserrat Barniol.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Xarxa de Custòdia del Territori i Institució Catalana d’Història Natural


 

dimarts 21 / febrer / 2012

Acte de lliurament de premis de la II Olimpíada de Biologia de Catalunya

Els setze finalistes de la II Olimpíada de Biologia de Catalunya visitaran, al matí, les instal·lacions del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i, a la tarda, l’Institut de Ciències del Mar. L’acte de cloenda, durant el qual es lliuraran els premis, tindrà lloc a l’IEC, a les set del vespre.
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia, Centre de Documentació i Experimentació en Ciències, Departament d’Ensenyament de la Generalitat, Col•legi de Biòlegs de Catalunya, Seminari Permanent de Ciències Naturals, Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular, Oficina de Coordinació de les Proves d’Accés a la Universitat, Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat Rovira i Virgili i Universitat Pompeu Fabra


 

dimecres 22 / febrer / 2012

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor

En aquesta sessió s’analitzarà el text «La promoció del valencià des de l’Administració local valenciana», de Brauli Montoya, publicat a A Alacant, en valencià.

Lloc: Biblioteca Enric Valor de l’IEC, segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora16.15 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 22 / febrer / 2012

Sessió científica: «Canvi climàtic i declivi de les poblacions d’amfibis»

La sessió serà a càrrec de David Green, de la Universitat McGill, de Montreal (Quebec).
 

Lloc: Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona

Hora18 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dimecres 22 / febrer / 2012

Taula rodona «El front exterior: les polítiques lingüístiques explicades als estrangers»

L’acte serà a càrrec d’Emili Boix i Miquel Strubell, curadors del volum Democratic policies for language revitalisation: the case of Catalan, i s’emmarca dins l’Any de la Paraula Viva, que commemora el centenari de la Secció Filològica de l’IEC.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística (IEC)


 

dimecres 22 / febrer / 2012

Presentació dels cinc primers volums de la col•lecció d’autors clàssics del pensament social

Sigmund Freud, Zygmunt Bauman, Émile Durkheim, Pierre Bourdieu i Karl Marx són els autors que centren aquests primers volums de la col•lecció. En la presentació participaran Salvador Giner, president de l’IEC; Francesc Torralba, director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull, i Jordi Busquets, membre de l’Associació Catalana de Sociologia i director de la col·lecció.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans,

Associació Catalana de Sociologia (IEC) i Editorial UOC


 

dimecres 22 / febrer / 2012

Projecció de fotografies i conferència: «Un viatge al Perú»

La conferència serà a càrrec de Juan Manuel Borrero, fotògraf.
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Fotògrafs de la Natura - Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dijous 23 / febrer / 2012

«Homenatge al lingüista Joan Solà (1940-2010)», a Palma

L’acte, que es farà, al matí, a la Universitat de les Illes Balears i, a la tarda, a Can Alcover Espai de Cultura, consistirà en tres conferències i la projecció de l’audiovisual «Joan Solà, de viva veu». Les conferències seran «Joan Solà, el llegat i l’exemple», a càrrec d’Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC; «Joan Solà, l’entusiasta científic de la llengua», a càrrec de Jaume Corbera, professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i «Les idees sociolingüístiques de Joan Solà», a càrrec de Gabriel Bibiloni, professor del Departament de Filologia Catalana de la UIB.
 

Lloc: aula de graus de l’Edifici Ramon Llull (Universitat de les Illes Balears) i Can Alcover Espai de Cultura (carrer sant Alonso, 24, de Palma)

Hora11.30 hores i 19.30 hores

Organitza: IEC, Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, amb la col·laboració d’Obra Cultural Balear


 

dijous 23 / febrer / 2012

Conferència a València: «Scientific inheritance»

La conferència serà a càrrec de Gregory Radick, de la Universitat de Leeds.

Lloc: Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència (IHMC), Universitat de València

Hora17 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC) i IHMC


 

dijous 23 / febrer / 2012

Sessió: «El nou reglament d’informació al consumidor i la nova llista comunitària d’additius alimentaris»

L’objectiu de la sessió és informar de les novetats legislatives sobre l’etiquetatge, la promoció i la publicitat dels aliments i sobre la utilització d’additius alimentaris. Hi intervindran Carolina Padula, tecnòloga d’aliments de l’Associació d’Indústries d’Aliments i Begudes de Catalunya, i Antoni García Gabarra, consultor de regulació alimentària.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació

(IEC)


 

dijous 23 / febrer / 2012

Conferència a Alacant: «Salida verde de la crisis construyendo un verdadero federalismo europeo»

La conferència de Mónica Frassoni, política italiana i presidenta del Partit Verd Europeu, forma part del cicle «Capitalisme sense alternatives? Pensar el segle XXI», que pretén analitzar i valorar les possibles alternatives al sistema capitalista. Manuel Alcaraz, professor d’estudis jurídics de l’Estat de la Universitat d’Alacant, serà l’encarregat de presentar la conferència.

Lloc: Seu Universitària Ciutat d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora20 hores

Organitza: Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de l’IEC


 

divendres 24 / febrer / 2012

Sessió científica: «Canvi climàtic i declivi de les poblacions d’amfibis»

La sessió serà a càrrec de David Green, de la Universitat McGill, de Montreal (Quebec).
 

Lloc: sala d’actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida

Hora11 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

divendres 24 / febrer / 2012

Conferència a Palma: «Avui com fa cent anys: avançar junts cap a la plenitud i la igualtat de la llengua»

La conferència serà a càrrec d’Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC.
 

Lloc: Centre de Cultura Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12, de Palma)

Hora12 hores

Organitza: Obra Social Sa Nostra Caixa de Balears i l’IEC


 

divendres 24 / febrer / 2012

Presentació de la publicació Primavera pedagògica

El llibre, que recull les actes del seminari Primavera Pedagògica, serà presentat per Josep-Lluís Rodríguez i Bosch, coordinador de l’obra. Durant l’acte es presentarà el lloc web de la Revista Catalana de Pedagogia i el nou sistema de gestió i edició electròniques implementat (Open Journal System).

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Pedagogia

(IEC)


 

dissabte 25 / febrer / 2012

Jornada: Dissabte de les Matemàtiques a l’Alt Empordà

La jornada és adreçada a estudiants de batxillerat amb els objectius principals de fomentar l’interès i la vocació científica, encoratjar el treball en equip i situar les matemàtiques en el context dels problemes actuals. El president de l'IEC, Salvador Giner, farà el lliurament de premis. La jornada s’emmarca dins la celebració del centenari del naixement del matemàtic català Ferran Sunyer i Balaguer.

Lloc: Centre de Formació Integrat de Figueres

Hora10 hores

Organitza: Fundació Ferran Sunyer i Balaguer

i Fundació Príncep de Girona


 

dilluns 27 / febrer / 2012

Conferència: «Crisi del finançament i de la gestió municipals: fets i comportaments»

La conferència serà a càrrec de Joaquim Solé Vilanova, catedràtic d’Hisenda Pública i director del màster Hisenda autonòmica i local, de la Universitat de Barcelona, i forma part del cicle de conferències «Desendeutament i vectors de creixement en l’economia catalana».

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

dimarts 28 / febrer / 2012

Cicle de conferències: «Diàlegs»

El poeta Joan Margarit és l’encarregat d’obrir aquest cicle en què els escriptors reflexionen sobre el diàleg que les seves obres mantenen amb els clàssics grecollatins.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC)


 

dimarts 28 / febrer / 2012

Presentació de l’obra Manual d’heràldica i tècnica del blasó

L’autor de l’obra és Armand de Fluvià i Escorsa, conseller heràldic de Catalunya. La presentació serà a càrrec de Salvador Giner, president de l’IEC; Antoni Pladevall, membre de l’IEC; Joan Maluquer, director de l’editorial Galerada, i l’autor del llibre.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans i editorial Galerada


 

dimecres 29 / febrer / 2012

Jornada «Vint anys després de Rio: perspectives del canvi climàtic»

L’objectiu de la jornada és examinar l’evolució històrica de la ciència del canvi climàtic i les seves polítiques. Es reflexionarà al voltant del futur de la política internacional sobre el clima després de la cimera de Durban i els probables impactes que el canvi climàtic tindrà en la seguretat humana. Hi intervindran Philippe Ciais, de la Universitat de Versalles; François Gemmene, de l’Institut per al Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals, i Gerd Leipold , del Global Climate Forum i exdirector executiu de Greenpeace Internacional.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora15 hores

Organitza: Grup d’Experts en Canvi Climàtic a Catalunya (GECCC) i Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), amb la col•laboració de l’Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 29 / febrer / 2012

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor

En aquesta sessió s’analitzarà el text «Notes per a un debat sobre el lloc de l’educació moral i cívica a l’escola», de Josep M. Puig Rovira, publicat a la Revista Catalana de Pedagogia (2005).

Lloc: Biblioteca Enric Valor de l’IEC, segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora16.15 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 29 / febrer / 2012

Presentació del llibre Concepció Carreras Pau o la sublimació de la paraula

El llibre, de Carme Ramilo, amb pròleg de l’escriptor Ricard Creus, serà presentat pel poeta i lingüista Carles Duarte.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Llengua i Literatura (IEC), Curbet Edicions i Fundació Valvi


 

dimecres 29 / febrer / 2012

Conferència a Alacant: «El capitalisme més enllà de la crisi»

La conferència de l’historiador i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Fontana, forma part del cicle «Capitalisme sense alternatives? Pensar el segle XXI», que pretén analitzar i valorar les possibles alternatives al sistema capitalista. Javier Vidal, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat d’Alacant, serà l’encarregat de presentar la conferència.

Lloc: Sala de Graus de la Facultat d’Econòmiques de la Universitat d’Alacant (Campus de Sant Vicent del Raspeig)

Hora20 hores

Organitza: Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de l’IEC


 

dissabte 2 / febrer / 2013

Jornada: Dissabte transfronterer de les matemàtiques a l’Alt Empordà

La jornada és adreçada a estudiants de batxillerat amb els objectius principals de fomentar l’interès i la vocació científica, encoratjar el treball en equip i situar les matemàtiques en el context dels problemes actuals.

Lloc: Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer (ronda Sud, 3, de Figueres)

Hora09.30 hores

Organitza: Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i Fundació Príncep de Girona


 

dilluns 4 / febrer / 2013

Conferència: «Agricultura: el pas de la visió simple a la visió complexa del sector agrari»

La conferència serà a càrrec d’Andreu Vila, professor associat de fructicultura i de producció ecològica de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA-IEC)


 

dilluns 4 / febrer / 2013

Conferència: «La teoria de les assignacions estables i la pràctica del disseny de mercats», a València

La conferència de Jordi Massó, professor d’economia a la Universitat Autònoma de Barcelona, versarà sobre el Premi Nobel d’Economia 2012, concedit a Alvin E. Roth i Lloyd S. Shapley. La conferència forma part del cicle Els premis Nobel de l’any 2012.
 

Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània (Sant Ferran, 12 - 46001 València)

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans i Societat Catalana d’Economia


 

dilluns 4 / febrer / 2013

Conferència: «La comunicació: un problema i una solució», a Alcoi

La conferència serà a càrrec de Joaquim M. Puyal, periodista i membre de la Secció Filològica de l’IEC.

Lloc: Sala de Graus Roberto García Payá del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València

Hora19.30 hores

Organitza: Universitat Politècnica de València, Ajuntament d’Alcoi i Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 5 / febrer / 2013

Conferència: «La transmissió de discursos des dels mitjans de masses», a Alacant

La conferència serà a càrrec de Joaquim M. Puyal, periodista i membre de la Secció Filològica de l’IEC.

Lloc: edifici Germà Bernàcer de la Universitat d’Alacant (carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n, de Sant Vicent del Raspeig, Alacant)

Hora12 hores

Organitza: delegació de l’IEC a Alacant i Universitat d’Alacant


 

dimarts 5 / febrer / 2013

Conferència: «Un model arquitectònic polivalent: algunes sinagogues catalanes i la seva tipologia»

La conferència serà a càrrec de Francesca Español, presidenta d’Amics de l’Art Romànic, i forma part del cicle Els jueus a Catalunya.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 5 / febrer / 2013

Conferència: «Una història evanescent vs. el retorn del Museu Roca: un espectacle d’anatomia humana a la Barcelona del primer terç del s. XX»

La conferència serà a càrrec d’Alfons Zarzoso, del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i del Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEHIC-UAB), i forma part del cicle de col·loquis Objectes perduts: explicar i exposar ciència a museus i altres llocs públics.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dijous 7 / febrer / 2013

Conferència: «Urbanity Spoiled. Pollution in the City in and beyond the Age of Smoke»

La conferència serà a càrrec de Frank Uekoetter, del Rachel Carson Center, i forma part del cicle Les atmosferes tòxiques de la societat industrial.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora17 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dissabte 9 / febrer / 2013

Olimpíada de Biologia de Catalunya 2013

Un total de dos-cents trenta alumnes participaran en les proves, que estan adreçades a tots els alumnes de segon de batxillerat de Catalunya i que tenen per objectiu fomentar i estimular l’estudi de la biologia.

Lloc: Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (avinguda Diagonal, 643, de Barcelona)

Hora9 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dilluns 11 / febrer / 2013

Presentació del llibre Ciència i universitat a Catalunya. Projecció de futur

L’obra recull l’opinió de tretze prestigiosos científics que analitzen de manera crítica algunes qüestions clau relatives tant al sistema universitari, la investigació i la transferència de tecnologia i coneixement, com als reptes de futur a què s’afronta el país. Presidirà l’acte Joandomènec Ros, vicepresident de l’IEC, i hi intervindran Claudi Mans, catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona (UB), i David Bueno, professor i investigador del Departament de Genètica de la UB. Al final, s’obrirà un debat amb alguns dels autors del llibre.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Universitat de Barcelona i Institut d’Estudis Catalans


 

dilluns 11 / febrer / 2013

Conferència: «La visió de l’altre. Moros, jueus i cristians a la Corona catalanoaragonesa»

La conferència serà a càrrec de Dolors Bramon, professora del Departament de Filologia Semítica de la Universitat de Barcelona i membre de l’IEC, i forma part del cicle Els jueus a Catalunya.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dilluns 11 / febrer / 2013

Exposició: «La superació d’un matemàtic, Ferran Sunyer i Balaguer (1912-1967)», a Girona

L’exposició, que difon la vida, l’obra i els valors del matemàtic Ferran Sunyer i Balaguer, es podrà visitar de l’11 de febrer al 4 de març.

Lloc: vestíbul de l’Antic Hospital de Santa Caterina (plaça de  Pompeu Fabra, 1, de Girona)

Horade dilluns a divendres, de 9 a 14 hores

Organitza: Fundació Ferran Sunyer i Balaguer


 

dimarts 12 / febrer / 2013

«Passeig d’aniversari. Vallverdú al món». Homenatge a Josep Vallverdú en el seu norantè aniversari

«La llengua com a eina d’ofici» és el títol de la conversa que se celebrarà a l’IEC en el marc de la commemoració del norantè aniversari de l’escriptor i membre de l’Institut Josep Vallverdú. La conversa serà a càrrec de Joan Veny i Gemma Rigau, membres de la Secció Filològica de l’IEC, i serà moderada pel periodista i membre també de la Secció Joaquim M. Puyal. El president de l'IEC, Salvador Giner, i el director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Josep M. Solé Sabaté, obriran l'acte.

Lloc: Sala Prat de la Riba

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs, Diputació de Lleida i Institut d'Estudis Catalans


 

dimarts 12 / febrer / 2013

Conferència: «Els terminis de prescripció en la nova legislació civil catalana»

A càrrec d’Albert Lamarca i Marquès, de la Universitat Pompeu Fabra. La conferència forma part del cicle de conferències organitzat per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics per a commemorar el vuitantè aniversari de la instauració del Parlament de Catalunya.

Lloc: sala 5 del Centre de Formació de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (carrer de Mallorca, 281, baixos, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC), amb la col·laboració de l’Il·lustre Col•legi d’Advocats de Barcelona


 

dimecres 13 / febrer / 2013

Conferència: «La nutrició i la capacitat cognitiva»

La conferència serà a càrrec de Mercè Unzeta, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Secció d’Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dijous 14 / febrer / 2013

Conferència: «Le crépuscule des cultures? Anthropologie, droit et histoire», a Perpinyà

La conferència de Louis Assier-Andrieu, professor de dret de Science Po a París i director de recerca al Centre Nacional de Recerca Científica (CNRS), forma part del cicle Mirades creuades sobre la Catalunya del Nord i Catalunya.
 

Lloc: delegació de l’IEC a Perpinyà (Institut Català de Recerca en Ciències Socials de la Universitat de Perpinyà, Casa dels Països Catalans)

Hora14 hores

Organitza: delegació de l’IEC a Perpinyà


 

dijous 14 / febrer / 2013

Salvador Giner participa en la jornada Jordi Solé Tura: pensament i compromís polític (1956-1983)

El president de l’IEC intervindrà en la taula rodona titulada «El compromís polític al PSUC i a l’exili».

Lloc: Ateneu Barcelonès

Hora16.30 hores

Organitza: Grup de Recerca d’Estudis d’Història Social i Cultural i Grup d’Estudis República i Democràcia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura i Ajuntament de Mollet del Vallès


 

dijous 14 / febrer / 2013

Conferència: «Caos, orden y dinosaurios: las ciencias de Jurassic Park»

La conferència serà a càrrec de Carlos Tabernero (CEHIC-UAB), i forma part del cicle PEDRES I OSSOS. La vida social de pedres i ossos: noves visions en la història de l’arqueologia, la paleontologia i la paleoantropologia.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dijous 14 / febrer / 2013

Conferència: «La cuina catalana és l’aparador cultural del país»

La conferència serà a càrrec de la cuinera Carme Ruscalleda.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC i Acadèmia Catalana de Gastronomia


 

dilluns 18 / febrer / 2013

Concert de música sefardita

El concert, a càrrec de Vanessa Paloma, del Centre de Recherches Moyen-Orient Mediterranée, Institut National des Langues et Civilisations Orientales, forma part del cicle Els jueus a Catalunya.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dilluns 18 / febrer / 2013

Sessió de recepció de Ramon Bartrons com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

«El dolç fenotip de les cèl·lules tumorals: buscant dianes terapèutiques» és el títol del discurs d’ingrés que pronunciarà Ramon Bartrons com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19.30 hores

Organitza: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC


 

dimarts 19 / febrer / 2013

«Cell in motion». Primer simposi conjunt IBEC-IBMB-SCB

L’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) celebren el primer simposi anual conjunt, amb l’objectiu d’enfortir les seves activitats científiques i acadèmiques i donar a conèixer a la comunitat científica la recerca que aquests instituts, situats al Parc Científic de Barcelona, duen a terme. Enguany, les ponències científiques giraran entorn de diferents aspectes dinàmics de la biologia de la cèl·lula —individual o integrada en sistemes més complexos— i de quins canvis es produeixen al llarg del seu desenvolupament.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora09.00 hores

Organitza: IBEC, IBMB i la Secció de Biologia Molecular de la Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dimecres 20 / febrer / 2013

Seminari «De l’empresa tradicional a la 2.0», a la Universitat Politècnica de Catalunya

El seminari és a càrrec de Dídac Lee, conseller delegat d’Inspirit, un grup d’empreses tecnològiques format per les companyies Zyncro, Spamina, Fhios, The Etailers, Hotelerum, Addfleet, Pickbe, Matrix i un centre de desenvolupament a l’Argentina. Aquest seminari s’emmarca dintre del cicle de seminaris de FIB Alumni.

Lloc: sala d’actes de la FIB (Campus Nord UPC-Edifici B6, c/ de Jordi Girona, 1-3, 08034 Barcelona).

Hora16 hores

Organitza: FIB Alumini amb la col·laboració de la Societat Catalana de Tecnologia (IEC)


 

dimecres 20 / febrer / 2013

Acte: «Un any al Raval i molts segles d’història», a la Filmoteca de Catalunya

Josep Guitart, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, participarà, juntament amb Josep Font i Anna Gómez Bach, en aquest acte, en què la Filmoteca de Catalunya celebra el seu primer any de funcionament al Raval.

Lloc: Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya

Hora18.30 hores

Organitza: Filmoteca de la Catalunya amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Autònoma de Barcelona


 

dimecres 20 / febrer / 2013

Conferència: «El rescat de dades al Servei Meteorològic de Catalunya. La sèrie climàtica de Barcelona (1780-2011)»

Anna Rius Ventosa, cap de l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, descriurà els projectes duts a terme des del Servei en el camp del rescat de dades, una disciplina que en el context d’estudi del canvi climàtic té molt de protagonisme. La sèrie climàtica de Barcelona (1780-2011) serà l’eix conductor de la presentació, ja que és un bon exemple per a il·lustrar el procés que requereix el rescat de valors diaris.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Física (IEC)


 

dijous 21 / febrer / 2013

Acte en memòria del Dr. Anscari Manuel Mundó i Marcet

En l’acte participaran Joaquim Garrigosa, president de la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’IEC, i Jesús Alturo, catedràtic de Paleografia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Musicologia (IEC)


 

divendres 22 / febrer / 2013

Lliurament de premis de la III Olimpíada de Biologia de Catalunya

Es lliuraran els premis als sis guanyadors de les proves, celebrades els dies 9 i 11 de febrer i que tenen per objectiu fomentar l’estudi de la biologia.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dissabte 23 / febrer / 2013

Lliurament del Guardó Extraordinari d’Escola Valenciana a Vicent Pitarch

Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua atorgarà a Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica de l’IEC i delegat de l’Institut a Castelló, el Guardó Extraordinari de la X Nit d’Escola Valenciana.

Lloc: auditori de la Diputació d’Alacant

Hora19 hores

Organitza: Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua


 

dimarts 26 / febrer / 2013

Fòrum Forestal de Barcelona

El Fòrum Forestal de Barcelona és un espai de comunicació que pretén apropar d’una manera directa la indústria, els productors de fusta, les empreses d’aprofitaments, la universitat i els tècnics especialitzats, tant privats com de les administracions públiques.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora09 hores

Organitza: Aula de Silvicultura Mediterrània de Barcelona de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimarts 26 / febrer / 2013

Conferència: «Experiències arran de la trobada entre ciència i art a Barcelona»

La conferència serà a càrrec de Josep Perelló, de la Universitat de Barcelona, i forma part del cicle de col·loquis Objectes perduts: explicar i exposar ciència a museus i altres llocs públics.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dimecres 27 / febrer / 2013

Seminari: «Ètica de la virtut i ètica de l’acció»

A càrrec de Genoveva Martí (ICREA-Universitat de Barcelona), forma part dels Seminaris de Formació del Professorat Perspectives en filosofia.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la

Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dimecres 27 / febrer / 2013

Presentació del llibre Els bastiments menors catalans de construcció artesanal del segle XX, d’Alexandre Ribó Golovart

En l’acte de presentació de l'obra intervindran Carles Bas, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC; Salvador Alegret, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia, i Joan Veny, membre de la Secció Filològica.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC i Secció de Ciències Biològiques de l’IEC


 

dimecres 27 / febrer / 2013

Acte acadèmic d’homenatge a Oriol Casassas i Simó (1923-2012), membre de l’IEC

En l’acte hi haurà les intervencions de Jacint Corbella, «Introducció a l’obra del doctor Oriol Casassas»; Màrius Foz, «Oriol Casassas i el llenguatge mèdic»; Carles Hervàs, «Oriol Casassas, historiador de la medicina»; Francesc Asensi, «Oriol Casassas, la seva estima per la pediatria social i la seva vinculació al País Valencià», i Josep M. Camarasa, «Oriol Casassas i la Societat Catalana de Biologia».

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC i Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears


 

dijous 28 / febrer / 2013

Segones Jornades sobre Gestió de la Informació Científica (JGIC-2013)

Durant dos dies, dos-cents professionals de la gestió de la informació participaran en aquestes jornades, en què es presentaran i posaran en comú diverses iniciatives dedicades als nous escenaris, tecnologies i agents de la informació científica.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora09 hores

Organitza: Observatori de la Recerca de l’IEC


 

dijous 28 / febrer / 2013

Conferència: «Incendios forestales: pasos de acercamiento entre ciencia y gestión»

La conferència serà a càrrec de Jorge Mataix-Solera, professor del Departament d’Agroquímica i Medi Ambient de la Universitat Miguel Hernández.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora16.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dijous 28 / febrer / 2013

Conferència: «Agricultural Pesticides & Public Health in the Twentieth Century»

La conferència serà a càrrec de Nathalie Jas (RiTME, INRA) i forma part del cicle Les atmosferes tòxiques de la societat industrial.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora17 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dijous 28 / febrer / 2013

Conferència: «Riesgos climáticos y cambio climático en el litoral mediterráneo español: un escenario de incertidumbres»

A càrrec de Jorge Olcina Cantos, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dissabte 1 / febrer / 2014

XIII Jornades FOCIR: Projecció internacional, governs locals i societat civil

La ponència inaugural de les Jornades, titulada «El rol creixent de les ciutats en les relacions internacionals: l’auge i les possibilitats de la diplomàcia multinivell», serà a càrrec de Teresa La Porte, professora titular de comunicació política de la Universitat de Navarra. Obriran les Jornades Àngel Messeguer, tresorer de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) i membre numerari de l’IEC; Mònica Sabata, presidenta de la FOCIR i directora executiva de la Càtedra Josep Termes, i Francesc de Paula Gambús, director general de Relacions Exteriors de la Generalitat.

Lloc: Sala Nicolau d'Olwer de l'IEC

Hora9.30 hores

Organitza: Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR)


 

dissabte 1 / febrer / 2014

Tercera edició del Dissabte transfronterer de les matemàtiques a l’Alt Empordà

La jornada pretén acostar els joves a les matemàtiques i mostrar-los la importància que tenen en el món actual. Està dirigida a alumnes de primer i segon de batxillerat dels centres de l’Alt Empordà i és oberta també a estudiants de la Catalunya del Nord.

Lloc: Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres

Hora9.30 hores

Organitza: Fundació Príncep de Girona i Fundació Ferran Sunyer i Balaguer de l’IEC


 

dilluns 3 / febrer / 2014

Lectura dramatitzada: L’antiquari, de Santiago Rusiñol

La lectura serà a càrrec de Cornucòpies Teatre.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dilluns 3 / febrer / 2014

Conferència sobre el premi Nobel d’Economia 2013, a València

La conferència serà a càrrec de Francisco J. Climent, del Departament d’Economia Financera i Actuarial de la Universitat de València.

Lloc: Llibreria 3i4 (Espai Ciència de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, de València)

Hora19 hores

Organitza: delegació de l’IEC a València, Acció Cultural del País Valencia, Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, Llibreria 3i4, Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i Octubre Centre de Cultura Contemporània


 

dimarts 4 / febrer / 2014

Presentació del llibre El somni de Lucreci, de Martí Domínguez, a València

José Pío Beltrán, delegat institucional del CSIC, presentarà el llibre de Martí Domínguez, de la Universitat de València, dins dels actes del Dia Darwin 2014.

Lloc: Llibreria 3i4 (carrer de Sant Ferran, 12, de València)

Hora19 hores

Organitza: delegació de l’IEC a València, Acció Cultural del País Valencia, Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, Llibreria 3i4, Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i Octubre Centre de Cultura Contemporània


 

dimecres 5 / febrer / 2014

Sessió en memòria de Lynn Margulis, a l’Ateneu Barcelonès

Amb el títol Allò que tal vegada s’esdevingué, l’acte recordarà la biòloga nord-americana Lynn Margulis (1938-2011), coneguda internacionalment per haver proposat una visió de l’evolució biològica que fa èmfasi en la cooperació en lloc de fer-ne en la lluita entre espècies. Es presentarà el llibre Once upon a time: Lynn Margulis.

Lloc: Sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès (carrer de la Canuda, 6, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Ateneu Barcelonès, amb la col·laboració de la Secció de Microbiologia de la Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dimecres 5 / febrer / 2014

Conferència: «La prova biològica en el procés civil»

A càrrec de Cristina Riba Trepat, de la Universitat Autònoma de Barcelona. La conferència forma part del cicle El dret català tres-cents anys després de la Guerra de Successió.
 

Lloc: aula 62, 6a planta del Centre de Formació de Centre de Formació de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (carrer de Mallorca, 281, baixos)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona


 

divendres 7 / febrer / 2014

Fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física

El dia 7 de febrer se celebraran a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona les proves de la fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física per tal de seleccionar els alumnes d’ensenyament secundari que representaran les universitats de Catalunya en la fase estatal, que se celebrarà a la Corunya del 4 al 7 d’abril.

Lloc: diferents localitzacions

Hora15.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Física (IEC)


 

dissabte 8 / febrer / 2014

Olimpíada de Biologia de Catalunya 2014

L’Olimpíada de Biologia de Catalunya té per objectiu principal estimular i implicar els estudiants de batxillerat en el desenvolupament d’aquesta ciència. El dissabte 8 de febrer es realitzaran les proves generals en diferents localitats catalanes.

Lloc: diferents localitzacions

Hora10 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dilluns 10 / febrer / 2014

Conferència: «El vestit cortesà»

La conferència serà a càrrec de Rosa M. Martín i Ros, historiadora dels tèxtils i la indumentària, i forma part del cicle Promoció artística femenina a la Corona d’Aragó baixmedieval.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dilluns 10 / febrer / 2014

Discurs de recepció de Jordi Salas-Salvadó com a membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

«Efectes sobre la salut d’un concentrat de nutrients encapsulat d’una manera natural i consumit per l’home des de temps ancestrals» és el títol del discurs de recepció que pronunciarà Jordi Salas-Salvadó com a membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19.30 hores

Organitza: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC


 

dimarts 11 / febrer / 2014

Presentació de l’exposició de fotografies «Formes i textures de la natura»

L’exposició es podrà visitar al pati de l’IEC fins al 28 de febrer.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (ICHN-IEC)


 

dimecres 12 / febrer / 2014

Conferència: «Els reptes del big data en bioinformàtica»

En la darrera dècada els avenços en diferents àmbits del coneixement han generat un creixement explosiu de la informació biològica i s’ha fet essencial poder extreure valor d’aquesta allau de dades. L’emmagatzemament, la gestió i el processament d’aquesta gran quantitat de dades és un repte immens. En aquesta conferència, Jordi Torres, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya Barcelona Tech, presentarà una visió global i els reptes actuals del que s’ha començat a anomenar big data (macrodades), una nova àrea d’investigació que espera aportar solucions a les noves necessitats que s’estan plantejant en el món de la bioinformàtica.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora17 hores

Organitza: BIB-Bioinformatics Barcelona, amb la col·laboració de l’IEC


 

dimecres 12 / febrer / 2014

Conferència: «La contribució de la Mancomunitat de Catalunya a la recuperació de les institucions d’autogovern»

La conferència serà a càrrec de Judith Gifreu i Font, directora de la Càtedra Enric Prat de la Riba d’Estudis Jurídics Locals de la Universitat Autònoma de Barcelona, i forma part del cicle El dret català tres-cents anys després de la Guerra de Successió.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC)


 

dimecres 12 / febrer / 2014

Conversa amb Adolf Tobeña a propòsit del seu llibre Devots i descreguts: biologia de la religiositat, a València

La conversa se celebra en el marc del cicle Dia de Darwin 2014. Moderarà l’acte la periodista Reis Juan.

Lloc: cafeteria de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, de València

Hora19 hores

Organitza: delegació de l’IEC a València


 

dijous 13 / febrer / 2014

Conferència: «Reflexions sobre la naturalesa i l’origen de l’evolució biològica», a València

La conferència serà a càrrec de Kepa Ruiz-Mirazo, de la Universitat del País Basc, i s’emmarca dins del cicle Dia de Darwin 2014.

Lloc: Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València

Hora11 hores

Organitza: delegació de l’IEC a València


 

dijous 13 / febrer / 2014

Conferència: «La protecció de la natura a Catalunya a la transició i primers anys de democràcia»

La conferència serà a càrrec de Judit Gil Farrero, de la Universitat Autònoma de Barcelona , i s’emmarca dins el cicle Ciències i ideologies en els parcs naturals espanyols.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dijous 13 / febrer / 2014

Taula rodona: Aliments i impostos

Hi intervindran Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat de Catalunya; Jordi Salas Salvadó, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, i Agustí Roque, de l’Associació d’Indústries d’Alimentació i Begudes de Catalunya. Josefina Plaixats, de la Institució Catalana d’Estudis Agraris i professora del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona, moderarà la taula rodona.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (IEC)


 

dijous 13 / febrer / 2014

Presentació del llibre Costums sobre termenals, camins i aigües

L’obra, publicada per l’Oficina d’Estudis Jurídics de la Mancomunitat de Catalunya l’any 1921, ha estat reeditada per la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC,
en el marc de les activitats en commemoració del centenari de la Mancomunitat. En l’acte de presentació, l’historiador Jordi Casassas pronunciarà la conferència «La significació política i institucional de la Mancomunitat per al catalanisme».

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia

(IEC) i Diputació de Barcelona


 

divendres 14 / febrer / 2014

Acte de presentació de l’obra Poesia completa, de Rafael Caria

En la presentació d’aquest volum, que aplega l’obra poètica del que va ser primer membre alguerès de l’Institut d’Estudis Catalans, hi intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC; August Bover, curador de l’obra, i Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull. L’acte inclourà un recital de poemes i cançons a cura de Franca Masu, de la soprano Eulàlia Ara i de la pianista Tània Parra. L’acte es retransmetrà en directe per Internet.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Adesiara Editorial i Fasolcat


 

divendres 14 / febrer / 2014

Presentació de l’anuari Societat Catalana 2013

L’anuari, publicat per l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), analitza la situació social i política del país. L’acte serà moderat per Josep M. Rotger, president de l’ACS, i hi intervindran Jordi Estivill, sociòleg i coordinador de l’estudi, i Andreu Missé, periodista i director de la revista Alternativas Económicas.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Associació Catalana de Sociologia

(IEC)


 

dilluns 17 / febrer / 2014

Curs Cooperació interregional i transfronterera als Pirineus

Els curs se celebrarà els dies 17 i 18 de febrer en el marc del curs Geografia d’Europa de la Universitat Pompeu Fabra

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC), amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra

 


 

dimarts 18 / febrer / 2014

Acte de reconeixement a Margarida Muset i Adel per la seva trajectòria professional en l’educació

En farà l’elogi la Sra. Sara M. Blasi, i hi intervindran membres del Consell Escolar de Catalunya, de l’Escola Decroly, del Servei d’Ensenyament del Català, de les direccions escolars del districte de Sant Martí, de la Inspecció d’Educació i de la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l’IEC. L’obertura i la cloenda musical de l’acte seran a càrrec de l’Escola Catalònia, de Música Haro i de la coral de l’Escola Decroly.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Pedagogia (IEC) i Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya


 

dimarts 18 / febrer / 2014

Taula rodona: «Present i futur de la nostra llengua: com podem avivar la flama?», a Reus

Hi intervindran Isidor Marí, sociolingüista i president de la Secció Filològica de l’IEC; Joaquim Mallafré, traductor i lingüista, i Miquel Àngel Pradilla, sociolingüista i professor de la Universitat Rovira i Virgili, tots dos membres de la Secció Filològica de l’IEC. La taula rodona serà presentada i moderada per Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.

Lloc: sala d’actes del Centre de Lectura de Reus

Hora20 hores

Organitza: entitats organitzadores de la 45a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana


 

dimecres 19 / febrer / 2014

Sessió: «Les proves de l’existència de Déu»

Aquesta sessió forma part del seminari de filosofia Sobre la vida i la mort. La ponent és Olga Fernández Prat, del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dijous 20 / febrer / 2014

Jornada: Els mitjans de comunicació al servei de la democràcia: present i futur

Experts i professionals de la comunicació reflexionaran durant dos dies sobre el paper que tenen els mitjans de comunicació en la democràcia i la rellevància del servei públic en l’escenari actual. L’obertura de la jornada serà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de Rosa Franquet, presidenta de la Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora10 hores

Organitza: Societat Catalana de Comunicació (IEC)


 

dijous 20 / febrer / 2014

Presentació del llibre Barcino II. Marques i terrisseries d’àmfores al Baix Llobregat, a Sant Boi de Llobregat

El llibre està dedicat al Baix Llobregat i presenta la riquesa vinícola i terrissera d’aquesta vall, que en l’antiguitat formava part de l’ager Barcinonensis. L’obra, que ha estat editada per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), serà presentada per José Remesal Rodríguez, catedràtic d’Història Antiga de la Universitat de Barcelona. Presidirà l’acte Jaume Bosch, alcalde de Sant Boi de Llobregat.

Lloc: Museu de Sant Boi de Llobregat (c. del Pont, 7, de Sant Boi de Llobregat)

Hora18.30 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans i Institut Català d’Arqueologia Clàssica


 

dijous 20 / febrer / 2014

Conferència: «Il medioevo sardo, gli ordini monastici benedettini e il romanico»

La conferència serà a càrrec de Roberto Lai, historiador de la Sardenya medieval, i forma part del cicle El romànic a l’abast.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic

(IEC)


 

dijous 20 / febrer / 2014

«La Mediterrània: un sistema vulnerable», sessió amb Joandomènec Ros i Raül Romeva

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, participarà en un cara a cara amb Raül Romeva, doctor en relacions internacionals i eurodiputat, per debatre sobre el que cal fer per a adequar la capacitat de pesca als recursos existents. Moderarà el debat Joaquim Elcacho, periodista. La sessió, organitzada per Cosmocaixa, s’adreça a professionals, especialistes i docents universitaris, però també a un públic general que hi pugui estar interessat, i té l’objectiu d’aportar una reflexió sobre un tema més global: «La Mediterrània, una mar esgotada».
 

Lloc: Cosmocaixa (Carrer d’Isaac Newton, 26, de Barcelona)

Hora20 hores

Organitza: Cosmocaixa


 

dijous 20 / febrer / 2014

Conferència sopar amb Joandomènec Ros al Centre Comarcal Lleidatà

Amicsprada organitza la conferència sopar titulada «El paper de l’Institut d’Estudis Catalans en la Catalunya independent», que serà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de la Fundació Universitat Catalana d’Estiu. Cal inscriure-s’hi prèviament.

Lloc: Centre Comarcal Lleidatà (ronda de la Universitat, 1, 1r, de Barcelona)

Hora21 hores

Organitza: Amicsprada


 

divendres 21 / febrer / 2014

IX Congrés de la CCEPC: Després de les Noves Plantes. Canvis i continuïtat a les terres de parla catalana, a Cervera

El Congrés, de dos dies de durada, vol promoure i posar en comú la recerca feta des de la perspectiva del món local sobre el que va significar la ruptura de les Noves Plantes, allà on van ser aplicades. També analitzarà la transcendència de les transformacions polítiques, econòmiques, socials i culturals que van viure i protagonitzar al llarg del segle XVIII les successives generacions de persones que van habitar el conjunt dels territoris de parla catalana.

Lloc: Antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera

Hora10 hores

Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut d'Estudis Catalans, Institut Ramon Muntaner, Diputació de Lleida, Institut d'Estudis Ilerdencs i Paeria de Cervera


 

divendres 21 / febrer / 2014

Lliurament dels premis de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya 2014

Tres-cents vint estudiants de batxillerat han participar en la quarta edició de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya, que té per finalitat estimular i implicar els alumnes en l’estudi de la biologia.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dilluns 24 / febrer / 2014

Congrés internacional: Catalunya (i els Països Catalans) abans i després de l’Onze de Setembre de 1714

Aquest congrés científic analitzarà durant tres dies les causes, les conseqüències i el desenvolupament de la Guerra de Successió en l’àmbit de Catalunya i del conjunt dels Països Catalans. El congrés té per objectiu establir un balanç de la producció investigadora i de les reflexions dels especialistes sobre uns esdeveniments que han resultat cabdals en l’evolució de la formació històrica catalana.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC


 

dilluns 24 / febrer / 2014

Conferència: «De belleza y piedad. Promociones de María de Castilla, reina de Aragón»

La conferència serà a càrrec de María del Carmen García Herrero, de la Universitat de Saragossa, i forma part del cicle Promoció artística femenina a la Corona d’Aragó baixmedieval.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic

(IEC)


 

dilluns 24 / febrer / 2014

Acte d’homenatge al poeta Joan Vergés, al Palau Robert

En l’acte intervindran Isidor Marí, Laura Borràs, Jordi Cots, Víctor Obiols, Cèlia Sànchez-Mústich i Montse Vergés, entre d’altres. Com a cloenda, Toti Soler interpretarà algunes cançons basades en poemes de Joan Vergés.

Lloc: Sala Cotxeres del Palau Robert

Hora19 hores

Organitza: Institució de les Lletres Catalanes


 

dilluns 24 / febrer / 2014

Presentació del Diccionari jurídic, a Palma

La presentació del Diccionari jurídic en línia serà a càrrec de Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’IEC; de Miquel Massot, president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de les Illes Balears, i de Pere Grimalt, secretari general de la Universitat de les Illes Balears.

Lloc: sala d’actes de l’ICAIB (La Rambla, 10, de Palma)

Hora19 hores

Organitza: Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes Balears (ICAB)


 

dimarts 25 / febrer / 2014

Presentació del llibre El dialecte d’Alacant. Contribució al coneixement del valencià, a la Universitat d’Alacant

El llibre, de Pere Barnils i Giol, ha estat editat per l’Institut d’Estudis Catalans i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. En la presentació participaran Jordi Colomina, de la Universitat d’Alacant; Ferran Robles, autor de la introducció, de la traducció i de les notes de l’obra; Joan Borja, de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, i Brauli Montoya, delegat de l’IEC a Alacant.

Lloc: Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant

Hora13 hores

Organitza: delegació de l’IEC a Alacant, Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Diputació d’Alacant i Universitat d’Alacant


 

dimecres 26 / febrer / 2014

Presentació de la Miscel·lània d’homenatge al prof. Dr. h.c. Josep Perarnau i Espelt, a la Facultat de Teologia

L’acte de presentació del volum de la Revista Catalana de Teologia titulat «E l’amic digué a l’amat» serà presidit pel cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona i gran canceller de la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC). Hi intervindran Cristina Godoy, curadora del volum; Jaume de Puig, vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans i col·laborador científic de la FTC; Josep Perarnau, professor emèrit de la FTC; Armand Puig, degà i president de la FTC, i Joandomènec Ros, president de l’IEC.

Lloc: Aula Magna de la Facultat de Teologia de Catalunya

Hora12.10 hores

Organitza: Facultat de Teologia de Catalunya


 

dimecres 26 / febrer / 2014

Presentació del llibre Repensar el Estado. Crisis económica, conflictos territoriales e identidades políticas en España

El llibre ha estat publicat per la Universitat de Santiago de Compostel·la i en la presentació intervindran els seus editors: Josefina Gómez Mendoza, Rubén C. Lois González i Oriol Nel·lo, professors de les universitats Autònoma de Madrid, de Santiago de Compostel·la i Autònoma de Barcelona, respectivament. Introduirà l’acte i moderarà el col·loqui Josep Oliveras Samitier, president de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dijous 27 / febrer / 2014

Cinefòrum: Das Experiment, d’Oliver Hirschbiegel

El cine és un dels espais de la cultura contemporània que més ha abordat la relació entre les ciències i els mecanismes de construcció i gestió sociocultural. En aquesta sessió s’analitzarà la pel·lícula Das Experiment, d’Oliver Hirschbiegel, per a identificar com per mitjà dels elements espacials el film contribueix a oferir una determinada narrativa del laboratori a la pantalla, en aquest cas amb la dramatització de l’Stanford Prison Experiment de 1971, que explora l’ètica de l’espai experimental.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dijous 27 / febrer / 2014

Presentació del llibre Por una mirada-mundo, d’Armand Mattelart

A més de l’autor, en l’acte de presentació de l’obra intervindran Núria Almiron, del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Rosa Franquet, presidenta de la Societat Catalana de Comunicació, i Miquel de Moragas, catedràtic de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de l’Associació Espanyola d’Investigació de la Comunicació (AE-IC).
 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Comunicació i editorial Gedisa


 

divendres 28 / febrer / 2014

XI Jornada de Protecció Vegetal: Mengem sa?

La Jornada se centrarà en la situació actual de l’alimentació a la Unió Europea i en les garanties que ofereixen els productes agrícoles al consumidor. La conferència inaugural, amb el títol «Alimentació, el repte de la humanitat», serà a càrrec de Francesc Llauradó, membre de la Junta Directiva de l’Associació Empresarial per a la Protecció de Plantes (AEPLA) i director de Nufarm Espanya.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora9.15 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris i Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, filials de l’IEC


 

divendres 28 / febrer / 2014

4t Simposi Iniciativa Catalana de Sociolingüística

El Simposi inclourà les ponències de Josep Soler, de la Universitat de Tallinn i de la Universitat de Tartu; de Melissa Moyer, de la Universitat Autònoma de Barcelona; de Xavier Vila, de la Universitat de Barcelona, i de Susan Frekko i d’Elinda Dooly, de la Universitat Autònoma de Barcelona. La benvinguda serà a càrrec de David Block, de la ICREA-Universitat de Lleida.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora9.45 hores

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística (IEC) i Universitat de Lleida (Cercle de Lingüística Aplicada)


 

dilluns 2 / febrer / 2015

XLI Sessió de Fotografia de Natura: «La conservació en la fotografia de natura»

La sessió serà a càrrec de Joan de la Malla, biòleg i fotògraf, que exposarà com la fotografia pot contribuir a la conservació de la natura.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Fotògrafs de Natura - Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dilluns 2 / febrer / 2015

Conferència: «Crisi econòmica i crisi ecològica: cap on anar?»

La conferència serà a càrrec de Jordi Roca Jusmet, catedràtic de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

dimecres 4 / febrer / 2015

Conferència: «La política real i la conversió dels jueus al cristianisme el segle XIII a Europa: Jaume I i Enric III d’Anglaterra», a la Universitat Internacional de Catalunya

La conferència serà a càrrec de John Tolan, de la Universitat de Nantes, i forma part del cicle de conferències titulat Institucions del nostre dret.

Lloc: Saló de Graus de la Universitat Internacional de Catalunya (carrer de la Immaculada, 22, de Barcelona)

Hora13 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona


 

dimecres 4 / febrer / 2015

Conferència sobre el Premi Nobel de Física 2014, a València

Ana Cros, de l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València, pronunciarà la conferència «... I es va fer la llum!» sobre el Premi Nobel de Física 2014 atorgat a Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura per la invenció de díodes emissors de llum blava eficients, que han permès fonts de llum blanca brillants i estalviadores d’energia.

Lloc: aula 1 de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, de València)

Hora19 hores

Organitza: Acció Cultural del País Valencià amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la Red de Unidades de Cultura Científica i el CSIC


 

dimecres 4 / febrer / 2015

Conferència: «La tercera dimensió del genoma»

La conferència serà a càrrec de Marc A. Martí-Renom, professor d’investigació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), i investigador del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Secció d’Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dijous 5 / febrer / 2015

Conferència: «De la Rambla al Cid: en torno a los nombres de Monforte», a Montfort (Alacant)

La conferència serà a càrrec de Carmel Navarro Belmonte, llicenciat en història i doctor en filologia. La conferència obre un cicle en què s’abordaran diversos aspectes etnogràfics i històrics de Montfort del Cid.

Lloc: Sala Ibamir de la biblioteca pública municipal de Montfort (carrer de Juan de la Torre, 8, de Montfort)

Hora20 hores

Organitza: Ajuntament de Montfort del Cid, amb la col•laboració de Terres del Vinalopó i la Seu d’Alacant de l’IEC


 

divendres 6 / febrer / 2015

Seminari de Filosofia Grega

El Seminari inclourà les sessions següents: «Los presocráticos, ¿inicio de qué?», a càrrec de Luis Andrés Bredlow; «Autoritat, persuasió i comunicació a Parmènides», a càrrec de Jaume Pòrtulas; «Xenòfanes i els pitagòrics: un comentari a Diògenes Laerci (IX, 20)», a càrrec de Sergi Grau, i «Correspondencias entre el discurso físico y el catártico en el poema de Empédocles», a càrrec de Jesús Carruesco.

Lloc: Sala Pi i Sunyer

Hora11 hores

Organitza: Societat Ibèrica de Filosofia Grega, Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC) i Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

divendres 6 / febrer / 2015

Fase catalana de la XXVI Olimpíada Internacional de Física

Aquesta fase se celebrarà simultàniament a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, i permetrà escollir la vintena d’estudiants de batxillerat que formaran la delegació catalana que participarà en la fase espanyola, de la qual sortiran els participants de l'Olimpíada Internacional i l'Olimpíada Iberoamericana.

Lloc: diversos espais

Hora15.30

Organitza: Societat Catalana de Física (IEC)


 

dissabte 7 / febrer / 2015

Olimpíada de Biologia de Catalunya 2015

Tres-cents vint alumnes de segon de batxillerat de tot Catalunya participaran en aquesta edició de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya. Els vint estudiants amb les millors qualificacions en aquesta prova teòrica passaran a la prova pràctica, que es farà el dimecres 11 de febrer.

Lloc: diverses seus

Hora10 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dissabte 7 / febrer / 2015

Jornada: Termòmetre lingüístic. Diagnòstic pedagògic de la competència lingüística a cinc anys

És la segona sessió formativa adreçada als mestres de les escoles que han decidit aplicar el Termòmetre lingüístic com a instrument per a l’ensenyament plurilingüe en la pràctica pedagògica habitual.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora9 hores

Organitza: Societat Catalana de Pedagogia (IEC)


 

dissabte 7 / febrer / 2015

Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà

La jornada pretén acostar les matemàtiques als joves i mostrar-los la importància que tenen en el món actual. Es tracta d’una activitat dirigida a alumnes de primer i segon de batxillerat dels centres de l’Alt Empordà i oberta també a estudiants de la resta de comarques gironines i de la Catalunya del Nord. L’edició d’enguany ofereix també un taller adreçat a estudiants de quart d’educació secundària.

Lloc: Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres

Hora9.30 hores

Organitza: Fundació Princesa de Girona, Fundació Ferran Sunyer i Balaguer (IEC) i Ajuntament de Figueres


 

dilluns 9 / febrer / 2015

Presentació dels projectes TEMPLA i ARS PICTA

La presentació serà a càrrec de Gerardo Boto Varela i Milagros Guardia Pons, directors dels projectes TEMPLA (Universitat de Girona) i ARS PICTA (Universitat de Barcelona), respectivament. L’acte forma part del cicle L’art medieval i la recerca.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dilluns 9 / febrer / 2015

Lliurament del IX Premi Societat Catalana d’Economia, al Palau Macaya

El Premi, concedit per la Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC, amb la col·laboració de la Fundació Bancària Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona (Obra Social La Caixa), s’atorga enguany a Miquel Puig per l’obra Com sortir del laberint, el camí per superar la crisi creant llocs de treball decents, publicada per Edicions 62.

Lloc: Palau Macaya (passeig de Sant Joan, 108, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

dimarts 10 / febrer / 2015

Debat col·loqui «Ciutat, territori. Territori, ciutat»

Aquest acte forma part del cicle de debats emmarcats en l’exposició «Catalunya ciutat(s)». Agustí Serra, director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, oferirà una conferència. A continuació, hi haurà una taula rodona a càrrec de Francesc Múñoz, professor de geografia urbana; Albert Cortina, director de l’Estudi DTUM (Dret, Territori, Urbanisme, Medi Ambient), i Enric Batlle, arquitecte i paisatgista. La periodista Cristina Buesa serà l’encarregada de moderar la taula rodona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines

Hora19 hores

Organitza: Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’IEC i l’Observatori del Paisatge


 

dimarts 10 / febrer / 2015

Presentació del llibre Espacios públicos, género y diversidad. Geografías para unas ciudades inclusivas

El llibre, editat per M. Dolors Garcia Ramon, Anna Ortiz i Maria Prats, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), serà presentat per Carme Bellet, professora de geografia de la Universitat de Lleida; Núria Benach, professora de geografia de la Universitat de Barcelona i membre de la Junta de Govern de la Societat Catalana de Geografia, i Maria Prats, professora de geografia de la UAB.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia


 

dimecres 11 / febrer / 2015

Seminari de filosofia: Aprendre de la ficció?

En aquesta sessió, que forma part del seminari Filosofia i cinema, Manuel García-Carpintero, de la Universitat de Barcelona, reflexionarà al voltant de la pel·lícula North by Northwest (Con la muerte en los talones), d’Alfred Hitchcock.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dimecres 11 / febrer / 2015

Conferència: «El nou reglament comunitari en matèria de successions», al Col·legi d’Advocats de Barcelona

La conferència serà a càrrec de Rafael Arenas García, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i forma part del cicle de conferències titulat Institucions del nostre dret.

Lloc: Centre de Formació de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (carrer de Mallorca, 281, baixos)

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona


 

dimecres 11 / febrer / 2015

Conferència: «Pandèmies, epidèmies, contagis: com lluitar contra els nostres enemics invisibles, de la legionel·la a l’ebola», a València

La conferència serà a càrrec de Fernando González-Candelas, de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (Universitat de València) i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO). Moderarà l’acte el periodista Reis Juan. La conferència s’emmarca en els actes commemoratius del Dia de Darwin 2015 a València.
 

Lloc: cafeteria de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, de València)

Hora19 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a València, Acció Cultural del País Valencià, Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i l’Octubre Centre de Cultura Contemporània


 

dijous 12 / febrer / 2015

Conferència: «L’origen de la pluricel·lularitat», a València

La conferència serà a càrrec d’Iñaki Ruiz-Trillo, investigador ICREA de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). La conferència s’emmarca en els actes commemoratius del Dia de Darwin 2015 a València.
 

Lloc: Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València

Hora12.30 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a València, Acció Cultural del País Valencià, Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i l’Octubre Centre de Cultura Contemporània


 

dijous 12 / febrer / 2015

Col·loqui: «Under water in the park. Cultures of oceanography in Vienna’s Prater, ca. 1900»

La sessió serà a càrrec de Christina Wessely, de la Universitat de Lüneburg (Alemanya), i forma part del cicle titulat Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

diumenge 15 / febrer / 2015

Acte d’inauguració dels jardins de Ramon Aramon i Serra, a Barcelona

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, assistirà a la inauguració d’aquest nou espai públic enjardinat al barri d’Hostrafrancs, de Barcelona, que porta el nom de qui va ser secretari general de l’Institut del 1942 al 1989.

Lloc: carrer del Vidriol, 22, de Barcelona

Hora12 hores

Organitza: Ajuntament de Barcelona


 

dilluns 16 / febrer / 2015

Conferència: «La política fiscal implantada a Mallorca per la monarquia borbònica (1715-1850)», a Palma

La conferència serà a càrrec de Guillem Morro, historiador. Presentarà l’acte Joan Lladó, president de la Federació Regional d’Esquerra Republicana a Mallorca. La conferència s’emmarca en els actes del Tricentenari 1715-2015.

Lloc: Club Diario de Mallorca (polígon de Llevant, carrer de Puerto Rico, 15, de Palma)

Hora19 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Palma i Obra Cultural Balear, amb la col·laboració del Club Diario de Mallorca i la comissió cívica Tricentenari 1715-2015


 

dilluns 16 / febrer / 2015

Conferència: «La portada de les Cadenas de la catedral de Ciudad Rodrigo. Promoció reial, caràcter urbà i vents avantguardistes»

La conferència serà a càrrec de Diego Isidro Mesa de Lozar, historiador de l’art i membre d’Amics de l’Art Romànic, filial de l’IEC, i forma part del cicle El gòtic a l’abast.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimecres 18 / febrer / 2015

Jornada d’homenatge a Antoni M. Badia i Margarit, a Palma

En el decurs de la jornada, Joan Veny pronunciarà la conferència «Semblança humana i científica del Dr. Badia i Margarit» i se celebrarà la sessió «Badia i Margarit: llengua i vida», en què intervindran Joan Miralles, Jaume Corbera, Gabriel Bibiloni, Joan Melià i Isidor Marí. La jornada se celebrarà a la Universitat de les Illes Balears (UIB), al matí, i a l’edifici Sa Riera, a la tarda.

Lloc: inauguració a l’Aula de Graus de l’edifici Ramon Llull (campus de la UIB)

Hora10 hores

Organitza: Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears i Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 18 / febrer / 2015

I Jornades de Millora Genètica de Catalunya, a Castelldefels

Quina ha estat la història de la millora genètica vegetal a Catalunya? Quins projectes es duen a terme actualment en aquest camp? Quines són les perspectives de futur? Aquestes són algunes de les qüestions que es plantejaran en aquesta jornada, que té per objectiu reflexionar i debatre sobre la millora genètica vegetal que es fa i es farà a Catalunya en els propers anys.

Lloc: sala d’actes de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), a Castelldefels

Hora16 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimecres 18 / febrer / 2015

Jornada: Arqueologia de l'aigua II, a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya

La Jornada pretén aprofundir en el coneixement de les estructures, creences i filosofia de l’aigua al llarg de la història, per entendre moltes de les característiques actuals de la gestió de l’aigua a les ciutats.

Lloc: Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya ( carrer de l’Hospital, 56, de Barcelona)

Hora17 hores

Organitza: Institut de Recerca de l’Aigua de la Universitat de Barcelona, Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, AEAS i ADECAGUA


 

dijous 19 / febrer / 2015

Conferència: «Les idees jurídiques de Ramon Llull»

La conferència serà a càrrec de Rafael Ramis Barceló, de la Universitat de les Illes Balears, i forma part del cicle de conferències titulat Institucions del nostre dret.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona


 

dijous 19 / febrer / 2015

Conferència: «Energies renovables i desenvolupament territorial a Mauritània: oportunitats, reptes i impactes»

La conferència serà a càrrec d’Oriol Porcel, tècnic de projectes geogràfics.
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dijous 19 / febrer / 2015

Presentació del llibre Aportacions a l’estudi de la filologia i la lingüística catalanes, de Joan Martí i Castell, a Tarragona

La presentació de l’obra, editada per la Diputació de Tarragona i Publicacions de l’Abadia de Montserrat, serà a càrrec de Joan Veny, membre de l’Institut d’Estudis Catalans.

Lloc: Museu d’Art Modern de la Diputació (carrer de Santa Anna, 8, de Tarragona)

Hora19 hores

Organitza: Diputació de Tarragona


 

divendres 20 / febrer / 2015

Acte de balanç del primer aniversari de la federació de la Universitat de Vic i la Universitat Central de Catalunya

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, presidirà l’acte de balanç del primer aniversari de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; l’alcalde de Manresa i president de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Junyent, i l’alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes, Josep M. Vila d’Abadal, presentaran els projectes estratègics de futur de la nova federació universitària. El president de l’IEC, Joandomènec Ros, donarà la benvinguda als assistents.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora12 hores

Organitza: Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya


 

divendres 20 / febrer / 2015

Lliurament de premis de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya

Al matí, els vint-i-un finalistes de l’olimpíada catalana visitaran els laboratoris i les instal·lacions del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i de l’Institut de Ciències del Mar, i a la tarda es farà el lliurament de premis. Els sis millors classificats participaran, en representació de Catalunya, en l’Olimpíada Estatal de Biologia, que se celebrarà del 12 al 16 de març a Lleó. L’objectiu de l’Olimpíada és incentivar l’estudi, premiar l’excel·lència i reconèixer l’esforç dels alumnes de batxillerat catalans.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

divendres 20 / febrer / 2015

Jornada sobre la Varietat Garnatxa Negra, a Falset

En aquesta jornada es presentaran els darrers coneixements sobre la varietat de raïm garnatxa negra i els vins que s’hi elaboren a Catalunya.

Lloc: Parc Tecnològic del Vi (VITEC) de Falset

Hora9 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dissabte 21 / febrer / 2015

IX Seminari sobre Patrimoni Natural de la Comarca de la Garrotxa, a Olot

Per mitjà de diverses ponències, en aquest seminari es farà una diagnosi sobre el que s’ha fet i els buits que encara hi ha en el coneixement del patrimoni natural de la comarca de la Garrotxa. L’activitat s’emmarca en la celebració del desè aniversari de la creació de la Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural.

Lloc: Sala Pere Serrat del centre cultural Els catòlics (carrer de Clivillers, 7, d’Olot)

Hora10 hores

Organitza: Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural


 

dissabte 21 / febrer / 2015

Jornada sobre el Futur de la Recerca a Catalunya

La Sectorial de Recerca de l’Assemblea Nacional Catalana organitza la Jornada sobre el Futur de la Recerca en l’escenari d’una Catalunya independent. L'objectiu és debatre entre professionals del sector quins són els principals problemes que cal abordar per a organitzar de manera eficient la recerca a Catalunya i com hauria de ser el període de transició. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora10 hores

Organitza: Sectorial de Recerca de l’Assemblea Nacional Catalana, amb la col·laboració de l’IEC


 

dissabte 21 / febrer / 2015

II Olimpíada de Filosofia de Catalunya, al CCCB

En aquesta edició es proposa als alumnes dels centres educatius de Catalunya l’elaboració d’una dissertació a partir d’una pregunta filosòfica sobre un tema clàssic de la tradició filosòfica i, alhora, vigent per a la reflexió actual. Què ens fa humans? és la pregunta general de la convocatòria del 2015.

Lloc: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Hora9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dilluns 23 / febrer / 2015

Conferència: «El concili de Constança i el seu paisatge humà segons la crònica d’Ulrich Richental»

La conferència serà a càrrec Joan Valero Molina, historiador de l’art i membre d’Amics de l’Art Romànic, filial de l’IEC, i forma part del cicle El concili de Constança (1414-1418) i el seu marc humà i cultural.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 24 / febrer / 2015

Presentació dels primers resultats del projecte Noves Percepcions del Patrimoni Artístic

Romà Escalas, secretari general de l’IEC i director d’aquest projecte de recerca, presentarà una selecció dels materials generats i les primeres conclusions que se n’extreuen. El projecte Noves Percepcions del Patrimoni Artístic estudia com els joves perceben i interpreten el patrimoni artístic a partir de l’observació i l’ús de les noves tecnologies.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 25 / febrer / 2015

Conferència: «La ineficàcia dels llegats al Codi civil de Catalunya», al Col·legi d’Advocats de Barcelona

La conferència serà a càrrec de l’advocat Joan M. Raduà Hostench, i forma part del cicle de conferències titulat Institucions del nostre dret.

Lloc: Centre de Formació de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (carrer de Mallorca, 281, baixos)

Hora: 18.30 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona


 

dijous 26 / febrer / 2015

Conferència: «Barcelona i l’aigua»

La conferència serà a càrrec de Joan Gaya Fuertes, enginyer industrial, exgerent del Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (CONGIAC) i autor del llibre Barcelona i l’aigua. L’abastament d’aigua a la Barcelona moderna i la seva projecció al futur.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

divendres 27 / febrer / 2015

Inauguració de l’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic.., l’home», a Girona

L’exposició reconeix la tasca de Rafel Patxot a favor de la cultura i la ciència a Catalunya amb motiu la commemoració recent del cinquantè aniversari de la seva mort. La inauguració de la mostra serà a càrrec de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i dels comissaris Manuel Castellet i Jordi Soler.

Lloc: Espai Santa Caterina de la Delegació de la Generalitat a Girona

Hora18 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona


 

divendres 27 / febrer / 2015

1st International Conference on Academic Communication Journals / Primer Congrés Internacional sobre Revistes Acadèmiques de Comunicació, a la Universitat Pompeu Fabra

En aquest congrés internacional, s’analitzarà i debatrà una de les activitats bàsiques de qualsevol acadèmic i investigador: publicar en revistes científiques. Professionals del sector editorial, investigadors i representants de les institucions acadèmiques discutiran al voltant de la funció i la importància d’aquest tipus de publicacions en el camp de la comunicació.

Lloc: auditori del campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (carrer de Roc Boronat, 138, de Barcelona)

Hora9.30 hores

Organitza: Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, amb la col·laboració de la

Societat Catalana de Comunicació (IEC)


 

divendres 27 / febrer / 2015

Conferència «La difícil tolerància», a càrrec d’Yves-Charles Zarka, a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona

Yves-Charles Zarka, professor de filosofia a la Universitat René Descartes (Universitat de París V), és un dels filòsofs i intel·lectuals francesos de més prestigi actualment. Reconegut per ser especialista en l’estudi del pensament de Hobbes —sobre el qual és una autoritat mundial— i en filosofia política, intervé molt activament en el debat cultural i polític francès.

Lloc: aula 411 de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona

Hora9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

divendres 27 / febrer / 2015

Primera Viquimarató de Bioinformàtica

La sessió és oberta als investigadors i viquipedistes interessats a ampliar els articles de la Viquipèdia relacionats amb diversos aspectes de la bioinformàtica i altres disciplines afins, com la genòmica i la proteòmica. Per a participar-hi, cal formalitzar la inscripció mitjançant la pàgina web http://www.wikimedia.cat/marato-bioinf-2015.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Horade les 10.30 a les 17 hores

Organitza: Secció de Biologia Computacional i Bioinformàtica de la Societat Catalana de Biologia (IEC) amb la col·laboració d’Amical Wikimedia i el Centre de Regulació Genòmica


 

dilluns 1 / febrer / 2016

Conferència concert: «Despertant instruments adormits: de la imatge al so. Els instruments de la portada de Ripoll, materialitzats»

A càrrec del senyor Antoni Madueño Ranchal, cantant i musicòleg

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47)

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic de l’IEC


 

dimecres 3 / febrer / 2016

Novena Trobada de Joves Investigadors dels Països Catalans, a Perpinyà 

L’objectiu de la trobada, de tres dies de durada, és facilitar el coneixement dels treballs d’investigació dels diferents grups de recerca que treballen en química als Països Catalans i estimular els joves investigadors perquè transmetin el seu treball a la resta de la comunitat científica. 

Lloc: Universitat de Perpinyà (avinguda Paul Alduy, 52, de Perpinyà) 

Hora

Organitza: Societat Catalana de Química (IEC), amb la col·laboració de la Universitat de Perpinyà


 

dijous 4 / febrer / 2016

Presentació d’Els llibres de l’ànima de la Diputació del General de Catalunya (1493-1714)

L’acte inclourà les intervencions de Josep Massot, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC; d’Agustí Alcoberro, professor de la Universitat de Barcelona; d’Eduard Martí, col·laborador de l’obra, i Eva Serra, membre de l’IEC i coordinadora de la publicació.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC (carrer del Carme, 47)

Hora18.30 h

Organitza: Gabinet de la Presidència de l'IEC


 

dijous 4 / febrer / 2016

XLVII Sessió de Fotografia de Natura: «Els ecosistemes de Veneçuela»

A càrrec de David G. Guillamón

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47)

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Fotògrafs de Natura


 

divendres 5 / febrer / 2016

 Curs Introducció al QGIS

Introducció a l’usuari de què són els sistemes d’informació geogràfica, d’on es poden obtenir les dades i de com s’usa el programari lliure QGIS. Dies 5, 12, 26 de febrer i 4 de març.

Lloc: Facultat de Geografia i Història (aula 315, pendent de confirmar). Universitat de Barcelona (carrer de Montalegre, 6).

HoraDe 16 a 19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dissabte 6 / febrer / 2016

Lliurament del Premi Socarrat 2016 a Vicent Pascual Granell

L’associació cultural Socarrats de Vila-real ha atorgat el Premi Socarrat 2016 a Vicent Pascual Granell, membre de la Secció Filològica de l’IEC.

Lloc:  restaurant El Molí (ermita de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-Real)

Hora21 h

Organitza: associació cultural Socarrats de Vila-real


 

dissabte 6 / febrer / 2016

Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà 2016

El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà (DITMAE) és una activitat oberta als centres d’ensenyament de l’Alt Empordà i comarques properes, així com a centres de la Catalunya del Nord, dirigida a estudiants de secundària. Al final de la jornada, el president de l’IEC, Joandomènec Ros, lliurarà els premis d’aquesta cinquena edició.

Lloc: Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres (Ronda Sud, 3, Figueres)

Horade 9 a 13.15 h

Organitza: Fundació Princesa de Girona, Fundació Ferran Sunyer i Balaguer de l’IEC, i Ajuntament de Figueres


 

dilluns 8 / febrer / 2016

Discurs de recepció de Xavier Bonfill com a membre de la Secció de Ciències Biològiques

«Recerca clínica de qualitat per a informar de les decisions terapèutiques en salut: reptes i perspectives», és el títol del discurs de recepció que Xavier Bonfill pronunciarà com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques (SECCB) de l’IEC.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47)

Hora18.30 h

Organitza: Secció de Ciències Biològiques (SECCB) de l’IEC


 

dilluns 8 / febrer / 2016

Conferència: «Ramon Margalef, gran referent de l’ecologia marina»

A càrrec del president de l’IEC, Joandomènec Ros.

Lloc: Biblioteca Camp de l’Arpa-Caterina Albert (c/ de la Indústria, 295, Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Biblioteca Camp de l’Arpa-Caterina Albert


 

dimarts 9 / febrer / 2016

Presentació del monogràfic «Més enllà d’una dicotomia enganyosa: reflexions sobre l’antropologia històrica» 

Presentació del monogràfic sobre antropologia històrica de la revista Quaderns-e de l’Institut Català d’Antropologia (ICA) núm. 20 (2), 2015. Hi intervindran Alexandre Coello, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Josep Lluís Mateo, de la Universitat Autònoma de Barcelona(UAB), i Verena Stolcke, de la UAB i l’ICA. 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC (carrer del Carme, 47)

Hora18.30 h

Organitza: Institut Català d’Antropologia (ICA), amb la col·laboració de l’IEC


 

dimarts 9 / febrer / 2016

Presentació del llibre Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana, de Núria Delétra-Carreras i Patxot

L’acte inclourà les intervencions de Manuel Castellet, antic president de l’Institut d’Estudis Catalans, i de M. Àngels Suquet, directora de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols.

Lloc:  Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47)

Hora18.30 hores

Organitza: Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols i IEC


 

dimarts 9 / febrer / 2016

Conferència: «Impact of HIV infection and vaccine development»

El doctor Christian Brander, professor i investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) a l’Institut d’Investigació de la Sida- IrsiCaixa i director científic del Programa HIVACAT d’investigació sobre la vacuna de la sida, parlarà sobre la infecció del VIH, l’impacte global que té i per què cal una vacuna.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC 

Hora19 h

Organitza: Fundació Escoles Garbí, amb la col·laboració de l’IEC


 

dimecres 10 / febrer / 2016

Conferència: «Norma i diccionari» 

Aquesta és la tercera sessió del cicle Xerrades amb M. Teresa Cabré Castellví. Reflexions al voltant de la lingüística aplicada i el lèxic. Després de la intervenció de M. Teresa Cabré hi haurà una taula rodona moderada per M. Josep Cuenca, membre de la Secció Filològica de l’IEC. 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC 

Hora18 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Barcelona i TERMCAT


 

dijous 11 / febrer / 2016

Lliurament de la Medalla Narcís Monturiol a David Serrat i Jaume Bertranpetit 

David Serrat, secretari científic de l’IEC, i Jaume Bertranpetit, membre de la Secció de Ciències Biològiques, rebran la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de mans del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

Lloc: auditori del Palau de la Generalitat (accés pel carrer del Bisbe)

Hora18.30 h

Organitza: Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya


 

dijous 11 / febrer / 2016

Conferència: «Images of the brain: Medieval and Renaissance visualizations of the faculties of the soul»

La primera conferència del cicle Imágenes del cerebro, imágenes de la mente, de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) de l’IEC, serà a càrrec del doctor Annemieke Verboon, de l’Escola d’Alts Estudis en Ciències Socials de París.

Lloc: IEC (carrer del Carme, 47, Barcelona)

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) de l’IEC


 

dijous 11 / febrer / 2016

Inauguració de l’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic..., l’home», a Barcelona

L’exposició està dedicada a la personalitat i al llegat de Rafael Patxot (Sant Feliu de Guíxols, 1872 – Ginebra, 1964), un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX i un dels precursors de l’estudi de l’astronomia i la meteorologia a Catalunya. L’exposició ha estat comissariada per Manuel Castellet, membre de l’IEC, i per Jordi Soler, de la Diputació de Barcelona. En l’acte participarà també el president de l’IEC, Joandomènec Ros.

Invitació

Lloc: Palau Robert (passeig de Gràcia, 107)

Hora19 hores

Organitza: Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i IEC


 

dijous 11 / febrer / 2016

Presentació del llibre Pensar és triomfar, de Lluís Costa  

El llibre de Lluís Costa, membre de la Societat Catalana de Comunicació de l’IEC, explica la publicitat des de la història: què passava, per què passava i on passava. Alguns moments de l’activitat publicitària serien inintel·ligibles sense la crònica sociopolítica de l’època.

Lloc:  Fundació Valvi (Gran Via de Jaume I, 42 bis, Girona)

Hora19.30 h

Organitza: Editorial UOC


 

dijous 11 / febrer / 2016

Tertúlia: «El melic de la Garrotxa. Les espècies endèmiques i altres curiositats geogràfiques»

Hi ha endemismes garrotxins? Quins són? Quants n’hi ha? Quins han estat els mecanismes evolutius que han portat aquestes espècies a tenir una àrea de distribució tan reduïda? Aquestes i altres preguntes serviran per a introduir la trenta-quatrena tertúlia del cicle Tertúlies naturalístiques.

Lloc: restaurant Catòlics (carrer dels Clivillers, 7, d’Olot)

Hora21 h

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural de l’IEC


 

dijous 11 / febrer / 2016

Jornada formativa: «Fem l’escola plurilingüe a Tarragona»

Jornada formativa organitzada per la Societat Catalana de Pedagogia, amb conveni col·laboratiu amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Més informació i programa

Lloc: Campus Catalunya, Universitat Rovira i Virgili (avinguda de Catalunya, 35, Tarragona)

Horade 9.15 h a 14.15 h

Organitza: Societat Catalana de Pedagogia de l’IEC


 

divendres 12 / febrer / 2016

Conferència: «Custòdia de patrimoni “Projecte Salines Vilanova de la sal”»

La conferència serà a càrrec de Miquel Marcelí, educador mediambiental.

Lloc: centre Lapallavacara (carrer Pintor F. Borràs, 19, de Balaguer)

Hora20.15 h

Organitza:

Institució Catalana d’Història Natural de l’IEC i Grup de Natura Terres de Ponent


 

dilluns 15 / febrer / 2016

Conferència: «El comte Pere II d’Urgell (1348-1408) i les arts»

Segona conferència del cicle Els Trastàmara a la Corona d’Aragó i el seu temps, a càrrec de Francesc Fité i Llevot, dels Amics de l’Art Romànic i de la Universitat de Lleida, i d’Alberto Velasco González, del Museu de Lleida. 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC 

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic de l’IEC


 

dilluns 15 / febrer / 2016

Conferència: «La indústria catalana: factors de competitivitat»

A càrrec de Raül Blanco, gerent d'Estratègia Industrial de la Direcció General d'Indústria de la Generalitat i professor del Centre d'Estudis Internacionals de la UB, i Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica a la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d'Economia de l’IEC


 

dimecres 17 / febrer / 2016

Presentació de la revista Àgora Cultural núm. 28

Presentació del número 28 de la revista Àgora Cultural, que conté un reportatge del Dia de la Cultura 2015 i el lliurament dels premis Àgora 2014 a Mercè Bonell, Nemesi Marquès i Jean-Yves Caullet; l’homenatge a Lluís Capdevila i Jacint Saumell; el poemari, i les altres seccions habituals. La presentació s’acompanyarà d’una intervenció musical.

Lloc: llibreria la Puça – El Rebost del Padrí (carrer de la Vall 18, Andorra la Vella) 

Hora19 h

Organitza: Societat Andorrana de Ciències, Àgora Cultural del Principat d’Andorra


 

dimecres 17 / febrer / 2016

Seminari de filosofia política: «John Locke i la desobediència civil»

Tercera sessió del seminari Deu qüestions de filosofia política, que consistirà en una presentació per part d’Iñigo González, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i un torn de preguntes i discussió amb la participació dels assistents.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Horade 18 a 21 h

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia de l’IEC


 

dijous 18 / febrer / 2016

Conferència: «El segle de l’absolutisme borbònic, 1714-1814» 

Conferència a càrrec d’Agustí Alcoberro, professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona (UB), dins del curs Catalunya, l’Estat i la Mediterrània.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Universitat Catalana d’Estiu, IEC


 

dijous 18 / febrer / 2016

Tertúlia: «Polítiques i instruments de cooperació intermunicipal com a eines per a la dinamització econòmica i social dels entorns rurals»

La ponència prèvia serà a càrrec de Dionís Guiteras, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i alcalde de Moià. Cal confirmar l’assistència.

Lloc: restaurant l’Antic Forn (carrer del Pintor Fortuny, 28, Barcelona)

Hora20 h

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris de l’IEC


 

divendres 19 / febrer / 2016

Lliurament de premis de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya

Acte de lliurament de premis de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya, que es va celebrar el 6 de febrer passat amb l’objectiu principal d’estimular i implicar els estudiants de batxillerat en el desenvolupament d’aquesta ciència.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 h

Organitza:

Societat Catalana de Biologia de l’IEC


 

dissabte 20 / febrer / 2016

Sortida guiada a la mina de plom Eugènia de Bellmunt del Priorat

Visita al complex de la mina Eugènia de Bellmunt del Prioritat, on es visitarà la galeria menys fonda, el centre d’interpretació i la colònia. A la tarda, visita a les instal·lacions de cria de tortuga mediterrània de Marçà i, per acabar, se seguirà la riera fins a arribar al pantà dels Guiamets. Inscripcions a ichnbages@gmail.com o al telèfon 933 248 582.

Lloc:  Institució Catalana d’Història Natural

Horade 8.15 a 20 h

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural de l’IEC


 

dilluns 22 / febrer / 2016

Conferència: «Arte y cultura en Aragón en tiempos de los primeros Trastámara (1412- 1458)»

Tercera conferència del cicle Els Trastàmara a la Corona d’Aragó i el seu temps, a càrrec de Jesús Criado Mainar, de la Universitat de Saragossa.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic de l’IEC


 

dilluns 22 / febrer / 2016

Presentació del número 25 de Treballs de Sociolingüística Catalana 

En la presentació per a parlar de la implantació de la normativa lingüística, hi intervindran, M. Teresa Cabré i Castellví, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC; Emili Boix i Fuster, director de la revista Treballs de Sociolingüística Catalana, i Joan Costa i Carreras, coordinador de la secció monogràfica.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística de l’IEC


 

dimarts 23 / febrer / 2016

Conferència: «Introducció a la microscòpia avançada per a aplicacions biomèdiques»

La conferència, del cicle Física oberta, porta per títol «Introducció a la microscòpia avançada per a aplicacions biomèdiques: des de la microscòpia en camp clar fins a la superresolució passant pel microscopi confocal», i la impartirà el doctor Jordi Andilla de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Física de l’IEC


 

dimecres 24 / febrer / 2016

Presentació del llibre El dret públic català. Les institucions a Catalunya fins al Decret de Nova Planta, de Víctor Ferro Pomà

L’acte serà presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i inclourà les intervencions d’Ana Messuti, advocada i funcionària de l’ONU; Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics.

 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19.30 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics, Gabinet de la Presidència de l’IEC


 

dijous 25 / febrer / 2016

Jornada: 100 anys de matemàtiques a l’IEC

Presentació dels resultats del projecte de recerca 100 anys de matemàtiques a l’IEC, que recull en una sèrie de bases de dades totes les activitats relacionades amb les matemàtiques des del 1911. A més, s’impartiran una sèrie de conferències a càrrec de Manuel Castellet, Antoni Roca Rosell, Amadeu Delshams, Joan Solà Morales i Emma Sallent Del Colombo.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora17.30 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, Societat Catalana de Matemàtiques, Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i Centre de Recerca Matemàtica


 

dijous 25 / febrer / 2016

Jornada: Història del conreu del clavell a Catalunya

En la jornada participaran Pere Cabot, enginyer agrònom i membre de Jardins i Jardiners; Àngel Farina, floricultor; Ramon Badosa, enginyer tècnic agrícola, i M. Mercè Compte, llicenciada en belles arts i membre de Jardins i Jardiners.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris i Jardins i Jardiners de l’IEC


 

dijous 25 / febrer / 2016

«Els envelats catalans de festa major: una aportació catalana a l’arquitectura mundial»

Conferència a càrrec de Francesc Albardaner, de la Societat Catalana d’Estudis Històrics de l’IEC.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Històrics de l’IEC


 

divendres 26 / febrer / 2016

 IV Jornades sobre l’Ensenyament de les Humanitats al Batxillerat

Primera sessió d’aquestes jornades, titulades «Filosofia i filosofies d’aprenentatge en l’ensenyament de les humanitats», que se centraran en la filosofia com a eix transversal d’aprenentatge de les matèries de les diferents modalitats de batxillerat i reflexionaran sobre les diverses metodologies.

Lloc:  Universitat Internacional de Catalunya (carrer de la Immaculada, 22, Barcelona)

Horadivendres 26 a les 15 h i dissabte 27 a les 9.30 h

Organitza: Universitat Internacional de Catalunya, Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Filosofia de l’IEC.


 

dissabte 27 / febrer / 2016

Cerimònia de benedicció abacial de fra Octavi Vilà Mayo, abat de Poblet

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, com a vocal del Patronat del Monestir de Poblet, assistirà a la cerimònia de benedicció abacial de fra Octavi Vilà Mayo, abat de Poblet. Donarà la benedicció fra Mauro-Giuseppe Lepori, abat general de l’orde cistercenca.

Lloc: basílica del monestir de Poblet

Hora10.30 h

Organitza: monestir de Poblet


 

dissabte 27 / febrer / 2016

VI Trobada de la Titulació de Llengua i Literatura Catalanes de la UOC

Trobada de la titulació de llengua i literatura catalanes d’aquest curs 2015-2016, amb la intenció d’aplegar estudiants, llicenciats i graduats, tutors, consultors i professors. Entre altres ponents, hi participaran M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC; Ona Domènech, directora del grau de llengua i literatura catalanes de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i Manuel Pérez Saldanya i Gemma Rigau, membres de la Secció Filològica de l’IEC.

Lloc: seu de l’IEC

Hora9.30 h

Organitza: Universitat Oberta de Catalunya, amb la col·laboració de l’IEC


 

dissabte 27 / febrer / 2016

X Seminari sobre el Patrimoni Natural de la Comarca de la Garrotxa

El seminari es planteja com una sessió oberta en què tots els estudiosos i afeccionats que ho desitgin poden presentar el resultat dels treballs que recentment han realitzat o els que actualment estan desenvolupant en l’àmbit de la Garrotxa.

Lloc: sala teatre Pere Serrat dels Catòlics (carrer dels Clivillers, 7, d’Olot)

Horade 10 a 19 h

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural de l’IEC


 

dissabte 27 / febrer / 2016

VI Jornada de Divulgació del Conreu i les Característiques de la Tòfona

Ponències, comunicació d’experiències, tallers, propostes gastronòmiques i degustacions formen part del programa de la jornada. Inscripcions fins al 27 de febrer.

Lloc: Recinte firal El Sucre. Auditori VIT (carrer de la Llotja, s/n, Vic)  

Horade 8.45 a 18.00 hores

Organitza:

Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) i Grup de Recerca en Alimentació, Salut i Benestar (GRASB) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Química de l’IEC.
 


 

dilluns 29 / febrer / 2016

Conferència: «Memoria e imagen regia en la Castilla Trastámara»

Quarta conferència del cicle Els Trastàmara a la Corona d’Aragó i el seu temps, a càrrec d’Olga Pérez Monzón, de la Universitat Complutense de Madrid.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic de l’IEC


 

dimecres 1 / febrer / 2017

Conferència: «Fotografia artística de paisatge. Progressió en proximitat»

Sessió organitzada per la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura, de la Institució Catalana d’Història Natural, a càrrec de Juan Santos.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Fotògrafs de Natura de la Institució Catalana d’Història Natural de l’IEC


 

dijous 2 / febrer / 2017

Col·loqui: Models en la cartografia urbana espanyola: una anàlisi històrica

L’objectiu d’aquest col·loqui, que se celebrarà els dies 2, 3 i 4 de febrer, és estudiar la gènesi dels models o patrons de cartografia urbana utilitzats entre els segles XVI i XIX, descriure’n els trets essencials i analitzar-ne les influències mútues.

Programa

Lloc: Sala de Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona (plaça del Rei, Barcelona)

Hora

Organitza: Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), Universitat de Barcelona


 

dijous 2 / febrer / 2017

Conferència: «Neurophysics: a new physics frontier to understand the structure of the brain and its function»

Joaquín Torres, de la Universitat de Granada, descriurà com la física i les matemàtiques tenen un paper fonamental a l’hora d’entendre algunes de les funcions més sofisticades del cervell.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora11 h

Organitza: IEC


 

dijous 2 / febrer / 2017

Conferència: «Els goigs de Catalunya al món. Una forma musical culta i popular»

A càrrec de Glòria Ballús i Antonio Ezquerro, membres de la Societat Catalana de Musicologia.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Musicologia de l’IEC


 

dijous 2 / febrer / 2017

«El paisatge, entre el subjecte i l’objecte», discurs de presentació de Joan Nogué com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

El catedràtic de geografia humana de la Universitat de Girona i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, pronunciarà el discurs «El paisatge, entre el subjecte i l’objecte», que serà respost per Maria Dolors Garcia Ramon, membre emèrita de la Secció de Filosofia i Ciències Socials.

Invitació

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC


 

divendres 3 / febrer / 2017

Fase catalana de la XXVIII Olimpíada Internacional de Física

La fase catalana de la XXVIII Olimpíada Internacional de Física se celebrarà el divendres 3 de febrer a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Aquesta prova permetrà escollir la vintena d’estudiants de batxillerat que formaran la delegació catalana que participarà en la fase espanyola, d’on sortiran els participants en les Olimpíades Internacional i Iberoamericana. Inscripcions obertes fins al 2 de febrer.

Inscripcions i més informació

Lloc: diversos centres de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona

Hora15.30 h

Organitza: Societat Catalana de Física de l’IEC


 

divendres 3 / febrer / 2017

VIII Simposi internacional: Vers una sintaxi històrica del català

El simposi durarà dos dies i hi participaran, entre altres experts, els membres de la Secció Filològica de l’IEC Josep Martines, Manuel Pérez Saldaña i Gemma Rigau.

Programa

Lloc: Seu Universitària de La Nucia, Universitat d’Alacant

HoraConsulteu-ne el programa

Organitza: Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de l’IEC


 

dissabte 4 / febrer / 2017

Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà 2017

El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà (DITMAE) és una activitat oberta als centres d’ensenyament de l’Alt Empordà i comarques properes, així com a centres de la Catalunya del Nord, dirigida a estudiants de secundària. Un any més, el president de l’IEC, Joandomènec Ros, assistirà a la jornada.

Lloc: Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres

Hora9 h

Organitza: Fundació Ferran Sunyer i Balaguer de l’IEC, Fundació Princesa de Girona, Ajuntament de Figueres


 

dilluns 6 / febrer / 2017

Conferència: «L’etapa formativa de Puig I Cadafalch. Idees i referents»

A càrrec de Joaquim Graupera, de la Universitat de Barcelona i membre del Amics de l’Art Romànic, aquesta conferència s’emmarca dins els actes de l’Any Puig i Cadafalch, que commemora el cent-cinquantè aniversari del naixement de l’arquitecte català Josep Puig i Cadafalch, membre fundador de l’IEC.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic de l’IEC


 

dilluns 6 / febrer / 2017

Conferència sobre Fabià Estapé, a càrrec de Jacint Ros i Hombravella

Jacint Ros i Hombravella, que va ser catedràtic dels departaments d’Estructura Política Econòmica i d’Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona i síndic de la Sindicatura de Comptes de Catalunya (2000-2007), parlarà de la personalitat i les aportacions de l’economista, polític i professor universitari Fabià Estapé, de qui va ser ajudant.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

dimarts 7 / febrer / 2017

Presentació de l’Associació Catalana de Sociologia a Lleida

Amb la participació del rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, i del delegat de l’IEC a Lleida, Ramon Sistac. En l’acte es presentarà el llibre Raó de Catalunya: la societat catalana al segle XXI, a càrrec dels directors de l’obra, Salvador Giner i Oriol Homs.

Lloc: Saló Víctor Siurana de l’Edifici del Rectorat (plaça de Víctor Siurana, 1)

Hora12.30 h

Organitza: IEC, Universitat de Lleida


 

dimarts 7 / febrer / 2017

Presentació del llibre Joan Subias Galter (1897-1984): Dues vides i una guerra, de Joaquim Nadal

L’acte serà presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i inclourà les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de l’autor del llibre, Joaquim Nadal.

Invitació

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: IEC


 

dimecres 8 / febrer / 2017

Dia de Darwin 2017

Celebració del Dia de Darwin 2017 amb la conferència «L’avantpassat comú universal», a càrrec de Luis Delaye; la presentació de Trau la llengua: projecte de microbioma bucal, un projecte de ciència ciutadana coordinat pel Centre de Regulació Genòmica, i la xerrada «Eau de neurone, un cervell d’olors», amb la neurobiòloga Carmen Agustín.

Més informació

Lloc: Sala Darwin del Campus Burjassot-Paterna, Universitat de València

Hora12.30 h

Organitza: 10 anys d'Espai Ciència, amb el suport de l'IEC, la Societat Catalana de Biologia, Acció Cultural del País Valencià, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la FECyT i el CSIC


 

dimecres 8 / febrer / 2017

Tercera sessió del Seminari de Filosofia: «Les idees revolucionàries d’Elizabeth Anscombe sobre la causalitat»

En aquesta sessió del Seminari de Filosofia del Grup de Filosofia Analítica, enguany titulat 10 qüestions, 10 filòsofs, Carl Hoeffer, investigador ICREA de la Universitat de Barcelona, presentarà el debat i vincularà posteriorment les qüestions discutides amb la filosofia d’un autor clàssic o contemporani. Es buscarà, d’aquesta manera, donar a conèixer i motivar la reflexió i discussió sobre el tema plantejat.

Lloc:  IEC

Hora18 h

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia de l’IEC


 

dimecres 8 / febrer / 2017

Conferència: «Incidència de la Llei orgànica 8/2015 en la regulació de la protecció jurídica del menor a Catalunya»

A càrrec de Magalí Riera Roca, de la Universitat Pompeu Fabra. La conferència forma part del cicle Institucions del nostre dret.

Lloc: aula 64 de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (carrer de Mallorca, 283, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona


 

dijous 9 / febrer / 2017

Conferència: «El Gran atles topogràfic de Catalunya a escala 1:25.000»

A càrrec de Jaume Miranda, director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya entre 1982 i 2017 i membre de l’IEC.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dijous 9 / febrer / 2017

Col·loquis de la SCHCT: «La fotografia i l’Hospital de la Santa Creu»

Segon col·loqui del cicle Ciència i fotografia II, a càrrec de Ricard Marco, fotògraf i historiador de la fotografia especialitzat en gestió de fons i col·leccions fotogràfiques.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica de l’IEC


 

dijous 9 / febrer / 2017

Acte acadèmic: «L’exili de la Guerra Civil al nord d’Àfrica»

Inclourà la conferència de Joan Vilarroya, catedràtic de la Universitat de Barcelona, sobre l’abast d’aquell exili. Hi intervindrà Sònia Subirats, presidenta de l’Associació de Fills i Nets de l’Exili Republicà, i es projectarà un fragment del documental Des del silenci. L’exili republicà al nord d’Àfrica.

Lloc: auditori del Museu d’Història de Catalunya (plaça de Pau Vila, 3, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Associació de Fills i Nets de l’Exili Republicà i Societat Catalana d’Estudis Històrics (IEC)


 

divendres 10 / febrer / 2017

Presentació a la Universitat de Barcelona de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana

La Secció Filològica de l’IEC presenta la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana als professors de filologia catalana i als tècnics lingüístics de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull (Escola Blanquerna) i la Universitat Oberta de Catalunya.

Cartell

Lloc: Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona

Hora12 h

Organitza: Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i Secció Filològica de l’IEC


 

dilluns 13 / febrer / 2017

Conferència: «El primer romànic com a projecte europeu de Josep Puig i Cadafalch en temps d’entreguerres»

A càrrec d’Eduard Riu-Barrera, del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya, aquesta conferència s’emmarca dins els actes de l’Any Puig i Cadafalch, que commemora el cent-cinquantè aniversari del naixement de l’arquitecte català Josep Puig i Cadafalch, membre fundador de l’IEC.

Lloc:  Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic de l’IEC amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona


 

dimarts 14 / febrer / 2017

CoEnerCat, 4t Congrés d'Energia de Catalunya

Aquest 4t Congrés d'Energia de Catalunya té per objectiu facilitar la comprensió mútua dels àmbits energia, territori, medi ambient, qualitat de vida i economia local. La fragmentació d’aquestes disciplines entre les administracions, en la formació acadèmica i en la vida quotidiana comporta visions, ineficàcies i confrontacions no solament inútils, sinó també massa costoses per al conjunt del país.

Programa

Lloc: Sala Prat de la Riba

HoraConsulteu-ne el programa

Organitza: Associació Congrés d’Energia de Catalunya, Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC, amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori.


 

dimecres 15 / febrer / 2017

Presentació del llibre Els gitanos catalans de França, d’Eugeni Casanova

Hi intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Joan A. Argenter, de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural; Albert Royo, secretari general de DIPLOCAT; Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors, i Eugeni Casanova, autor del llibre.

Invitació

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural, IEC, DIPLOCAT i Pagès Editors


 

dimecres 15 / febrer / 2017

Conferència: «La coordinació de parentalitat: una eina al servei del dret de família»

A càrrec de Pascual Ortuño Muñoz, magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona i professor de la Universitat Pompeu Fabra. La conferència forma part del cicle Institucions del nostre dret.

Lloc: aula 2 del Centre de Formació de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (carrer de Mallorca, 283, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB)


 

dimecres 15 / febrer / 2017

Sessió acadèmica: «Manuel Folguera i Duran (1867-1951): una escola catalana per a tothom»

Sessió amb motiu del cent cinquantè aniversari del naixement del sabadellenc Manuel Folguera i Duran, enginyer industrial, dirigent catalanista de primer nivell i representant de la ciutadania per a la província de Barcelona al principi del segle xx, on va fer la primera proposta per a aconseguir el que seria la Mancomunitat de Catalunya. La sessió consistirà en les ponències «Manuel Folguera i Duran: dirigent catalanista i president de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana», a càrrec de Lluís Duran, del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, i «L’escola catalana, de principi dels anys setanta fins als nostres dies», a càrrec de Joaquim Arenas, cap del Servei d’Ensenyament del Català del Departament d’Ensenyament de la Generalitat entre el 1983 i el 2003.

Díptic informatiu

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Centre d’Història Contemporània de Catalunya i Societat Catalana d’Estudis Històrics (IEC)


 

dijous 16 / febrer / 2017

Lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona 2016

La Gramàtica de la llengua catalana ha rebut una menció especial per part del jurat dels Premis Ciutat de Barcelona 2016 en la categoria d’assaig, ciències socials i humanitats, en considerar-la «una obra col·lectiva, innovadora en el seu gènere i de gran rellevància, fruit de la recerca i l’esforç de generacions d’investigadors de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans». A l’acte de lliurament dels Premis, presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, hi assistiran, en representació del president de l'IEC, Gemma Rigau i Manuel Pérez Saldanya, directors de la Gramàtica.

Lloc: Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona

Hora18 h

Organitza: Institut de Cultura de Barcelona


 

dijous 16 / febrer / 2017

Conferència: «Sur l’amour: la Vénus de Lucrèce et l’Eros platonicien»

A càrrec del professor Alain Gigandet, de la Universitat de París XII. Aquesta conferència és fruit de la col·laboració entre la Societat Catalana d’Estudis Clàssics i l’Àrea de Clàssiques de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics i l’Àrea de Clàssiques de la Universitat de Barcelona


 

divendres 17 / febrer / 2017

Conferència: «Tecnologies creatives: el moviment maker a Catalunya»

A càrrec de David Cuartielles, enginyer de telecomunicacions, cofundador d’Arduino i professor a la Universitat de Malmö (Suècia), en el marc de la cloenda de la Setmana de la Robòtica.

Lloc: aula màster del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Tecnologia


 

divendres 17 / febrer / 2017

Lliurament dels premis de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya

Acte de proclamació dels guanyadors i lliurament dels premis de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya 2017, que té com a objectiu principal estimular i implicar els estudiants de batxillerat en el desenvolupament d’aquesta ciència.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Biologia de l’IEC i altres entitats


 

dissabte 18 / febrer / 2017

XI Seminari Patrimoni Natural de la comarca de la Garrotxa

El seminari es planteja com una sessió oberta, en la qual tots els estudiosos i afeccionats que ho desitgin puguin presentar el resultat dels treballs que recentment han realitzat o els que actualment estan desenvolupant en l’àmbit de la Garrotxa.

Programa

Lloc: Sala teatre Pere Serrat d’Els Catòlics (carrer Clivillers, 7, Olot)

Hora10 h

Organitza: delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural, de l’IEC


 

dissabte 18 / febrer / 2017

Ruta Pompeu Fabra a Prada

La ruta recorrerà, en una excursió d’un dia, els indrets més representatius de la vida i la mort a l’exili del pare de la normativa moderna del català. Hi assistiran Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica.

Més informació

Lloc: Prada de Conflent

Hora7 h

Organitza: Universitat Pompeu Fabra, IEC


 

dissabte 18 / febrer / 2017

Sortida naturalista: serra de l’Obac, de la Casa Nova de l’Obac fins al coll d’Estenalles, etc.

El parc natural de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac és una àrea enlairada de relleu recargolat de carenes, sots feréstecs, parets i balmes compartida entre les comarques del Bages i el Vallès Occidental.

Més informació

Lloc: punt de trobada a l’entrada principal de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa

Horade 8.15 a 20 h

Organitza: delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural de l’IEC


 

dissabte 18 / febrer / 2017

Jornada formativa: «Fem l’escola plurilingüe a Lleida»

Jornada formativa organitzada per la Societat Catalana de Pedagogia, amb conveni col·laboratiu amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Més informació i programa

 

Lloc: Universitat de Lleida. Campus de Cappont. Edifici Polivalent (carrer de Jaume II, 71)

Horade 9.15 h a 14.15 h

Organitza: Societat Catalana de Pedagogia de l’IEC


 

dilluns 20 / febrer / 2017

«L’embolic de Darwin», discurs de presentació de Martí Domínguez com a membre de la Secció de Ciències Biològiques

Doctor en biologia per la Universitat de València, especialista en entomologia i coevolució insecte-planta, periodista, divulgador i escriptor, Martí Domínguez és membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC des del juny de 2015.

Lloc: Sala Nicolau d'Olwer de l’IEC

Hora18.30 h

Organitza: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC


 

dimarts 21 / febrer / 2017

Conferència: «“Germanes roses, oïu”. Vint anys de Quadern d’Aram de Maria Àngels Anglada»

A càrrec de Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent, i membre de la Secció Filològica de l’IEC. Aquesta conferència s'emmarca en els actes de commemoració del dia internacional de la llengua materna, i també comptarà amb la presència de Maria Ohanessian, que va traduir la novel·la Quadern d'Aram d’Anglada a la llengua armènia, i parlarà de les particularitats lingüístiques d’aquest poble.

Invitació

Lloc: Casa de Cultura de Girona

Hora19 h

Organitza: Amics de la UNESCO de Girona, CNL de Girona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Càtedra de Patrimoni Literari


 

dimarts 21 / febrer / 2017

Presentació del Compendi de les constitucions de Catalunya, de Narcís de Sant Dionís, i signatura del conveni de col·laboració entre l’IEC i l’Institut d’Estudis Gironins

Presentació de l’edició crítica de Daniel Álvarez del Compendivm constitvcionvm generalivm cathalonie, de Narcís de Sant Dionís, publicat dins la col·lecció «Textos Jurídics Catalans». En el mateix acte, presidit pel conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Narcís Soler, president de l’Institut d’Estudis Gironins, signaran el conveni de col·laboració entre les dues institucions.

Invitació

Lloc: Seu de la Generalitat de Catalunya a Girona (plaça Pompeu Fabra, 1, entrada pel Pati de les Magnòlies)

Hora19 h

Organitza: Departament de Justícia de la Generalitat, IEC, IEG


 

dimecres 22 / febrer / 2017

Presentació de la Gramàtica de la llengua catalana a la Universitat d’Alacant

Amb la participació de Carles Cortès, vicerector de Cultura, Esports i Llengües de la Universitat d’Alacant (UA); Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC; Juan Mesa, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA; Maria Àngels Francès, directora del Departament de Filologia Catalana de la UA; Gemma Rigau i Manuel Pérez-Saldanya, membres de la Secció Filològica de l’IEC i directors de la Gramàtica, i Josep Martines i Brauli Montoya, membres del Departament de Filologia Catalana de la UA i de la Secció Filològica de l’IEC.

Invitació

Lloc: sala multimèdia de l’edifici de Rectorat de la Universitat d’Alacant

Hora12 h

Organitza: IEC, Universitat d’Alacant


 

dimecres 22 / febrer / 2017

Quarta sessió del Seminari de Filosofia: «La justificació de les creences i la filosofia de Karl Popper»

En aquesta sessió del Seminari de Filosofia del Grup de Filosofia Analítica, enguany titulat 10 qüestions, 10 filòsofs, José Díez, de la Universitat de Barcelona, presentarà el debat i vincularà posteriorment les qüestions discutides amb la filosofia d’un autor clàssic o contemporani. Es buscarà, d’aquesta manera, donar a conèixer i motivar la reflexió i discussió sobre el tema plantejat.

Lloc:  IEC

Hora18 h

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia de l’IEC


 

dimecres 22 / febrer / 2017

Col·loquis de la SCHCT: «Varieties of depression and melancholia, ancient and modern»

Tercer col·loqui del cicle ¿Tienen historia las “enfermedades mentales”?, a càrrec de Matthew Bell, professor d’alemany i literatura comparada al King’s College de Londres. Especialista en Goethe i en la història de la literatura i el pensament alemany dels segles XVIII i XIX.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica de l’IEC


 

dimecres 22 / febrer / 2017

Conferència: «El règim de les famílies recompostes en el Codi civil de Catalunya»

A càrrec d’Elena Lauroba Lacasa, de la Universitat de Barcelona. La conferència forma part del cicle Institucions del nostre dret.

Lloc: aula 2 del Centre de Formació de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (carrer de Mallorca, 283, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona


 

dijous 23 / febrer / 2017

Col·loquis de la SCHCT: «Exhibiciones etnológicas vivas en las exposiciones universales, coloniales, misionales y comerciales españolas»

Segon col·loqui del cicle Objectes perduts: explicar i exposar ciència a museus i altres llocs públics, a càrrec de Luis Ángel Sánchez, professor del Departament de Prehistòria de la Facultat d’Història de la Universitat Complutense de Madrid.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica de l’IEC


 

dijous 23 / febrer / 2017

Conferència: «El potencial de les xarxes en sociolingüística: la Franja»

Les xarxes funcionen com a plataforma sobre la qual flueixen les llengües. Quan la xarxa és densa, la cohesió social permet mantenir els vernacles enfront de les llengües i varietats difoses pels estats nació. A càrrec de Natxo Sorolla, aquesta sessió s’acompanyarà d’una reflexió sobre el potencial metodològic de l’anàlisi de xarxes socials en sociolingüística.

Més informació

 

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística de l’IEC


 

dijous 23 / febrer / 2017

Conferència: «Vilancets “de negre” catalans del segle XVII. La diversitat cultural, entesa des del Barroc»

Conferència organitzada per la Societat Catalana de Musicologia, a càrrec de Josep Pujol.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Musicologia


 

divendres 24 / febrer / 2017

Inauguració de Menador espai cultural, futura seu de la delegació de l’IEC a Castelló

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, i el delegat de l’Institut a Castelló, Vicent Pitarch, assistiran a la inauguració de Menador espai cultural, en el qual la delegació de l’IEC tindrà la seu, juntament amb altres institucions i entitats culturals de Castelló. La inauguració serà a càrrec de l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco Gual, i del rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent Jordà.

Invitació

Lloc: MENADOR Espai Cultural (plaça de l’Hort dels Corders, Castelló)

Hora19.30 h

Organitza: Universitat Jaume I, Ajuntament de Castelló


 

divendres 24 / febrer / 2017

Jornada internacional: Genocidis del segle XX

La jornada té per objectiu contribuir al coneixement d’aquests fets històrics, desvetllar la consciència ciutadana i fer la denúncia més enèrgica d’aquests actes d’extermini que registra la nostra història contemporània. Cal confirmar l’assistència a sceh@iec.cat.

Programa

Lloc: Sala Prat de la Riba

Hora9 h

Organitza: Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Societat Catalana d’Estudis Històrics de l’IEC, Institut Barcelona d’Estudis Internacionals


 

divendres 24 / febrer / 2017

Jornada tècnica en viticultura: Maneig del cultiu de la vinya enfront del canvi climàtic II

La jornada tindrà dues parts: la primera es dedicarà a la gestió del reg en la vinya, i la segona, als portaempelts i les varietats resistents a la sequera.

Programa

Lloc: Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (Campus Sescelades, carrer de Marcel·lí Domingo, s/n, Tarragona)

Hora9 h

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris de l’IEC


 

dilluns 27 / febrer / 2017

Lliurament del Premi Emmy Noether 2016

La Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) lliurarà, per primer cop, el Premi Emmy Noether als millors treballs de fi de grau de matemàtiques defensats l’any 2016 en qualsevol de les universitats catalanes que imparteixen aquest grau. En el mateix acte se celebrarà un debat sobre el futur professional dels matemàtics. Hi intervindran Elisabet Canalias, de l’Agència Espacial Francesa; Montse Casals, de la Universitat del País Basc; Abraham de la Fuente Pérez, de la Saint Paul’s School i la UAB, i Aleix Ruiz de Villa, de La Vanguardia.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora17.15 h

Organitza: Societat Catalana de Matemàtiques de l’IEC


 

dilluns 27 / febrer / 2017

Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

En aquesta sessió es continuarà debatent el llibre Construyendo utopías reales (2014), d’Erik Olin Wright.

Lloc: Sala Fontserè de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Associació Catalana de Sociologia de l’IEC


 

dilluns 27 / febrer / 2017

Presentació del llibre Romanesque Cathedrals in Mediterranean Europe. Architecture, Ritual and Urban Context

A càrrec de Marc Sureda i Esther Lozano, del grup de recerca Templa.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza:


 

dilluns 27 / febrer / 2017

Jornades sociolingüístiques i culturals universitàries

Hi participaran Vicent Pitarch i Miquel Àngel Pradilla, membres de la Secció Filològica de l’IEC.

Programa

Lloc: aula magna de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I

Horaconsulteu-ne el programa

Organitza: Servei de Llengües i Terminologia i Voluntariat Lingüístic de la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de l’IEC


 

dimarts 28 / febrer / 2017

Sessió commemorativa dels cinquanta anys de la publicació del primer volum de la Geografia de Catalunya de l’editorial AEDOS (1958-1964)

Participaran en la cinquena sessió commemorativa d’aquest esdeveniment, titulada Mobilitat, transport i comunicacions, Carme Miralles i Jaume Font, de la Universitat de Barcelona, i Carmelo Rivero i Rafael Giménez-Capdevila, de la Societat Catalana de Geografia.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana de Geografia de l’IEC


 

dijous 1 / febrer / 2018

Lliçó del curs 2017-2018

La lliçó serà a càrrec del doctor Francesc Pereña Blasi i portarà per títol «Filosofia com a fenomenologia».

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans 

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Filosofia


 

dijous 1 / febrer / 2018

Taula rodona: «Nous aliments, probiòtics i prebiòtics», dins el cicle organitzat per les acadèmies Els aliments

La Reial Acadèmia Europea de Doctors (RAED) participa en el cicle interacadèmic Els aliments amb la taula rodona «Nous aliments, probiòtics i prebiòtics».

Aquest cicle, que es va iniciar el mes d’octubre passat i s’allargarà fins al mes de març, convida a conèixer les tendències alimentàries actuals i a reflexionar sobre la generació d’idees falses respecte als aliments. Quins són els nous mites? Quins es perpetuen? Com afecta aquest pensament la nostra salut? Quins remeis ens ofereixen els fàrmacs? Què pot fer per a nosaltres una microbiota saludable?
 
 

Lloc: Auditori A de Foment del Treball Nacional (Via Laietana, 32, Barcelona)

Hora19.30 h

Organitza: Reial Acadèmia Europea de Doctors


 

divendres 2 / febrer / 2018

13th Metnet Meeting

El Metnet Meeting és una jornada anual en la qual una xarxa de grups de recerca se centra en l’estudi del metabolisme en totes les seves vessants.

Participaran en aquesta 13a edició ponents com Pol Castellano, Joan Miró, Sara Pons o Emma Barroso. 

Programa.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9.30 h

Organitza: Societat Catalana de Biologia


 

divendres 2 / febrer / 2018

XIII Jornada de Recerca del Departament de Física

La XIII Jornada de Recerca tindrà com a ponents Pol Lloveras, Muriel Botey, Jordi José, Manuel Munuera del Cerro i Shimpei Futatani.

 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9.30 h

Organitza: Societat Catalana de Física i Universitat Politècnica de Catalunya


 

dissabte 3 / febrer / 2018

7a edició del Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà

El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà (DITMAE) és una activitat que es duu a terme, des de fa set anys, a Figueres. Està dirigida als estudiants de secundària i oberta als centres d’ensenyament de l’Alt Empordà i les comarques properes, així com als centres de la Catalunya Nord.

Enguany el DITMAE constarà de diferents xerrades («Geometria 3D amb realitat virtual», «Les matemàtiques de la teoria dCentre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figuerese l’evolució», etc.), un taller amb monitors i un concurs. Amb vista als professors s’han programat diverses sessions de conferències específiques (formació permanent reconeguda pel Departament d’Ensenyament). 

La jornada comptarà amb la presència de Joandomènec Ros, president de l’IEC.

Més informació: http://ditmae.cat.

 

Lloc: Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres

Hora9 h

Organitza: Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i Ajuntament de Figueres


 

dilluns 5 / febrer / 2018

Debat sobre la pel·lícula El joven Karl Marx

Debat sobre la pel·lícula El joven Karl Marx, moderat per Juli Sabaté. Hi intervindran Carlota Solé, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Jesús Matamala, de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Associació Catalana de Sociologia


 

dilluns 5 / febrer / 2018

Presentació dels actes del simposi internacional Les pedreres medievals a la Corona d’Aragó

Serà a càrrec de Jordi López Vilar, investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i director del Butlletí Arqueològic de Tarragona.

Invitació.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 6 / febrer / 2018

Jornada Big data: d’utopia a realitat

La jornada Big data: d’utopia a realitat pretén ser un espai obert en el qual es plantegin diversos aspectes relacionats amb les dades massives o big data. Hi intervindran tres professionals reconeguts d’aquest àmbit que exposaran la realitat del camp, les aportacions d’èxit que fa a l’impuls de la competitivitat industrial i la necessitat de formar professionals per a afrontar els reptes que planteja. 

 
L’acte és gratuït, però cal inscriure-s’hi prèviament mitjançant aquest formulari o enviant un correu electrònic a l’adreça comunicacio@bioinformaticsbarcelona.eu.
 
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora10 h

Organitza: Associació Bioinformàtics Barcelona (BIB) i Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 6 / febrer / 2018

Cicle: Objectes perduts 

La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica ofereix una nova edició del cicle de col·loquis dedicats a reflexionar sobre el patrimoni científic, els significats de la materialitat i el potencial evocador i explicatiu de la cultura material de la ciència. En aquesta edició, es fixa la mirada en la creació d’objectes científics i en els seus règims d’exhibició: qui i com els crea, quins usos tenen, com circulen i, aleshores, com es transformen i com nous públics creen nous significats.

La tercera sessió del cicle serà a càrrec de María José Galé Moyano, de la Universitat de Saragossa, que impartirà la conferència «Dónde se sitúa el escenario? Desviar las mirades sobre lo espectacular».

 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica


 

dimecres 7 / febrer / 2018

Conferència: «Màquines i robots: qüestions ètiques»

La impartirà Neus Torbisco, de la Universitat Pompeu Fabra i del Graduate Institute de Ginebra, i forma part de les conferències del curs «Ments, màquines i consciència», del Grup de Filosofia Analítica. La resta de conferències, fins a un total de deu, es faran alguns dimecres fins al mes d’abril del 2018.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia 


 

dimecres 7 / febrer / 2018

Conferència: «Els pèptids com a moduladors d’interaccions proteïna-proteïna»

Ernest Giralt, de l’IRB Barcelona i la Universitat de Barcelona, parlarà sobre els pèptids.

L’acceptació que les proteïnes funcionen com una xarxa de connexions més que com a individus independents és un nou concepte trencador que no solament comporta un dels avenços més importants per a comprendre els sistemes vius, sinó que també ens trasllada a una nova era en el descobriment de fàrmacs. Els pocs exemples publicats de malalties causades per un comportament social «incívic» de les proteïnes representen només la punta de l’iceberg d’aquest nou camp d’estudi. La intervenció terapèutica mitjançant molècules dissenyades per a modular selectivament la força i l’especificitat de les interaccions proteïna-proteïna ja ha esdevingut una realitat. I no es tracta només d’aprofitar una característica de les molècules amb capacitat inhibitòria, sinó que són igual d’interessants, o potser més i tot, els compostos que permeten rescatar interaccions preestablertes o estructures perdudes, fets causants de l’aparició de la malaltia. És en aquest context que els pèptids estan destinats a exercir un paper molt important com a agents terapèutics. 

Lloc: Sala Pere i Joan Corominas de l’Institut d’Estudis Catalans

 
Hora19 h

Organitza: Secció d’Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia


 

dimecres 7 / febrer / 2018

Lliurament del XV Premi Catalunya d’Economia

Es lliurarà el XV Premi Catalunya d’Economia a José García Montalvo (UPF), que pronunciarà la conferència «Polítiques públiques i investigació econòmica».

Josep Enric Llebot, secretari general de l'IEC, hi assistirà en nom del president de l'IEC, Joandomènec Ros.

Lloc: Sala Macaya del Palau Macaya de l’Obra Social “La Caixa” (passeig de Sant Joan, 108, de Barcelona)

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Economia


 

dijous 8 / febrer / 2018

Conferència: «Reptes per a la producció d’aliments d’origen aquàtic en un món cada cop més poblat», dins el cicle organitzat per les acadèmies Els aliments

La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) participa en el cicle interacadèmic Els aliments amb aquesta conferència.

Aquest cicle, que es va iniciar el mes d’octubre passat i s’allargarà fins al març, convida a conèixer les tendències alimentàries actuals i a reflexionar sobre la generació d’idees falses respecte als aliments. Quins són els nous mites? Quins es perpetuen?  Com afecta aquest pensament la nostra salut? Quins remeis ens ofereixen els fàrmacs? Què pot fer per a nosaltres una microbiota saludable?

Programa del cicle.

 

Lloc: Sala d’actes de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (la Rambla, 115, Barcelona)

Hora19 h

Organitza: Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona


 

divendres 9 / febrer / 2018

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència 2018

L’any 2015, l’Organització de les Nacions Unides va declarar l’11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. BGSMath dona suport aquesta iniciativa i en comparteix els ideals d’igualtat en l’àmbit de la ciència.

Aquest any, 11defebrero.org ha organitzat diverses activitats entre l’1 i el 15 de febrer amb l’objectiu de contribuir a tancar la bretxa de gènere en el món científic.
 
BGSMath i la Societat Catalana de Matemàtiques han decidit organitzar un esdeveniment conjuntament per a visibilitzar matemàtiques femenines i les seves investigacions reeixides que tenen conseqüències en la nostra vida quotidiana.
 
Aquest esdeveniment es durà a terme en català i castellà, i serà per a tots els públics.
 
No cal fer cap inscripció.
 
Per a obtenir més informació, podeu escriure un correu electrònic a l’adreça communication@bgsmath.cat.
 
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9.45 h

Organitza: BGSMath i Societat Catalana de Matemàtiques


 

dissabte 10 / febrer / 2018

Segona sessió del II Ziclo de Seminarios sobre Lengua Aragonesa

Aquest cicle de tres seminaris sobre la llengua aragonesa, que es va iniciar el mes d’octubre passat a Berga, durà a terme la segona sessió, amb el títol «Millorando lo nuestro modelo de lengua». 

L’organitza la Colla de Charradors O Corrinche, amb la col·laboració del Centre Aragonès de Barcelona, la Universitat de Barcelona, l’Institut d’Estudis Catalans, el Consello d’a Fabla Aragonesa i el Govern d’Aragó.

Més informació

 

Lloc: Centre Aragonès de Barcelona 

Hora10 h

Organitza: Colla de Charradors O Corrinche del Centre Aragonès de Barcelona, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, el Consello d’a Fabla Aragonesa i el Govern d’Aragó


 

dilluns 12 / febrer / 2018

Jornada científica: Noies al lab! 

El projecte «Noies al lab!» es crea per a inculcar a les nenes un interès més gran per les carreres científiques i tecnològiques d’una manera divertida i participativa. L’objectiu de l’activitat és impartir diferents tallers en què es presenten figures femenines que han destacat dins el món de la ciència, així com les aportacions que han fet al coneixement actual. 

Es tracta d’una jornada científica en què es duran a terme diferents tallers que engloben aspectes diversos dins de la ciència i la tecnologia per a ajudar a fer visible la contribució de diferents dones científiques a la història científica del món, amb motiu de l’11 de febrer, el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.

Més informació

 

Lloc: Sales Pi i Sunyer i Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

 
Hora17 h

Organitza: Secció d’Estudiants de la Societat Catalana de Biologia


 

dilluns 12 / febrer / 2018

Conferència del cicle Romànic a l’abast: «Josep Goday i Josep Puig i Cadafalch. Història d’una col·laboració»

Conferència a càrrec del Dr. Joaquim Graupera Graupera.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 13 / febrer / 2018

5è Congrés d’Energia de Catalunya

Amb el lema «L’energia del territori de Catalunya», el Congrés d’enguany té per objectiu mostrar les oportunitats i els reptes del nou sistema energètic que s’ha començat a construir, amb la finalitat que, amb el suport d’una ciutadania capacitada, el nou sistema energètic sigui millor i més ben valorat que el present.

L’entrada és lliure, però cal reservar plaça enviant un correu electrònic a l’adreça coenercat@coenercat.cat i indicant-hi el nom i el correu electrònic.
 
 
Més informació a: blogs.iec.cat/sct/2018/02/06/5e-congres-denergia-de-catalunya-coenercat.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora10 h

Organitza: Associació Congrés d’Energia de Catalunya, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Tecnologia


 

dimecres 14 / febrer / 2018

5è Congrés d’Energia de Catalunya 

Amb el lema «L’energia del territori de Catalunya», el Congrés d’enguany té per objectiu mostrar les oportunitats i els reptes del nou sistema energètic que s’ha començat a construir, amb la finalitat que, amb el suport d’una ciutadania capacitada, el nou sistema energètic sigui millor i més ben valorat que el present.

L’entrada és lliure, però cal reservar plaça enviant un correu electrònic a l’adreça coenercat@coenercat.cat i indicant-hi el nom i el correu electrònic.

Programa.

Més informació a: blogs.iec.cat/sct/2018/02/06/5e-congres-denergia-de-catalunya-coenercat.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora10 h

Organitza: Associació Congrés d’Energia de Catalunya, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Tecnologia


 

dimecres 14 / febrer / 2018

IV Simposi Internacional sobre l’Ensenyament del Català

Durant l’acte es presentarà el llibre L’ensenyament del català als territoris de parla catalana. Estat de la qüestió i perspectives de futur, coordinat per Núria Camps, Mariona Casas, Llorenç Comajoan i Teresa Puntí.

A més, Maria Josep Cuenca, de la Universitat de València i membre de l’IEC, pronunciarà la conferència «La Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans: les versions essencial i bàsica».

 

Lloc: Sala Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic (carrer de Perot Rocaguinarda, 17, Vic)

Hora18 h

Organitza: Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya


 

dijous 15 / febrer / 2018

Conferència: «Algunes visions de la ciutat del cinema»

Serà a càrrec de Juan Manuel Garcia Ferrer, enginyer industrial i llicenciat en geografia i història.

Hi ha veus que es lamenten de l’escassa utilització del cinema com a eina dels geògrafs per a entendre el fet urbà i la seva evolució. Sense entrar a desenvolupar aquesta asseveració, aquesta sessió pretén fer una aproximació no exhaustiva a les relacions entre el cinema i la ciutat.

Durant la conferència es mostraran fotografies i seqüències de films sobre aquest tema, agrupades en tres capítols. El primer tindrà un enfocament cronològic i assenyalarà uns quants moments del cinema en els quals la ciutat ha estat la gran protagonista dels films predominants. El segon donarà una ullada a la manera com han mostrat la ciutat alguns gèneres cinematogràfics. Finalment, el tercer capítol, que es podria allargar a voluntat, repassarà certes sensacions transmeses sobre la ciutat en molts films. 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana de Geografia


 

divendres 16 / febrer / 2018

Lliurament dels premis de l'Olimpíada de Biologia de Catalunya

L’Olimpíada de Biologia de Catalunya té per objectiu principal estimular i implicar els estudiants de batxillerat en el desenvolupament d’aquesta ciència, atès que resulta impossible comprendre la vida, analitzar-ne els problemes i plantejar-hi solucions sense un coneixement adequat de les qüestions biològiques principals, com la contaminació ambiental i el canvi climàtic, la biotecnologia, la conservació de la biodiversitat o el diagnòstic i el tractament de malalties, entre moltes altres.

 

Hi participaran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Gustavo Llorente, degà de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) i professor titular del Departament de Biologia Animal; Javier Casado, director del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Biologia de la UB; Joan Fibla, professor titular de la Unitat de Genètica Humana del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat de Lleida, i Julio Pérez, director del Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE).

Lloc: Sala Prat de la Riba de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Secció d'Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia


 

dissabte 17 / febrer / 2018

Jornada final de la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya

Els finalistes de les tres modalitats del concurs (fotografia, dilema i dissertació) faran la defensa oral davant del jurat, que està format per Manuel Cruz, catedràtic de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona; Jaume Mensa, professor de filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Santiago Marchese, catedràtic de filosofia de secundària. Al final de l’acte es lliuraran els premis als guanyadors.

Més d’un centenar d’estudiants, de més de quaranta centres de Catalunya, han participat en la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya, que ha tingut com a tema «Revolució i utopia».
 

Lloc: Vestíbul del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Hora11 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia


 

dissabte 17 / febrer / 2018

Taula rodona: Joan Borrell i Nicolau i el noucentisme

Hi participaran els historiadors Francesc Fontbona, membre de l’Institut d’Estudis Catalans; Josep Lluís Martín Berbois, de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, i Bernat Puigdollers, historiador i crític d’art.

Després es farà una visita comentada a l’exposició «Crònica de l’origen», amb el comissari de la mostra.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch del Museu de Montserrat

Hora12 h

Organitza: Museu de Montserrat


 

dilluns 19 / febrer / 2018

Discurs de recepció de Ramon López de Mántaras com a nou membre de l'IEC

Ramon López de Mántaras, membre de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, llegirà el discurs de recepció a la Secció de Ciències i Tecnologia «Passat, present i futur de la intel·ligència artificial: algunes reflexions».

Aquest acte s'emmarca dins les activitats programades a la Mobile Week Barcelona, que tindrà lloc del 17 al 24 de febrer.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30 h

Organitza: Secció de Ciències i Tecnologia 


 

dilluns 19 / febrer / 2018

Presentació del llibre 31è cicle de conferències. Recull 2015. 700 anys de la mort de Ramon Llull. 9ns debats de recerca. La recerca jurídica a Andorra

En la presentació participaran Eric Jover, ministre d’Educació i Ensenyament Superior d’Andorra; Conxita Marsol, cònsol major d’Andorra la Vella; Mercè Balcells, gerent de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears; Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, i Joandomènec Ros, president de l’IEC.

El llibre és el resultat d’una col·laboració entre totes aquestes institucions i conté els articles de les conferències impartides l’any 2015, com ara «Cultsurfing. Fent xarxa entre projectes culturals singulars», de Carol Duran i Moreno, Montse Guiu i Àngels Mach; «50 anys sense Billie Holiday», d’August Tharrats i Pascual; «Llegir Llull amb ulls d’ara», de Francesc Ferrando, o «Bandolerisme al país valencià al llarg del segle XIX», de Manuel Arcos.

El llibre també conté els articles de les ponències presentades als 9ns Debats de recerca.

Lloc: Sala d’actes de MoraBanc (avinguda Meritxell, 96, Andorra la Vella)

Hora19 h

Organitza: Societat Andorrana de Ciències


 

dilluns 19 / febrer / 2018

XXXII cicle de conferències Les obres mestres del romànic català. Commemoració dels 40 anys de la societat Amics de l’Art Romànic

Gerardo Boto Varela, de la Universitat de Girona i director del projecte de recerca Templa, pronunciarà la conferència «No tan llombarda. Òptiques canviants sobre la catedral de la Seu d’Urgell».

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 20 / febrer / 2018

Acte en record de Pompeu Fabra amb motiu dels 150 anys del seu naixement

Davant del bust de Pompeu Fabra, es dipositarà una corona de llorer com a distinció honorífica i símbol de reconeixement. Jordi Mir, membre de la Secció Filològica de l’IEC, glossarà la figura del Mestre.

L’entrada és lliure.

Invitació.

Lloc: Pati de la Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora13 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 20 / febrer / 2018

Sessió de recepció del membre numerari Jaume Mensa i Valls

El discurs de recepció de Jaume Mensa i Valls es titularà «L’Institut d’Estudis Catalans i els estudis arnaldians (1907-2016)» i serà respost per Jaume de Puig i Oliver, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials.

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 20 / febrer / 2018

Conferència: «Quintes paral·leles, harmònics i fabordons en el sorgiment de la polifonia oral i escrita de la Mediterrània llatina»

Forma part del cicle de conferències de la Societat Catalana de Musicologia i serà a càrrec de Jaume Ayats.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Musicologia 


 

dimecres 21 / febrer / 2018

Taula rodona i debat: «L’impacte de les tecnologies digitals en medicina» 

Es tracta d’obrir un debat sobre l’impacte que l’evolució de les tecnologies de les telecomunicacions va produint en la societat, des de la perspectiva de la qualitat de vida, i especialment focalitzat en la telemedicina i la teleassistència. Cada ponent analitzarà, des del punt de vista de la seva especialitat, l’impacte produït, i el que es pot produir en un futur pròxim, en els camps esmentats, així com les necessitats d’adaptació de tot sistema sanitari per a poder utilitzar eficientment aquestes tecnologies i preveure les disfuncions que la manca de previsió pot comportar.

Hi intervindran Josep Amat, membre de l’IEC i expert en robòtica i sistemes de control remot; Alícia Casals, membre de l’IEC i cap del grup de robòtica del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (Universitat Politècnica de Catalunya); Ramon López de Mántaras, membre de l’IEC i director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), i Jaume Reventós, membre de l’IEC i cap d’Operacions i Relacions Institucionals de la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (Departament de Salut de la Generalitat). 

Milagros Pérez-Oliva, periodista especialitzada en temes de salut, ciència i biomedicina, farà de moderadora.

Aquest acte s'emmarca dins el Mobile Week Barcelona.

L'accés és gratuït però cal registrar-se a: https://www.eventbrite.es/e/entradas-mweek-talks-ciencias-de-la-vida-42201370435

Lloc: Sala d’actes del Pavelló Docent de la Vall d’Hebron

 
Hora12 h

Organitza: Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 21 / febrer / 2018

Sessió de tarda de la Jornada de Debat al voltant de l’Actual Paradigma del Disseny Gràfic

La jornada serà inaugurada per Jesús del Hoyo, degà del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya; Jaume de Puig, vicepresident de l’IEC; Xavier Bernadí, director de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques, i Jordi Mas, director de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i Recerca.

Després es faran dues taules rodones sobre el present i el futur del disseny gràfic i es lliuraran els premis PFG en Disseny Gràfic 2017.

És una jornada adreçada especialment a estudiants i tutors que desenvolupen els projectes de fi de grau en l’àmbit del disseny gràfic.

Programa.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora16 h

Organitza: Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, amb la col·laboració de l’IEC, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la PIMEC


 

dimecres 21 / febrer / 2018

Conferència: «La ment com a software del cervell: el funcionalisme»

La impartirà David Pineda, de la Universitat de Girona, i forma part de les conferències del curs «Ments, màquines i consciència», del Grup de Filosofia Analítica. La resta de conferències, fins a un total de deu, es faran alguns dimecres fins al mes d’abril del 2018.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia 


 

dimecres 21 / febrer / 2018

Conferència dins del cicle Física oberta

La conferència porta per títol «Una visió microscòpica de la coherència quàntica» i serà impartida per Jordi Boronat, catedràtic de física aplicada del Departament de Física de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Cartell.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Física


 

dijous 22 / febrer / 2018

Tercera sessió del cicle de conferències Microestats europeus: cooperació i diplomàcia 

La sessió inclourà dues conferències: «La definició de la política en un sistema de govern complex: la política estrangera de Liechtenstein entre cooperació regional, europeïtzació i globalització», a càrrec de Wilfried Marxer, politòleg i director en recerques polítiques (Liechtenstein), i «El Vaticà: una dimensió micro universalment aplicable», a càrrec de Rémi Caucanas, membre associat de l’Institut Catòlic de la Mediterrània (Marsella).

Assistència gratuïta.

Per a inscriure-s’hi, cal enviar un correu electrònic a l’adreça mpayrot@iec.cat.

 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora17 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 23 / febrer / 2018

Presentació del llibre Obres gramaticals, II

La presentació del llibre Obres gramaticals, II, d’Antoni Febrer i Cardona, serà a càrrec de Francesc Feliu i Gemma Albiol, editors i autors de l’estudi introductori, i de Marisa Paredes, directora de la publicació de l’obra completa d’Antoni Febrer i Cardona.

Lloc: Can Victori, seu de l’Institut Menorquí d’Estudis

Hora20 h

Organitza: Institut Menorquí d’Estudis 


 

dilluns 26 / febrer / 2018

XXXII cicle de conferències Les obres mestres del romànic català. Commemoració dels 40 anys de la societat Amics de l’Art Romànic

Xavier Barral Altet, de la Universitat de Rennes i la Universitat de Venècia, pronunciarà la conferència «La façana de Ripoll o la utilització politicoreligiosa de l’art medieval (segles XII-XXI)».

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 27 / febrer / 2018

Conferència: «Connectar la tecnologia amb el cos o ser tecnologia? Cyborg!»

Serà a càrrec d’Antoni Hernández-Fernández, físic, lingüista i membre de la junta de l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica i de la Societat Catalana de Tecnologia.

En la xerrada es proposa un debat sobre les implicacions per als éssers humans de la integració de tecnologies al cos, així com una reflexió sobre la identitat personal i el vincle que establim amb la tecnologia.  

Lloc: Recinte d’exposicions La Farga de l’Hospitalet

Hora14.15 h

Organitza: Associació Catalana per a la Divulgació Científica


 

dimarts 27 / febrer / 2018

Sessió: «Aliments, microbiota i salut», dins el cicle organitzat per les acadèmies Els aliments

La Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC) participa en el cicle interacadèmic Els aliments amb la sessió «Aliments, microbiota i salut».

Aquest cicle, que es va iniciar el mes d’octubre passat i s’allargarà fins al març, convida a conèixer les tendències alimentàries actuals i a reflexionar sobre la generació d’idees falses respecte als aliments. Quins són els nous mites? Quins es perpetuen? Com afecta aquest pensament la nostra salut? Quins remeis ens ofereixen els fàrmacs? Què pot fer per a nosaltres una microbiota saludable?
 
 

Lloc: Seu de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (carrer del Carme, 47, Barcelona)

Hora19 h

Organitza: Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya


 

dimarts 27 / febrer / 2018

Cinc-cents anys de la reforma protestant

L’acte de commemoració està estructurat en dues ponències de mitja hora cadascuna, seguides d’un col·loqui entre els assistents: «La dimensió cultural de la reforma», a càrrec de Pere Lluís Font, membre de l’IEC i professor de filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i «La legitimació luterana del poder», a càrrec de Salvador Giner, membre de l’IEC i professor de sociologia de la Universitat de Barcelona. 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Secció de Filosofia i Ciències Socials


 

dissabte 2 / febrer / 2019

8a edició del Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà

El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà (DITMAE) és una activitat que es duu a terme, des de fa vuit anys, a Figueres. Està dirigida als estudiants de secundària i està oberta als centres d’ensenyament de l’Alt Empordà i les comarques properes, així com als centres de la Catalunya del Nord.

Enguany el DITMAE constarà de diferents xerrades, com L’art de xifrar missatges: la criptografia, un duel d’enginy; Xarxes òptimes, o Blockchain i bitcoin, a més d’un taller per a professors.
 
La jornada comptarà amb la presència de Joandomènec Ros, president de l’IEC.
 
Més informació aquí i aquí.
 

Lloc: Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer (ronda Sud, 3, Figueres)

Hora9 h

Organitza: Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i Ajuntament de Figueres


 

dilluns 4 / febrer / 2019

Conferència Fèlix Serratosa 2019

Presentaran l’acte Albert Moyano i Antoni Riera, de la Universitat de Barcelona. Es pronunciaran les conferències Exploring Methodologies for the Synthesis of Natural Heterocycles, a càrrec de Víctor S. Martín (Universitat de La Laguna, Tenerife), i Complex Natural Products as a Driving Force for Discovery in Organic Chemistry, a càrrec de Brian M. Stoltz (California Institute of Technology, Pasadena Califòrnia).

El dimarts 5 de febrer, a les 12 h, a l’auditori del Centre de Recerca Matemàtica (CRM), Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (C3b/-110, edifici C del Campus de Bellaterra), se celebrarà la conferència The Total Synthesis of Complex Alkaloids, a càrrec de Brian M. Stoltz (California Institute of Technology, Pasadena Califòrnia).
 
Més informació aquí.
 

Lloc: Aula Enric Casassas de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona (c. de Martí i Franquès, 1-11, de Barcelona).

Hora16 h

Organitza: Societat Catalana de Química i Reial Societat Espanyola de Química


 

dilluns 4 / febrer / 2019

Joandomènec Ros participa al congrés fundacional de SIBECOL

Els ecosistemes marins i terrestres davant el canvi global, els efectes dels contaminants en el medi natural, les espècies invasores en un entorn canviant i els desafiaments per conservar la biodiversitat en un món global són algunes de les temàtiques científiques que abordarà el I Congrés de la Societat Ibèrica d'Ecologia (SIBECOL), la primera societat científica d'experts en ecologia de tota la península Ibèrica. La trobada tindrà lloc del 4 al 7 de febrer a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i reunirà prop de set-cents experts de l'àmbit internacional.

El congrés fundacional de SIBECOL coincideix amb la commemoració del centenari del naixement del professor Ramon Margalef (1919-2004), catedràtic d'Ecologia a la UB des del 1967 i referent de generacions d'ecòlegs i naturalistes de tot el país. 

La inauguració del congrés tindrà lloc a l'Aula Magna de la Facultat de Biologia de la UB. L’acte el presidirà el rector de la UB, Joan Elias, i hi participaran Cèlia Marrasé, presidenta de SIBECOL; Francisco Lloret, president de l’AEET; Joandomènec Ros, president de l'Institut d'Estudis Catalans i catedràtic d'Ecologia de la UB; Sonia Castañeda, directora de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, i Cristina Máguas, presidenta de la Federació Europea d'Ecologia (EEF). La conferència inaugural, titulada Rebuilding marine biodiversity in a shifting ocean, serà a càrrec de l'expert Carlos M. Duarte de la Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdul·là (Aràbia Saudita).

Lloc: Aula Magna de la Facultat de Biologia de la UB

Hora17 h

Organitza: Facultat de Biologia de la UB, CREAF-UAB i ICM-CSIC


 

dilluns 4 / febrer / 2019

IV Jornada d’Estudis Hebraics

Hi intervindran Constantino Vidal Salmerón, amb la conferència La contribució del col·lectiu convers i jueu a les lletres catalanes medievals, i Pere Casanellas i Bassols, amb Els evangelis en hebreu traduïts del català.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Hebraics


 

dilluns 4 / febrer / 2019

Conferència del cicle Romànic a l’abast

La conferència Sant Miquel del Fai. Una mirada a la seva història serà a càrrec de Stefano M. Cingolani, de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dilluns 4 / febrer / 2019

Presentació del llibre Fabra, Moll i Sanchis Guarner. La construcció d’una llengua moderna de cultura des de la diversitat

En la presentació del llibre hi intervindrà, entre d’altres, l’autor del llibre, Antoni Ferrando, catedràtic emèrit de la Universitat de València i membre de la Secció Filològica de l’IEC.

Més informació.

Lloc: Aula Magna del Centre Cultural La Clau (carrer de la Universitat, 2, València)

Hora19.30 h

Organitza: Universitat de València


 

dimarts 5 / febrer / 2019

Primer Premi Europeu Barcelona Ciència Hipàtia per al matemàtic hongarès László Lovász

El Premi Europeu Barcelona Ciència Hipàtia ha estat concedit, en la seva primera edició, al Dr. László Lovász, matemàtic i president de l’Acadèmia Hongaresa de Ciències, per la seva trajectòria en el camp de les matemàtiques i per la seva contribució al progrés de la societat.

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Academia Europaea (Academia Europaea - Barcelona Knowledge Hub, AE-BKH) va convocar aquesta primera edició del Premi Hipàtia en el marc del programa «Barcelona Ciutat de Ciència», que vol destacar el projecte de la ciutat com una de les principals capitals europees de la recerca i la innovació. L’objectiu del Premi és contribuir a la visibilitat de la ciència, i també promoure, reforçar i maximitzar el valor de la recerca d’excel·lència en l’àmbit europeu i l’impacte que té sobre la societat. 

El Premi té una dotació econòmica de 30.000 euros, i el guanyador pronunciarà una conferència en relació amb la seva carrera científica el proper dia 5 febrer, en presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. 

Més informació aquí.

 

Lloc: Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona

Hora17 h

Organitza: Ajuntament de Barcelona i Academia Europaea


 

dimarts 5 / febrer / 2019

Acte inaugural de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics

L’acte inaugural de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics serà presidit per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacon, i hi participaran el president de l’IEC, Joandomènec Ros; el diputat delegat d’Educació de la Diputació Barcelona, Rafael Homet; el president de la Societat Catalana de Química, filial de l’IEC, Carles Bo, i la presidenta de la Societat Europea de Química, Pilar Goya.

Més informació aquí.

Lloc: Sala Ovidi Montllor de l’Institut del Teatre de Barcelona (plaça Margarida Xirgu, s/n, Barcelona)

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Química, IEC, Obra Social “la Caixa”, BASF, Carburos Metálicos, Covestro, DOW, Ercros, Quimidroga, Afaquim, Gremi Químic de CECOT, Fedequim i Expoquímia.


 

dimarts 5 / febrer / 2019

Discurs de recepció de Josep Vicent Boira i Maiques

El discurs de recepció de Josep Vicent Boira i Maiques com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials versarà sobre De l’espai i de la política: vindicació d’una nova relació.

Li respondrà Salvador Cardús i Ros, membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials.

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'EC


 

dimecres 6 / febrer / 2019

Presentació del llibre Els sistemes naturals del delta del Llobregat

Presentació del llibre Els sistemes naturals del delta del Llobregat, una obra col·lectiva que recull capítols dedicats a tots els components de la biodiversitat del Delta, el seu marc geogràfic i la seva evolució. 

És una publicació coral que disposaven altres espais naturals catalans com el delta de l’Ebre o els aiguamolls de l’Empordà i que serà un punt i a part en el coneixement i la divulgació de la nostra biodiversitat. 

Més informació aquí.

Lloc: Sala d’actes del Cèntric Espai Cultural (plaça de Catalunya, 39-41, del Prat de Llobregat)

Hora19 h

Organitza: ICHN, Ajuntament del Prat de Llobregat i AMB


 

dijous 7 / febrer / 2019

Cicle de conferències 2019 SCMUS

La conferència que duu per títol «Música y devoción en Barcelona (ca. 1550-1626): libros de polifonía, contextos y prácticas musicales» serà impartida per Andrea Puentes.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora17 h

Organitza: Societat Catalana de Musicologia 


 

dijous 7 / febrer / 2019

Presentació del llibre La mitra de l’exili

Hi intervindran el president de l’IEC, Joandomènec Ros; la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, Teresa Cabré, i l’autor de l’obra, Manuel Castellet.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: IEC i Editorial Gregal


 

divendres 8 / febrer / 2019

Col·loqui Química i salut. La química és la resposta

Els avenços de la química ens han permès tenir una vida més llarga i més saludable, gràcies al desenvolupament de medicines i peces de recanvi per al nostre organisme. A més, la química ens permet disposar de suficient aigua potable i ens ajuda a produir i preservar aliments en un planeta amb recursos limitats. Ens proporciona energia, transports més segurs, materials amb propietats intel·ligents, etc. En la recerca química hi ha les respostes per a la protecció del medi ambient, de la salut i de la vida.

Més informació aquí.

Lloc: CosmoCaixa (carrer d’Isaac Newton, 26, Barcelona)

Hora10 h

Organitza: Societat Catalana de Química, IEC, Obra Social “la Caixa”, BASF, Carburos Metálicos, Covestro, DOW, Ercros, Quimidroga, Afaquim, Gremi Químic de CECOT, Fedequim, Expoquímia, Institut de Recerca Biomèdica, iQAC, ICMAB


 

divendres 8 / febrer / 2019

Col·loqui Emmagatzemar energia. Molt més que carregar el mòbil

La nostra espècie preferida sempre ha usat energia en conserva. L’hem anomenat fusta, o carbó, o petroli, o gas natural. Vam aprendre a recol·lectar-la i a usar-la en forma de foc, tal com Prometeu ens havia ensenyat. En realitat era el Sol en conserva, energia emmagatzemada durant anys o milions d’anys que ens ha permès arribar a viure com si no hi hagués un demà. Però sí que hi ha un demà, i ara hem de fer el salt cap a un model sostenible de generació i ús en el qual passarem de caçadors/recol·lectors d’energia a criadors de vectors energètics. Benvinguts al futur.

Més informació aquí.

Lloc: CosmoCaixa (carrer d’Isaac Newton, 26, Barcelona)

Hora12 h

Organitza: Societat Catalana de Química, IEC, Obra Social “la Caixa”, BASF, Carburos Metálicos, Covestro, DOW, Ercros, Quimidroga, Afaquim, Gremi Químic de CECOT, Fedequim, Expoquímia, ICN2, ICMAB, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat Politècnica de Barcelona.


 

divendres 8 / febrer / 2019

Col·loqui Internacional Héloïse

El Col·loqui Héloïse se celebrarà a Barcelona, del 7 al 9 de febrer de 2019, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, amb el títol «Pedagogies de la democràcia i la resistència a l’Europa del segle XX i fins avui».

La inauguració oficial serà el dia 8 a càrrec de  Josep Vallcorba, director general del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; Xavier Riondet, president d’Héloïse, i Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans. Amb Mireia Montané, presidenta de la WFATE, i Philippe Meirieu, expresident de l’Associació Héloïse.

La construcció de les societats democràtiques a Europa és un procés que ara podria semblar que pertany al passat. Però sembla que té dificultats, tenint en compte la progressió de les formes d’autoritarisme i el risc encara present de règims de tendència dictatorial. El manteniment i el progrés de la democràcia, tant avui com ahir, requereixen una atenció sostinguda a través de pedagogies que afavoreixin les pràctiques igualitàries, una voluntat de promoure el coneixement dels drets humans i una sensibilització permanent envers les virtuts democràtiques. Aquesta pedagogia de la democràcia és inseparable d’una educació directament orientada a la preparació i l’exercici d’una ciutadania activa. Apel·la a una societat basada en la pau, en la justícia i en la cohesió social.
 
Aquest col·loqui de Barcelona convida a replantejar aquests reptes a partir de les realitats concretes dels diferents països i regions i en els diversos entorns socials. A partir de l’anàlisi de situacions concretes, es proposa ajudar a dissenyar noves pistes per a la construcció —per mitjà de l’educació i, més en concret, les pedagogies que es portin a terme— de l’Europa on ens agradaria viure.
 
Les jornades van destinades a mestres, professors, investigadors, estudiants, escoles públiques i concertades, i xarxes per al canvi i la innovació.
 
Més informació aquí.

Lloc: diverses sales de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9 h

Organitza: Secció de Filosofia i Ciències Socials 


 

divendres 8 / febrer / 2019

La SOCS: mirada al futur

Jornada de debat sobre els diversos aspectes que afecten la sociolingüística.

Obrirà l’acte Joan Pujolar, president de la SOCS i Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica.

Més informació aquí.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de Institut d’Estudis Catalans

Hora9.30 h

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística 


 

divendres 8 / febrer / 2019

Conferència de Josep Enric Llebot a l'IEC en el marc de La Nit de les Acadèmies Científiques

Poder visitar la seu de les acadèmies científiques del país no és gens freqüent, i menys de nit. La Biennal Ciutat i Ciència ho farà possible, combinant la visita a les seves instal·lacions, remarcables tant des del punt de vista patrimonial com històric, amb activitats expressament pensades per a aquesta nit.

La proximitat entre les diferents acadèmies que s’han sumat a aquest itinerari pot permetre als participants de la Nit de les Acadèmies Científiques de fer una visita combinada a diverses d’aquestes entitats: la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consell Superior d’Investigacions Científiques. Per cloure l’activitat, de 22 a 23 h hi ha programada una xerrada en cadascun d’aquests espais. És, doncs, una nit dedicada a aquestes institucions centenàries, que apleguen coneixement i que demostren la importància de la ciutat en l’àmbit de la recerca científica.

L’IEC participa en aquesta iniciativa amb una conferència de Josep Enric Llebot, secretari de l’IEC, amb la conferència «Canvi climàtic i justícia social». 

Podeu trobar més informació aquíaquí i aquí.

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de Institut d’Estudis Catalans

HoraVisites a partir de les 19 h i conferència a les 22 h

Organitza: IEC i Ajuntament de Barcelona


 

dissabte 9 / febrer / 2019

Col·loqui Ordre i llenguatge a la taula periòdica. Dues aproximacions a la icona química més coneguda

A càrrec de Claudi Mans, Deborah Garcia Bello i Sílvia Simon. Obertura de l’acte a càrrec de Carles Bo, president de la Societat Catalana de Química. Amb el títol L’ordre és una fantasia, la youtubera Deborahciencia ens explicarà d’una manera diferent la història de la taula periòdica, una història semblant a l’argument d’una complicada pel·lícula de suspens. I amb el títol L’abecedari de la taula periòdica, el professor i divulgador Claudi Mans farà els paral·lelismes entre el llenguatge i la taula periòdica i ens farà practicar unes quantes sopes de símbols. Sílvia Simon presentarà i animarà l’acte, i moderarà les preguntes entre els ponents i el públic.

Més informació aquí.

Lloc: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (carrer de Montalegre, 5, Barcelona)

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Química, IEC, Obra Social “la Caixa”, BASF, Carburos Metálicos, Covestro, DOW, Ercros, Quimidroga, Afaquim, Gremi Químic de CECOT, Fedequim i Expoquímia, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del CCCB


 

dilluns 11 / febrer / 2019

Conferència Dinámicas macroregionales en el Mediterráneo occidental: hacia una cooperación territorial renovada

A càrrec de Thomas Perrin, professor de planificació urbana de la Universitat de Lilla.

Malgrat que la Mediterrània occidental no compta amb estratègies macroregionals pròpies en el marc de la Unió Europea, presenta unes determinades característiques espacials i socioeconòmiques, tal com han destacat diferents treballs.

Els esquemes de cooperació regional i subestatal són nombrosos a la Mediterrània occidental i s’hi poden observar alguns avenços cap a formes de cooperació macroregional. S’identificaran i analitzaran tant les variables que la poden impulsar com les que la poden limitar.

Aquestes variables ajudaran a entendre millor com la macroregionalització, en combinar l’escala trans-meso i la lògica postcomplexa, pot implicar una reestructuració de les referències espacials i de les polítiques de planificació territorial a la Unió Europea.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana de Geografia


 

dilluns 11 / febrer / 2019

Sessió de recepció de Roderic Guigó i Serra com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques

El discurs de Roderic Guigó i Serra porta per títol Sobre la naturalesa computacional de la vida.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC


 

dilluns 11 / febrer / 2019

Jornada «Impacte de l’agricultura 4.0 en el marc de la PAC»

La jornada està destinada a professionals del sector agrari i reunirà els actors implicats, tant de l’esfera pública com privada. A les ponències es tractaran diferents temes com les noves tecnologies i el futur de l’agricultura, les tècniques 4.0 en la indústria agroalimentària i l’impacte de la PAC. També es duran a terme taules rodones en què es mostraran diferents perspectives d’aquests assumptes des del punt de vista de l’Administració pública i del sector privat. 

Benvinguda a la Jornada, a càrrec del Sr. Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; el Sr. Jordi Sala i Casarramona, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris; i el Sr. Javier Lorén Zaragozano, president del Consejo de Ingenieros Técnicos Agrícolas de España COITA.

Programa de la jornada, aquí.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora9.15 h

Organitza: Consell de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrícoles, Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya (CETAFC) i Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)


 

dimarts 12 / febrer / 2019

6è Congrés d’Energia de Catalunya (CoEnerCat)

El Congrés tindrà lloc el dimarts 12 i el dimecres 13 de febrer de 2019.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora10 h

Organitza: Associació Congrés d’Energia de Catalunya, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Tecnologia


 

dimarts 12 / febrer / 2019

Presentació del llibre Les cendres de Prometeu

A càrrec de l’autor, Joaquim Sempere. Obrirà el debat Josep Lluís Gordillo, professor de la UB.

L’acte s’emmarca en una nova trobada del Grup d’Economia Marxista.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Economia


 

dimecres 13 / febrer / 2019

Seminari «Ciència, creences i biaixos cognitius»

Segona sessió del seminari «Ciència, creences i biaixos cognitius», a càrrec de Sergi Oms, de Logos/BIAP, Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Secció de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia


 

dijous 14 / febrer / 2019

Jornades L’epístola literària des de l’antiguitat clàssica fins al segle XX

Aquestes jornades, que duen per nom L’epístola literària des de l’antiguitat clàssica fins al segle XX, tindran lloc els dies 14 i 15 de febrer a la Universitat de Barcelona.

Aquestes jornades organitzades per l’Aula Carles Riba s’inscriuen en una línia d’investigació dedicada a la pervivència i la transformació dels gèneres antics en els temps moderns. Després de tractar l’èpica, els idil·lis i la tragèdia, aquesta vegada s’ha triat l’epístola com a objecte d’estudi. Les diferents intervencions volen ser una aproximació a la presència d’aquesta modalitat literària en les lletres catalanes.
 
Entre les diverses modalitats literàries conreades des de l’antiguitat, l’epístola ha estat una de les més versàtils. En trobem en l’època clàssica, tant en la literatura grega com en la llatina, en l’Edat Mitjana i el Renaixement, en el Barroc i la Il·lustració, fins a arribar als segles XIX i XX, i encara al XXI. L’epístola ha servit com a vehicle d’expressió per a l’assaig històric o filosòfic i altres vegades ha adoptat la forma de poema versificat. El seu desenvolupament narratiu ha permès fins i tot la creació de les anomenades novel·les epistolars. 
 
Divendres 15 de febrer clourà la jornada el president de l’IEC, Joandomènec Ros.
 

Lloc: Universitat de Barcelona. Edifici Josep Carner, sala de professors (5a planta)

Hora10 h

Organitza: Aula Carles Riba (IEC I UB)


 

dijous 14 / febrer / 2019

Taller de Cloenda del programa STEM amb TU

Taller de cloenda de l’STEM amb TU, amb la participació d’Anna Ortiz, sots-directora de l’ICE-UAB; Josep Enric Llebot, secretari de l’IEC; Maite Paramio, presidenta d’AMIT-CAT i Gemma Garcia, coordinadora STEM amb TU i vicedegana de la Facultat de Ciències.

STEM amb TU és una iniciativa ideada per l’Associació de Dones Investigadores i Tecnològiques de Catalunya que té per objectiu fomentar les vocacions en ciències, tecnologia, enginyeries i matemàtiques, que integra la dimensió de gènere i que pretén garantir les mateixes oportunitats d’èxit laboral per noies i nois. Va dirigida a l’alumnat de segon i tercer d’ESO de centres educatius de Catalunya.

Programa.

Lloc: Sala d’Actes de la Facultat de Ciències de la UAB

Hora10 h

Organitza: AMIT-CAT i ICE-UAB


 

dijous 14 / febrer / 2019

Mengem futur

En la jornada es presentarà l’informe del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) sobre els principals reptes que es plantegen per assegurar el proveïment d’aliments a Catalunya en circumstàncies futures més o menys complexes. Ho fa en l’informe Mengem futur, que acaba amb un conjunt de recomanacions estratègiques adreçades al conjunt del Govern de Catalunya.

El CADS ens diu que les decisions que prenguem avui —o no prenguem— en relació amb totes les polítiques que conflueixen en la producció agroramadera afectaran la nostra alimentació a mitjà i llarg termini.

L'informe proposa un pacte nacional per a la política alimentària i una estratègia alimentària per avançar vers un sistema alimentari productiu, sostenible, resilient, saludable, responsable i d'accés universal per a Catalunya. 

El món agrari té molt a dir i propostes a fer pel que fa a aquesta estratègia. Per això us demanem que vingueu, exposeu i discutim plegats sobre com podem garantir la seguretat alimentària i tot el que podem i volem fer per anar guanyant en la sostenibilitat de l’activitat agrària.

Després tindrà lloc un debat entorn d’aquesta qüestió.

Programa.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris


 

dijous 14 / febrer / 2019

Celebració del Dia Internacional de les Dones i les Noies en la Ciència

El 2015, l’ONU va declarar l’11 de febrer Dia Internacional de les Dones i les Noies en la Ciència. BGSMath dona suport a aquesta iniciativa i comparteix els seus ideals d’igualtat en la ciència. 

Després de l’experiència positiva de l’any passat, BGSMath i la Societat Catalana de Matemàtiques han decidit tornar a organitzar un esdeveniment especial a l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona per discutir la bretxa de gènere en matemàtiques i estratègies de comunicació amb èxit. 

Aquest esdeveniment es durà a terme en català, castellà i anglès i és per a tots els públics, però està especialment dissenyat per a estudiants en els darrers anys d’ESO i batxillerat.

Més informació aquí.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora9.30 h

Organitza: Societat Catalana de Matemàtiques i BGSMath


 

divendres 15 / febrer / 2019

Cloenda de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya

L’objectiu principal de l’Olimpíada és el d’estimular i implicar els estudiants de batxillerat en el desenvolupament d’aquesta ciència, atès que resulta impossible comprendre la vida, analitzar-ne els problemes i plantejar-hi solucions sense un coneixement adequat de les qüestions biològiques principals, com la contaminació ambiental i el canvi climàtic, la biotecnologia, la conservació de la biodiversitat o el diagnòstic i el tractament de malalties, entre moltes altres.

Benvinguda a càrrec de Joandomènec Ros, president de l'IEC, i les intervencions de Jaume Farrés, degà de la Facultat de Biociències de la UAB i catedràtic del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular; Josep Antoni Biosca, professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i coordinador adjunt dels Estudis del Grau de Bioquímica de la Facultat de Biociències de la UAB i Santi Garcia-Vallvé, professor del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Secció d’Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia juntament amb la major part de les universitats catalanes, el Centre de Documentació i Experimentació en Ciències, el Col·legi de Biòlegs de Catalunya, el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, l’Oficina d’Organització de Proves d’Accés a la Universitat, el Seminari Permanent de Ciències Naturals i la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular.


 

divendres 15 / febrer / 2019

Jornades GrOC 2019: «L’actualització i unificació terminològica a les classes de llengua i les PAU»

Les jornades GrOC se celebraran el 15 i 16 de gener i, en representació de la Secció Filològica de l’IEC, hi intervindrà M. Josep Cuenca, amb la conferència «Les noves gramàtiques de l’IEC i la terminologia gramatical: el glossari de la Gramàtica essencial de la llengua catalana».

Més informació aquí.

Lloc: el divendres 15, a l’Auditori Edifici Roc Boronat (campus Poblenou Universitat Pompeu Fabra de Barcelona), i el dissabte 16, al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra

Horadivendres a les 15 h, dissabte a les 9 h

Organitza: Grup de Recerca GrOC (Gramàtica orientada a les competències) de la UAB, amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra i el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya


 

dilluns 18 / febrer / 2019

Conferència del cicle Romànic a l’abast

La conferència Imatges sorprenents en el creatiu segle XII peninsular: Varietas delectat serà a càrrec d’Esther Lozano López, del grup d’investigació Templa.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dilluns 18 / febrer / 2019

Acte en record de Josep Jané Solà

Acte en record del doctor Jané Solà, catedràtic de les universitats de Barcelona i Màlaga i president de la Societat Catalana d’Economia (SCE) des de 1994 fins el 2000.

Presidiran l'acte Joandomènec Ros, president de l’IEC; Maria Corominas, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials i Eduard Arruga, president de la SCE.

Hi intervindran Òscar Jané, historiador i fill de Josep Jané; Pere Puig, vicepresident de la SCE durant el mandat de Josep Jané i després president fins el 2010, i Antoni Montserrat, actual secretari de la SCE.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Economia


 

dimarts 19 / febrer / 2019

Cicle de conferències 2019 SCMUS

La conferència que duu per títol «Entre la ciutat i el territori: una mirada sobre la vida musical a Catalunya cap al 1800» serà a càrrec de Lluís Bertran Xirau.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana de Musicologia 


 

dimecres 20 / febrer / 2019

Pompen Fabra!

Pompeu Fabra, que va néixer un 20 de febrer de 1868 a Gràcia, va ser el primer president del PEN català. Aquest és el motiu pel qual s’ha programat una ruta fabriana, a més dels parlaments d’Eloi Badia, regidor de Gràcia; Ester Franquesa, directora general de política lingüística; Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, i Àngels Gregori, presidenta del PEN Català.

Després tindrà lloc una taula rodona amb Vicent Pitarch, Isidor Marí, Mila Segarra, Jaume Subirana i Jordi Mir. August Bover llegirà dos poemes de Pere Quart i Salvador Espriu dedicats a Pompeu Fabra.
 
Finalitzarà l’acte l’espectacle «Fabracedari», de Jordi Oriol.
 
 

Lloc: Plaça Sanllehí

Hora17 h

Organitza: PEN català, amb el suport del departament de cultura de la Generalitat, el districte de Gràcia, l’IEC i l’Any Pompeu Fabra.


 

dimecres 20 / febrer / 2019

Premi Nobel de Física de l’any 2018

Conferència de Lluís Torner, fundador i director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i catedràtic de la UPC, amb motiu de la concessió del Premi Nobel de Física de l’any 2018 a Arthur Ashkin, Gérard Mourou i Donna Strickland per la seva investigació i innovació en el camp de la física del làser.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Física


 

dijous 21 / febrer / 2019

Col·loqui «Different waxes, different gazes: On the aesthetics of ceroplastics»

A càrrec de Pietro Conte, de la Universitat de Lisboa.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica


 

divendres 22 / febrer / 2019

Plaça del Llibre d’Alacant

Del 22 al 24 de febrer tindrà lloc a Alacant la Plaça del Llibre, una iniciativa que arriba a la seva quarta edició i que té per objectiu donar visibilitat a la literatura en valencià. A part de ser una celebració de la feina que fan diàriament autors i autores, llibreries i editorials, és un punt de trobada per a molts lectors.

La Plaça del Llibre repeteix ubicació a la plaça del Port d’Alacant, un espai emblemàtic de la ciutat i amb gran afluència de públic. L’espai comptarà amb un envelat d’activitats i casetes obertes que permeten l’accés al seu interior visitant els estands. No sols trobarem exposicions i vendes de llibres sinó també un ampli programa d’activitats relacionades amb la literatura i animació lectora coordinades per la Fundació Full i dirigides a públic escolar, familiar i adult.

El matí de divendres estarà adreçat a centres educatius en horari escolar, que gaudiran d’activitats d’animació lectora. El diumenge al matí els més menuts també en seran protagonistes, amb tallers i l’actuació de Dani Miquel. Durant el cap de setmana es presentaran una vintena de novetats editorials, amb la presència de més de trenta autors i autores, amb especial protagonisme de creadors de les comarques alacantines. Cal destacar també la relació que trobem entre cultura i música: aquest projecte incorpora concerts amb el títol Música i lletra per acostar l’esdeveniment al públic jove. En aquesta edició comptarem amb l’espectacle Línies en el cel elèctric, de Mireia Vives i Borja Penalba.

Més informació aquí.

Lloc: Plaça del Port d’Alacant

Horad’11 a 21 h

Organitza: Generalitat Valenciana, Full Fundació Ple Llibre i la Lectura, Escola Valenciana, Universitat d’Alacant, el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Institut d’Estudis Catalans i la Institució Alfons el Magnànim


 

dissabte 23 / febrer / 2019

I Dissabte de les Matemàtiques a Lleida (DiMatLleida2019)

El I Dissabte de les Matemàtiques a Lleida és una activitat adreçada a estudiants de batxillerat que es duu a terme per primer cop a Lleida i que segueix l’esquema de funcionament del Dissabte de les Matemàtiques a l’Alt Empordà. 

La DiMatLleida constarà de les xerrades Xarxes òptimes, a càrrec de Nacho López, de la Universitat de Lleida, i Blockchain i bitcoin, a càrrec de Toni Lozano, de Tengen i de la Universitat de Barcelona.

A més, també s’ha programat una activitat per als professors, la xerrada Activitats experimentals a l’aula de matemàtiques, també a batxillerat, per què no?, a càrrec de Raül Fernández, de l’IES Vidreres. Aquesta xerrada és una formació permanent reconeguda pel Departament d’Ensenyament.

Més informació aquí. 

Pòster.

Lloc: Escola Politècnica Superior (EPS)

Hora9 h

Organitza: Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, Ajuntament de Lleida, Institut d’Estudis Ilerdencs i Diputació de Lleida, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida i del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià.


 

dilluns 25 / febrer / 2019

Seminari Raimon Bonal

Sessió on es finalitzarà el debat del llibre La riquesa de les nacions, escrit el 1776 per Adam Smith.

Lloc: Sala Fontserè de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Associació Catalana de Sociologia


 

dilluns 25 / febrer / 2019

Debat Territori: Reptes i desafiaments en el segle XXI

Conferència «Canvi climàtic i recursos alimentaris» a càrrec de Salvador Samitier, director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), i Jordi Bacaria, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i exdirector del Centre d’Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB).

En el món cada dia som més habitants i volem menjar millor i més variat, però estem en un planeta finit on els recursos essencials per a la producció alimentaria, com ho són la disponibilitat de terres o l’aigua, estan limitats i en alguns casos exhaurits per la sobreexplotació. A més, hi hem d’afegir la incertesa del canvi climàtic.

Tot això fa que alguns països ja es posicionin davant d’aquests escenaris de manca de seguretat de proveïment alimentari, i fins i tot és un aspecte que ocupa les agendes estratègiques dels organismes internacionals.

Com a contrapartida a aquest difícil escenari i de manera silenciosa però constant, el món científic avança en la recerca de solucions, i en alguns casos ja s’albiren tecnologies que poden ser realment disruptives respecte als models productius d’avui en dia.

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Consell Superior d’Investigacions Científiques i Institució Catalana d’Estudis Agraris


 

dilluns 25 / febrer / 2019

XXXIII Cicle de conferències La Barcelona baixmedieval

La conferència De diverses nacions e condicions. L’hospital general de la Santa Creu de Barcelona serà a càrrec d’Antoni Conejo da Pena, de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dimecres 27 / febrer / 2019

Seminari «10 reflexions filosòfiques entorn de la ciència»

Seminari de la Secció de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia, a càrrec de Javier Suárez, de Logos/BIAP, de la Universitat de Barcelona, que impartirà la xerrada La moda de los probióticos. ¿Ciencia o mero marketing?

Més informació aquí.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Filosofia


 

dimecres 27 / febrer / 2019

Conferència «La revolució industrial europea i la industrialització de Catalunya»

A càrrec de Jordi Maluquer de Motes, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La conferència forma part del cicle Història de Catalunya. Una història universal.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Històrics


 

dijous 28 / febrer / 2019

Conferència d’hivern del grup Jardins i Jardiners: Art, Ciència i Ofici als Països Catalans

La conferència Els jardins dels orats a la Barcelona del segle XIX, impartida per Montse Rivero, investigadora i membre del grup de Jardins i Jardiners, versarà sobre el paper dels jardins en els manicomis de Barcelona en el segle XIX.

Més informació aquí.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Secció de Jardineria i Paisatgisme de la Institució Catalana d’Estudis Agraris


 

dijous 28 / febrer / 2019

Cloenda de l’Any Carles Fages de Climent

La consellera de Cultura, Laura Borràs, presidirà l’acte, que comptarà amb l’assistència del director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell; el comissari de l’Any Carles Fages de Climent, Jordi Canet; la directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, Mariàngela Vilallonga; el net de l’escriptor, Climent Carles Fages Torrents, i altres familiars. 

L’actriu Cristina Cervià conduirà l’esdeveniment, que inclourà l’actuació musical d’Amadeu Casas i Erxart Casas Lo gaiter de la Muga i una lectura de Les bruixes de Llers a càrrec de l’Aula de Teatre de la Universitat de Girona.

L’acte estarà obert a tothom.

Lloc: Sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès

Hora18.30 h

Organitza: Generalitat de Catalunya


 

dijous 28 / febrer / 2019

Jornada Healthcom’19

La jornada «Healthcom’19. Comunicació, llenguatge i salut: estratègies lingüístiques per millorar la comunicació metge-pacient», pretén motivar un diàleg entre professionals de la comunicació i del llenguatge en què es debati sobre les dificultats que impedeixen una bona comprensió dels textos sanitaris i que posi sobre la taula els objectius i desafiaments que condueixin cap a l’apoderament progressiu del pacient i l’augment de la qualitat de vida.

La jornada té un interès per a tots els professors, estudiants i professionals que treballin amb el llenguatge, la comunicació i el discurs de les ciències de la salut.

M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC i catedràtica de terminologia de la Universitat Pompeu Fabra, moderarà la taula rodona «Estratègies lingüístiques per millorar la comunicació metge-pacient des de diverses perspectives». 

Cartell.

Més informació aquí.

Lloc: Auditori campus Poblenou, Universitat Pompeu Fabra

Hora9 h

Organitza: Universitat Pompeu Fabra i Institut Universitari de Lingüística Aplicada (IULATERM), amb el qual col·labora l’SCATERM


 

dissabte 1 / febrer / 2020

9è Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà

El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà (DITMAE) és una activitat que es duu a terme, des de fa nou anys, a Figueres. Està dirigida als estudiants de batxillerat i està oberta als centres d’ensenyament de l’Alt Empordà i les comarques properes, així com als centres de la Catalunya del Nord.

Enguany, el DITMAE constarà de diferents xerrades, com «Embolica que fa fort!», «Teoria de jocs: equilibri de Nash i models econòmics» i «Criptografia: de l’aritmètica als codis secrets», a més d’un taller per a professors.

El lliurament de premis comptarà amb la presència de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer.

Més informació aquí.

Lloc: Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer (ronda Sud, 3, Figueres)

Hora9 h

Organitza: Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i Ajuntament de Figueres


 

dilluns 3 / febrer / 2020

Sessió en memòria de Joan Antoni Solans i Huguet

Hi intervindran Joan Jofre i Torroella, president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; Alícia Casals i Gelpí, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Jaume Miranda i Canals, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC; Josep Maria Carreras i Quilis, director de l’Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques (Àrea Metropolitana de Barcelona); Joan Roca i Albert, director del Museu d’Història de Barcelona (Ajuntament de Barcelona); Agustí Serra Monté, secretari d’Hàbitat Urbà i Territori (Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya); Juli Esteban Noguera, arquitecte urbanista del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i Oriol Nel·lo i Colom, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.

La cloenda anirà a càrrec de Josep Muntañola i Thornberg, president de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi; Joandomènec Ros i Aragonès, president de l’IEC, i Damià Calvet i Valera, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Programa.

Lloc: Teatre Poliorama (Rambla dels Estudis, 115, Barcelona)

Hora18.30 h

Organitza: Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Àrea Metropolitana de Barcelona, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Museu d’Història de Barcelona, IEC


 

dilluns 3 / febrer / 2020

XXXIV Cicle de Conferències: «Els sants i els seus escenaris»

Conferència «La consueta de la catedral de Lleida i els cultes hagiogràfics», a càrrec de Francesc Fité Llevot, de la Universitat de Lleida.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 4 / febrer / 2020

Conferència «De Jacinto Valledor i les seves tonadillas. Presentació de dos llibres»

A càrrec d’Aurèlia Pessarrodona i amb la col·laboració dels editors María Gembero-Ustárroz i Jaume Tortella i del pianista Akiko Nomoto.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana de Musicologia


 

dimecres 5 / febrer / 2020

Presentació de CATCAR: Patrimoni Digital al Servei de la Innovació Social 

CATCAR és un projecte de cooperació transfronterera que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia a través d’una plataforma virtual en accés obert i llicència Creative Commons.

L’obertura de l’acte comptarà amb la intervenció de representants dels socis del projecte: Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Hermeline Malherbe, presidenta del Département des Pyrénées-Orientales; Bernard Fourcade, president de la Chambre de Commerce et d’Industrie des Pyrénées-Orientales i president de l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique; Mercè Puig, vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona, i Martin Galinier, vicepresident de la Université de Perpignan Via Domitia i director del centre de recerca CRESEM.

Després de l’obertura s’explicaran els detalls del CATCAR i es presentaran projectes de cooperació transfronterera Nord-Sud que s’han portat a terme des del 2007, com el programa POCTEFA, marc del CATCAR. El discurs de cloenda anirà a càrrec de Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i de Xavier Bernard-Sans, director general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.

Programa.
 

Lloc: Palau dels Reis de Mallorca (Rue des Archers, Perpinyà)

Hora10 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans (IEC) amb cinc socis més: Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR), Universitat de Barcelona (UB), Département des Pyrénées-Orientales (CD66), Université de Perpignan Via Domitia (UPVD) i Universitat de Lleida (UdL) com a soci associat

 


 

dijous 6 / febrer / 2020

Sessió científica Corrispondenze metrico-verbali negli epinici pindarici. Alcune prospettive di recerca

A càrrec d’Alessio Faedda, de la Universitat de Càller.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics


 

dilluns 10 / febrer / 2020

XXXIV Cicle de conferències: «Els sants i els seus escenaris»

La conferència «Els teixits en el culte a les relíquies» serà a càrrec de Rosa M. Martín Ros.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dimecres 12 / febrer / 2020

Sessió «El debat entre Bertrand Russell i Frederick C. Copleston sobre l’existència de Déu»

A càrrec de Josep Macià, de la Universitat de Barcelona, el Barcelona Institute of Analytic Philosophy (BIAP) i el grup de recerca Logos. Aquesta conferència forma part del Seminari de Filosofia Analítica que organitza anualment la Secció de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Filosofia


 

dimecres 12 / febrer / 2020

Debat del llibre Capital i ideologia, de Thomas Piketty

Hi intervindrà com a ponent Vicenç Navarro, catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Johns Hopkins.

Lloc: Sala Nicolau d'Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Grup de treball d’economia marxista de la Societat Catalana d’Economia


 

dijous 13 / febrer / 2020

Sessió en memòria d’Aina Moll i Marquès (1930-2019)

Sessió en memòria de la filòloga menorquina Aina Moll i Marquès. Durant la sessió es farà un recorregut per la trajectòria personal i de docència d’Aina Moll, per la seva dedicació política i de gestió de la normalització i també per la seva vessant científica, acadèmica i de servei a la llengua.

La benvinguda anirà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), seguida de la intervenció de M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica.

Invitació.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora10.30 h

Organitza: Secció Filològica de l’IEC


 

dijous 13 / febrer / 2020

Presentació del llibre Ensenya’m la llengua i debat posterior

Presentació del llibre d’Antoni Beltran Genescà, a càrrec de l’autor, que és metge de família, i de Narcís Macià Guilà, metge documentalista. A continuació, es farà un debat sobre l’ús dels termes populars en l’àmbit de la salut.

Més informació.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18.30 h

Organitza: Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, editorial Gregal i Secció de Ciències Biològiques de l’IEC


 

divendres 14 / febrer / 2020

7è Congrés d’Energia de Catalunya (CoEnerCat)

La setena edició del Congrés d’Energia de Catalunya, que se celebrarà els dies 14 i 15 de febrer a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), se centrarà en l’emergència climàtica i en els factors que influeixen en les emissions de CO2, així com en la manera com s’ha d’influir a l’hora de dissenyar el model energètic de Catalunya.

Més informació.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora9.30 h

Organitza: CoEnerCat, Societat Catalana de Tecnologia (filial de l’IEC) i IEC


 

divendres 14 / febrer / 2020

Plaça del Llibre d’Alacant

Del 14 al 16 de febrer tindrà lloc a Alacant la Plaça del Llibre, una iniciativa que arriba a la quarta edició i que té per objectiu donar visibilitat a la literatura en valencià. A part de ser una celebració de la feina que fan diàriament tant autors i autores com llibreries i editorials, és un punt de trobada per a molts lectors.

Cartell.

Lloc: Plaça del Port d’Alacant

HoraD’11 a 14 h i de 17 a 21 h

Organitza: La Cívica - Escola Valenciana, Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), Generalitat Valenciana i Universitat d’Alacant, en col·laboració amb la Delegació d’Alacant de l’IEC


 

dilluns 17 / febrer / 2020

Sessió de recepció de Xavier Turon Barrera

Sessió de recepció de Xavier Turon Barrera com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques, amb el discurs On som i on anem? L’estudi de la biodiversitat marina al segle XXI.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC


 

dilluns 17 / febrer / 2020

XXXIV Cicle de conferències: «Els sants i els seus escenaris»

La conferència «Relíquies i cossos sants a la catedral de Barcelona: espais culturals, cerimonials i receptacles sacres» anirà a càrrec de Joan Valero Molina.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dilluns 17 / febrer / 2020

Francesc Moragas i Barret (1868-1935). Orígens, abast i fonaments de la seva gran obra personal: la Caixa de Pensions i altres entitats de previsió social

 A càrrec de Pere Puig i Bastard. 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Economia


 

dilluns 17 / febrer / 2020

Adaptació al canvi climàtic a la Mediterrània: restauració d’ecosistemes i gestió forestal

L’impacte del canvi climàtic a la Mediterrània és cada cop més perceptible. Moltes regions semiàrides pateixen davallades importants en la disponibilitat d’aigua per a conreus i plantacions forestals. Cal implementar mesures d’adaptació i mitigació per a reduir la vulnerabilitat d’aquests ecosistemes mediterranis al canvi climàtic i reforçar-ne la resiliència. The Green Link és un projecte col·laboratiu LIFE en el qual participen empreses privades, administracions públiques i centres de recerca i que té com a objectiu demostrar els beneficis ambientals i econòmics d’un mètode innovador per a realitzar plantacions: el Cocoon, que és un dispositiu biodegradable que millora les condicions per a la implantació dels plançons en projectes de restauració ambiental i en plantacions agrícoles de secà.

En aquesta jornada es presentarà l’ecotecnologia Cocoon, els principals resultats del projecte LIFE The Green Link, així com altres experiències en la implantació del Cocoon en diferents països. També es parlarà d’altres iniciatives i projectes en els àmbits de la restauració ambiental i la gestió forestal, amb l’objectiu de donar eines per a afrontar el canvi climàtic.

La jornada va adreçada a investigadors, tècnics dels sectors forestal i agrícola, propietaris forestals, consultories ambientals, ONG i organitzacions del sector, tècnics de l’Administració i responsables de la presa de decisions.
 
Les xerrades seran en català, castellà i anglès, i hi haurà servei de traducció simultània.
 
Les inscripcions, que són gratuïtes, s’han de fer aquí.  
 
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora9 h

Organitza: Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)


 

dimecres 19 / febrer / 2020

III Congrés Internacional «Les ciutats mediterrànies»

La Mediterrània ha estat sempre un mar de persones i de ciutats. Cal conèixer aquesta dinàmica que s’ha anat adaptant al llarg dels segles a fi d’afrontar adientment els reptes presents. El moviment i el desplaçament de persones a la Mediterrània ha estat un tret característic de la zona, renovat permanentment al llarg de tota la història. Sens dubte, confrontar, en les ribes mediterrànies, l’envigoriment urbà de la protohistòria, els intercanvis del món clàssic, les confrontacions medievals, la mobilitat moderna i les problemàtiques actuals aportarà nova llum de conjunt. La present trobada vol, així, contribuir a assentar Barcelona com a seu de la reflexió sobre la Mediterrània. Es pretén resseguir el fil històric de la mobilitat i el desplaçament de persones a les ciutats mediterrànies, mitjançant la reunió d’especialistes internacionals destacats i, tot seguit, centrar-se en les taules rodones en què debatre obertament sobre les greus problemàtiques humanes que reclamen amb urgència la nostra atenció i la nostra actuació.

El congrés tindrà lloc del 19 al 21 de febrer.

Formulari d'inscripció.

Programa.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora12 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Unió Acadèmica Internacional, Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), MedCités, Universitat de Lleida i Ajuntament de Barcelona


 

dimecres 19 / febrer / 2020

«Amic o presoner? La relació del públic amb els animals del zoo»

Segona sessió del cicle El zoo de Barcelona: passat, present i futur.

La relació dels homes amb els animals en els zoos ha canviat fonamentalment des del final del segle XIX. Aquest canvi es pot observar clarament en la història del Zoo de Barcelona. El seu primer director, Francesc Darder, creia en una «història natural aplicada», veia els animals sobretot com a objectes comercials i, per tant, entenia el Zoo com un lloc de cria d’animals «útils». D’altra banda, els visitants intentaven tenir una «relació directa» amb els animals exòtics, que, a poc a poc, van anar guanyant espai al Zoo, que es va convertir en un lloc d’esbarjo i entreteniment. En els anys del franquisme, es va promocionar una visió educativa del Zoo: els animals «presoners» servien per a educar a la població (sobretot, els nens) en el coneixement i l’estima de la natura. En les darreres dècades del segle XX, la idea de conservació de les espècies en perill d’extinció marcava l’agenda del Zoo, mentre que més recentment molts «actors» reclamen que els animals haurien de tenir els drets fonamentals i que no és legítim engabiar-los.

Hi intervindran Oliver Hochadel (IMF-CSIC), Bibiana Martín Prat (Zoo de Barcelona) i Josep Maria Reyné Vergeli (UAB). Dinamitzarà la sessió Miquel Carandell (Museu de Ciències Naturals de Granollers).

Més informació. 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC 

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica


 

dijous 20 / febrer / 2020

Conferència «Collections and display: the Royal College of Physicians in London»

Dins el cicle Objectes perduts. Explicar i exposar ciència a museus i altres llocs públics, aquesta conferència anirà a càrrec de Ludmilla J. Jordanova, del Centre for Visual Arts and Culture Durham University.

Més informació aquí.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Grup d’Història de la Ciència de la IMF-CSIC, Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica


 

dijous 20 / febrer / 2020

III Congrés Internacional «Les ciutats mediterrànies»

La Mediterrània ha estat sempre un mar de persones i de ciutats. Cal conèixer aquesta dinàmica que s’ha anat adaptant al llarg dels segles a fi d’afrontar adientment els reptes presents. El moviment i el desplaçament de persones a la Mediterrània ha estat un tret característic de la zona, renovat permanentment al llarg de tota la història. Sens dubte, confrontar, en les ribes mediterrànies, l’envigoriment urbà de la protohistòria, els intercanvis del món clàssic, les confrontacions medievals, la mobilitat moderna i les problemàtiques actuals aportarà nova llum de conjunt. La present trobada vol, així, contribuir a assentar Barcelona com a seu de la reflexió sobre la Mediterrània. Es pretén resseguir el fil històric de la mobilitat i el desplaçament de persones a les ciutats mediterrànies, mitjançant la reunió d’especialistes internacionals destacats i, tot seguit, centrar-se en les taules rodones en què debatre obertament sobre les greus problemàtiques humanes que reclamen amb urgència la nostra atenció i la nostra actuació.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora9 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Unió Acadèmica Internacional, Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), MedCités, Universitat de Lleida i Ajuntament de Barcelona


 

divendres 21 / febrer / 2020

Dia Internacional de la Llengua Materna 2020

Es parlarà del valor de la diversitat lingüística i cultural al món i dels beneficis de la preservació i de la recuperació de les llengües amenaçades amb motiu de la presentació de l’Informe Linguapax 2019, titulat ‘Kava’ vell en carabasses noves: revitalització lingüística i escolarització a Hawaii.

Hi intervindran Rubèn Fernández, coordinador de l’informe, i Màrius Serra, escriptor i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Durant l’acte s’anunciarà el guanyador del Premi Linguapax 2020.

Invitació.

Lloc: Espai Vilaweb (C. de Ferlandina, 43, Barcelona)

Hora12.30 h

Organitza: Linguapax i Càtedra UNESCO, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona


 

divendres 21 / febrer / 2020

III Congrés Internacional «Les ciutats mediterrànies»

La Mediterrània ha estat sempre un mar de persones i de ciutats. Cal conèixer aquesta dinàmica que s’ha anat adaptant al llarg dels segles a fi d’afrontar adientment els reptes presents. El moviment i el desplaçament de persones a la Mediterrània ha estat un tret característic de la zona, renovat permanentment al llarg de tota la història. Sens dubte, confrontar, en les ribes mediterrànies, l’envigoriment urbà de la protohistòria, els intercanvis del món clàssic, les confrontacions medievals, la mobilitat moderna i les problemàtiques actuals aportarà nova llum de conjunt. La present trobada vol, així, contribuir a assentar Barcelona com a seu de la reflexió sobre la Mediterrània. Es pretén resseguir el fil històric de la mobilitat i el desplaçament de persones a les ciutats mediterrànies, mitjançant la reunió d’especialistes internacionals destacats i, tot seguit, centrar-se en les taules rodones en què debatre obertament sobre les greus problemàtiques humanes que reclamen amb urgència la nostra atenció i la nostra actuació.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora9 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Unió Acadèmica Internacional, Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), MedCités, Universitat de Lleida i Ajuntament de Barcelona


 

divendres 21 / febrer / 2020

18th MetNet Meeting

Seminari per a fomentar la col·laboració i la discussió entre els grups MetNet, una xarxa d’equips de recerca especialitzats en metabolisme a Catalunya que organitza diversos seminaris durant l’any i un simposi internacional anual. Durant el seminari, alguns dels temes que es tractaran són: la regulació molecular del teixit adipós; els mecanismes que desencadenen resistència a la insulina induïda per l’obesitat; el control de l’expressió de gens que modulen la glicòlisi, és a dir, el metabolisme dels sucres; els mecanismes implicats en l’augment de pes en ratolins, i el rol de les cèl·lules immunitàries en el teixit adipós d’individus obesos. Al final de la jornada s’anunciarà la data de la propera trobada internacional MetNet.

Més informació aquí. 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora9.30 h

Organitza: Secció de Senyalització de la Societat Catalana de Biologia (SCB)


 

dilluns 24 / febrer / 2020

Celebració de l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal: «Protegir les plantes, protegir la vida»

La benvinguda serà a càrrec de Jordi Sala, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), i de Josep Usall, director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Es farà una presentació de l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal, a càrrec de Montse Martí, coordinadora de la secció de Protecció Vegetal i assessora d’horticultors a la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar. Tot seguit, hi haurà la conferència «Control integrat: una aproximació multilateral des del paisatge al genoma», a càrrec de Ramon Albajes, de la Universitat de Lleida i d’Agrotecnio Center.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC 

Hora16.30 h

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris


 

dilluns 24 / febrer / 2020

Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

Es continuarà amb el debat del llibre de Peter L. Berger Invitació a la sociologia. Una perspectiva humanística. 

Lloc: Sala Fontserè de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Associació Catalana de Sociologia


 

dilluns 24 / febrer / 2020

Conferència «Déu i el medi ambient: el punt de vista d’un ecòleg»

A càrrec de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans i catedràtic emèrit d’ecologia de la Universitat de Barcelona (UB). Aquesta conferència forma part del cicle Déu i l’ecologia integral.

Programa.

Lloc: Aula magna de la Facultat de Filosofia de la UB (C. Montalegre, 6, 4t pis, Barcelona)

Hora19.30 h

Organitza: Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona


 

dimarts 25 / febrer / 2020

Presentació del llibre Biodiversity of Pantepui. The Pristine ‘Lost World’ of the Neotropical Guiana Highlands

A càrrec de Valentí Rull, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), i Teresa Vegas Vilarrúbia, de la Universitat de Barcelona (UB). Hi intervindrà Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 h

Organitza: CSIC i UB, amb la col·laboració de l’IEC


 

dimarts 25 / febrer / 2020

Exposició «Dones i física»

Del 25 al 28 de febrer tindrà lloc per segona vegada l’exposició «Dones i física», que intenta donar resposta a preguntes com: quin és el paper de les dones en la història de la física?, quines aportacions hi han fet?, o quin camí han seguit per poder-hi participar?

Aquesta exposició fa un petit recorregut per les vivències, les aportacions científiques i els símbols que representen algunes de les dones que, havent viscut en el passat, formen part de la història de la física d’avui.

Durant aquests dies, els alumnes de batxillerat poden veure també la sisena edició de l’exposició-demostració de maquetes d’invents al llarg de la història, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). 

Exposició «Dones i física» a l’ICCUB.

Lloc: Pati de la Casa de Convalescència (carrer del Carme, 47, Barcelona)

Hora19.30 h

Organitza: Societat Catalana de Física, IEC, Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i Universitat de Barcelona


 

dimecres 26 / febrer / 2020

Fa cinquanta anys. Homenatge a Ramon d’Abadal i de Vinyals (1888-1970)

Ramon d’Abadal i de Vinyals (1888-1970) fou membre de l’Institut d’Estudis Catalans (1943), de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1949), de la Reial Acadèmia de la Història (1960) i membre corresponent de l’Institut de França: Acadèmia d’Inscripcions i Bones Lletres (1967). Va ser autor de l’obra Catalunya carolíngia (1926-1955), Els primers comtes catalans (1958) i d’altres estudis referents a l’alta edat mitjana i els orígens de Catalunya, aplegats en l’obra Dels visigots als catalans (1969). Quant a la baixa edat mitjana, cal fer esment del llibre Pere el Cerimoniós i els inicis de la decadència política de Catalunya (1966 i 1972). Com a fonament de les seves recerques sobre l’alta edat mitjana, ens ha deixat una reflexió innovadora sobre els segles que van des dels orígens fins a la Hispània visigòtica, en l’obra Els precedents antics a la història de Catalunya (1967).

Díptic.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora17.50 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Històrics, Centre d’Història Contemporània de Catalunya i Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona


 

dimecres 26 / febrer / 2020

Seminari «Directament o per mitjà de conceptes? El debat sobre com el llenguatge arriba al món»

A càrrec de Genoveva Martí, de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), la Universitat de Barcelona, el grup de recerca Logos i el Barcelona Institute of Analytic Philosophy (BIAP), i dins del Seminari de Filosofia Analítica que organitza anualment la Secció de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Filosofia


 

dijous 27 / febrer / 2020

V Jornada d’Estudis Hebraics

S’hi impartiran les conferències següents: «L’atzar i la casualitat en la localització de noves inscripcions hebrees. El cas de la nova inscripció de Tarragona», a càrrec de Jordi Casanovas Miró; «“Una qüestió candent”, d’Eliézer Ben-Yehudà, text fundacional de l’Israel actual», a càrrec de Roger Ferran, i «La literatura de responsa de rabí Xelomó ben Adret. Projecte de recerca de les fonts històriques hebrees», a càrrec de M. Carmen Algaba Muñoz.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC 

Hora17 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Hebraics


 

dijous 27 / febrer / 2020

Conferència «Connexió entre investigació acadèmica i objectius industrials: l’ICIQ com a model a Catalunya?»

Dins del cicle Dijous de ciència, Miquel Àngel Pericàs impartirà aquesta conferència, en què es presentaran les diferents modalitats de col·laboració entre l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’empresa.

Més informació.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 h

Organitza: Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC


 

dijous 27 / febrer / 2020

Conferència Reconstruir el clima: una aportació des de la geografia

A càrrec de Manola Brunet India, catedràtica de geografia física de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i presidenta de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial. 

La conferència se centrarà a exposar com, des de la geografia, es pot contribuir significativament al desenvolupament d’una de les línies de recerca en les ciències del clima: el rescat i la reconstrucció de dades climàtiques de qualitat provada, que tenen una importància cabdal en els estudis de variabilitat climàtica i d’anàlisi del canvi climàtic. A més, es desgranaran les tècniques i els procediments per al rescat i el desenvolupament de sèries de temps de llarg recorregut i de qualitat i homogeneïtat comprovades, i es donaran exemples de l’interès que tenen en els estudis de detecció i atribució de causes del canvi climàtic antròpic. 

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana de Geografia


 

dijous 27 / febrer / 2020

Sessió de recepció de Joan Egea i Fernàndez

Sessió de recepció, com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, de Joan Egea i Fernàndez. El discurs es titula Commoriència i mort consecutiva: distinció sense diferència? Li respondrà Josep M. Casasús i Guri, membre emèrit de la mateixa Secció.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Secció de Filosofia i Ciències Socials 


 

 

“D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran recollides i incorporades en un fitxer automatitzat la finalitat del qual és trametre la informació sobre les activitats i publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans i les seves societats filials. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals al correu electrònic lopd@iec.cat

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal