dilluns 5 / abril / 2010

Conferència: «A la recerca de principis universals del llenguatge: l’evolució de la gramàtica generativa»

A càrrec de Teresa Espinal, la conferència forma part del cicle «Història de les teories lingüístiques».

Lloc: aula 0.1 de l’edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585, de Barcelona)

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Llengua i Literatura (IEC), Societat Catalana de Filosofia (IEC), Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat de Barcelona


 

dimarts 6 / abril / 2010

I Curs de correcció avançada per a l’edició de textos científics i tècnics

Sessió inaugural a càrrec de Jaume Martí, president de la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM), i Josep M. Mestres, director del curs. Aquest curs s’adreça als correctors i traductors professionals que vulguin aprofundir en els coneixements teòrics i pràctics que són necessaris per a desenvolupar la seva professió en relació amb l’edició d’obres de l’àmbit científic i tècnic. Tindrà lloc a l’IEC fins al mes de juny.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora17 hores

Organitza: Societat Catalana de Terminologia - IEC, amb la col•laboració del Servei de Correcció Lingüística i la Unitat de Correcció del Servei Editorial de l’Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 7 / abril / 2010

Conferència: «El català i els joves: les propostes de política lingüística del Consell Social de la Llengua Catalana»

A càrrec d’Albert Bastardas, de la Universitat de Barcelona, que presentarà els resultats i les recomanacions de la ponència que va dirigir el 2008, encarregada d’elaborar una proposta de recomanacions per a una política lingüística adreçada al foment del català entre els joves.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística - IEC


 

dimecres 7 / abril / 2010

Presentació del llibre Margalida Comas Camps (1892- 1972), científica i pedagoga

El llibre recull la biografia i diversos facsímils de l’obra de Margalida Comas Camps, considerada la científica espanyola de més vàlua del primer terç del segle XX (període en què va poder exercir) i una de les pedagogues més importants de la primera meitat del segle XX. L’edició és a cura de María Ángeles Delgado Martínez i Maria Lluïsa Penelas Guerrero i la publicació és a càrrec del Govern de les Illes Balears. Presidiran l’acte el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras; la consellera d’Innovació, Interior i Justícia del Govern de les Illes Balears, Pilar Costa, i el president de l’IEC, Salvador Giner.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19.30 hores

Organitza: Govern de les Illes Balears, Generalitat de Catalunya i IEC


 

dijous 8 / abril / 2010

Cicle de conferències: «Camaleons o la màgia de l’ofici de traduir»

Albert Nolla parlarà de l’experiència com a traductor de Toquio Blues, de Haruki Murakami. En aquest cicle de conferències, traductors i traductores parlaran de les obres que han traduït i n’explicaran les característiques, la manera com hi han treballat i les dificultats del procés de traducció. L’objectiu de «Camaleons» és que el lector s’adoni del paper del traductor a l’hora d’adoptar la veu i la personalitat de l’autor en el text que tradueix.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, amb la col·laboració de la Càtedra Unesco de Llengües i Educació de l’IEC


 

dijous 8 / abril / 2010

Debat: «Bases per un urbanisme més sostenible»

Primera sessió de les jornades d’anàlisi i debat sobre les ciències ambientals «Diàlegs ambientals 2010», que tenen per objectiu posar sobre la taula els principals reptes ambientals i territorials del país i aportar nitidesa sobre els aspectes clau en què cal enfocar la recerca, les polítiques i els esforços en matèria de sostenibilitat. En aquesta primera sessió intervindran Xavier Gabarrell, professor del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i coordinador del grup de recerca Sostenibilitat i Prevenció Ambiental (SosteniPrA) de la UAB; i Manuel Gausa, arquitecte, vicepresident del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya i director de l’estudi Cap a un habitat(ge) sostenible.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i Societat Catalana d’Ordenació del Territori - IEC


 

dijous 8 / abril / 2010

Conferència: «Llengua i ciència a Galícia»

Jorge Mira, del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la, analitzarà en aquesta conferència si és possible la coexistència de dues llengües en un context de globalització que condueix, cada vegada més, a situacions de competició en una mateixa comunitat de parlants. D’altra banda, descriurà el programa de divulgació científica ConCiencia, a partir de la visita de Premis Nobel a Galícia, al voltant dels quals s’articulen diferents activitats. La conferència s’emmarca en el cicle «Conferències magistrals del curs 2009-2010»

Lloc: Sala Turró de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: IEC


 

divendres 9 / abril / 2010

Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC a Perpinyà: Catalunya Nord. Societat, llengua, economia i política

Se celebraran dues conferències: «Aspectes socioeconòmics de Catalunya Nord», a càrrec d’Enric Vilanova i Alà Baylac, i «Llengua i ensenyament», a càrrec de Rita Peix. Tot seguit se celebrarà un debat a partir d’aquestes dues conferències.

Lloc: Casa dels Països Catalans, Universitat de Perpinyà (camí de la Passió Vella, de Perpinyà)

Hora10.45 hores

Organitza: Secció de Ciències Socials i Filosofia de l’IEC


 

dissabte 10 / abril / 2010

L’exposició «Maria Àngels Anglada (1930-1999): Vida i obra» arriba a Badalona

Fins al 29 de maig, l’Espai Betúlia de Badalona mostrarà aquesta exposició que repassa la biografia i l’obra de l’escriptora figuerenca. Maria Àngels Anglada és autora, entre d’altres llibres, d’El violí d’Auschwitz i va ser membre de la Secció Filològica de l’IEC. En el marc de l’exposició, se celebraran diverses activitats.

Lloc: Espai Betúlia (carrer d’Enric Borràs, 43-47, de Badalona)

Hora

Organitza: Càtedra M. Àngels Anglada, Universitat de Girona, Diputació de Girona i IEC


 

dilluns 12 / abril / 2010

Conferència: «L’Hospital de la Santa Creu i el rei Martí»

Teresa Huguet-Termes clourà, amb aquesta conferència, el cicle «Martí l’Humà i les formes artístiques (1356-1410)», en què s’ha analitzat la figura del rei Martí l’Humà i les formes artístiques del temps en què va regnar i que ha servit per a commemorar el sis-centè aniversari de la mort d’aquest monarc

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic - IEC


 

dilluns 12 / abril / 2010

Conferència: «L’oil crash: la crisi energètica i les seves conseqüències a Catalunya»

En aquesta xerrada s’exposaran els punts clau i els impactes de la crisi energètica en el vessant social i econòmic, i en el context del que s’anomena pic petrolier o peak oil, que és la conseqüència que els recursos naturals i energètics siguin limitats. Hi intervindran Jordi Solé, doctor en física aplicada, investigador de l’Institut de Ciències del Mar i professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona, i Antonio Turiel, doctor en física teòrica i científic titular del Departament d’Oceanografia Física de l’Institut de Ciències del Mar.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19.30 hores

Organitza: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC


 

dimarts 13 / abril / 2010

Cicle de conferències: «L’oxidació i la seva repercussió en la gènesi de malalties generatives de l’organisme»

La sessió, que és la tercera d’aquest cicle, se centrarà en les repercussions fisiopatològiques de l’oxidació i consistirà en tres conferències: «Implicació de l’oxidació en la etiologia de les malalties cardiovasculars», a càrrec de Maribel Covas Planells, de l’Institut Municipal d’Investigacions Mèdiques (IMIM); «Oxidació i malalties neurològiques», a càrrec de Joan Albert Vericat, director de desenvolupament preclínic de Noscira, i «Funcionalitat i farmacologia dels antioxidants», de Rafael de la Torre, coordinador del Departament de Farmacologia Humana de l’IMIM. Moderarà l’acte Ramon Estruch.

Lloc: Reial Acadèmia de Medicina (carrer del Carme, 47)

Hora19 hores

Organitza: Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació - IEC


 

dimarts 13 / abril / 2010

Presentació de l’Atles del turisme a Catalunya i del visor web de cartografia

Tots dos treballs són codirigits per Francesc López Palomeque i Dolores Sánchez Aguilera, professors de geografia de la Universitat de Barcelona. En l’acte de presentació, a part de López Palomeque, intervindran Josep Huguet, conseller del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, i Josep Oliveras, professor de la Universitat Rovira i Virgili.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia - IEC


 

dimecres 14 / abril / 2010

Seminari sobre el Manifest nacionalista (o fins i tot separatista, si volen), de Carlos Ulises Moulines

A càrrec de David Pineda, de la Universitat de Girona. La sessió forma part del seminari de formació de professorat «10 textos clàssics i contemporanis sobre Identitat», que organitza el Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, i que se celebra fins al mes de maig. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia - IEC


 

dimecres 14 / abril / 2010

Conferència: «La necessària reforma del sistema espanyol de pensions»

A càrrec de César Molinas, soci fundador de Multa Paucis

Lloc: Sala Turró de la Reial Acadèmia de Medicina (carrer del Carme, 47)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia - IEC


 

dimecres 14 / abril / 2010

Conferència: «Les dessins de terrain dans la géographie de l’École française (Paul Vidal de la Blanche et Pierre Deffontaines)»

A càrrec de Roland Courtot, professor de geografia de la Universitat de Provença.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia - IEC


 

dimecres 14 / abril / 2010

Concert: Llesques, per Antoni Abad

L’artista lleidatà oferirà un concert dins la programació de «Sonets», un cicle que té per objectiu apropar l’obra de diversos intèrprets de tota l’àrea lingüística catalana al públic de Lleida i establir un diàleg productiu i amè entre literatura, música, arquitectura i territori.

Lloc: Institut d’Estudis Ilerdencs (plaça de la Catedral, s/n, de Lleida)

Hora19.30 hores

Organitza: Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, Institut d’Estudis Ilerdencs, Òmnium Cultural i Delegació de l’IEC a Lleida


 

dijous 15 / abril / 2010

L’exposició «Mirades creuades» arriba a València

L’obra del pintor alcoià Antoni Miró, en què es fa palesa una gran admiració pel poeta Miquel Martí i Pol, es podrà veure fins al 30 de maig a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. L’exposició es va poder admirar per primer cop els mesos de maig i juny de l’any passat, i des d’aleshores ha passat per Perpinyà, l’Alguer, Sant Vicenç del Raspeig, Novelda i Vila-real.

Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, de València)

Hora

Organitza: Institut d’Estudis Catalans amb la col·laboració d’Octubre Centre de Cultura Contemporània


 

dijous 15 / abril / 2010

Cicle de conferències: «Camaleons o la màgia de l’ofici de traduir»

Conferència ajornada

Ramon Monton parlarà de la seva experiència com a traductor d’Emili i els detectius, d’Eric Kästner. En aquest cicle de conferències, traductors i traductores tractaran sobre les obres que han traduït i n’explicaran les característiques, la manera com hi han treballat i les dificultats en què s’han trobat al llarg del procés de traducció. L’objectiu de «Camaleons» és que el lector s’adoni del paper que du a terme el traductor a l’hora d’adoptar la veu i la personalitat de l’autor en el text.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, amb la col·laboració de la Càtedra Unesco de Llengües i Educació de l’IEC


 

dijous 15 / abril / 2010

Sessió científica: «Les invasions biològiques al delta del Llobregat: diagnosi i propostes de gestió»

A càrrec de Jara Andreu, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: La Porta del Delta, Oficina d’Informació i Promoció del Llobregat (avinguda de la Verge de Montserrat, 77, Prat de Llobregat)

Hora19 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural - IEC


 

dijous 15 / abril / 2010

Debat: «Catalunya des d’una perspectiva energètica»

En aquest debat es dilucidaran els escenaris energètics de futur per al país i es parlarà de la fi de l’era del petroli barat i abundant, dels factors especulatius que afecten el cru, de les fonts d’energia local i descentralitzada, i de la possibilitat d’assolir un grau més alt de sobirania energètica. A càrrec de Mariano Marzo, catedràtic d’Estratigrafia i professor de recursos energètics i geologia del petroli de la Universitat de Barcelona; i Josep Puig, professor de recursos energètics i energia i societat de la Universitat Autònoma de Barcelona, i president d’Eurosolar a Catalunya i a Espanya. La sessió forma part de les jornades «Diàlegs ambientals 2010».

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Ordenació del Territori - IEC i Associació Catalana de Ciències Ambientals


 

divendres 16 / abril / 2010

Conferència: «Identificació d’àrees importants per als ocells (IBA) al medi marí: el cas d’Espanya com a model»

A càrrec de José Manuel Arcos, responsable del programa marí de SEO/Birdlife de Barcelona.

Lloc: sala d’actes del Centre Mediterrani d’Investigacions Marines Ambientals, CMIMA (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

divendres 16 / abril / 2010

Projecció de fotografies de natura: «Taswira ya mfalme Simba na Kibwana Sokne»

En aquesta sessió, Ferran Lloret projectarà imatges del rei lleó i del príncep goril·la.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Grup de treball Societat Catalana de Fotògrafs de Natura de la

ICHN - IEC


 

dissabte 17 / abril / 2010

III Jornada de Bioquímica del Benestar (segona part)

La sessió va dirigida al professorat de secundària i batxillerat i serà a càrrec de Josep Clotet, doctor en biologia i professor de l’Àrea de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat Internacional de Catalunya. En aquesta intervenció, Clotet repassarà de manera integral la fisiologia de la cèl·lula per poder analitzar críticament l’efectivitat d’elements que apareixen en la publicitat (molècules antioxidants, dietes hipocalòriques, creatines que permeten la musculació, etc.) i que permeten millorar la bioquímica del benestar.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora10 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

diumenge 18 / abril / 2010

Trobada d’associacions d’amics de l’art romànic de Catalunya

Amics de l’Art Romànic, filial de l’IEC, ha convocat una trobada en què assistiran unes cent seixanta persones de tot Catalunya interessades en l’art romànic. En aquesta primera trobada es reuniran les associacions del Bages, el Berguedà, Sabadell i el Penedès; es visitarà el monestir de Santes Creus i es compartiran les experiències relacionades amb l’activitat de les diverses associacions, especialment pel que fa a l’organització de cicles de conferències, congressos, visites a monuments vernacles i forans, i a l’edició de publicacions especialitzades.

Lloc: Monestir de Santes Creus (plaça Jaume el Just, s/n, de Santes Creus - Aiguamúrcia)

Hora11 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic - IEC


 

diumenge 18 / abril / 2010

Exposició: «Darwin: el viatge del Beagle»

Aquesta exposició itinerant es podrà visitar del 18 al 23 d’abril.

Lloc: vestíbul de l’Institut de Bioenginyeria de la Universitat Miguel Hernández d’Elx

Horatot el dia

Organitza: ANEI SIGLO XXI i Secció d’Alacant de la Societat Catalana de Biologia - IEC


 

dilluns 19 / abril / 2010

Col·loqui internacional: «Les transformacions territorials a banda i banda dels Pirineus: Formes, lògiques i reptes»

Al llarg de dos dies i mitjançant diverses sessions, s’analitzaran l’organització territorial, la governança, les dinàmiques i construccions frontereres, i les cultures i temporalitats de la construcció territorial dels territoris que limiten amb els Pirineus. Obriran la sessió Salvador Giner, president de l’IEC; Jean-Pierre Étienvre, director de la Casa de Velázquez; Francesc Nadal, president de la Societat Catalana de Geografia, i Daniel Serra de la Figuera, director de l’Institut d’Estudis Territorials. La conferència inaugural serà a càrrec d’Oriol Nel·lo, membre de l’IEC i secretari per a la Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 d’abril, 9 hores; 20 d’abril, 10 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia - IEC , Institut d’Estudis Territorials i Casa de Velázquez


 

dilluns 19 / abril / 2010

Seminari de tipologia de llengües africanes

El Seminari, coordinat per Christa König, professora de la Universitat de Frankfurt i experta en la documentació de llengües amenaçades, se centra en l’estudi de les llengües africanes i consistirà en diverses conferències, una taula rodona sobre el treball de camp i sessions de tutoria per als que vulguin aprofundir en algun tema o plantejar altres qüestions.

Lloc: dies 19, 20 i 21 d’abril, a l’aulari Josep Carner, sala 0.1, de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585, de Barcelona); dia 22 d’abril, a la sala d’actes de la Fundació del Mercadal (plaça de Sant Jordi, darrere la Llibreria 22)

Horadies 19, 20, 21 d’abril, a les 10 hores; dia 22 d’abril, a les 11 hores

Organitza: Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), Observatori de les Llengües d'Europa i de la Mediterrània (ODELLEUM) i

Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’IEC


 

dimarts 20 / abril / 2010

Dinar col·loqui: «Té sentit l’alta cultura?»

A càrrec de Salvador Giner, president de l’IEC. Presentarà l’acte Margarita Rivière, periodista i escriptora.

Lloc: Sala Pompeu Fabra de l’Ateneu Barcelonès (carrer de la Canuda, 6, de Barcelona)

Hora14 hores

Organitza: Ateneu Barcelonès


 

dimarts 20 / abril / 2010

Presentació del llibre Au nom du roi. Pratique diplomatique et pouvoir durant le règne de Jacques II d’Aragon (1291-1327)

El llibre, de Stéphane Péquignot, se centra en l’activitat diplomàtica i el poder durant el regnat de Jaume II d’Aragó. Intervindran en l’acte Jean-Pierre Étienvre, director de la Casa de Velázquez; Manuel Sánchez Martínez, professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Damien Coulon, professor de la Universitat d’Estrasburg, i Stéphane Péquignot, autor del llibre. Presidiran l’acte Jean-Pierre Étienvre; Maria Teresa Ferrer i Mallol, presidenta de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, i Salvador Giner, president de l’IEC.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19.30 hores

Organitza: Casa de Velázquez i IEC


 

dimecres 21 / abril / 2010

Vint-i-dosè Debat de Química a l’Institut d’Estudis Catalans: «L’ensenyament de la química en context»

En aquest debat, adreçat al personal docent de física i química de l’ensenyament secundari i universitari, es presentaran dos projectes: Ciència per al segle XXI, destinat als estudiants d’entre catorze i setze anys amb l’objectiu de promoure l’alfabetització científica, i Salters Advanced Chemistry, un programa de química per a estudiants de setze a divuit anys. En el decurs de l’acte es lliuraran els premis de la quarta edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química i els alumnes guardonats exposaran els seus treballs de recerca.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines

Hora16 hores

Organitza: Societat Catalana de Química - IEC


 

dimecres 21 / abril / 2010

Conferència: «Efecte del canvi global sobre la biodiversitat terrestre»

Què entenem per canvi global i quins efectes té sobre la biodiversitat, especialment la terrestre? Anna Traveset, professora d’investigació de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i membre del Laboratori Internacional de Canvi Global (CSIC - Universitat Catòlica de Xile), respondrà a aquestes qüestions amb una conferència que s’emmarca en el cicle «Biodiversitat: què és i com l’afecta el canvi global» i que se celebra en el marc de l’Any Internacional de la Biodiversitat.

Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, de València)

Hora19 hores

Organitza: Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, Acció Cultural pel País Valencià, CSIC, Octubre Centre de Cultura Contemporània i Delegació de l’IEC a València


 

dimecres 21 / abril / 2010

Conferència: «La Compilació de 1960: un procés prelegislatiu llarg i complex»

La conferència, a càrrec d’Antoni Mirambell Abanco, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de Barcelona, és la segona del cicle que commemora el cinquantè aniversari de la Compilació del dret civil català (1960-2010) i que està coordinat per Josep Serrano, secretari de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics (SCEJ), filial de l’IEC.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics - IEC


 

dijous 22 / abril / 2010

Projecció de cinema en català a Alacant

Projecció de Millennium 2. La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina, de Daniel Alfredson.

Lloc: cines ABC Gran Via d’Alacant

Hora17.30 hores i 20 hores

Organitza: Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de la Delegació de l’IEC a Alacant


 

dijous 22 / abril / 2010

Premis Sant Jordi 2010: LXXIX Cartell de premis i borses d’estudi

Com cada any, l’IEC lliurarà els Premis Sant Jordi, que reconeixen obres i investigadors de tots els àmbits de la ciència i la cultura catalanes.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: IEC


 

dijous 22 / abril / 2010

Curs: «L’Arcàdia de Tom Stoppard»

A càrrec de Ramon Simó, director de teatre. La sessió forma part del curs «Grans temes de la tradició clàssica», que organitza la Societat Catalana d’Estudis Clàssics, filial de l’IEC. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics - IEC


 

divendres 23 / abril / 2010

Conferència: «The effects of salinity shifts in microbial evolution»

A càrrec del doctor Ramiro Logares, del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona.

Lloc: sala d’actes del Centre Mediterrani d’Investigacions Marines Ambientals, CMIMA (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

divendres 23 / abril / 2010

Conferència: «Culturable PAHs-oxidizing microorganisms in permanent anoxic calcareus sediments»

A càrrec d’Ana Belén Suárez, de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) de Palma.

Lloc: aula multiusos de l’edifici dels Serveis Cientificotècnics de la Universitat de les Illes Balears (carretera de Valldemossa, km 7,5, de Palma)

Hora9.30

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

divendres 23 / abril / 2010

Diada de Sant Jordi

L’IEC tindrà una parada de llibres a la Rambla, davant del Mercat de la Boqueria, que estarà oberta de les nou del matí a les nou del vespre. El claustre de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC, estarà obert als visitants de les nou del matí a les sis de la tarda i també disposarà d’una parada de llibres.

Lloc: la Rambla (Mercat de la Boqueria, de Barcelona) i el claustre de la Casa de Convalescència de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Horaparada de la Rambla, de 9 a 21 hores; Casa de Convalescència, de 9 a 18 hores

Organitza: IEC


 

dilluns 26 / abril / 2010

Conferència de Joan Manuel Tresserras: «L’espai de cultura i comunicació de la llengua catalana»

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat obrirà, amb aquesta intervenció, el cicle «L’acció institucional actual a favor del català» que, organitzat per la Societat Catalana de Sociolingüística (SOCS), té per objectiu analitzar les accions institucionals a favor del català que es posen en marxa des dels diversos departaments de la Generalitat de Catalunya. Hi assistiran el vicepresident de l'IEC, Joan Solà, i Joaquim Torres, president de la SOCS.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística-IEC


 

dimarts 27 / abril / 2010

Conferència: «El uso de los sincrotrones en ciencia y tecnología»

A càrrec de Celerino Abad-Zapatero, professor de la Universitat d’Illinois (Chicago). La conferència s’emmarca dins el cicle «Física oberta».

Lloc: Sala Nicolau d'Olwer de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Física-IEC


 

dimecres 28 / abril / 2010

Seminari sobre Three stories of liberalism for three theories of federalism. A Hegelian turn, de Ferran Requejo

A càrrec de l’autor del llibre, Ferran Requejo, de la Universitat Pompeu Fabra. La sessió forma part del seminari de formació de professorat «10 textos clàssics i contemporanis sobre Identitat», que organitza el Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, i que se celebra fins al mes de maig. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia - IEC


 

dimecres 28 / abril / 2010

Segones Jornades de Sostenibilitat i Canvi Climàtic (2JSCC)

Durant dos dies, en el marc de la celebració del Dia de la Terra el passat 22 d’abril, se celebraran quatre conferències sobre canvi climàtic i energia, i es prestarà una atenció especial al tema de la biodiversitat, amb motiu de la commemoració, aquest 2010, de l’Any Internacional de la Biodiversitat. El primer dia, Ramon Folch, doctor en biologia, socioecòleg i membre de l’IEC, pronunciarà la conferència «El futur immediat: reptes i escales». Tot seguit, serà el torn de Carlos Montes, catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid, president de la Fundació Interuniversitària Fernando González-Bernáldez per a l’estudi i la conservació dels espais naturals i director de l’Aula de Sostenibilitat de la Universitat Internacional d'Andalusia, amb la ponència «Mitos, leyendas, modas de la gestión de la biodiversidad».

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: IEC


 

dimecres 28 / abril / 2010

Conferència: «La televisió digital terrestre: un color millor... i alguns grisos»

Jordi Berenguer i Sau, doctor enginyer de telecomunicació per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i catedràtic de l’Escola Universitària del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de la mateixa universitat, analitzarà el que comporta la televisió digital terrestre (més coneguda per TDT). La conferència es podrà seguir en directe des del web de l’Institut: http://www.iec.cat

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Tecnologia - IEC


 

dijous 29 / abril / 2010

Jornada: «Immunòlegs i societat: la relació entre ciència i salut»

La Jornada s’obrirà amb la conferència «Reprogramming of immune cells», a càrrec de Thomas Graf, del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona. Tot seguit, se celebrarà la taula rodona «Com podem promoure l’interès per la immunologia entre els científics del futur?», en què intervindran Olaya Fernández, estudiant de pregrau de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Laura Martínez, resident de la Unitat d’Immunologia de l’Hospital de Sant Pau, i Dàlia Raich, estudiant predoctoral del Laboratori d’Immunobiologia per a la Recerca i les Aplicacions Diagnòstiques (LIRAD). La Jornada clourà amb la ponència «Neonatal Immunity», de Stuart Marshall-Clarke, de la Facultat de Ciències Biomèdiques de la Universitat de Liverpool (Regne Unit). La Jornada està organitzada conjuntament per la Societat Catalana de Biologia i la Societat Catalana d’Immunologia, amb motiu del Dia de la Immunologia, promogut per la Federació Europea de Societats d’Immunologia (EFIS).

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l'IEC

Hora16 hores

Organitza: Societat Catalana d’Immunologia - Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i Societat Catalana de Biologia - IEC


 

dijous 29 / abril / 2010

Segones Jornades de Sostenibilitat i Canvi Climàtic (2JSCC)

La segona sessió de les2JSCC s’obrirà amb la intervenció «Energia de l’hidrogen: perspectives a curt, mig i llarg termini», per part de Jordi Llorca, de la Universitat Politècnica de Catalunya. Les Jornades clouran amb la conferència «Where do we stand on Global Warming?», a càrrec de Raymond S. Bradley, de la Universitat de Massachusetts a Amherst.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: IEC


 

dijous 29 / abril / 2010

Projecció de cinema en català a Alacant

Projecció d’Ice Age 3. L’origen dels dinosaures, de Carlos Saldanha i Mike Thurmeier.

Lloc: cines ABC Gran Via d’Alacant

Hora18.15 hores i 20.15 hores

Organitza: Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de la Delegació de l’IEC a Alacant


 

dijous 29 / abril / 2010

Conferència: «Tradició clàssica i poesia anglesa dels segles XIX i XX»

Conferència a càrrec de Richard Jenkins, Universitat d'Oxford, Regne Unit. Aquesta sessió, que es farà en anglès, forma part del curs sobre «Grans temes de la tradició clàssica». Cal inscriure-s'hi prèviament

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d'Estudis Clàssics-IEC


 

dijous 29 / abril / 2010

Debat: «Polítiques internacionals i moviments civils del canvi climàtic»

En un context en què el Protocol de Kyoto és a punt d’expirar i els líders mundials no són capaços d’arribar a acords que donin continuïtat a les polítiques internacionals sobre el canvi climàtic, s’analitzarà per què serveixen aquests acords i quines accions cal dur a terme des de la societat per a fer-los més útils i efectius. En aquest debat intervindran Esteve Corbera, investigador del Tyndall Centre for Climate Change Research del Regne Unit, on desenvolupa estudis relacionats amb el Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic i el Protocol de Kyoto, i Aida Vila, responsable de la campanya «Canvi climàtic i energia» de Greenpeace a Espanya. La sessió forma part de les jornades «Diàlegs ambientals 2010».


 

Lloc: Sala Turró de la Reial Acadèmia de Medicina (carrer del Carme, 47, de Barcelona)
 

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Ordenació del Territori-IEC i Associació Catalana de Ciències Ambientals


 

dijous 29 / abril / 2010

Presentació de la revista Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica

En el marc de l’acte de presentació del nou número d’aquesta revista, se celebrarà un col·loqui al voltant de les publicacions científiques amb Jon Arrizabalaga, director de la revista Dynamis; Horacio Capel, director de la revista Geocrítica, i Tiago Saravia, redactor en cap de la revista Host. L’acte forma part del cicle «Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica 2009-2010».

Lloc: Sala Nicolau d'Olwer de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica-IEC


 

divendres 30 / abril / 2010

Conferència: «Noves aproximacions d’observació per a la caracterització de processos multiescala»

A càrrec de Jaume Piera, de la Unitat de Tecnologia Marina de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona.

Lloc: Sala d'actes del Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals, CSIC (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia-IEC


 

divendres 30 / abril / 2010

Conferència: «La biotecnologia: una carrera amb futur?»

A càrrec de Pere Puigdomènech, de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona - CSIC i membre de l’IEC.

Lloc: sala d’actes de l’Institut Joan Brudieu (carrer del Bisbe Iglesias Navarri, 27, la Seu d’Urgell)

Hora20 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia - IEC


 

dissabte 2 / abril / 2011

Conferència: «Ontologia d’hipòstasi, teologia del misteri i hermenèutica bíblica: aproximacions»

La conferència, a càrrec del doctor Carles Llinàs, professor de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, s’emmarca dins la tercera Jornada de Filosofia Personalista. Després de la intervenció, s’iniciarà una taula rodona.
 

Lloc: Seminari Conciliar de Barcelona (carrer de la Diputació, 231, de Barcelona)

Hora10 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dilluns 4 / abril / 2011

Acte inaugural del centenari de la Secció Filològica, a Palma

Amb motiu del centenari de la Secció Filològica de l’IEC, Salvador Giner, president de l’IEC; Isidor Marí, president de la Secció Filològica, i Damià Pons, delegat de l’IEC a Palma, presentaran en una roda de premsa, a les dotze del migdia, la campanya «2011, l’any de la paraula viva» i les activitats commemoratives de l’efemèride. A les vuit del vespre se celebrarà un acte commemoratiu al Teatre Principal de Palma presidit per Francesc Antich, president del Govern de les Illes Balears; Salvador Giner, president de l'IEC, i  Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears. L’acte girarà entorn de les aportacions d’Antoni M. Alcover i de Pompeu Fabra a la recuperació de la llengua catalana al segle XX
 

Lloc: Roda de premsa, a l’Institut Ramon Llull (carrer de la Protectora, 10, de Palma). Acte commemoratiu, al Teatre Principal (carrer Riera, 2, de Palma)
 

Hora12 hores (roda de premsa); 20 hores (acte commemoratiu)

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Secció Filològica (IEC) i Delegació de l’IEC a
Palma
 


 

dilluns 4 / abril / 2011

Conferència: «Col·leccionisme i patrimoni arquitectònic. Dues víctimes de la desamortització: el Tallat i el castell de Solivella»

A càrrec del senyor Sebastià Sánchez Sauleda, historiador de l’art, aquesta conferència s’emmarca en el cicle Art medieval i col·leccionisme.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza:  Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 5 / abril / 2011

Conferència: «Nanociència, nanotecnologia i societat»

A càrrec de Jordi Pascual Gainza, director de l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN), la conferència tractarà sobre la nanociència, una àrea emergent de la ciència que s’ocupa dels materials de petites dimensions. La sessió s’emmarca dins el cicle «Física oberta».

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Física


 

dimecres 6 / abril / 2011

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor de l’IEC, a Alacant

Es llegirà i debatrà l’article de Manuel Vicent «La moral com a salvació pública», publicat dins la revista Mètode, núm. 68 (hivern 2010-2011).
 

Lloc: Biblioteca Enric Valor (segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora16 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 6 / abril / 2011

Seminari: «Té raó Zenó d’Elea? El concepte d’infinit i les paradoxes contra el moviment»

La sessió, que serà a càrrec de Sergi Oms, de la Universitat de Barcelona, forma part del Seminari de Formació de Professorat «Tenen raó els filòsofs?», que se celebrarà fins al mes de maig.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dimecres 6 / abril / 2011

Presentació del llibre Els elements, de Theodore Gray, i inauguració de l’exposició «Marie Curie 1867-1934»

Els elements és una exploració visual dels elements químics i té per objectiu apropar la química a tots els públics, d’una manera didàctica i engrescadora. El llibre ha estat elaborat per l’IEC, Publicacions de la Universitat de València (PUV) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En la presentació intervindran Pilar González Duarte, membre de l’IEC, catedràtica emèrita de Química de la UAB i traductora de l’obra al català; Salvador Giner, president de l’IEC; Ana Ripoll, rectora de la UAB, i Pedro M. Carrasco, vicerector d'Investigació i Política Científica de la Universitat de València. Tot seguit, s’inaugurarà l’exposició «Marie Curie 1867-1934», que repassa la trajectòria de la cèlebre científica amb motiu del centè aniversari del Premi Nobel de Química que li va ser atorgat el 1911. La mostra es podrà veure al pati de l’IEC fins a final del 2011. Aquests actes s’emmarquen dins l’Any Internacional de la Química.
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora18.30 hores

Organitza: IEC, UAB, UV i

Societat Catalana de Química (IEC)


 

dimecres 6 / abril / 2011

Conferència: «La gramática de lo escrito, la lengua y el lenguaje»

La conferència serà a càrrec de Carmen Codoñer, catedràtica emèrita de Filologia Llatina de la Universitat de Salamanca.
 

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC)


 

dimecres 6 / abril / 2011

Col·loqui: «Un lugar para la ciencia: escenarios de práctica científica en la sociedad hispana del siglo XVI»

A càrrec de José Pardo Tomás, investigador científic a la Institució Milà i Fontanals del Consell Superior d’Investigacions Científiques, aquest col·loqui forma part del cicle «Comunicar la ciència: plaers i obstacles de la narrativa històrica», coordinat per Josep Simon i Jaume Sastre, i que se celebrarà fins al mes de maig. L’objectiu és reflexionar sobre l’escriptura de la història de la ciència i la seva identitat pública.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)  


 

dijous 7 / abril / 2011

Conferència: «La química de la vida, l’energia i la sostenibilitat explicada a un professor de matemàtiques»

Aquesta conferència d’Agustí Lledós, catedràtic de Química Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), té per objectiu donar una visió informativa i interdisciplinària dels temes actuals de les ciències i la tecnologia, adaptats a l’òptica de professors i investigadors en matemàtiques, i presentar les activitats més innovadores d’aquesta ciència a un públic no especialitzat, posant l’èmfasi en les aplicacions.
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC (carrer del Carme, 47, Barcelona)

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Matemàtiques (IEC) i Centre de Recerca Matemàtica


 

dijous 7 / abril / 2011

Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials a Andorra

El Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC es reunirà els dies 7 i 8 d’abril a Andorra amb personalitats dels àmbits de la cultura, l'economia i la política amb l'objectiu de conèixer, de primera mà, la realitat i els reptes de la societat andorrana. A la trobada hi assistirà el president de l'Institut, Salvador Giner. Els membres del Ple es reuniran, el dijous 7 d'abril, a les set del vespre, al Palau Episcopal, amb el copríncep d'Andorra, Monsenyor Joan Enric Vives.

Lloc: Diversos espais d'Andorra

Hora7 d’abril, a les 19 hores; 8 d’abril, a les 9 hores

Organitza: Secció de Filosofia i Ciències Socials (IEC)


 

divendres 8 / abril / 2011

Seminari: a Palma «Evaluación de dianas frente a la resistencia a antibióticos beta-lactámicos en Pseudomonas aeruginosa»

Aquest seminari serà a càrrec de Laura Zamorano, de la Unitat d’Investigació de l’Hospital Universitari Son Espases.

Lloc: Aula multiusos dels Serveis Cientificotècnics de la Universitat de les Illes Balears (carretera de Valldemossa, km 7,5, de Palma)

Hora 9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

divendres 8 / abril / 2011

Conferència: «Conservation biology of the red coral, Corallium rubrum (Linnaeus, 1758): Evolution of the shallow populations facing the global change in the North-Western Mediterranean Sea»

La conferència serà a càrrec del doctor Jean-Baptiste Ledoux, del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències del Mar.

Lloc: sala d’actes de l’Institut de les Ciències del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dissabte 9 / abril / 2011

Tercera part de la IV Jornada de Bioquímica del Benestar

En el transcurs de la Jornada s’analitzarà el concepte de wellness, i els mites que se’n deriven. L’objectiu és aprofundir en diversos conceptes sobre el metabolisme i la biologia cel·lular per poder analitzar críticament tota l’allau d’informacions que solen arribar per mitjà de la publicitat i que prometen millorar la nostra bioquímica. La ponència serà a càrrec de Josep Clotet, doctor en biologia i docent de les titulacions de fisioteràpia i medicina de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora10 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dissabte 9 / abril / 2011

Presentació a Alt Àneu del llibre Els sistemes naturals de les Planes de Son i la mata de València

En el marc de la presentació de l’obra, s’obriran dues taules de debat titulades «La recerca naturalista: Valor i aplicació» i «El paisatge de les Planes de Son i la mata de València: Estructura i procés de canvi».

Lloc: Centre Món Natura Pirineus (Alt Àneu - Pallars Sobirà)

Hora17 hores

Organitza:  Institutució Català d’Història Natural (IEC)


 

dissabte 9 / abril / 2011

Sortida d’estudi: Ruta verdagueriana per la Plana de Vic

L’objectiu d’aquesta sortida és conèixer alguns dels indrets de la Plana de Vic lligats a la vida i l’obra de Jacint Verdaguer, com el santuari de la Gleva, on va ser reclòs per odre del bisbe de Vic, o Folgueroles, el poble natal del Verdaguer, on es farà la ruta literària i es visitaran els llocs més relacionats amb el poeta. A la tarda se celebrarà una taula rodona titulada «Espais escrits: geografia, literatura i turisme», en què participaran Carles Baronet, alcalde de Folgueroles; Carme Torrents, directora de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, i Joan Pujolar, autor d’un treball que examina les trajectòries de representació del paisatge i del territori nacional per mitjà de la literatura. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Plaça de la Universitat, Barcelona

Hora8 hores (hora de trobada)

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

diumenge 10 / abril / 2011

Jornada de portes obertes a l’Institut d’Estudis Catalans

Durant tot el matí, es podran visitar els espais més emblemàtics de la Casa de Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans, i l’exposició «Marie Curie 1867-1934», que repassa la trajectòria de la cèlebre científica. Es faran visites comentades de l'exposició a les onze del matí i a les dotze del migdia.

Lloc: Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora10 a 14 hores

Organitza: IEC


 

dilluns 11 / abril / 2011

Cicle de lectures 2011: «Còmic, ciència i tecnologia»

Durant la primera sessió es llegiran dues obres de Paco Roca, autor convidat a l’acte: El faro, El ángel de la retirada i El invierno del dibujante. L’acte serà moderat per Jordi Ojeda, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i coordinador del cicle de lectures. L’objectiu de l’activitat és divulgar la ciència i la tecnologia a la societat utilitzant l’art com a instrument pedagògic.
 

Lloc: Aula Capella, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), Universitat Politècnica de Catalunya (avinguda Diagonal, 647, de Barcelona)

Hora12 hores

Organitza: Societat Catalana de Tecnologia (IEC)


 

dilluns 11 / abril / 2011

Seminaris de Virologia: «Emerging Arboviruses»

En aquest seminari es pronunciaran dues conferències: la primera, titulada «Determinants of arboviral disease emergence and options for control», serà a càrrec d’Edward B. Hayes, del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), i la segona, titulada «Flavivirus-host molecular interactions», a càrrec de Nathalie Pardigon, de l’Institut Pasteur de París.
 

Lloc: aula de graus de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (avinguda Diagonal, 645, de Barcelona)

Hora17 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dilluns 11 / abril / 2011

Conferència: «El col·leccionisme de pintura gòtica i la dispersió dels retaules catalans»

A càrrec d’Albert Velasco, conservador del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, la conferència s’emmarca dins el cicle Art medieval i col·leccionisme.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 12 / abril / 2011

Conferència: «Jacques Bertin et la réflexion théorique en cartographie. Mythologie et mystères de la semiologie graphique»

A càrrec de Gilles Palsky, professor de geografia de la Universitat de París.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dimecres 13 / abril / 2011

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor de l’IEC, a Alacant

En aquesta sessió es visitarà l'exposició «+Oxigen», organitzada pel taller de pintura a l'aire lliure de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, que vol reivindicar la necessitat de protegir la natura. En acabat, es llegirà i es debatrà sobre l'article «Resposta dels arbres i dels boscos al canvi climàtic», de l’obra Un tast del canvi global (IEC), d’Emilia Gutiérrez, Montserrat Ribas i Octavi Planells, del Grup de Recerca de Dendroecologia de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona; J. Julio Camarero, de la Unitat de Recursos Forestals del Govern d’Aragó, i Jacques Tardif, del Centre Interdisciplinari de Recerca Forestal de la Universitat de Winnipeg (Canadà).

 

Lloc: Sala Miguel Hernández (exposició). Biblioteca Enric Valor (segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora16 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 13 / abril / 2011

Seminari: «Té raó John Locke? Són els colors propietats secundàries?»

La sessió, que serà a càrrec de Mario Gómez, de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), forma part del Seminari de Formació de Professorat «Tenen raó els filòsofs?», que se celebrarà fins al mes de maig.
 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dijous 14 / abril / 2011

Presentació del llibre El parlar de la Cerdanya. Gramàtica, diccionari cerdà, dites populars

En l’acte intervindran els autors del llibre: Manel Figuera, Anna Montané, Agnès Figuera, Enric Quílez i Salvador Vigo, i també Josep Moran, membre de l'IEC i delegat de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l'IEC.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Llengua i Literatura (IEC)


 

dijous 14 / abril / 2011

Conferència: «Does the football really matter?»

A càrrec de Tim Myers, investigador del Centre de Recerca Matemàtica, aquesta conferència vol mostrar que hi ha determinats factors científics i matemàtics que poden intervenir en el desenvolupament d’un partit de futbol, com per exemple, l’altitud del camp respecte al nivell del mar.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Matemàtiques (IEC) i Centre de Recerca Matemàtica

 


 

dijous 14 / abril / 2011

Presentació del llibre Els Estudis Universitaris Catalans (1903-1985). Per una universitat catalana

Els Estudis Universitaris Catalans (1903-1985). Per una universitat catalana, editat per l’IEC, és un recull de la història d’aquesta institució que va servir per a donar als estudiants de la Universitat de Barcelona els ensenyaments relacionats amb la cultura catalana que no rebien en el centre oficial. La presentació serà a càrrec d’Albert Balcells, autor del llibre; Jordi Carbonell, membre de l’IEC; Josep Massot, secretari de la Secció Històrico-Arqueològica, i Teresa Cabré i Monné, del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC


 

dijous 14 / abril / 2011

Acte d’inauguració del centenari de la Secció Filològica de l’IEC al Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, Artur Mas, presidirà l’acte, que girarà entorn de les figures d’Antoni M. Alcover i Pompeu Fabra i en què es presentaran iniciatives que tenen per objectiu animar el conjunt de la societat a participar de la vitalitat de la llengua catalana i difondre l’aportació lingüística i científica de figures cabdals del segle XX a les terres de llengua i cultura catalana. En l’acte intervindran Salvador Giner, president de l’IEC; Isidor Marí, president de la Secció Filològica; M. Pilar Perea i Josep Murgades, professors de la Universitat de Barcelona, i Jordi Mir, codirector de les Obres completes de Pompeu Fabra. Accés amb invitació.

Lloc:  Palau de la Generalitat

Hora19 hores

Organitza: Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i Generalitat de Catalunya


 

dijous 14 / abril / 2011

Conferència a Castelló de la Plana: «Les plantes dels déus: plantes psicotròpiques i verins»

Aquesta conferència, que forma part del cicle «Sessions científiques del curs 2010-2011», serà a càrrec de Josep Antoni Rosselló, director del jardí botànic Marimurtra de Blanes i professor titular de la Universitat de València.

Lloc: Llotja del Cànem (carrer Cavallers, 1, de Castelló de la Plana)

Hora19 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dijous 14 / abril / 2011

Presentació del llibre La ciudad en llamas. La vigencia del republicanismo comercial de Adam Smith

El llibre de David Casassas, investigador del Departament de Teoria Sociològica, Filosofia del Dret i Metodologia de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona (UB), mostra la vigència del republicanisme comercial d’Adam Smith, economista i filòsof escocès. Jordi Mundó, professor de filosofia de les ciències socials de la UB i Josep M. Rotger, president de l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l'IEC, acompanyaran l’autor del llibre durant la presentació.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora19.30 hores

Organitza: Associació Catalana de Sociologia (IEC)


 

dijous 14 / abril / 2011

Congrés: «Jeroni Pujades i el seu temps»

Durant dos dies es duran a terme diverses ponències sobre la figura de Jeroni Pujades, historiador i cronista nascut a Barcelona l’any 1568. Les conferències seran a càrrec d’especialistes com Josep Capdeferro, de la Universitat Pompeu Fabra; Albert Rossich, de la Universitat de Girona, o Eulàlia Duran, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i membre de l’ Institut d’Estudis Catalans.

Lloc: dijous 14 d’abril, a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (carrer del Bisbe Caçador, 3, de Barcelona), i divendres 15 d’abril, al Museu d’Història de Catalunya (plaça de Pau Vila, 3, de Barcelona)

Horadijous 14 d’abril, a partir de les 16.30 hores, i divendres 15 d’abril, a partir de les 10 hores

Organitza: Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, Museu d’Història de Catalunya, Manuscrits: Grup de Recerca d’Història Moderna, Universitat Autònoma de Barcelona, Institut de Llengua i Cultura Catalanes, Universitat de Girona, Institució de les Lletres Catalanes i Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC)


 

divendres 15 / abril / 2011

Conferència: «La inundació de la conca mediterrània: la fi de la crisi de salinitat messiniana»

La conferència serà a càrrec del doctor Ferran Estrada, del Departament de Geologia Marina de l’Institut de Ciències del Mar.

Lloc: sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

divendres 15 / abril / 2011

Conferència a Palma: «Pathogen-host interactions in Pseudomonas aeruginosa respiratory infections»

Aquesta conferència serà a càrrec de Mariette Barbier, investigadora del grup de recerca sobre la infecció i immunitat de l’Àrea de Biomedicina de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Lloc: aula multiusos dels Serveis Cientificotècnics de la UIB (carretera de Valldemossa, km 7,5, de Palma)

Hora9.30 hores

Organitza:  Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dimecres 20 / abril / 2011

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor de l’IEC, a Alacant

En aquesta sessió es llegirà i debatrà l’article de Xavier Bellés «Llegir el vell Bestiari amb ulls nous», publicat a la revista Mètode.
 

Lloc: Biblioteca Enric Valor (segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora16 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dissabte 23 / abril / 2011

Parada de llibres de l’IEC per Sant Jordi

El pròxim 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, l’IEC muntarà una parada de llibres a la Rambla, davant del Palau de la Virreina. Es podran comprar les novetats editorials de l’Institut, com Els elements, els últims números de la col·lecció «Clàssics de la Ciència», Els Estudis Universitaris Catalans (1903-1985), o bé altres obres més clàssiques com és el cas del Diccionari de la llengua catalana.

Lloc: Palau de la Virreina (la Rambla, 93, de Barcelona)

Horatot el dia

Organitza: IEC


 

dimecres 27 / abril / 2011

Conferència: «Quan s’erosiona la biodiversitat, tots hi sortim perdent»

En el marc de la quarta edició de les Tertúlies de Literatura Científica, Joandomènec Ros, vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans, doctor en biologia i catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, durà a terme una conferència sobre la importància de l’enorme riquesa biològica del nostre planeta. A continuació, s’obrirà un espai de debat d’una hora.

Lloc: Aula magna de la Universitat de Vic (campus de la Torre dels Frares - Escola Politècnica Superior, carrer de la Laura, 13, de Vic)

Hora 9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia


 

dimecres 27 / abril / 2011

Conferència: «Mecanismos de defensa en plantas frente a la infección por patógenos»

Aquesta conferència serà a càrrec de la doctora Blanca San Segundo, del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), del consorci format pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 

Lloc: sala d’actes Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona

Hora13 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC) i Facultat de Biociències de la UAB


 

dimecres 27 / abril / 2011

Conferència: «Prospectiva en sociolingüística: simulació social basada en la teoria d’autòmats cel·lulars»

Per mitjà d’aquesta conferència, Francesc Salvador i Bertran, professor del Departament de Mètodes de la Ciència del Comportament de la Universitat de Barcelona, donarà a conèixer els resultats d’un estudi de simulació social que permet efectuar una anàlisi sobre el manteniment de la llengua catalana. Es tracta, doncs, d’un exemple de la utilitat dels estudis de simulació social com eina per a l’estudi prospectiu en sociolingüística.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza:  

Societat Catalana de Sociolingüística


 

dijous 28 / abril / 2011

Seminari: «Unfinished proletarianization: self, anger and collective actions of the peasant workers in China»

A càrrec de la professora Pun Ngai, de la Universitat de Hong Kong (Xina).
 

Lloc: Seminari A de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona

Hora11 hores

Organitza: GEDIME, amb la col·laboració de l’

Associació Catalana de Sociologia (IEC)


 

dijous 28 / abril / 2011

Jornada: «Immunologia i teràpia: dels anticossos monoclonals de César Milstein a les noves teràpies cel·lulars»

Amb motiu del Dia de la Immunologia, la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, i la Societat Catalana d’Immunologia celebren una jornada conjunta en què es duran a terme diverses conferències i taules rodones sobre la immunoteràpia i les noves teràpies cel•lulars. La presentació de la jornada serà a càrrec de Lluís Tort, president de la Societat Catalana de Biologia, i Àlvar Net, president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47, Barcelona)

Hora16.20 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia


 

dijous 28 / abril / 2011

Acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2011 de l’IEC: LXXX Cartell de premis i borses d’estudi

L’acte s’obrirà amb un concert a càrrec de Stefano Grondona, considerat una figura internacional clau de la guitarra, i amb el parlament de Salvador Giner, president de l’Institut. Tot seguit, es proclamaran els premis i les borses d’estudi d’enguany i es lliuraran els diplomes corresponents. Àlex Fidora, Premi Internacional Catalònia 2011, intervindrà en nom dels guanyadors.

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Hora18 hores

Organitza: IEC


 

divendres 29 / abril / 2011

Conferència de Salvador Giner: «La societat del futur»

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, participarà en la jornada «Futur, formació i ocupació», que té per objectiu reflexionar sobre les perspectives de futur i conèixer quines són les noves ocupacions, les necessitats formatives de les persones desocupades, les demandes socials actuals i emergents i la realitat de les empreses. Cal inscripció prèvia.

Lloc: sala d’actes de l’edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya (Campus Diagonal Nord: plaça d’Eusebi Güell, 6, de Barcelona)

Hora10 hores

Organitza: Fundació Inform


 

divendres 29 / abril / 2011

Jornada d’homenatge a Eduard Feliu, a Girona

En la jornada d’homenatge es duran a terme diverses ponències que tenen per objectiu donar a conèixer la importància d’Eduard Feliu —qui va ser president de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics, filial de l'IEC, fins a la seva mort l’any 2009—, en el marc dels estudis sobre la història dels jueus catalans i les relacions entre aquestes comunitats i les provençals. A continuació, s’obrirà una taula rodona per a tractar els estudis i la personalitat d’Eduard Feliu. Cal inscripció prèvia.
 

Lloc: Institut d’Estudis Nahmànides (carrer de la Força, 8, de Girona)

Hora10.30 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Hebraics (IEC)

, Patronat Call de Girona i Ajuntament de Girona


 

divendres 29 / abril / 2011

Conferència: «Hacia la infraestructura de datos espaciales (IDE) del Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA): ¿Cómo compartir los datos?»

Aquesta conferència serà a càrrec de S. Soto, J. Olivé, A. Hernández, O. Chic i J. Sorribas, dels Serveis Tècnics de l’Institut de Ciències del Mar (ICM).

Lloc: sala d’actes de l’ICM (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

divendres 29 / abril / 2011

Inauguració de l’exposició commemorativa dels cinc mil exemplars d’El Periódico en català

La presentació serà a càrrec del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner i el director d’El Periódico, Enric Hernández. L’exposició amb les portades més simbòliques del diari des de l’any 1997, quan va néixer la doble edició en català, es podrà veure al claustre de l’IEC fins al 15 de maig.
 

Lloc: claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona)

Hora9 hores

Organitza: El Periódico


 

divendres 29 / abril / 2011

IV Congrés català de Joves Sociòlegs: «Joves perspectives»

El futur professional dels joves sociòlegs centrarà la quarta edició del congrés, que se celebrarà els dies 29 i 30 d'abril. L’objectiu és donar a conèixer i difondre noves temàtiques i línies de recerca que interessen als joves sociòlegs, així com donar veu a les noves generacions per tal que aportin la seva perspectiva sobre noves formes d’orientar la recerca i els àmbits que la guiaran en el futur. El congrés obrirà amb la conferència «The advent of capital: global production and its impacts on Chinese workers», a càrrec de Pun Ngai, professora de la Universitat de Hong Kong (Xina), i que tindrà lloc a les deu del matí. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (Campus Universitat Autònoma)

Horatot el dia

Organitza: Assocació Catalana de Sociologia-IEC


 

dimarts 3 / abril / 2012

Inauguració de l’exposició «El Carxe, territori de frontera», a la Universitat d’Alacant

El Carxe és el fragment més petit de la llengua catalana. La situació geogràfica que ocupa —en un extrem de la regió de Múrcia— i el fet d’haver-se format durant el segle XIX ha despertat l’interès dels estudiosos. La celebració del centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, creada el 1911, just en el moment de màxima expansió del Carxe, ha motivat aquesta exposició, que es podrà visitar fins al 3 de maig. La presentació serà a càrrec de Brauli Montoya, delegat de l’IEC a Alacant, i Carles Cortés, del Secretariat de Cultura de la Universitat d’Alacant (UA). Posteriorment, Vicent Beltran, del Departament de Filologia Catalana de la UA i membre de l’IEC, farà una visita guiada per l’exposició.

Lloc: Sala Aifos, a l’Edifici III de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant

Hora10 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant i Universitat d’Alacant


 

dimecres 4 / abril / 2012

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor

En aquesta sessió es llegirà i debatrà el text de Lluís Nicolau d’Olwer «Els límits de la democràcia», publicat en el llibre Democràcia contra dictadura. Escrits polítics, 1915-1960.

Lloc: Biblioteca Enric Valor de l’IEC, segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora16.15 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 11 / abril / 2012

Presentació del llibre Manual del picapedrer

El llibre Manual del picapedrer, de Pere Ramírez i Molas, serà presentat per Salvador Giner, president de l’IEC, i August Bover, president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut. En l’acte intervindran els poetes Jordi Cornudella, Feliu Formosa i Vinyet Panyella.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora 19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Societat Catalana de Llengua i Literatura (IEC) i Edicions 62


 

dijous 12 / abril / 2012

Conferència: «SLAMF1 controls innate immune responses relevant to chronic enterocolitis»

La conferència serà a càrrec de Xavier Romero, del Beth Israel Deaconess Medical Center.

Lloc: Sala 8 de la seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques (carrer Major de Can Caralleu, 1-7, de Barcelona)

Hora18.30

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dijous 12 / abril / 2012

Conferència: «Museus d’història i ciències naturals»

La conferència serà a càrrec de Ricard Guerrero, secretari científic de l’IEC, i Mercè Piqueras, vocal de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dijous 12 / abril / 2012

Conferència: «Invisible others: Muslims in European cities in the time of burqa ban»

La conferència serà a càrrec Claire Hancock, de la Universitat de París-Vall de Marne.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dijous 12 / abril / 2012

Conferència: «Coneixements i usos lingüístics al País Valencià l’any 2010. Anàlisi de la darrera enquesta sociolingüística del SIES»

Xavier Sanjuan, col·laborador de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, analitzarà les dades sociolingüístiques de la darrera enquesta del Servici d’Investigació i Estudis Sociolingüístics (SIES).

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística (IEC)


 

dijous 12 / abril / 2012

Presentació del llibre Un país que fa camí, a Girona

El president de la Secció Filològica de l’IEC, Isidor Marí, intervindrà en la presentació del llibre de David Pagès i Cassú. També hi intervindran Jordi Xargayó, director del Diari de Girona, i l’editor Quim Curbet.

Lloc: auditori Josep Viader de la Casa de Cultura (plaça de l’Hospital, 6, de Girona)

Hora20 hores

Organitza: Curbet Edicions i llibreria Empúries, amb la col•laboració de la Secció Filològica de l’IEC


 

dijous 12 / abril / 2012

Primeres Jornades sobre Gestió de la Informació Científica (JGIC-2012)

El principal objectiu de les JGIC-2012 és presentar i posar en contacte diverses iniciatives dedicades a l’accés i el processament de la informació científica i a les eines tecnològiques, com també debatre alguns dels aspectes més rellevants d’aquest àmbit. Durant dos dies, diferents conferències i taules rodones reuniran responsables i experts de diverses institucions.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora9.30 hores

Organitza: Observatori de la Recerca (IEC)


 

divendres 13 / abril / 2012

Conferència: «Biodiversity protection and dispersion: application to the Gulf of Lions»

A càrrec de Katell Guizien, de l’Observatori Oceanogràfic de Banyuls de la Marenda, França.
 

Lloc: sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

divendres 13 / abril / 2012

Jornada: «Podem, des d’Europa, reduir la tala il·legal de fusta i la desforestació global?»

En la jornada s’exposaran els reptes i les necessitats de coordinació de les iniciatives REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and forest Degradation) i FLEGT (Forest Law Enforcement Governance and Trade) per a millorar la governabilitat i la gestió sostenible dels boscos. Les conferències seran en anglès.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines

Hora9 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia

i l’Institut Forestal Europeu, amb la col·laboració del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.


 

dissabte 14 / abril / 2012

Salvador Giner participa en la jornada «Un país de lletres», al Palau Moja

En el marc de l’exposició «Un país de lletres», la Institució de les Lletres Catalanes ha organitzat una jornada festiva en què es podrà gaudir d’un seguit d’activitats obertes al públic i es llegiran textos de diferents llibres. El president de l’IEC, Salvador Giner, participarà en l’activitat «Nou brindis per les lletres».

Lloc: Palau Moja (carrer de la Portaferrissa, 1, de Barcelona)

HoraA partir de les 12 hores

Organitza: Institució de les Lletres Catalanes


 

dilluns 16 / abril / 2012

Jornades d’Història de la Matemàtica Grega

Durant tres dies, l’investigador de la matemàtica grega antiga Fabio Acerbi oferirà diferents sessions amb el títol «La matemàtica grega com a problema historiogràfic i literari».

Lloc: Sala Fontserè de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC), Societat Catalana de Matemàtiques (IEC), Societat Catalana de Filosofia (IEC) i Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC)


 

dilluns 16 / abril / 2012

Conferència: «La reforma de les caixes d’estalvi: una visió crítica»

La conferència serà a càrrec d’Antoni Serra Ramoneda, catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de l’IEC, i forma part del cicle ««Desendeutament i vectors de creixement a l’economia catalana».

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

dilluns 16 / abril / 2012

Presentació del llibre El monestir de Sant Joan de les Abadesses, amb edició a cura de M. Crispí i M. Montrabeta

La presentació serà a càrrec de Pepe Serra, director del MNAC; Josep M. Farrès Penela, president del Consorci Ripollès Desenvolupament, i David Compte Verdaguer, president de la Junta del Monestir.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dilluns 16 / abril / 2012

Simposi: From cells to organs

Durant dos dies, investigadors que treballen en els mecanismes subjacents a l’organització cel·lular i la morfogènesi d’òrgans presentaran la seva recerca en els aspectes moleculars, cel·lulars i genètics d’aquests processos.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora9 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC) i Institut de Biologia Molecular de Barcelona (CSIC)


 

dimarts 17 / abril / 2012

Cicle de conferències: «Diàlegs»

La conferència serà a càrrec de l’escriptora Susanna Rafart, que reflexionarà sobre el diàleg que les seves obres mantenen amb els clàssics grecollatins.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics

(IEC)


 

dimecres 18 / abril / 2012

Col·loqui: «L’enemic a la sang: medicina i ordre a l’Europa d’entreguerres»

El col·loqui forma part del cicle «Cine i ciència». Es projectarà la pel·lícula L’enemic a la sang (Walter Ruttmann, 1931), que serà presentada per Alfons Zarzoso, del Centre d’Història de la Ciència i el Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (CEHIC-MHMC).

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora 19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dimecres 18 / abril / 2012

Sessió científica: «Les micorizes: una relació de conveniència entre plantes i fongs. Principals línies de recerca actuals»

A càrrec de Xavier Parladé, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.

Lloc: sala d’actes de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona

Hora13 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dimecres 18 / abril / 2012

XXIV Debat de Química a l’Institut d’Estudis Catalans

Enguany la temàtica del Debat és la clausura del Global Experiment: «L’aigua, una solució química». Es tracta d’una activitat internacional de l’Any Internacional de la Química adreçada als escolars d’entre deu i divuit anys de tot el món.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora16 hores

Organitza: Societat Catalana de Química

(IEC)


 

dimecres 18 / abril / 2012

Presentació del llibre Pompeu Fabra, l'autoritat admirada pel valencianisme, a Castelló

Vicent Pitarch, delegat de l’IEC a Castelló, és l’autor del llibre, que serà presentat pel rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent. L’acte s’emmarca dins la commemoració del vuitantè aniversari de les Normes de Castelló.

Lloc: Llotja del Cànem (Universitat Jaume I, de Castelló)

Hora19.30 hores

Organitza: Universitat Jaume I


 

dijous 19 / abril / 2012

Jornada: «Dia de la Terra a l’IEC»

Diversos científics analitzaran aspectes com la sostenibilitat, la conservació del medi o el canvi climàtic en el marc d’aquesta jornada que commemora el Dia de la Terra i que té per objectiu conscienciar la ciutadania sobre els problemes mediambientals de la societat moderna.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora16 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dijous 19 / abril / 2012

Conferència: «Food geographies in an anxious age»

La conferència serà a càrrec de Peter Jackson, de la Universitat de Sheffield.
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dijous 19 / abril / 2012

XXX Congrés de l’Associació Espanyola de Lingüística Aplicada, a Lleida

Durant tres dies es tractarà el tema de la lingüística aplicada en l’era de la globalització i es posarà atenció especial en l’estudi de la comunicació en entorns multilingües i multiculturals, així com en la superació de barreres lingüístiques.

Lloc: edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida (plaça de Víctor Siurana, 1, de Lleida)

Hora9 hores

Organitza: Universitat de Lleida, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 20 / abril / 2012

Conferència: «¿Qué nos dice la secuenciación de proteínas de las relaciones entre historia, ciencia y sociedad?»

La conferència serà a càrrec de Miguel García Sancho, del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora12 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica  (IEC)


 

divendres 20 / abril / 2012

Conferència: «Sàhara-2: un viatge als orígens de les nostres campanyes oceanogràfiques»

A càrrec de Jordi Camp, del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències del Mar.
 

Lloc: sala d’actes de l’Institut de Ciències del Mar (passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, de Barcelona)

Hora12.15 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

divendres 20 / abril / 2012

Jornades de la Secció Filològica de l’IEC a Reus

Les Jornades se celebraran els dies 20 i 21 d’abril i serviran per a retre homenatge a Ramon Amigó, membre corresponent de la Secció Filològica, mort el mes de setembre de l’any passat. La trobada també commemorarà el centenari de la Secció Filològica i el centenari de la Primera Trobada d’Ateneus al Centre de Lectura. La sessió acadèmica del primer dia se centrarà en la figura de Ramon Amigó; Josep Moran, membre de l’IEC i director de l’Oficina d’Onomàstica de l’Institut, serà l’encarregat de moderar-la. L’endemà, la sessió girarà al voltant de la cultura i la llengua al Camp de Tarragona.

Lloc: sala d’actes del Centre de Lectura de Reus (carrer Major, 15, de Reus)

Hora17.30 hores

Organitza: Secció Filològica de l’IEC i Centre de Lectura de Reus


 

divendres 20 / abril / 2012

Jornada: «País Valencià: societat, cultura i economia»

La reunió del Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, que se celebrarà a la Universitat de Valencia, acollirà les conferències «Paradoxes de la política valenciana en un temps de crisi», de Manuel Alcaraz, professor de dret constitucional de la Universitat d’Alacant; «Economia i societat al País Valencià», de Vicent Soler, catedràtic d’Economia Aplicada i degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, i «Una cultura condicionada», de Gustau Muñoz, cap de redacció de L’Espill. El vicerector de Cultura, Igualtat i Planificació de la Universitat de València, Antoni Ariño, serà l’encarregat d’obrir la jornada.

Lloc: sala de juntes del Rectorat de l’edifici històric de La Nau (Universitat de València)

Hora9 hores

Organitza: Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC


 

divendres 20 / abril / 2012

Conferència: «Virulència i resistència a antimicrobians en Pseudomonas aeruginosa»

La conferència serà a càrrec d’Immaculada Martínez, del Grup de Recerca Infecció i Immunitat de la Universitat de les Illes Balears.
 

Lloc: aula multiusos dels Serveis Cientificotècnics de la Universitat de les Illes Balears (carretera de Valldemossa, km 7,5, de Palma)

Hora9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dilluns 23 / abril / 2012

Diada de Sant Jordi a l’IEC. Visites guiades al jardí Mercè Rodoreda i jornada de portes obertes

Les camèlies, les cineràries, o la glicina són algunes de les flors a què fa referència Mercè Rodoreda en les seves obres. Es poden trobar al jardí Mercè Rodoreda de l’IEC, que amb motiu del cinquantè aniversari de la publicació de La plaça del Diamant, ha estat renovat. El 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’IEC, oferirà visites guiades al jardí, es llegiran fragments de La plaça del Diamant i s’inaugurarà l’exposició «Rodoreda, mirall de llengües. La plaça del Diamant, cinquanta anys». Durant tot el dia, els visitants podran circular lliurement pel claustre, la Sala Prat de la Riba i la capella barroca de la seu de l’Institut. Com cada any, al claustre i a La Rambla hi haurà parades de llibres amb les publicacions de l’IEC.

Lloc: Casa de Convalescència, seu de l’IEC

Horainauguració de l’exposició, 11.30 hores; visites guiades al jardí Mercè Rodoreda, 12 hores i 17 hores; lectura de fragments de La plaça del Diamant, 12.30 hores i 17.30 hores; jornada de portes obertes, de 10 hores a 20 hores

Organitza: IEC i Fundació Mercè Rodoreda


 

dimarts 24 / abril / 2012

Projecció de fotografies i conferència: «Estels i píxels, el firmament a la càmera»

A càrrec de Jaume Sacasas.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Fotògrafs de Natura de la

Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dimecres 25 / abril / 2012

Aula de conversa de la Biblioteca Enric Valor

En aquesta sessió es llegiran i es comentaran els poemes de Javier Torres de l’exposició «Pintures per a cecs».

Lloc: Biblioteca Enric Valor de l’IEC, segona planta de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant)

Hora16.15 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Alacant


 

dimecres 25 / abril / 2012

Celebració del Dia de la Immunologia: «Immunologia i Nobels de Medicina: 2011 com a darrer exemple»

La jornada consistirà en dues conferències: «Bases moleculars i cel·lulars de la malaltia inflamatòria intestinal», a càrrec de Julià Panés, cap de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Clínic de Barcelona, i «Cèl·lules dendrítiques, immunitat innata i adaptativa», a càrrec de Federica Sallusto, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellinzona (Suïssa). També se celebrarà la taula rodona «Immunologia i premis Nobel. Hoffmann, Beutler i Steinman: reconeixent la transcendència de la immunitat innata», en què intervindran Manel Juan, de l’Hospital Clínic; Sílvia Vidal, de l’Hospital de Sant Pau, i Daniel Benítez, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora16.20 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC) i Societat Catalana d’Immunologia


 

dimecres 25 / abril / 2012

Sessió de recepció de Miquel Canals com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

«La Catalunya més desconeguda: una passejada per les grans fondalades marines» és el títol del discurs d’ingrés que el geòleg Miquel Canals pronunciarà com a membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC


 

dimecres 25 / abril / 2012

Conferència a Perpinyà: «El mercat de l’ensenyament a Andorra: tres ofertes oficials i les privades»

La conferència serà a càrrec Myriam Almarcha París, professora de català de la Universitat de Perpinyà, i forma part del cicle «Aspectes actuals d’Andorra».

Lloc: Casa dels Països Catalans de la Universitat de Perpinyà (camí de la Passió Vella, de Perpinyà)

Hora18 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Perpinyà i Universitat de Perpinyà


 

dimecres 25 / abril / 2012

Col·loqui: «Geología y paleontología españolas, del museo a la pantalla. Un tema inédito en el cine español de la primera mitad del siglo XX»

El col·loqui forma part del cicle «Cine i ciència». Es projectarà la pel·lícula Historia de un mundo perdido (1951, amb el guió científic de Miquel Crusafont i Pairó), que serà presentada per Carlos Acosta, del Centre d’Història de la Ciència (CEHIC).

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dimecres 25 / abril / 2012

Jornada sobre la reforma de la PAC (II)

Raúl Compés López, professor de la Universitat Politècnica de València, vicepresident de l’Associació Espanyola d’Economia Agrària i expert en la política agrària comuna (PAC), exposarà quines sons les propostes de reforma de la PAC que es debaten a la Unió Europea i com afecten els incentius al desenvolupament rural.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris

(IEC)


 

dijous 26 / abril / 2012

Acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2012 de l’IEC

Salvador Giner, president de l’Institut, obrirà l’acte i, tot seguit, es proclamaran els premis i les borses d’estudi d’enguany i es lliuraran els diplomes corresponents. Marcel Mauri, guanyador del Premi IEC de Comunicació Social Joan Givanel i Mas, intervindrà en nom dels guanyadors. Durant l’acte també es donarà a conèixer el LXXXII Cartell de premis i de borses d’estudi de l’IEC. Des que es van instituir el 1914, els Premis Sant Jordi de l’IEC distingeixen les institucions i les persones que han contribuït, amb llurs activitats o treballs, a la consolidació i al prestigi de la recerca científica i de la cultura catalana.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dijous 26 / abril / 2012

Jornada: «Temps de crisi. Una perspectiva transversal en la història de Catalunya»

Des de l’antiguitat clàssica fins al segle xx, Catalunya ha travessat diverses crisis econòmiques i d’altres tipus. En aquesta jornada, diversos historiadors estudiaran quines manifestacions van tenir aquestes crisis ―en forma de canvis profunds de civilització, pensament i relacions internacionals― i com s’han afrontat. L’objectiu és aportar una reflexió comparativa i ensenyaments que puguin ser útils actualment. Hi intervindran, entre altres, Eva Serra i Albert Balcells, membres de l’IEC.

Lloc: Cercle d’Economia (carrer de Provença, 298, de Barcelona)

Hora9.30 hores

Organitza: Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i Societat Catalana d’Estudis Històrics (IEC)


 

divendres 27 / abril / 2012

Acte de cloenda de l’Any de la Paraula Viva a Vila-Real

L’Ajuntament de Vila-Real acollirà l’acte de tancament de l’Any de la Paraula Viva, amb què es commemora el centenari de la Secció Filològica de l’IEC. Hi intervindran l’alcalde de Vila-Real, José Benlloch, i el president de la Secció Filològica de l’IEC, Isidor Marí. Acte seguit, a la sala d’actes de la Caixa Rural de Vila-Real, el periodista i membre de l’IEC Joaquim M. Puyal parlarà sobre «Viure el Barça en català», juntament amb l’equip de LTdP.

Lloc: Ajuntament de Vila-Real (carrer Major, s/n) i sala d’actes de la Caixa Rural (carrer Major, 10, de Vila-Real)

Hora18 hores

Organitza: Delegació de l’IEC a Castelló i Secció Filològica de l’IEC


 

dissabte 28 / abril / 2012

Lliurament de les Mencions Sant Jordi 2012, a Eivissa

El president de la Secció Filològica de l’IEC, Isidor Marí, assistirà a l’acte de lliurament de les Mencions Sant Jordi 2012, que atorga l’Institut d’Estudis Eivissencs. Aquesta activitat s’emmarca dins els actes de cloenda de l’Any de la Paraula Viva, a les Illes Balears.

Lloc: Palau de Congressos d’Eivissa (carrer de Salvador Camacho, 11, Santa Eulària des Riu, d’Eivissa)

Hora21 hores

Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs


 

diumenge 29 / abril / 2012

25a Festa per la Llengua, a Castelló de la Plana

L’edició d’enguany, que celebra els vint-i-cinc anys dels Col·lectius per la Llengua i la Cultura, clourà l’Any de la Paraula Viva a Castelló.

Lloc: El Pinar del Grau (Castelló de la Plana)

Hora10 hores

Organitza: Col·lectius per la Llengua i la Cultura, amb la col·laboració de la Secció Filològica de l’IEC i la Delegació de l’IEC a Castelló


 

dimarts 2 / abril / 2013

Lliurament de premis del Dictat en Català, a Perpinyà

Romà Escalas, secretari general de l’IEC, assistirà a l’acte de lliurament dels premis de la catorzena edició del Dictat en Català de Perpinyà.

Lloc: teatre municipal de Perpinyà

Hora18 hores

Organitza: Federació per a la Defensa de la Llengua i Cultura Catalanes i Institut d’Estudis Catalans, entre altres entitats


 

dimecres 3 / abril / 2013

Conferència: «La història de l’estudi dels fenòmens paranormals: espiritisme i investigació psíquica»

La conferència serà a càrrec d’Annette Mülberger (CEHIC-UAB) i forma part del cicle Límits de la ciència. El debat sobre els límits de la ciència i l’estudi de fenòmens paranormals.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dijous 4 / abril / 2013

Jornada: Paisatge i història a Catalunya

La jornada es proposa mostrar l’estat de la qüestió sobre els estudis de paisatge que s’estan fent a Catalunya, des de la perspectiva de la història, en diàleg amb la geografia i el medi ambient.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora09.30 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Històrics (IEC), Centre d’Història Contemporània de Catalunya i Institut Català d’Arqueologia Clàssica


 

dijous 4 / abril / 2013

Conferència: «Mirant més enllà de la crisi»

La conferència serà a càrrec de Salvador Alemany, president d’Abertis Infraestructuras i del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC).

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

divendres 5 / abril / 2013

Conferència: «Les matemàtiques a Al-Andalus»

La conferència serà a càrrec de Carles Dorce, de la Universitat de Barcelona, i forma part del cicle Més enllà de Grècia: cap a una visió multicultural de les matemàtiques.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dilluns 8 / abril / 2013

Presentació del número de la revista Diàlegs dedicat a l’economia social de mercat

Hi intervindran alguns dels autors dels articles publicats en aquest número monogràfic.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

dilluns 8 / abril / 2013

Tertúlia: «El Pla de seguretat alimentària 2012-2016»

El nou Pla de seguretat alimentària per al període 2012-2016 va ser aprovat pel Govern el passat 12 de març i el seu objectiu és mantenir l’alt nivell de seguretat alimentària, tenint en compte totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció fins al consum. La tertúlia serà conduïda per Alfons Vilarrasa, cap de l’Àrea d’Avaluació del Risc de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) i responsable de l’elaboració del Pla.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimarts 9 / abril / 2013

Sessió en memòria d’Antoni Prevosti

En l’acte d’homenatge al genetista i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC Antoni Prevosti (Barcelona, 1919-2011) intervindran Ramon Parés, Montserrat Aguadé, Jaume Baguñà, Antonio Fontevila, Roser González i Duarte, Pere Puigdomènech, Lluís Serra i Mercè Durfort.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans i Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona


 

dimarts 9 / abril / 2013

Presentació del llibre Néixer en una gota

En la presentació del llibre, que és una obra de fotografia microscòpica, hi intervindran Rubén Duro, biòleg, divulgador científic i autor del llibre, i Ricard Guerrero, secretari científic de l’IEC.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans i 3.14 Servicios Editoriales


 

dimarts 9 / abril / 2013

Conferència: «Publicitando género y medicamentos: imágenes de mujeres en la publicidad de la píldora en España (1964-1983)»

La conferència serà a càrrec d’Ágata Ignaciuk, de la Universitat de Granada, i forma part del cicle La dona i el seu cos: cultura sexual i reproducció entre el franquisme i la transició democràtica.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dimecres 10 / abril / 2013

XXV Debat de Química a l’IEC: «L’ensenyament de la química basat en la indagació»

En aquest acte es presentaran algunes de les tasques desenvolupades en el projecte ESTABLISH, un dels projectes europeus per a promoure l’ensenyament de la química basat en la indagació (ECBI). També es lliuraran els guardons de la setena edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora16 hores

Organitza: Societat Catalana de Química (IEC)


 

dimecres 10 / abril / 2013

Conferència: «Wagner en l’art català»

La conferència serà a càrrec de Francesc Fontbona, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, i s’emmarca dins la commemoració del bicentenari del naixement de Richard Wagner.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 10 / abril / 2013

Conferència: «Las estrategias de legitimación científica del hipnotismo en la España de finales del siglo XIX y comienzos del siglo XX»

La conferència serà a càrrec d’Ángel González de Pablo, de la Universitat Complutense de Madrid, i forma part del cicle Límits de la ciència. El debat sobre els límits de la ciència i l’estudi de fenòmens paranormals.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dijous 11 / abril / 2013

Conferència: «Les conséquences en Catalogne Nord du phénomène de la prostitution de part et d’autre de la frontière», a Perpinyà

La conferència serà a càrrec de Sophie Avarguez i Aude Harlé, membres de l’Institut Català de Recerca en Ciències Socials de la Universitat de Perpinyà, i forma part del cicle Mirades creuades sobre la Catalunya del Nord i Catalunya. La conferència serà en francès.

Lloc: Casa dels Països Catalans de Perpinyà

Hora18 hores

Organitza: delegació de l’IEC a Perpinyà i Institut Català de Recerca en Ciències Socials de la Universitat de Perpinyà


 

dijous 11 / abril / 2013

IV Jornada de Filosofia Personalista

L’acte començarà amb la conferència «El personalisme amorós de Joaquim Xirau», a càrrec de Conrad Vilanou, catedràtic de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de Barcelona. Seguidament, hi haurà un col•loqui entre el ponent i els assistents a la Jornada.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Grup de Filosofia Personalista de la

Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dijous 11 / abril / 2013

Seminari: «Is there a world beyond Shannon? - Entropies for complex systems»

En el Seminari intervindrà Stefan Thurner, físic teòric, economista i professor de ciència de sistemes complexos de la Universitat Mèdica de Viena (Àustria).

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Centre de Recerca Matemàtica


 

dijous 11 / abril / 2013

Conferència: «Movimiento feminista y sanitario por la planificación familiar en Sevilla durante la transición democrática»

La conferència serà a càrrec d’Eugenia Gil, de la Universitat de Sevilla, i forma part del cicle La dona i el seu cos: cultura sexual i reproducció entre el franquisme i la transició democràtica.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dijous 11 / abril / 2013

Conferència: «La situació jurídica del català: límits emergents després de la sentència de l’Estatut?»

Gairebé tres anys després del dictat de la sentència 31/2010 del Tribunal Constitucional, sobre l’Estatut d’autonomia de Catalunya de 2006, Eva Pons, professora titular de dret constitucional de la Universitat de Barcelona, reflexionarà sobre les tensions que caracteritzen la situació jurídica actual de la llengua catalana entre, d’una banda, les noves lleis que reforcen el seu estatus a Catalunya i, d’una altra, els pronunciaments dels tribunals inferiors i les tendències regressives presents en altres territoris de l’àrea catalana.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch

Hora19.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística (IEC)


 

dissabte 13 / abril / 2013

Tertúlia literària amb Vicent Pitarch, a Castelló de la Plana

Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica de l’IEC i delegat de l’Institut a Castelló, inaugurarà el cicle Vermuts literaris, en el qual, durant cinc dissabtes, es parlarà sobre literatura catalana contemporània amb alguns dels seus protagonistes i experts. Pitarch presentarà les obres L’eix castellonenc de la cultura contemporània i El combat per la premsa: Al vent i Nosaltres, els valencians, que repassen la història i els protagonistes del valencianisme polític, des dels anys de la República fins als anys vuitanta.

Lloc: pati de la Casa de la Cultura de Castelló de la Plana

Hora12 hores

Organitza: delegació de l’IEC a Castelló i Castelló per la Llengua


 

dilluns 15 / abril / 2013

Presentació del PRAEC – Projecte de Recerca de les Arts Escèniques de Catalunya

En l’acte, que s’emmarca dins la commemoració del centenari de l’Institut del Teatre, hi intervindran Salvador Giner, president de l’IEC; Joan Viñas, vicepresident de la Xara Vives d’Universitats; Jordi Font, director general de l’Institut del Teatre, i Guilllem-Jordi Graells, coordinador del PRAEC.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institut del Teatre, amb la col·laboració de l’IEC i la Xarxa Vives d’Universitats


 

dilluns 15 / abril / 2013

Conferència: «Homenatge a les Normes de Castelló», a Betxí

La conferència serà a càrrec de Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica i delegat de l’IEC a Castelló, i s’emmarca dins la XXVI Festa per la Llengua, que se celebra a Betxí i que clourà el diumenge 21 d’abril.

Lloc: Fundació Novessendes (avinguda Primer de Maig, 23, de Betxí)

Hora19 hores

Organitza: Acció Cultural del País Valencià


 

dilluns 15 / abril / 2013

Conferència: «Sant Ponç de Corbera, una església del primer romànic en el seu context»

La conferència serà a càrrec de Montserrat Pagès i Paretas, conservadora de la col·lecció d’Art Romànic del MNAC, i forma part del cicle El romànic a l’abast.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic

(IEC)


 

dimarts 16 / abril / 2013

Conferència: «Amianto: de problema laboral a riesgo ambiental, 1960-1980», a València

La conferència serà a càrrec d’Alfredo Menéndez Navarro, de la Universitat de Granada, i forma part del cicle Les atmosferes tòxiques de la societat industrial.

Lloc: Institut d’Història de la Ciència i la Medicina López Piñero, de València

Hora17 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dimarts 16 / abril / 2013

Acte de reconeixement i elogi a Sara M. Blasi

L’acte és un reconeixement a la contribució de Sara M. Blasi a l’educació del país entre el 1968 i el 2012, amb motiu de la seva jubilació. Josep González-Agàpito, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, pronunciarà una conferència sobre els canvis que hi ha hagut en l’ensenyament i la renovació pedagògica en els darrers anys. Presidirà l'acte la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Aula Maria Rúbies, Axia, Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Fòrum Europeu d’Administradors de l’Educació, Rosa Sensat i

Societat Catalana de Pedagogia

(IEC)


 

dimarts 16 / abril / 2013

Jornada: «La caducitat dels aliments. Entre la salut i la seguretat»

En la jornada intervindran Rosaura Farré, catedràtica de Nutrició i Bromatologia; Patrícia Gosàlbez Rafel, de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA); Agustí Roque, de l’Associació d’Indústries d’Alimentació i Begudes de Catalunya (AIABECA), i Anna Burgués, de la Federació UNAE.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (IEC)


 

dimarts 16 / abril / 2013

Presentació del llibre Teresa Llàcer. La descoberta expressionista del món

El llibre, de Joan Martí i Castell, membre de la Secció Filològica de l’IEC, és el volum 30 de la col·lecció «Tamarit» i està coeditat per la Diputació de Tarragona i Viena Edicions. La presentació serà a càrrec de Francesc Fontbona, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut. L’acte serà presidit per Salvador Giner, president de l’IEC, i Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans i Diputació de Tarragona


 

dimarts 16 / abril / 2013

Conferència: «Les immissions en el dret civil de Catalunya»

A càrrec d’Elena Lauroba, de la Universitat de Barcelona. La conferència forma part del cicle de conferències organitzat per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics per a commemorar el vuitantè aniversari de la instauració del Parlament de Catalunya.

Lloc: sala 5 del Centre de Formació de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (carrer de Mallorca, 281, baixos, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC), amb la col•laboració de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona


 

dimecres 17 / abril / 2013

Seminari: «Relativisme versus absolutisme moral»

A càrrec de Max Kölbel (ICREA-Universitat de Barcelona), forma part dels Seminaris de Formació del Professorat Perspectives en filosofia.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la

Societat Catalana de Filosofia

(IEC)


 

dimecres 17 / abril / 2013

Conferència: «L’amenaça de les espècies invasores sobre la biodiversitat de les illes Galápagos», a València

Les illes Galápagos són un dels arxipèlags més envaïts per espècies exòtiques, tant pel que fa a la flora introduïda pels humans ―representa el 60 %― com a la fracció d’invertebrats terrestres, sobretot insectes. Anna Traveset, del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears, explicarà com aquestes espècies exòtiques interactuen amb les natives i com afecten l’estructura i l’estabilitat de les comunitats. La conferència forma part del cicle Wallace 100. La geografia de la vida, que se celebra en complir-se el centenari de la mort de Wallace.
 

Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, de València)

Hora19 hores

Organitza: Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, Acció Cultural del País Valencià, Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, Consell Superior d’Investigacions Científiques, Societat Catalana de Biologia i IEC


 

dimecres 17 / abril / 2013

Conferència: «Voyances en Europe occidentale de la première guerre mondiale à la seconde»

La conferència serà a càrrec de Nicole Edelman, de la Universitat de París Ouest-Nanterre, i forma part del cicle Límits de la ciència. El debat sobre els límits de la ciència i l’estudi de fenòmens paranormals.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dimecres 17 / abril / 2013

Conferència: «Barcelona-París-Bayreuth: a la recerca de les fonts wagnerianes»

La conferència serà a càrrec de Francesc Cortès, musicòleg i professor titular a la Universitat Autònoma de Barcelona, i s’emmarca dins la commemoració del bicentenari del naixement de Richard Wagner.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d'Estudis Catalans


 

dijous 18 / abril / 2013

Jornada: «Tendències i models en l’edició de revistes científiques»

La jornada està adreçada als editors de revistes científiques, a l’alumnat del programa de doctorat de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació i als professionals de biblioteques universitàries i de recerca.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora09 hores

Organitza: Grup de recerca consolidat «Cultura i continguts digitals: aspectes documentals, polítics i econòmics», Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, CBUC, CERCA, Biblioteca de Catalunya i IEC


 

dijous 18 / abril / 2013

Jornades Salvador Espriu, ‘...per salvar-vos els mots...’

Les Jornades, que se celebraran els dies 18 i 19 d’abril a l’IEC, commemoren el centenari del naixement de l’escriptor català Salvador Espriu. Hi intervindran Carles Miralles, catedràtic de Filologia Grega de la Universitat de Barcelona i membre de l’IEC; Francesc Vallverdú, membre de l’IEC; Ernest Marcos, professor de filologia grega de la Universitat de Barcelona; Agustí Pons, periodista i escriptor; Francesc Parcerisas, poeta, traductor i crític literari, i Mariàngela Vilallonga, catedràtica de Filologia Llatina de la Universitat de Girona i membre de l’IEC. L’obertura de les Jornades serà a càrrec de Salvador Giner, president de l’IEC, i Montserrat Jufresa, presidenta de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’Institut

Lloc: Sala Prat de la Riba

Hora18 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans i Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC)


 

dijous 18 / abril / 2013

Conferència: «Gendered spaces of crisis in Greece»

A càrrec de Fina Vaiou, professora d’anàlisi urbana i estudis de gènere a la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dijous 18 / abril / 2013

Presentació del llibre Carrer de pas, a Alacant

La presentació del llibre d’Octavi Monsonís serà a càrrec de Josep M. Escolano, de la Universitat d’Alacant.

Lloc: Sala Miguel Hernández de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (avinguda de Ramón y Cajal, 4, d’Alacant

Hora20.15 hores

Organitza: delegació de l’IEC a Alacant


 

dissabte 20 / abril / 2013

II Jornada de la Biologia de l’Ensenyament, a València

Aquesta Jornada pretén facilitar l’intercanvi d’experiències entre professors i proposar noves eines per a l’ensenyament de la biologia.

Lloc: Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València (carrer Quart, 80, de València)

Hora9 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia

(IEC), amb la col·laboració de la Universitat de València


 

dilluns 22 / abril / 2013

Acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2013 de l’IEC

Salvador Giner, president de l’IEC, obrirà l’acte i, tot seguit, es proclamaran els premis i les borses d’estudi d’enguany, es lliuraran els diplomes corresponents i es donarà a conèixer el LXXXIII Cartell de premis i de borses d’estudi de l’IEC. Giusseppe Grilli, Premi Internacional Catalònia 2013 de l’IEC, parlarà en nom dels premiats. A l’acte assistirà Germà Gordó, conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 23 / abril / 2013

Diada de Sant Jordi a l’IEC

Amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi i de la commemoració dels sis-cents anys de la mort de Bernat Metge, l’IEC ha programat per al dia 23 d’abril una lectura pública de l’obra Lo somni, de Bernat Metge, des de les 12.30 h fins a les 16 h. Abans de la lectura, a les dotze del migdia, s’inaugurarà l’exposició «Bernat Metge i els clàssics». La jornada de portes obertes a la Casa de Convalescència serà des de les deu del matí fins a les vuit del vespre i s’hi podrà visitar el pati, el claustre, el jardí Mercè Rodoreda, la Sala Prat de la Riba i la capella. Hi haurà exposició i venda de llibres de l’IEC al pati de l’Institut i a la Rambla.

Lloc: Casa de Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Horainauguració de l’exposició: 12 hores; lectura pública: 12.30 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 24 / abril / 2013

XXIV Trobada de l’Associació Espanyola James Joyce

Trobada anual de l’Associació Espanyola James Joyce, que reuneix especialistes amb l’objectiu de promoure la difusió i l’estudi de l’obra de l’escriptor irlandès. La benvinguda serà a càrrec d’Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC, que intervindrà també en representació dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora10 hores

Organitza: Associació Espanyola de James Joyce, amb la col·laboració dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, la Facultat de Traducció i d’Interpretació de la UAB i l’Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 24 / abril / 2013

Seminari: «Quan la veritat és mentida? Perspectives sobre les paradoxes semàntiques»

A càrrec d’Elia Zardini, de la Universitat de Barcelona i de la Universitat d’Aberdeen, forma part dels Seminaris de Formació del Professorat Perspectives en filosofia.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la

Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dimecres 24 / abril / 2013

Conferència: «La pràctica de la metapsíquica a Espanya: entre ciència i religió»

La conferència serà a càrrec de Mònica Balltondre, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i forma part del cicle Límits de la ciència. El debat sobre els límits de la ciència i l’estudi de fenòmens paranormals.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dimecres 24 / abril / 2013

Conferència: «Simuladors quàntics amb àtoms, ions i fotons»

La conferència, a càrrec de Juan Ignacio Cirac, director de la Divisió de Teoria de l’Institut Max-Planck d’Òptica Quàntica, forma part del cicle de conferències Física oberta.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Física

(IEC)


 

dijous 25 / abril / 2013

VI Congrés Català / Internacional de Sociologia: Societats i cultures, més enllà de les fronteres, a Perpinyà

La celebració del Congrés, durant tres dies, a la Catalunya del Nord permetrà tenir una mirada transfronterera dels temes que s’hi tractaran, partint de la unitat de la llengua, la societat i la cultura catalanes, més enllà de les fronteres i les divisions polítiques, administratives i territorials. La conferència inicial serà a càrrec de Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans.

Lloc: Universitat de Perpinyà Via Domícia

Hora16 hores

Organitza: Associació Catalana de Sociologia (IEC)


 

dijous 25 / abril / 2013

Presentació del llibre Percepcions de l’espai agrari periurbà

En la presentació del llibre, de format digital i editat per la Fundació Agroterritori, intervindran Josep M. Vives, president de l’ICEA; Joaquim M. Puigvert, vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la Universitat de Girona, i Joan Caball, vicepresident de la Fundació Agroterritori. Clourà l’acte Bibiana Domingo Barbena, secretària general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC) i Fundació Agroterritori


 

divendres 26 / abril / 2013

Jornada sobre Genòmica Translacional

La Jornada inclou diferents conferències sobre la investigació en genòmica translacional.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora09.00 hores

Organitza: Departament de Biologia de Sistemes, Grup de Recerca en Bioinformàtica i Estadística Mèdica de la Universitat de Vic i Secció de Genòmica i Proteòmica de la Societat Catalana de Biologia


 

divendres 26 / abril / 2013

Jornada: «Girona i el seu territori, una anàlisi social, cultural i econòmica», a Girona

La reunió del Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, que se celebrarà a la Universitat de Girona, acollirà les conferències «Les polítiques universitàries transfrontereres i les seves repercussions acadèmiques i socials», a càrrec d’Anna Maria Geli, rectora de la Universitat de Girona (UdG), i de Jean Benkhelil, vicepresident de la Universitat de Perpinyà, i «La regió de Girona: incerteses de futur en un territori dinàmic», a càrrec d’Isabel Salamaña, professora de la UdG. En la sessió participaran també personalitats de l’àmbit de l’economia, la cultura i la política de les comarques gironines.

Lloc: Sala de Juntes del Rectorat de la Universitat de Girona (plaça de Sant Domènec, de Girona)

Hora10.30 hores

Organitza: Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC


 

divendres 26 / abril / 2013

Conferència: «Sangakus. Àlgebra i geometria al Japó de l’època EDO (1600-1868)»

La conferència serà a càrrec de Ramon Nolla, de l’IES Pont d’Icart de Tarragona, i forma part del cicle Més enllà de Grècia: cap a una visió multicultural de les matemàtiques.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

dissabte 27 / abril / 2013

Presentació del llibre La mà de ningú, de Vicent Usó, a Castelló de la Plana

L’escriptor vila-realenc Vicent Usó presentarà el seu darrer llibre en el marc del cicle Vermuts literaris, en el qual es parla sobre literatura catalana contemporània amb alguns dels protagonistes i experts.

Lloc: Casa de la Cultura de Castelló de la Plana

Hora12 hores

Organitza: delegació de l’IEC a Castelló i Castelló per la Llengua


 

dilluns 29 / abril / 2013

Conferència: «L’espai, motor per a la competitivitat i el creixement»

Juan de Dalmau, membre corresponent de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, analitzarà en aquesta conferència aspectes com la importància dels programes espacials civils, gràcies als quals podem gaudir de les informacions meteorològiques, de la televisió, de la ràdio i d’Internet, així com de la navegació, el posicionament i les transaccions financeres que ens arriben via satèl·lit. Els satèl·lits ens aporten també informació clau per al coneixement del planeta Terra. En la seva intervenció, de Dalmau posarà en relleu els efectes positius de l’activitat espacial sobre l’economia i la societat, atès que genera beneficis econòmics, genera milers de llocs de treball directes i aporta creixement, llocs de treball i competitivitat en altres sectors de l’economia. Finalment, es plantejarà què passaria si, durant un dia, s’apaguessin tots els satèl·lits sense avisar.
 

Lloc: Sala Prat de la Riba

Hora19 hores

Organitza: Secció de Ciències I Tecnologia de l’IEC


 

dilluns 29 / abril / 2013

Inauguració de l’exposició «Montphoto 2012»

La inauguració de l’exposició i la presentació del llibre Inspirats per la natura serà a càrrec d’Albert Torras i de Paco Membrives.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (ICHN-IEC)


 

dilluns 29 / abril / 2013

Conferència: «Químiques: determinació de minerals»

La conferència serà a càrrec de Joan Viñals, professor del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la Universitat de Barcelona i membre del Grup Mineralògic Català.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC) i Grup Mineralògic Català


 

dimarts 30 / abril / 2013

Jornada: «Immunologia evolutiva. Evolució de la immunologia»

Amb motiu del Dia de la Immunologia, la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, i la Societat Catalana d’Immunologia celebren una jornada conjunta en què es duran a terme diverses conferències i una taula rodona sobre l’evolució de la immunologia. La presentació de la jornada serà a càrrec de Lluís Tort, president de la Societat Catalana de Biologia.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora16.20 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC) i Societat Catalana d’Immunologia


 

dimarts 1 / abril / 2014

Sessions científiques del CCNIEC: «Aliments mediterranis»

Les sessions s’adrecen a tots els membres que integren els grups de recerca del Centre Català de la Nutrició de l’IEC (CCNIEC), als professionals de la salut i estudiants de postgrau interessats a aprofundir coneixements en l’alimentació mediterrània i interessats en la recerca en nutrició i salut, i que vulguin conèixer l’activitat que es duu a terme a Catalunya per tal d’interactuar amb els diferents grups d’investigadors.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora09.00 hores

Organitza: CCNIEC


 

dimecres 2 / abril / 2014

Conferència: «La lingüística forense i el paper del peritatge lingüístic»

La conferència serà a càrrec de Sheila Queralt i de Núria Gavaldà, professores de la Universitat Pompeu Fabra.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC)


 

dijous 3 / abril / 2014

Conferència: «La música a la cort de Carles d’Àustria (Barcelona, 1705-1712)»

La conferència serà a càrrec de Josep Dolcet.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Musicologia (IEC)


 

dijous 3 / abril / 2014

Conferència: «Xeremies i dolçaines, un món sonor d’origen medieval»

La conferència serà a càrrec de Romà Escalas, membre de l’IEC, i s’emmarca dins dels actes de la celebració de Barcelona, capital de la Sardana 2014.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 4 / abril / 2014

VII Seminari ESTALMAT. Professorat de Catalunya

L’objectiu del projecte ESTALMAT (Estímul del Talent Matemàtic) és detectar, orientar i estimular el talent matemàtic d’estudiants de dotze i tretze anys. El seminari, adreçat a professors de secundària de matemàtiques, pretén presentar noves activitats per a desenvolupar dins dels diferents projectes ESTALMAT i debatre la validesa i la riquesa de les propostes per a aconseguir estimular el talent matemàtic precoç a partir de les experiències dutes a terme.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora16.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Matemàtiques, Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals i Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya (Feemcat), amb la col•laboració de l’Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 4 / abril / 2014

Conferència: «Eugenic madness: asylums and the data of heredity»

La conferència serà a càrrec de Theodore M. Porter, professor especialitzat en història de la ciència en la Universitat Estatal de Califòrnia a Los Angeles (UCLA).

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC)


 

divendres 4 / abril / 2014

Jornada L’Alguer i l’Institut d’Estudis Catalans, a l’Alguer

La jornada serà presidida per Joandomènec Ros, president de l’IEC, i hi intervindran els membres corresponents algueresos de l’Institut. La sessió inclourà les exposicions «Una proposta de treball d’estàndard oral lèxic de la Secció Filològica», a cura de Joan Veny, i «L’aportació algueresa a la proposta d’estàndard oral lèxic», a cura de Francesc Ballone.

Lloc: seu de la Fondazione Meta (plaça Porta Terra, n. 9, l’Alguer)

Hora18.30 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 4 / abril / 2014

IV Simposi Internacional sobre l’Ensenyament del Català, a Vic

Durant dos dies, en el Simposi s’analitzarà la situació actual de l’ensenyament del català en els diferents nivells educatius i en els diferents territoris de parla catalana, així com les aportacions més actuals que ofereixen les diferents disciplines relacionades amb l’adquisició i l’aprenentatge de segones i terceres llengües.

Lloc: campus Torre dels Frares de la Universitat de Vic

Hora9.30 hores

Organitza: Universitat de Vic, Secció Filològica de l’IEC, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Vic, Consorci per a la Normalització Lingüística, Institut Ramon Llull i Xarxa Vives d’Universitats


 

dilluns 7 / abril / 2014

Presentació del llibre Ager Tarraconensis 5. Actes del Simposi Internacional

Aquesta obra recull les comunicacions presentades en el simposi internacional L’ager Tarraconensis. Paisatge, poblament, cultura material i història, de les quals s’extreuen reflexions i coneixements nous sobre el conjunt de l’espai de la ciutat romana, del paisatge, tractat com un sistema. La presentació del llibre serà a càrrec de Joaquim Nadal i Farreras, director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

Lloc: Palau de la Diputació de Tarragona (passeig de Sant Antoni, 100, de Tarragona)

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Diputació de Tarragona i Abertis autopistas


 

dilluns 7 / abril / 2014

Tertúlia: «Exigències del Reial decret 1311/2012 sobre com cal executar la gestió integrada de plagues i les dificultats que es preveuen en la seva implantació»

La sessió serà a càrrec de Lluís Batllori, responsable de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Girona.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)


 

dimarts 8 / abril / 2014

XIII Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana, a Tarragona

Amb el títol El català, llengua de futur? Els problemes lingüístics al segle XX, durant tres dies s’analitzaran alguns dels problemes sociolingüístics que se’ls plantegen a les llengües —i majoritàriament les minoritzades— en aquest segle XXI. La conferència inaugural, titulada «Llengua i poder», serà a càrrec de Joan Martí, membre de la Secció Filològica de l’IEC.

Lloc: Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili (Campus Catalunya)

Hora16.30 hores

Organitza: Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Assemblea d’Estudiants de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili


 

dimarts 8 / abril / 2014

Conferència: «Tomàs Milans i Godayol (1672-1742), mestre de capella del Palau de la Comtessa i de la catedral de Girona»

La conferència serà a càrrec de Josep M. Gregori.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Musicologia (IEC)


 

dimarts 8 / abril / 2014

Debat sobre art medieval: «Scala Dei. La cartoixa recuperada»

Hi intervindran Carles Brull, arquitecte i director del pla rector de Scala Dei; Gerardo Boto, historiador de l’art de la Universitat de Girona; Raquel Lacuesta, historiadora de l’Art de la Diputació de Barcelona, i Llum Pocostales, restauradora.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic

(IEC)


 

dimecres 9 / abril / 2014

XXVI Debat de Química a l’Institut d’Estudis Catalans

Adreçat al personal docent de física i química de l’ensenyament secundari i universitari, enguany el Debat se centrarà en la taula periòdica. Durant l’acte es lliuraran els guardons i les estades científiques als autors dels millors treballs de la vuitena edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora16 hores

Organitza: Societat Catalana de Química (IEC)


 

dimecres 9 / abril / 2014

Sessió: «Vida humana i vida animal»

Aquesta sessió forma part del seminari de filosofia Sobre la vida i la mort. La ponent és Carlota Serrahima, de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dimecres 9 / abril / 2014

Acte: «Noves experiències de joves geògrafs»

Durant l’acte es presentaran dos casos: per una banda, «L’experiència de la Via Catalana des de la geografia i a través dels SIG», a càrrec d’Ignasi Ballús, de la Universitat de Girona; i per l’altra, «Una experiència d’emprenedoria rural al Pallars Sobirà», a càrrec de Neus Mollor, emprenedora rural i consultora.

Lloc: Sala Pi i Sunyer

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia, Col·legi de Geògrafs i Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya


 

dijous 10 / abril / 2014

Jornada El paper de l’agricultura al segle XXI

Diferents experts reflexionaran sobre el paper determinant de l’agricultura davant d’alguns dels principals reptes del segle XXI, com ara l’energia, la seguretat alimentària o el canvi climàtic. La jornada se celebrarà en el marc de la plataforma de debat Agrofòrum.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora09.15 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris

(ICEA) i Fundació del Món Rural


 

dijous 10 / abril / 2014

Jornada Ciutats i dinàmica relacional al Mediterrani

La jornada es divideix en tres àmbits temàtics: dret i ciutat; ciutat: interculturalitat i/o mestissatge, i la ciutat com a observatori de relacions. La conferència inaugural, titulada «La política europea de veïnatge i la seva influència entre les societats mediterrànies», serà a càrrec de Senén Florensa, director general de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED).

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora10 hores

Organitza: Universitat Internacional de Catalunya, amb el suport de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i l’Institut Europeu de la Mediterrània


 

dijous 10 / abril / 2014

Conferència: «La tenora i la barítona de l’IEC»

La conferència serà a càrrec de Joaquim Agulló, membre de l’IEC, i s’emmarca dins dels actes de la celebració de Barcelona, capital de la Sardana 2014.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d'Estudis Catalans


 

dijous 10 / abril / 2014

Presentació del butlletí núm. 13 del Cercle XXI: Raons lingüístiques a favor d’un estat propi

En l’acte de presentació intervindran Josep Gifreu, Isidor Marí, Agustí Pou i Francesc Xavier Vila, autors d’alguns dels articles.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística (IEC)


 

divendres 11 / abril / 2014

Inauguració de l’exposició «Investigació científica. Mancomunitat de Catalunya, 1914-2014. L’inici del demà»

Aquesta instal·lació temàtica forma part de l’exposició organitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona «Mancomunitat de Catalunya, 1914-2014. L’inici del demà» i de les que s’aniran inaugurant successivament a diferents punts del país.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora13 hores

Organitza: Diputació de Barcelona i Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 11 / abril / 2014

Col·loqui sobre la figura i obra d’Agustí Calvet, Gaziel, amb motiu del cinquantenari de la seva mort

En l'acte intervindran Francesc-Marc Álvaro, escriptor, periodista i professor de la Universitat Ramon Llull; Jordi Amat, filòleg i escriptor; Enric Juliana, director adjunt de La Vanguardia; Manuel Llanas, filòleg i professor de la Universitat de Vic, i Plàcid Garcia-Planas, reporter de La Vanguardia.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Llengua i Literatura (IEC) i Generalitat de Catalunya


 

dimarts 15 / abril / 2014

Presentació del llibre La Mancomunitat de Catalunya, 1914-1925. El primer pas vers l’autogovern des de la desfeta de 1714, d’Albert Balcells

El llibre d’Albert Balcells, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, es presentarà en el marc de la inauguració de l’exposició «Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya» al vestíbul de l’edifici de Can Serra, seu actual de la Diputació de Barcelona. En l’acte intervindrà Salvador Esteve i Figueras, president de la Diputació de Barcelona.
 

Lloc: vestíbul de l’edifici Can Serra (rambla de Catalunya, 126, de Barcelona)

Hora18 hores

Organitza: Diputació de Barcelona


 

dimarts 22 / abril / 2014

Lliurament dels Premis Sant Jordi 2014 de l’IEC

Joandomènec Ros, president de l’IEC, obrirà l’acte de lliurament dels premis i les borses d’estudi corresponents al LXXXIII Cartell de premis i de borses d’estudi, l’import dels quals sumen prop de cent trenta-quatre mil euros. Jordi Porta, guanyador del Premi Catalunya de Sociologia, parlarà en nom dels premiats, i Øivind Andersen, president de la Unió Acadèmica Internacional, clourà l’acte.
 

Lloc: Sala Prat de la Riba

Hora18 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 22 / abril / 2014

Conferència: «La llei sagrada de Selinut»

La conferència serà a càrrec del professor Carles Garriga.

Lloc: Sala Pi i Sunyer

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC)


 

dimecres 23 / abril / 2014

Diada de Sant Jordi a l'IEC. Jornada de portes obertes

Amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi, el proper 23 d’abril l’Institut d’Estudis Catalans obrirà les portes de la Casa de Convalescència (carrer del Carme, 47, de Barcelona) des de les deu del matí i fins a les vuit del vespre. S’hi podrà visitar —lliurement o amb visites guiades— el pati, el claustre, el jardí Mercè Rodoreda, la Sala Prat de la Riba i la capella. A més, també es podrà veure l’exposició «L’impuls al coneixement científic. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys».  A les onze del matí i a la una del migdia, el president de l’IEC, Joandomènec Ros, explicarà als ciutadans que s’apropin a l’IEC què fa la institució i atendrà les seves preguntes. Les visites guiades a la Casa de Convalescència s’oferiran a la una del migdia i a les cinc de la tarda. Com cada any, hi haurà exposició i venda de llibres de l’IEC al pati de l’Institut i a la Rambla. La informació detallada del programa de la Diada la trobareu aquí: Diada de Sant Jordi


 

Lloc: Casa de Convalescència (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Horade 10 a 20 hores

Organitza: Institut d'Estudis Catalans


 

dijous 24 / abril / 2014

Terceres Jornades sobre Gestió de la Informació Científica

L’objectiu de les Jornades és deba¬tre els aspectes més rellevants de la gestió de la informació científica i presentar i posar en contacte diverses iniciatives dedicades als nous escenaris, tecnologies i agents de la informació científica. Aquestes Jornades s’adrecen als responsables, gestors i documentalistes dels sistemes d’informació de les universitats i dels centres de recerca, i també als investigadors especialitzats.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora9.30 hores

Organitza: Observatori de la Recerca (OR-IEC)


 

divendres 25 / abril / 2014

Conferència «Justícia i legalitat de l’autodeterminació nacional i la secessió. Reflexions entorn de la independència de Catalunya»

La conferència serà a càrrec de Pau Bossacoma i Busquets, de la Universitat Pompeu Fabra, i forma part del cicle El dret català tres-cents anys després de la Guerra de Successió.

Lloc: aula 40004 de la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra (carrer de Ramon Trias Fargas, núm. 25-27, de Barcelona)

Hora13 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC)


 

dilluns 28 / abril / 2014

Conferència: «Bombolles especulatives»

La conferència serà a càrrec de Jaume Ventura Fontanet, investigador del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREi), catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i research professor de la Barcelona GSE.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia i Centre de Recerca en Economia Internacional


 

dilluns 28 / abril / 2014

Conferència: «La portalada de Ripoll i els seus instruments musicals»

La conferència serà a càrrec d’Antoni Madueño, musicòleg, i forma part del cicle El romànic a l’abast

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 29 / abril / 2014

Dia de la Immunologia: Vacunes: present i futur

La jornada inclourà les conferències «Vaccination against malaria: current status and perspectives» a càrrec de Carlota Dobaño, del CRESIB, Hospital Clínic de Barcelona, i «Roadblocks in HIV vaccine development», a càrrec de Christian Brander, de l’HIVACAT, ICREA; Institut de Recerca de la SIDA IRSICaixa. També hi haurà la taula rodona titulada «Fem un bon ús de la vacunació?»

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora16.20 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dimarts 29 / abril / 2014

Conferència: «El Raval de Barcelona, laboratori d’estudis urbans»

La conferència serà a càrrec de Carles Carreras, de Sergi Martínez i de Lluís Fragoclols, professors de geografia de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dimarts 29 / abril / 2014

Conferència: «Jacint Verdaguer: constructor de l’imaginari nacional català», a Palma

A càrrec de Ricard Torrents, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, professor emèrit de la Universitat de Vic i president de la Societat Verdaguer.
 

Lloc: Can Alcover. Espai de Cultura (carrer de Sant Alonso, 24, de Palma)

Hora19 hores

Organitza: delegació de l’IEC a Palma i Cultura i País. Grup d’Anàlisi i d’Opinió, amb la col·laboració de l’Obra Cultural Balear


 

dimarts 7 / abril / 2015

Diàleg Dia: «Telecomunicacions, territori i urbanisme»

En aquest Diàleg Dia, organitzat en el marc del Fòrum Territori i Urbanisme, participaran Gonçal Bonhomme, gerent territorial de Relacions Institucionals de la zona nord-est d'Orange Espanya; Jordi López Benasat, director de Telecomunicacions de Barcelona Regional, i Pere Alemany, director d'Aggaros, consultoria de telecomunicacions.
 

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora16.30 hores

Organitza: Societat Catalana d’Ordenació del Territori (IEC)


 

dimarts 7 / abril / 2015

Sessions científiques del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) del 2015: «Nutrició, alimentació i síndrome metabòlica»

Aquesta primera sessió inclou diferents ponències d’experts en síndrome metabòlica, un terme sorgit fa trenta anys per a definir una agrupació no casual de factors d’origen metabòlic freqüentment observats en la pràctica clínica: l’obesitat abdominal, la dislipèmia, la glucèmia i la pressió arterial elevades.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora9.30 hores

Organitza: CCNIEC


 

dimecres 8 / abril / 2015

Presentació de la nova etapa de la revista Treballs de la Societat Catalana de Biologia

Amb la publicació del número 65, la revista que la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, publica des de l’any 1914 obre una nova etapa. Presenta un canvi de format i de continguts, tot i que manté els valors de qualitat i d’actualitat que sempre l’han caracteritzada, i combina el contingut monogràfic de recerca bàsica, puntera i escrita en català per científics de diversos laboratoris del país, amb contingut d’alta divulgació, entrevistes i articles d’opinió. En l’acte de presentació intervindran, entre d’altres, Joandomènec Ros, president de l’IEC; Josep Clotet, president de la Societat Catalana de Biologia (SCB), i Dolors Vaqué, vocal de publicacions de la SCB.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dijous 9 / abril / 2015

Diàleg Dia: «Energia, territori i urbanisme»

El ponent principal d’aquest Diàleg Dia, organitzat en el marc del Fòrum Territori i Urbanisme, serà Joaquim Corominas, doctor en enginyeria per la Universitat Politècnica de Catalunya, màster en enginyeria elèctrica (UC Berkeley) i president de l'Associació Congrés d'Energia de Catalunya.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora16.30 hores

Organitza: Societat Catalana d’Ordenació del Territori (IEC)


 

dijous 9 / abril / 2015

Presentació del llibre Ahir-Avui, 1914-2014: Àlbum fotogràfic de la Mancomunitat de Catalunya

L'acte de presentació inclourà un col·loqui sobre el llegat de la Mancomunitat de Catalunya, en què intervindran Xavier Forcadell, coordinador general de la Diputació de Barcelona i dels actes del centenari de la Mancomunitat de Catalunya; Josep M. Solé i Sabaté, historiador i director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs; Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens, i Francesc Canosa, periodista i autor dels textos del llibre.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l’IEC


 

dijous 9 / abril / 2015

Conferència: «Estudi i preservació dels rotlles de pianola a Catalunya»

La conferència serà a càrrec de Jordi Roquer, professor de musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Musicologia (IEC)


 

divendres 10 / abril / 2015

Col·loqui: «Sobre indivisibles e infinitesimales. De Pitágoras y Arquímedes a Newton y Leibniz»

La sessió serà a càrrec de Pedro M. González Urbaneja i forma part del cicle Col·loquis 2015 de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’IEC.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica

(IEC)


 

dissabte 11 / abril / 2015

Trobada Pedagògica i Intercanvi d’Experiències: «Propostes per a millorar la pràctica docent», a Vic

En el marc d’aquesta trobada, dos-cents mestres i directors d’escola valoraran propostes de millora en la pràctica docent actual, en especial en l’ensenyament de les llengües a infants. Es valorarà la prova pilot del Termòmetre Lingüístic, que s’ha dut a terme en els dos darrers anys, una prova que permet fer un diagnòstic pedagògic de competència lingüística i un pronòstic de l’amplitud de llengües que es poden aprendre, amb l’objectiu de programar l’ensenyament de llengües estrangeres de manera diversa segons les possibilitats dels alumnes.

Lloc: aula magna de la UVic-UCC. Campus Torre dels Frares. Carrer Laura, 13, de Vic

Hora9 hores

Organitza: Societat Catalana de Pedagogia (IEC) i Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)


 

dilluns 13 / abril / 2015

Commemoració del primer centenari de la càtedra de política econòmica

Antonio Sánchez Andrés, professor de la Universitat de València, farà una presentació sobre el procés d’introducció dels estudis formals de política econòmica, a partir de les influències alemanyes, italianes, franceses i anglosaxones. L’acte també inclourà la presentació de l’obra Víctor Pío Brugada, primer catedrático de Política Económica, publicada per la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb la Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

dilluns 13 / abril / 2015

Conferència: «Imaginar monstruos en la corte de Fernando I y Sancha. Un periplo mediterráneo»

La conferència serà a càrrec de Gerardo Boto Varela, professor de la Universitat de Girona, i forma part del cicle El romànic a l’abast.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 14 / abril / 2015

Acte d’homenatge al doctor Josep M. Font i Rius, amb motiu del seu centè aniversari

En l’acte intervindran Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Pere Molas, president de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (RABLB); Josep D. Guàrdia, president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya; Enoch Albertí, degà de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona; Germà Gordó, conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya; Tomàs de Montagut, catedràtic d’història del dret i de les institucions de la Universitat Pompeu Fabra, membre de la RABLB i de l’IEC, i l’homenatjat, el doctor Josep M. Font i Rius.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya


 

dimarts 14 / abril / 2015

Conferència: «La missió Rosetta, la clau per a entendre els cometes»

Carme Jordi, del Departament d’Astronomia de la Universitat de Barcelona, parlarà de Rosetta, una sonda espacial de l’Agència Espacial Europea que es va llançar el 2 de març de 2004 amb la missió d’orbitar al voltant del cometa 67P/Churiumov-Guerasimenko.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Física (IEC)


 

dimarts 14 / abril / 2015

Presentació del llibre La catalanofonia. Una comunitat del segle XXI a la recerca de la normalitat lingüística, a Tarragona

En l’acte de presentació d’aquest llibre, publicat per l’Institut d’Estudis Catalans, intervindran Francesc Massip, director del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Josep Gifreu, catedràtic emèrit de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra i membre de l’IEC; Miquel Àngel Pradilla, professor de la URV, membre de l’IEC i autor del llibre; Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, i Josep Anton Ferré, rector de la URV.

Lloc: Sala de Graus del Campus Catalunya (avinguda de Catalunya, 35, de Tarragona)

Hora19.30 hores

Organitza: Universitat Rovira i Virgili i Diputació de Tarragona


 

dimecres 15 / abril / 2015

Jornada: «Cargol poma: el Delta en perill!»

Alguns dels temes que s’hi tractaran són la distribució de la plaga al món i a Catalunya, la lluita contra el cargol poma i l’avaluació dels resultats obtinguts i les perspectives de futur dels diferents mètodes per a combatre’l.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora16.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimecres 15 / abril / 2015

Seminari: «La Mancomunitat de Catalunya: aspectes històrics i competencials»

Durant tres dies, el seminari es proposa analitzar el context històric que va originar el naixement del catalanisme polític, impulsor de la creació de la Mancomunitat, així com algunes de les competències que va gestionar aquesta institució, bé per la importància que tenen (com ara les finances), bé per tractar-se de funcions poc estudiades fins ara (com el funcionariat i l’esport). La inauguració serà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, i Francesc X. Forcadell, coordinador general de la Diputació de Barcelona.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora16.30 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC)


 

dimecres 15 / abril / 2015

Debat: «Catalunya, cap on vas?»

En el debat participaran Jordi Sauret, doctor en sociologia i director gerent de Feedback EIS, i Marta Rovira, doctora en sociologia. Presentarà l’acte Màrius Domínguez, sociòleg i professor de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Associació Catalana de Sociologia (IEC)


 

dimecres 15 / abril / 2015

Conferència: «Scene di euphemia nel teatro di Aristofane»

La conferència serà a càrrec de Luigi Bravi, de la Universitat Chieti-Pescara.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC)


 

dijous 16 / abril / 2015

Presentació del llibre L’home de la campana

Joan Girbau, matemàtic i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, és l’autor d’aquest llibre, una biografia novel·lada de Carl F. Gauss. En la presentació de l’obra intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Xavier Jarque, president de la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’IEC; Jordi Albert, l’editor, i l’autor mateix.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans i Editorial Gregal, amb la col•laboració de la Societat Catalana de Matemàtiques (IEC)


 

dijous 16 / abril / 2015

Conferència: «Geografies de la intersectorialitat: l’accés de la joventut a l’espai públic urbà»

La conferència serà a càrrec de Maria Rodó, doctora en geografia.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dijous 16 / abril / 2015

XII Jornada de la SCATERM: «Presència del català en l’espai cientificotècnic. Quina terminologia tenim, sense textos especialitzats?»

La Jornada tractarà la utilització i la presència del català en la recerca. Més enllà dels textos semiespecialitzats o de divulgació, àmbit en què el català gaudeix de prou bona salut, es vol conèixer i debatre la presència del català en la creació de coneixement altament especialitzat, com ara en els centres de recerca, les universitats i les publicacions especialitzades que transmeten aquest coneixement.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora9 hores

Organitza: Societat Catalana de Terminologia (IEC) i Fundació Torrens-Ibern


 

divendres 17 / abril / 2015

III Jornades d’Història: «Els manuals d’història de primària i secundària»

La inauguració de les Jornades serà a càrrec de Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’IEC; Carme Ruiz, directora de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Josefina Cambra, degana del Col•legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya. Antoni Segura, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona, oferirà la conferència inaugural, titulada «Ideologia als manuals d’història».

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora16 hores

Organitza: Centre d’Història Contemporània de Catalunya i Societat Catalana d’Estudis Històrics (IEC)


 

dilluns 20 / abril / 2015

Conferència: «Més de mil llocs a la llista del patrimoni mundial de la UNESCO. Convenció sobre la protecció del patrimoni mundial, cultural i natural (UNESCO, 1972)»

La conferència serà a càrrec d’Àngel Morillas, membre del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS) i responsable estatal del projecte «El patrimoni en mans dels joves». Forma part del cicle de conferències «Convencions UNESCO, primavera 2015».

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Federació Catalana d’Associacions i Clubs Unesco (FCACU) i Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l’IEC


 

dilluns 20 / abril / 2015

Conferència: «El sacrifici d’Isaac vist per l’art català fins al segle XII: un viatge iconogràfic»

La conferència serà a càrrec de la historiadora de l’art Begoña Cayuela Vellido, i forma part del cicle El romànic a l’abast.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 21 / abril / 2015

Taula rodona: «Banca pública i pimes»

En l’acte participaran Josep González i Sala, president de PIMEC; Guillem López Casasnovas, conseller independent del Consell de Govern del Banc d’Espanya, i Josep-Ramon Sanromà, conseller delegat de l’Institut Català de Finances.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana d’Economia (IEC)


 

dimecres 22 / abril / 2015

Homenatge a Carles Miralles, a Roma

L’hel·lenista Carles Miralles, membre de la Secció Filològica de l’IEC mort el 29 de gener passat, serà homenatjat a Roma en una jornada en què experts i persones que el van conèixer n’analitzaran el llegat.

Lloc: sala de conferències Ignazio Ambrogio (via del Valco di San Paolo, 19, de Roma)

Hora10 hores

Organitza: Universitat de Roma III


 

dimecres 22 / abril / 2015

Lliurament dels Premis Sant Jordi 2015 de l’IEC

Joandomènec Ros, president de l’IEC, obrirà l’acte de lliurament dels premis i les borses d’estudi corresponents al LXXXIV Cartell de premis i de borses d’estudi. Copresidirà l’acte Josep A. Planell, president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat Oberta de Catalunya.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dijous 23 / abril / 2015

Diada de Sant Jordi a l’IEC: lectura pública i portes obertes

Amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi i en record de les víctimes del genocidi armeni d’ara fa cent anys, l’IEC i la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent, de la Universitat de Girona, han programat una lectura pública en veu alta de l’obra Quadern d’Aram, de Maria Àngels Anglada. L’horari de la lectura anirà de les 12 a les 14 hores. Cal confirmar l’assistència, abans del 17 d’abril, enviant un correu electrònic a sadell@iec.cat o trucant al telèfon 932 701 620, extensió 212 o 230. Com cada any, l’IEC obrirà les portes de la Casa de Convalescència des de les deu del matí fins a les vuit del vespre. S’hi podrà visitar el pati, el claustre, el jardí Mercè Rodoreda, la Sala Prat de la Riba i la capella. Hi haurà visites guiades a les 11 del matí i a les 5 de la tarda, i exposició i venda de llibres de l’IEC al pati de l’Institut i a la Rambla

Lloc: Institut d’Estudis Catalans

Horade 10 a 20 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 24 / abril / 2015

Sessió científica: «Renaturalització d’hàbitats a Catalunya», a Sant Fruitós de Bages

Actualment, un corrent de pensament aposta per deixar fer els ecosistemes i contribuir a recuperar processos ecològics més enllà del paradigma clàssic de conservar hàbitats i espècies en localitzacions concretes. En aquesta jornada, diferents actors relacionats amb els espais renaturalitzats posaran l’èmfasi en quina és la tendència actual i quines possibilitats hi ha d’incidir-hi.

Lloc: Món Sant Benet (camí de Sant Benet de Bages, s/n, de Sant Fruitós de Bages)

Hora10 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i Fundació Catalunya La Pedrera


 

divendres 24 / abril / 2015

Col·loqui: «El càlcul en Arquímedes: equilibri i rigor»

La sessió serà a càrrec d’ Eduard Recasens Gallart i forma part del cicle Col·loquis 2015 de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’IEC.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica

(IEC)


 

dilluns 27 / abril / 2015

Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

En aquesta sessió es continuarà debatent al voltant del llibre Escritos históricos y políticos, de Weil Simone.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dilluns 27 / abril / 2015

Jornada sobre la gestió integrada de l’aigua: «L’experiència pràctica de quatre anys de sequera a Califòrnia»

Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer les diferents mesures adoptades, tant a Califòrnia com a Catalunya, en la gestió de l’aigua, així com debatre sobre l’estat actual i les perspectives de futur per a reduir la vulnerabilitat d’aquestes zones i prevenir-hi els impactes de la sequera. La sessió serà a càrrec de Rafael Mujeriego, catedràtic d’enginyeria ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya i president de l’Associació Espanyola de Reutilització Sostenible de l’Aigua (ASERSA).

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimarts 28 / abril / 2015

Presentació del llibre La catalanofonia. Una comunitat del segle XXI a la recerca de la normalitat lingüística

El llibre, de Miquel Àngel Pradilla i editat per l’IEC, aborda la pugna de la comunitat lingüística catalana per a aconseguir un estatus normal entre les llengües europees. L’acte de presentació serà presidit per Ferran Mascarell, conseller de Cultura, i hi intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC, i l’autor.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 28 / abril / 2015

Discurs de recepció de Jaume Miranda com a membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

«La geoinformació a Catalunya. Una perspectiva històrica: situacions i reflexions» és el títol del discurs de recepció que pronunciarà Jaume Miranda, director general de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, com a membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.

Lloc: Sala Joan i Pere Coromines de l’IEC

Hora19.30 hores

Organitza: Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC


 

dimarts 28 / abril / 2015

Sessions científiques del CCNIEC del 2015: «Nutrició, alimentació i síndrome metabòlica»

La sessió inclou diferents ponències d’experts i una taula rodona sobre la síndrome metabòlica, un terme sorgit fa trenta anys per a definir una agrupació no casual de factors d’origen metabòlic freqüentment observats en la pràctica clínica: l’obesitat abdominal, la dislipèmia, la glucèmia i la pressió arterial elevades.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora9 hores

Organitza: CCNIEC


 

dimecres 29 / abril / 2015

XXVII Debat de Química a l’Institut d’Estudis Catalans

L’edició d’enguany estarà dedicada monogràficament a la divulgació de la química. Durant l’acte es lliuraran els guardons de la convocatòria als Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora16 hores

Organitza: Societat Catalana de Química (IEC)


 

dimecres 29 / abril / 2015

Jornada: «L’aportació de les òmiques a la immunologia»

La jornada, que se celebra amb motiu del Dia de la Immunologia, consistirà en una taula sobre l’aplicació de les òmiques, una disciplina que proposa analitzar i interpretar, en conjunt, la quantitat de dades que acumula la recerca globalment per tractar la malaltia de la manera més ajustada possible al context genètic, metabòlic i immunològic de cada individu. La moderarà Cándido Juárez, i hi intervindran Eduard Sabidó, del Centre de Regulació Genòmica, i Àlex Sànchez Pla, de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora16.20 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dimecres 29 / abril / 2015

Conferència: «Una política constitucional per a Catalunya: inventari de recursos»

La conferència serà a càrrec de Xavier Arbós Marín, de la Universitat de Barcelona, i clourà el cicle de conferències titulat «Institucions del nostre dret».

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona


 

dimecres 29 / abril / 2015

Presentació del llibre Vàrem mirar ben al lluny del desert. Actes del simposi «Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014)»

En la presentació del llibre, que recull les actes del simposi que va tenir lloc al mes de febrer de 2013 a l’IEC, intervindran Manuel Cuyàs, periodista; Agustí Colomines, director acadèmic de la Càtedra UB Josep Termes, i Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, de la Generalitat, i president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’IEC.

Lloc: Auditori del Museu d’Història de Catalunya (Palau de Mar, plaça de Pau Vila, 3, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Centre d’Història Contemporània de Catalunya i

Societat Catalana d’Estudis Històrics (IEC)


 

dimecres 29 / abril / 2015

Jornada tècnica: «El nou Reglament 1169/2011 d’informació alimentària al consumidor. On som i on anem?»

El reglament, que va començar a aplicar-se el 13 de desembre de 2014, és un gran repte i una gran oportunitat per a les empreses. Les principals novetats que aporta són, entre d’altres, la manera d’indicar el país d’origen, el nom dels olis i els greixos vegetals, la data de congelació, els embolcalls d’embotits, els al·lèrgens i la informació nutricional. En la jornada intervindrà Abel Mariné, president de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, filial de l’IEC.

Lloc: sala d’actes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) (carrer d’Ausiàs Marc, 40, de Barcelona)

Hora9.30 hores

Organitza: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, amb la col•laboració de l’Agència Catalana de Consum, de la Generalitat, i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (IEC)


 

dijous 30 / abril / 2015

Lliurament de premis d'Òmnium Cultural Catalunya Nord a la Nit de Sant Jordi de Perpinyà

Joandomènec Ros, president de l’IEC, intervindrà en l’acte de lliurament dels premis, que inclou el Premi Catalunya del Nord de l’IEC, instituït l’any 2008 i ofert a un estudi, treball o document per a l’ensenyament del català a qualsevol nivell i per al coneixement de la Catalunya del Nord o de qüestions que l’afecten.

Lloc: Palau de Congressos de Perpinyà

Hora20 hores

Organitza: Òmnium Catalunya Nord


 

dimarts 5 / abril / 2016

Acte en record d’Albert Serratosa i Palet

Sessió en record d’Albert Serratosa i Palet, enginyer de camins, canals i ports; catedràtic d’ordenació del territori i urbanisme a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i professional destacat com a planificador territorial, que va morir el setembre del 2015. Coincidint amb el compliment dels quaranta anys de l’aprovació del Pla General Metropolità (PGM) i en reconeixement de les aportacions originals que hi va fer Albert Serratosa, la sessió també vol ser un diàleg obert sobre urbanisme i territori. Més informació

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), amb la col·laboració de la Societat Catalana de Geografia (SCG), de l’IEC


 

dimarts 5 / abril / 2016

Sessió en memòria del pare Gregori Estrada i Gamissans (1918-2015)

Acte en memòria del pare Gregori Estrada i Gamissans, organista, compositor, director de cor i musicòleg, amb motiu del primer aniversari de la seva mort. Hi intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Daniel Codina, monjo de Montserrat; Romà Escalas, secretari general de l’IEC, i Josep Maria Gregori, catedràtic de musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i vocal de la Junta Directiva de la Societat Catalana de Musicologia.

Invitació

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Musicologia de l'IEC


 

dimecres 6 / abril / 2016

Conferència Fèlix Serratosa 2016

Emmarcades dins els actes de la 21a Conferència Fèlix Serratosa, s’impartiran les conferències «Transition Metals at the Center: Catalytic Methods and Tools for Chemical Biology», a càrrec de José Luis Mascareñas, de la Universitat de Santiago de Compostel·la, i «The Evolution of Aspects of Organocatalysis and Photoredox Catalysisin the MacMillan Lab», a càrrec de David W. C. MacMillan, de la Universitat de Princeton, Nova Jersey (EUA). Presentarà l’acte Miquel Àngel Pericàs, de l’Institut Català d’Investigació Química.

Lloc: auditori de l’Institut Català d’Investigació Química (avinguda dels Països Catalans, 16, de Tarragona)

Hora17 h

Organitza: Societat Catalana de Química de l’IEC, Reial Societat Espanyola de Química


 

dimecres 6 / abril / 2016

Presentació del llibre La saviesa combinada. Reflexions sobre ecologia i altres ciències, de Joandomènec Ros 

L’ensenyament superior, la recerca —principalment en ecologia— i la seva difusió, així com la comprensió pública de la ciència, formen el nucli de La saviesa combinada, un llibre de Joandomènec Ros, president de l’IEC, que es presentarà en un acte en el qual intervindran Xavier Duran, químic i doctor en ciències de la comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona; David Bueno, professor del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona i director i coordinador de la col·lecció «Catàlisi», i l’autor del llibre.

Invitació

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Universitat de Barcelona Edicions, IEC


 

dijous 7 / abril / 2016

Prova Cangur 2016 de la SCM

Celebració de la prova Cangur 2016 en llengua catalana, l’activitat més gran i espectacular de l’ensenyament obligatori no reglat en el qual prop de cent mil alumnes, des de cinquè de primària fins a segon de batxillerat, hauran de resoldre problemes fent ús de la lògica i l’enginy matemàtic.

Lloc: Institut d’Estudis Catalans i més de 1.250 escoles i seus de tot Catalunya

Hora10 h

Organitza: Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) de l'IEC


 

dijous 7 / abril / 2016

Acte acadèmic conjunt del cicle de seminaris del Programa de Doctorat en Química Orgànica de la UB i de la 21a Conferència Fèlix Serratosa

En l’acte es pronunciaran les conferències «The Sweet Side of Chemistry: Sugars, NMR & Molecular Recognition», a càrrec de Jesús Jiménez Barbero, del Centre d’Investigacions Biològiques del CSIC, i «Proposals in Photoredox Catalysis», a càrrec de David W. C. MacMillan, de la Universitat de Princeton, Nova Jersey (EUA).

Invitació

Lloc: Aula Magna Enric Casassas de la Facultat de Química de la UB (carrer de Martí i Franquès, 1-11, de Barcelona)

Hora10.30 h

Organitza: Programa de Doctorat en Química Orgànica de la UB, Societat Catalana de Química de l’IEC, Reial Societat Espanyola de Química


 

dijous 7 / abril / 2016

Presentació de les publicacions de l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana

Es presentaran les obres Gramatica basica der occitan aranés i Per escriure l’occitan, i els discursos de presentació i entrada del nous membres de l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana. Hi intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC, Jusèp Loís Sans, Joan Salas-Lostau, Jèp de Montoya, Jacme Taupiac i Miquèu Segalàs. Els assistents seran obsequiats amb un exemplar de cadascuna de les publicacions. L’acte serà emès en streaming des del web de l’IEC.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana, amb la col·laboració de l’IEC


 

dijous 7 / abril / 2016

Conferència: «Hi ha hagut un art nacional català?»

Conferència a càrrec de Francesc Fontbona, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, dins del curs Catalunya, l’Estat i la Mediterrània.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Universitat Catalana d’Estiu, amb la col·laboració de l’IEC


 

dijous 7 / abril / 2016

Inauguració de l’exposició «20 anys de MontPhoto»

La Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN), part de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), de l’IEC, inaugura una exposició retrospectiva dels vint anys de recorregut del concurs internacional de fotografia de la natura MontPhoto. En l’acte, el fotògraf Pedro Javier Pascual pronunciarà una conferència il·lustrada amb les seves fotografies.

Lloc: claustre de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN), de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), de l’IEC


 

divendres 8 / abril / 2016

Jornades SCQ a les Grans Instal·lacions Científiques: Química al Superordinador MareNostrum

Visita al superordinador MareNostrum per a conèixer-lo de prop i descobrir quina recerca s’hi fa, a càrrec de la Societat Catalana de Química (SCQ). Dins de les activitats de la jornada s’impartirà la conferència «Es poden “veure” les molècules ballant? Sí, i canviant de parella!», a càrrec de Gregori Ujaque, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Places limitades. Inscripcions gratuïtes fins a l’1 d’abril.

Lloc: Barcelona Supercomputing Center (carrer de Jordi Girona, 31, Barcelona)

Hora17.30 h

Organitza: Societat Catalana de Química de l’IEC en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center


 

divendres 8 / abril / 2016

Jornada Nostàlgia i exili. La presència de la cultura catalana a Suïssa durant la segona meitat del segle XX

Jornada organitzada per l’Institut de Langue et Civisilation Française (ICF) de la Universitat de Neuchâtel, que tractarà de la cultura catalana des de l’exili a Suïssa. Hi intervindrà, entre d’altres, Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de la Secció Filològica de l’IEC, que pronunciarà la conferència «Tres escriptores catalanes a Suïssa: Aurora Bertrana, Cèlia Suñol, Mercè Rodoreda».

Lloc: Institut de Langue et Civisilation Française (carrer Faubourg de l’Hôpital, 61-63, Neuchâtel, Suïssa)

Horade 10.15 a 19.15 h

Organitza: Institut de Langue et Civisilation Française (ICF) amb la col·laboració de l’IEC


 

dilluns 11 / abril / 2016

Homenatge a Perpinyà Grau

A càrrec de Jordi Palafox, catedràtic d’història i institucions econòmiques de la Universitat de València, l’acte inclourà la presència de Vicent Soler i Marco, conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana; Jose Manuel Pastor Monsálvez, degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València; Eduard Arruga i Valeri, president de la Societat Catalana d’Economia, i Francesc Hernández Sancho, president de l’Associació Valenciana de Ciència Regional.

Invitació

 

Lloc: Sala Ignacio Villalonga de la Facultat d’Economia al Campus de Tarongers de la Universitat de València

Hora12 h

Organitza: Universitat de València, Associació Valenciana de Ciència Regional, Societat Catalana d’Economia de l’IEC


 

dilluns 11 / abril / 2016

Presentació del llibre Misceŀlània d’homenatge a Joan Martí i Castell

La presentació serà a càrrec de Miquel Àngel Pradilla Cardona, professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV), membre de la Secció Filològica de l’IEC i curador de l’edició del llibre. En l’acte, també hi participaran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Josep Anton Ferré Vidal, rector de la URV, i Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona.

Invitació

Lloc: Sala de Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Universitat de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili, IEC


 

dimecres 13 / abril / 2016

Conferència: «El pintor Josep Amat (1901-1991)»

La conferència, amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la mort de Josep Amat, serà a càrrec de Francesc Fontbona, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.

Invitació

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Fundació Amat, IEC


 

dijous 14 / abril / 2016

Jornada: Ramon Llull des de Mallorca

Jornada d’estudi amb motiu del set-centè aniversari de la mort de Ramon Llull (1232-1316/2016), en la qual intervindran Jaume de Puig, vicepresident de l’IEC; Teodor Suau, canonge de la catedral de Mallorca, Maribel Ripoll, comissionada pel Govern de les Illes Balears per a l’Any Llull; Pere Fullana, arxiver de l’Arxiu Capitular de Mallorca, i Joan Santanach, comissionat per la Generalitat de Catalunya per a l’Any Llull.

Invitació

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dijous 14 / abril / 2016

Col·loqui: «¿Leer la mente y explicar la cultura? Ciencia y quimera de la neuroimagen contemporánea»

Tercera sessió del cicle Imágenes del cerebro, imágenes de la mente, de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) de l’IEC, a càrrec de Fernando Vidal, professor d’investigació ICREA al Centre d’Història de la Ciència (CEHIC) de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador del cicle.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) de l’IEC


 

dijous 14 / abril / 2016

Conferència: «L’ètica en les ciències. Una preocupació de les acadèmies europees»

Conferència a càrrec de Pere Puigdomènech i Rosell, membre del Grup de Treball sobre Ètica de la Ciència de la federació All European Academies (ALLEA), en representació de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) i l’IEC

Lloc: saló d’actes de l’Acadèmia (la Rambla, 115)

Hora19 h

Organitza: Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, IEC


 

divendres 15 / abril / 2016

Setena reunió MetNet de la Societat Catalana de Biologia

Setena edició de la reunió de la xarxa MetNet (Metabolic Network), en la qual diferents grups d’investigació provinents de diverses institucions posaran en comú els seus darrers resultats. Hi intervindran Mariona Guitart, Josep Villena, Joan Francesc Mir i Marta Ramon.

Consulteu-ne el programa

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora9.30 h

Organitza: Societat Catalana de Biologia de l’IEC


 

dissabte 16 / abril / 2016

Presentació del llibre Orquídies del Ripollès

Aquesta publicació és el resultat de cinc anys de feina de quaranta persones en el marc d’un dels projectes de recerca participativa de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN). En conjunt, s’han recollit més de quatre mil citacions i s’han identificat, al Ripollès, seixanta de les noranta espècies d’orquídies de Catalunya.

Lloc: Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses

Hora12 h

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) de l’IEC


 

dissabte 16 / abril / 2016

Sortida d’estudi: «Introducció a la geologia de la Conca de Tremp»

Un estudi de les característiques geològiques bàsiques de l’estructura del vessant sud dels Pirineus, acompanyats per Xavier Berastegui, subdirector adjunt de Geologia i Geofísica de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Més informació

Lloc: Sortida des de la plaça de la Universitat, Barcelona 

Hora8 h

Organitza: Societat Catalana de Geografia de l’IEC


 

dimarts 19 / abril / 2016

Sessions científiques del CCNIEC 2016: «La importància del greix i els tipus de greix en la salut»

Amb la celebració de la Sessió Científica 2016, es pretenen abordar diferents àmbits en relació amb la salut i els àcids grassos a fi de donar un espectre de temes de màxim interès per als assistents, com per exemple el risc cardiovascular, el càncer, l’estat cognitiu i l’envelliment.

Consulteu-ne el programa

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora9.30 h

Organitza: Centre Català de la Nutrició de l’Institut d'Estudis Catalans (CCNIEC), amb la col·laboració del Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBERobn)


 

dimecres 20 / abril / 2016

Conferència: «Terminologia»

Aquesta és la quarta sessió del cicle Xerrades amb M. Teresa Cabré Castellví. Reflexions al voltant de la lingüística aplicada i el lèxic. Després de la intervenció de M. Teresa Cabré hi haurà una taula rodona moderada per Jordi Bover, del TERMCAT. 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Barcelona i TERMCAT


 

dimecres 20 / abril / 2016

Presentació del llibre Lluís Companys. Una vida pels catalans. Una mort per Catalunya!

L’acte inclourà les intervencions de Joandomenèc Ros, president de l’IEC; Carles Santacana, catedràtic i director del Departament d’Història Contemporània de la UB; Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors, i Montserrat Coberó, autora del llibre. Durant l’acte es projectarà l’audiovisual Lluís Companys, l’home rere el mite.

Invitació

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Pagès Editors, IEC


 

dijous 21 / abril / 2016

Inauguració de la conferència internacional de la WFATE: «La innovació en la formació del professorat en un context global»

En l’acte inaugural, obert al públic, hi intervindran les personalitats següents: Meritxell Ruiz, consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Miquel Àngel Essomba, comissionat d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona; Jane McCarthy, presidenta de la Federació Mundial d’Associacions per a la Formació del Professorat (WFATE); Josefina Cambra, degana del CDL; Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Mireia Montané, directora de la Conferència de la WFATE, i Carme Panchón, vicerectora de la Universitat de Barcelona.

Més informació i programa

Lloc: Paranimf de la Universitat de Barcelona

Hora16 h

Organitza: Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres de Catalunya, Societat Catalana de Pedagogia de l’IEC, Federació Mundial d’Associacions per a la Formació del Professorat (WFATE)


 

dijous 21 / abril / 2016

Lliurament dels Premis Sant Jordi 2016 de l’IEC

Joandomènec Ros, president de l’IEC, obrirà l’acte de lliurament dels premis i les borses d’estudi, que des del 1914 distingeixen obres i investigadors de tots els àmbits de la ciència i de la cultura catalanes.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dijous 21 / abril / 2016

Conferència: «Chile, un paraíso para turistas con intereses especiales»

A càrrec de l’enginyer agrícola xilè Daniel Zamudio. Abans de començar la conferència, el professor Ivan Franchi-Arzola, membre de RedInche (Red de Investigadores Chilenos en España), presentarà el llibre Calidad de vida en la ciudad de Talca, Chile, del qual és autora Ana María Cabello Quiñones, doctora en geografia de la Universitat Autònoma de Xile.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18.15 h

Organitza: Societat Catalana de Geografia de l’IEC


 

dissabte 23 / abril / 2016

Conclusions i cloenda de la conferència internacional de la WFATE sobre formació del professorat

Després de la intervenció del president de l’IEC, Joandomènec Ros, s’hi presentarà el document de resum avançat de les conclusions del congrés, obert a noves qüestions i recerques per a respondre a les necessitats de la formació del professorat d’un món en canvi permanent.

Lloc: IEC

Hora12.45 h

Organitza: Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres de Catalunya (CDL), Societat Catalana de Pedagogia de l’IEC


 

dissabte 23 / abril / 2016

Diada de Sant Jordi a l’IEC: portes obertes

Com cada any per la Diada de Sant Jordi, l’IEC obrirà les portes de la Casa de Convalescència des de les deu del matí fins a les dues del migdia. S’hi podrà visitar el pati, el claustre, l'espai Pompeu Fabra i el jardí Mercè Rodoreda, i hi haurà una parada de llibres amb les publicacions de l’Institut. El president de l’IEC, Joandomènec Ros, explicarà personalment als visitants les activitats que es duen a terme a l'Institut.

Lloc: Institut d’Estudis Catalans

Horade 10 a 14 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dissabte 23 / abril / 2016

Signatura d’exemplars del llibre La saviesa combinada, de Joandomènec Ros

Per Sant Jordi, el president de l’IEC, Joandomènec Ros, signarà exemplars dels llibres La saviesa combinada. Reflexions sobre ecologia i altres ciències, i Ramon Margalef, ecólogo de la biosfera, a la parada d’Edicions de la UB, situada a la rambla de Catalunya, cantonada amb el carrer de Provença.

Lloc: rambla de Catalunya, cantonada amb el carrer de Provença

Horade 18 a 19 h

Organitza: Edicions de la UB


 

dissabte 23 / abril / 2016

Les publicacions de l’IEC, a la Rambla de Barcelona

Per Sant Jordi, el Servei Editorial de l’IEC muntarà una parada de llibres a la Rambla de Barcelona, on podreu trobar una àmplia selecció de les publicacions de l’Institut. La parada estarà situada al número 99, davant del Palau de la Virreina.

Lloc: la Rambla, 99

Horade 8 a 22 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dilluns 25 / abril / 2016

Conferència: «Mars Pristins: per què volem protegir els darrers racons verges dels oceans»

A càrrec d’Enric Ballesteros, biòleg i director del grup de recerca Benthic Ecosystem Functioning del Centre d’Estudis Avançats de Blanes i Premi de Medi Ambient de l’Institut d’Estudis Catalans 2016, que ens informarà del projecte Mars Pristins (Pristine Seas), impulsat per National Geographic i orientat a localitzar, delimitar, explorar i protegir les últimes àrees inalterades dels oceans.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC


 

dimarts 26 / abril / 2016

Conversa: «La sostenibilitat de l’estat del benestar a Catalunya»

L’envelliment de la població, el desequilibri intergeneracional que la crisi econòmica ha aguditzat i la lenta recuperació de l’endeutament de famílies, empreses i governs han obert el debat sobre com es pot garantir l’estat del benestar en les properes dècades. El model actual és sostenible? Hi participaran els sociòlegs Vicenç Navarro i Sebastià Sarassa, de la Universitat Pompeu Fabra.

Lloc: Palau Macaya (passeig de Sant Joan, 108, Barcelona)

Hora18 h

Organitza: Associació Catalana de Sociologia (ACS) de l’IEC, en col·laboració amb el Palau Macaya, de l’Obra Social “la Caixa”


 

dimarts 26 / abril / 2016

Conferència: «La recepció de la daguerreotípia pels científics de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (1839-1844)»

Primera sessió del cicle Ciència i Fotografia I, de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), a càrrec de Jep Martí, membre de l’associació Fotoconnexió.

Lloc: Sala Nicolau d'Olwer de l'IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), de l’IEC


 

dimarts 26 / abril / 2016

I Jornada de Microbiologia

La I Jornada de Microbiologia té l’objectiu d’afavorir la interacció científica entre els membres de les institucions de recerca de Catalunya, i, especialment, la presentació de la recerca dels estudiants de doctorat. També hi té cabuda la presentació d’investigadors del nostre país o de fora que mantenen una posició de lideratge en el camp en què treballen.

Inscripcions

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Horatot el dia

Organitza: Secció de Microbiologia de la Societat Catalana de Biologia (SCB) de l’IEC


 

dimecres 27 / abril / 2016

Diàlegs Ambientals 2016: «El tramvia de la diagonal com a conflicte socioambiental»

Última sessió de les vuitenes jornades d’anàlisi i debat sobre les ciències ambientals en la qual participaran Ricard Riol, president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), i Oriol Altisench, director adjunt a la Gerència d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Moderarà la sessió Marta Càceres, periodista i presentadora del programa Tinc una idea, de TVE-Catalunya.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora17.30 h

Organitza: Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, Associació Catalana de Ciències Ambientals, amb el suport de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori de l’IEC i l’Ajuntament de Barcelona


 

dimecres 27 / abril / 2016

Presentació del llibre Regiment de preservació de pestilència, de Jacme d’Agramont

Regiment de preservació de pestilència és el primer tractat mèdic sobre la pesta en una llengua romànica ―el català― reconegut pel seu gran valor per a la història de la medicina i de la llengua catalana. Aquesta nova edició recull una transcripció revisada i un estudi lingüístic elaborat per Joan Veny, membre de la Secció Filològica de l’IEC, que intervindrà en la presentació juntament amb Xavier Luna-Batlle, filòleg; Francesc Cremades, metge i estudiós de textos mèdics medievals i autor del pròleg, i Jacint Corbella, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.

Lloc: llibreria La Central-Mallorca (carrer de Mallorca, 237, Barcelona)

Hora19 h

Organitza: llibreria La Central


 

dimecres 27 / abril / 2016

XXVIII Debat de Química a l’IEC: «App, gamificació i química»

En aquest debat es presentaran idees clau sobre l’ús d’aquests recursos i estratègies, així com exemples d’aplicacions i experiències d’aula. En el decurs de l’acte es farà el lliurament dels diplomes de la desena edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química, i del premi al millor pòster fet per un dels estudiants.

Programa

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Horade les 16 a les 19.30 h

Organitza: Societat Catalana de Química de l’IEC


 

dijous 28 / abril / 2016

Dia de la Immunologia: «Nanotecnologia aplicada a la immunologia»

Jornada per a commemorar el Dia de la Immunologia, una iniciativa promoguda per la Societat Catalana de Biologia, la Societat Catalana d’Immunologia i la Federació Europea de Societats Immunològiques.

Programa

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora16.20

Organitza: Societat Catalana de Biologia de l’IEC, Societat Catalana d’Immunologia


 

dijous 28 / abril / 2016

Jornada Antropologia i nacionalisme: identitat i demandes nacionals

Amb les ponències convidades de Verena Stolcke, «La “naturalesa” de la nacionalitat»,
i Joan Francesc Mira, «La construcció de la nació», i la taula rodona «Identitats nacionals i nacionalisme: experiències etnogràfiques»

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora17 h

Organitza: Institut Català d’Antropologia amb la col·laboració de l’IEC


 

dijous 28 / abril / 2016

«Tecnologia i qualitat de vida»: Tertúlia a tres bandes

A càrrec de Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge; Rubén López, investigador de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Rosendo Garganta, fundador i director general de Devicare, una empresa que s’ha centrat a garantir la millora de la qualitat de vida de pacients crònics.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC


 

dijous 28 / abril / 2016

I Jornades sobre Llengua i Identitat al Sud: «Es pot ser valencià sense parlar valencià?»

Les I Jornades sobre Llengua i Identitat al Sud, amb el títol «Es pot ser valencià sense parlar valencià?», que se celebraran els dies 28, 29 i 30 d’abril, pretenen plantejar temes com les dimensions i les funcions socials de la llengua, la qual cosa ha de permetre analitzar la valoració del valencià i de la identitat al sud.

Programa

Lloc: Centre Municipal de Congressos d’Elx i, el dia 30, a Oriola

HoraVegeu-ne el programa

Organitza: El Tempir, amb la col·laboració de la delegació d’Alacant de l’IEC


 

dissabte 30 / abril / 2016

Bioblitz Osona

Bioblitz és un esdeveniment de descoberta de la natura que fa uns quants anys que promou el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, entre altres museus d’Europa. Durant vint-i-quatre hores, especialistes de flora i fauna identifiquen tots els organismes que es troben en una àrea determinada, en aquesta ocasió en el meandre de la Devesa (riu Ter a Manlleu). Cal preinscripció prèvia.

Més informació

Lloc: trobada al Museu del Ter (passeig del Ter, 2, Manlleu)

Hora10 h

Organitza: Museu del Ter, Grup de Naturalistes d’Osona de la Institució Catalana d’Història Natural de l’IEC


 

dissabte 30 / abril / 2016

Lliurament del Premi Catalunya Nord de l'IEC a la Nit de Sant Jordi de Perpinyà

En aquesta vetllada literària, que comptarà amb la presència del president de l'IEC, Joandomènec Ros, es lliuraran set premis, entre el quals hi ha el Premi Catalunya Nord de l’IEC, que reconeix, amb una dotació de tres mil euros, els estudis, treballs o documents per a l’ensenyament del català a qualsevol nivell, i els que fomenten el coneixement de la Catalunya del Nord o de qüestions que l’afecten. Enguany, el jurat del Premi ha estat presidit per Maria Corominas, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials.

Lloc: Palau de Congressos de Perpinyà

Hora20 h

Organitza: Òmnium Catalunya Nord


 

dissabte 30 / abril / 2016

Sortida naturalista per a conèixer els secans de Mas de Melons-Alfés

Sortida adreçada a aficionats i ciutadans en general, amb l’objectiu d’introduir-los al coneixement de la flora i la fauna pròpies dels secans i donar-los la possibilitat d’interaccionar amb els científics participants en les Terceres Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya. Cal inscripció prèvia.

Més informació

Lloc: trobada a les 10 h a Mas de Melons (Castelldans, les Garrigues)

Horade 10 a 14 h

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural de l’IEC


 

dissabte 1 / abril / 2017

Conferència: «La materialització dels somnis: de Leonardo a la impressió 3D»

Quarta conferència del cicle Leonardo da Vinci: el geni i els invents, en la qual farem un salt des dels somnis de Leonardo fins a la realitat tecnològica actual de la impressió 3D, on ja no solament podem imprimir allò que dissenyem, sinó que ens encaminem cap al (post)transhumanisme d’imprimir-nos a nosaltres mateixos. Cap a on anem? A càrrec d’Antoni Hernández-Fernández, físic, lingüista i doctor en ciència cognitiva i llenguatge. Professor a l’Escola d’Art i Disseny de Terrassa i a la UPC.

Programa

Lloc: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (rambla d’Ègara, 270, Terrassa)

Hora11 h

Organitza: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC


 

dissabte 1 / abril / 2017

Concert de la Cobla La Principal de Llobregat, amb la barítona

El nou instrument del grup de xeremies de la cobla, dissenyat a través d’un programa de recerca de l’IEC, sonarà en aquest concert gràcies al baritonista Jordi Campos.

 

Lloc: Teatre del Centre Moral (rambla de Francesc Macià, 57, d’Arenys de Munt)

Hora22 hores

Organitza:


 

dissabte 1 / abril / 2017

XXVIII Olimpíada Espanyola de Física, a Girona

Cent trenta alumnes de batxillerat d’arreu d’Espanya participaran en la XXVIII Olimpíada Espanyola de Física. Els cinc millors classificats participaran en l’Olimpíada Internacional de Física, que tindrà lloc a Jakarta (Indonèsia) del 16 al 24 de juliol; els quatre següents participaran en nom d’Espanya en l’Olimpíada Iberoamericana de Física, que es farà a Colòmbia.

Lloc: Campus Montilivi de la Universitat de Girona

Hora9.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Física (IEC), Reial Societat Espanyola de Física, Centre Nacional d’Innovació i Investigació Educativa i Universitat de Girona


 

dilluns 3 / abril / 2017

Conferència, a Palma: «Aplicacions didàctiques d’Endrets.cat. Geografia literària dels Països Catalans» 

A càrrec de Llorenç Soldevila, professor titular de la Universitat de Vic.

Lloc: aula 21 de l’edifici Ramon Llull del Campus de la Universitat de les Illes Balears

Hora15 hores

Organitza: Universitat de les Illes Balears i delegació de l’IEC a Palma


 

dilluns 3 / abril / 2017

Seminari de recerca sobre Els elements de filosofia de Thomas Hobbes – Sessió I

A càrrec d’Yves-Charles Zarka, professor de la Universitat de París V René Descartes i director del Centre Thomas Hobbes. El seminari consistirà en tres sessions. La primera tractarà sobre el De Corpore. Totes les sessions seran en francès i hi haurà servei de traducció al català.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia, amb la col·laboració del Departament i la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i el Màster de Pensament Contemporani i Tradició Clàssica de la mateixa universitat


 

dilluns 3 / abril / 2017

Conferència: «Pintura gòtica a Mallorca: obres, promotors i mestres»

A càrrec de Tina Sabater, de la Universitat de les Illes Balears. La conferència forma part del cicle Gòtic a l’abast.

 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 4 / abril / 2017

Conferència, a Lleida: «La llegítima catalana com a model comparat»

A càrrec de Gorka H. Galicia Aizpurúa, de la Universitat del País Basc. La conferència forma part del cicle Institucions del nostre dret.

Lloc: aula 35 de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida

Hora10 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona


 

dimarts 4 / abril / 2017

Seminari de recerca sobre Els elements de filosofia de Thomas Hobbes – Sessió II

A càrrec d’Yves-Charles Zarka, professor de la Universitat de París V René Descartes i director del Centre Thomas Hobbes. El seminari consistirà en tres sessions. Aquesta, que és la segona, tractarà sobre el De Homine. Totes les sessions seran en francès i hi haurà servei de traducció al català.

 

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia, amb la col·laboració del Departament i la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i el Màster de Pensament Contemporani i Tradició Clàssica de la mateixa universitat


 

dimarts 4 / abril / 2017

Presentació del llibre El Pla de Barcelona a la fi del s. XVIII. Respostes al qüestionari de Francisco de Zamora

Hi intervindran Francesc Nadal, de la Universitat de Barcelona, i Josep Moran, director de l’Oficina d’Onomàstica de l’IEC, a més de l’editor de l’obra, Jesús Burgueño, de la Universitat de Lleida. L’obra, la va publicar l’IEC l’any passat.
Més informació de l’obra

Lloc:  Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dimarts 4 / abril / 2017

Presentació del llibre Testimonis de la Catalunya contemporània (1875-1986), d’Albert Balcells

A més de l’autor, hi intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC, Jordi Casassas, historiador i membre de la Secció Històrico-Arqueològica, i Elena de la Cruz Vergari, directora d’Obrador Edèndum, editorial que ha coeditat l’obra juntament amb l’IEC.

Invitació

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Obrador Edèndum i IEC


 

dimarts 4 / abril / 2017

Conferència a Palma: Itineraris literaris: metodologia d’elaboració i ús. «El comte Arnau/El comte Mal: mite identitari»

Llorenç Soldevila, mestre, doctor en filologia catalana i professor titular de la Universitat de Vic, tractarà en aquesta conferència els orígens del mite del comte Arnau i com es va expandir per la resta del territori, especialment a Mallorca; també explicarà la producció literària que ha destil·lat en cent cinquanta anys, l’aplicació didàctica que se’n pot fer als diferents nivells de l’ensenyament i, finalment, les arts que se n’han servit i la banalització del mite. Presentarà l’acte Damià Pons, catedràtic de filologia catalana a la Universitat de les Illes Balears i delegat de l’IEC a Palma.

 

Lloc:  sala d’actes de l’edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears (carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, de Palma)

Hora19 hores

Organitza: Universitat de les Illes Balears i delegació de l’IEC a Palma


 

dimecres 5 / abril / 2017

Sisena sessió del Seminari de Filosofia: «Marx i el treball cooperatiu»

En aquesta sessió del Seminari de Filosofia del Grup de Filosofia Analítica, enguany titulat 10 qüestions, 10 filòsofs, Iñigo González, de la Universitat de Barcelona, presentarà el debat i vincularà posteriorment les qüestions discutides amb la filosofia d’un autor clàssic o contemporani. Es buscarà, d’aquesta manera, donar a conèixer i motivar la reflexió i discussió sobre el tema plantejat.

Lloc: IEC

Hora18 h

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia de l’IEC


 

dimecres 5 / abril / 2017

Seminari de recerca sobre Els elements de filosofia de Thomas Hobbes – Sessió III

A càrrec d’Yves-Charles Zarka, professor de la Universitat de París V René Descartes i director del Centre Thomas Hobbes. El seminari consistirà en tres sessions. Aquesta, que és la tercera, tractarà sobre el De Cive. Totes les sessions seran en francès i hi haurà servei de traducció al català.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Societat Catalana de Filosofia, amb la col·laboració del Departament i la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i el Màster de Pensament Contemporani i Tradició Clàssica de la mateixa universitat


 

dimecres 5 / abril / 2017

Conferència-taller: «Documentació col·laborativa en llengua i cultura. Raons i beneficis. L’exemple del tsafiki»

Alfonso Aguavil, director del grup de recerca tsachila PIKITSA, i Connie Dickinson, doctora en lingüística i professora de la Universitat Regional Amazònica IKIAM de l’Equador, analitzaran els interessos i les preocupacions de les comunitats acadèmiques, indígenes i governamentals en l’àmbit de la documentació lingüística i cultural, i analitzaran dos sistemes gramaticals del tsafiki, els ideòfons i l’evidencialitat, en què són molt rellevants els materials documentals.

Més informació

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 hores

Organitza: Càtedra Unesco de Diversitat Lingüística i Cultural de l’IEC


 

dimecres 5 / abril / 2017

Presentació del llibre Recull de conferències 2014, a Andorra

El llibre inclou les conferències del «Cicle de conferències 2014: 450 anys del naixement de Galileu» i dels «8ns Debats de recerca: Física i química, investigant la realitat». L’acte de presentació inclourà els parlaments de la directora de màrqueting, comunicació i qualitat de Morabanc, Mireia Maestre; la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, Àngels Mach; la gerent de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, Mercè Balcells; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros; el cònsol d’Andorra la Vella, Marc Pons, i el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover.

Lloc:  Sala Morabanc (avinguda de Meritxell, 96, d’Andorra la Vella

Hora18 hores

Organitza: Morabanc, el Govern d’Andorra, el Comú d’Andorra la Vella, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, i l’IEC


 

dimecres 5 / abril / 2017

Conferència: «Marx i el treball cooperatiu»

A càrrec d’Íñigo González, de la Universitat de Barcelona. La conferència forma part del seminari del Grup de Filosofia Analítica 10 qüestions, 10 filòsofs, en què es presenta un tema de debat actual en filosofia i es vincula amb la filosofia d’un autor clàssic o contemporani.

 

Lloc:  Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organitza: Universitat de Barcelona i Societat Catalana de Filosofia (IEC)


 

dimecres 5 / abril / 2017

Conferència: «Saps què és el CRISPR?»

L’any 2015, les revistes Nature i Science van declarar aquesta tècnica d’edició del genoma com l’avenç científic de l’any. En aquesta conferència s’explicarà en què consisteix, el seu origen i les aplicacions, i se n’analitzaran els avantatges, les limitacions i les qüestions ètiques que ha suscitat.

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC 

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dijous 6 / abril / 2017

Conferència-taller: «Documentación colaborativa: ¿Qué, cómo y por qué?» 

Alfonso Aguavil, director del grup de recerca tsachila PIKITSA, i Connie Dickinson, doctora en lingüística i professora de la Universitat Regional Amazònica IKIAM de l’Equador, explicaran que la documentació col·laborativa requereix grups acadèmics de diverses disciplines, parlants nadius capacitats, governs i agències de finançament, i que té implicacions acadèmiques, polítiques i socials als nivells local, nacional i internacional. Aguavil i Dickinson presentaran l’estudi de cas del Proyecto de Documentación de Tsafiki.

Més informació

Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona

Hora11.30 hores

Organitza: Càtedra Unesco de Diversitat Lingüística i Cultural de l’IEC, Grup de recerca Antropologia i Història de la Construcció de les Identitats Socials i Polítiques i el Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el suport de la Facultat de Filosofia i Lletres d’aquesta universitat


 

dijous 6 / abril / 2017

Col·loquis de la SCHCT: «La ciència a través de la càmera d’Emili Godes (1895-1970)»

Últim col·loqui del cicle Ciència i fotografia II, a càrrec de Laia Foix, coordinadora del Departament de Documentació i Investigació de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica de l’IEC


 

dijous 6 / abril / 2017

Conferència: «Curial e Güelfa: text català, context italià»

A càrrec d’Abel Soler, de la Universitat de València, autor de l’article «Enyego d’Àvalos, autor de Curial e Güelfa, publicat en el darrer número de la revista Estudis Romànics. En l’acte participaran Joan Veny, membre de l’IEC i director de la revista Estudis Romànics, i Antoni Ferrando, membre de l’IEC i director de la tesi doctoral del conferenciant. La recerca d’Abel Soler revela que l’autor d’aquesta obra cabdal de les lletres catalanes, fins ara desconegut, és Enyego d’Àvalos, castellà de naixement, valencià d’adopció i fascinat per la cultura literària italiana.

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l'IEC

Hora19 hores

Organitza: IEC


 

dijous 6 / abril / 2017

Conferència: «Conflictes amb la llegítima: preterició, desheretament i condicions a la llegítima»

A càrrec de Joan Maria Raduà Hostench, advocat. La conferència forma part del cicle Institucions del nostre dret.

Lloc: aula 64 de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (carrer de Mallorca, 283, 6a planta, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC) i Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona


 

dimarts 11 / abril / 2017

Presentació del llibre El bosc immobilitzat, de Joan Ignasi Castelló Vidal

L’obra resumeix, des d’una perspectiva actual, les diferents polítiques adreçades als boscos des del segle XVIII fins avui. A més de l’autor, hi intervindran Joan Tardà, diputat d’ERC al Congrés dels Diputats; Josep Maria Vila d’Abadal, vicepresident del Centre de la Propietat Forestal; Ramon Espinach, cap del Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona; Josep Maria Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’IEC, i Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines

Hora19 hores

Organitza: Pagès Editors i Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimecres 19 / abril / 2017

Conferència: «Pobresa, polítiques públiques i justícia constitucional»

Dins el cicle Institucions del nostre dret, a càrrec de Joan Lluís Pérez Francesch, professor titular de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: sala d’actes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (c. d’Ausiàs March, 40, de Barcelona)

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC)


 

dijous 20 / abril / 2017

Tertúlia: «Els pol·linitzadors. Poden sobreviure a les amenaces?» 

Debat sobre les amenaces actuals de les abelles i els altres pol·linitzadors, en què es procurarà donar resposta a preguntes com aquestes: Com es poden conservar en les zones agrícoles? I en les zones urbanes? Quin és l’estat actual de les poblacions en els cultius fructícoles? Quina ha estat l’evolució de les abelles de producció de mel? Amb la participació de Joan Casanelles, investigador del Departament d’Ecologia de Sistemes de la Universitat d’Amsterdam; Antoni Gómez Pajuelo, consultor d’apicultura, i Laura Roquer, investigadora del CREAF. 

Lloc: Escola Superior d’Agricultura de Barcelona ESAB (c. d’Esteve Terradas, 8, de Castelldefels) 

Hora16.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dijous 20 / abril / 2017

Conferència: «Una gramàtica al servei de la llengua catalana»

A càrrec de Maria Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC. 

Lloc: Centre d’Études Catalanes (9, rue Sainte-Croix de la Bretonnerie, de París) 

Hora18.30 hores

Organitza: Centre d’Études Catalanes, de la Universitat de la Sorbona


 

divendres 21 / abril / 2017

Acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2017 de l’IEC

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, presidirà l’acte de lliurament dels premis corresponents al LXXXVI Cartell de premis i borses d’estudi de l’IEC, que enguany sumen cent seixanta-set mil euros. El president de l’IEC, Joandomènec Ros, serà l’encarregat d’obrir l’acte. La traductora romanesa Jana Balacciu, guanyadora del Premi Internacional Catalònia, parlarà en nom dels premiats.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora12 hores

Organitza: IEC


 

divendres 21 / abril / 2017

Taller «Reconeixement d’aranyes a partir de fotografies: es poden conèixer les aranyes a través d’una imatge?»

Taller sobre identificació d’aranyes, a càrrec de Rafael Carbonell Font, biòleg naturalista. Cal portar un llapis de memòria o un ordinador portàtil amb les imatges per comentar o determinar. 

Lloc: Centre Cultural Els Catòlics (carrer Clivillers, 7, d’Olot) 

Hora19 hores

Organitza: delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

divendres 21 / abril / 2017

Simpòsium Internacional de Natura i Fotografia 

Trobada anual de naturalistes i fotògrafs, gratuïta i oberta al públic. Seran tres jornades en què es parlarà, entre d’altres, de la Cuba més desconeguda, del llop, de quines imatges guanyen concursos, i d’Islàndia. El simposi, referent internacional de l’estudi, divulgació i conservació de la naturalesa, inclourà exposicions, concursos, ponències, xerrades i projeccions audiovisuals a càrrec de professionals de la ciència i l’aventura.

Més informació: http://www.edcnatura.com/documentos/programa-2017-impresion-baja.pdf

Lloc: divendres i diumenge al Centre d’Educació Ambiental El Termet, pineda superior de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia (carrer Major Sant Jaume, 37-39, de Vila-real, Castelló); dissabte a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner (avinguda de la Murà, 1, de Vila-real, Castelló) 

Hora19 hores

Organitza: EDC Natura-Fundació Omacha i Ajuntament de Vila-real


 

divendres 21 / abril / 2017

VII Congrés Català de Sociologia: La postveritat i la manca de reflexió, una nova realitat del segle XXI? 

Les societats actuals estem immerses en una era de transformacions profundes a escala mundial; per això, la teoria i recerca sociològiques són l’eina clau per a la comprensió d’aquests processos. El congrés vol ser un punt de trobada per als investigadors dels diferents àmbits de recerca a Catalunya, de manera que s’organitzaran diferents grups de treballs que giraran al voltant de temes com la sociolingüística, els moviments socials, la població i el territori, o la cultura i la religió, entre d’altres. 

Lloc: Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) 

Hora9 hores

Organitza: Associació Catalana de Sociologia (IEC)


 

divendres 21 / abril / 2017

7è Congrés Català de Sociologia: La postveritat i la manca de reflexió, una nova realitat del segle XXI?

El congrés dedica una especial atenció als joves sociòlegs. Participaran en les sessions plenàries Michel Wieviorka, director d’estudis a l’EHEES de París, i Margaret Abraham, presidenta de l’Associació Internacional de Sociologia.

Més informació

Lloc: Universitat Rovira i Virgili

HoraConsulteu-ne el programa

Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Associació Catalana de Sociologia, IEC


 

dissabte 22 / abril / 2017

Xerrada: «Les orquídies d’Osona» 

A càrrec de Pere Espinet, membre del Grup de Naturalistes d’Osona (GNO) i del Grup Orquidològic de Catalunya (GOC). A Osona, hi ha més de cinquanta espècies d’orquídia, les quals solen ser menudes, però alhora són diverses i abundants en certes zones. En la xerrada es presentarà una mostra de la feina feta pel GNO a l’Atles de les orquídies d’Osona

Lloc: Can Sià (carrer de Balcells i Morató, 3, de Viladrau) 

Hora18 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dissabte 22 / abril / 2017

Acte de lliurament del Premi Ramon Margalef a la investigació científica 

El guanyador de la tercera edició del Premi és l’ecòleg Joandomènec Ros, president de l’IEC i membre de l’escola Margalef. En el mateix acte es lliuraran els premis fotogràfics EDC-Natura i es concedirà el Premi Amigo Félix de conservació de la natura a l’excursionista, fotògraf i escriptor Ernest Costa. També es lliurarà el Premi Josep Cavanilles de divulgació de la natura al fotògraf, traductor, escriptor i expedicionari alpinista Tato Rosés. 

Lloc: Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner (avinguda de la Murà, 1, de Vila-real, Castelló) 

Hora20 hores

Organitza: EDC Natura-Fundació Omacha i Ajuntament de Vila-real


 

dissabte 22 / abril / 2017

Sortides naturalistes guiades 

Sortida pel Moianès per a visitar la fageda de l’Espinoi, les coves del Toll i el Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, on s’exposen les principals troballes al sediment de les coves. La caminada dura prop de sis quilòmetres i cal portar menjar, aigua i calçat adequat per a caminar per la muntanya. Cal inscripció prèvia. El preu és de 20 euros per als socis de la ICHN i de 23 euros per als que no en són socis. 

Lloc: avinguda Bases de Manresa, davant l’EPSEM-UPC 

Hora8.15 hores

Organitza: delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dissabte 22 / abril / 2017

Sortida de camp 

Dins el cicle de sortides de camp per a descobrir les molses i les hepàtiques de la Garrotxa, es proposa la sortida «Briòfits de la Garrotxa mediterrània». A càrrec de Miquel Jover, botànic del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona. Cal portar esmorzar, dinar, aigua, lupa de camp o comptafils i càmera de fotos. Sortida gratuïta, no cal fer reserva. 

Lloc: aparcament del Casal dels Volcans (carrer del Parc Nou, d’Olot) 

Hora9 hores

Organitza: delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

diumenge 23 / abril / 2017

Parada de llibres de l’IEC per Sant Jordi 

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, l’IEC disposarà d’una parada a la Rambla, davant del Palau de la Virreina, on es podran adquirir diferents obres. D’entre les novetats d’enguany, destaca la Gramàtica de la llengua catalana

Lloc: la Rambla, 99, de Barcelona 

Hora10 hores

Organitza: IEC


 

dilluns 24 / abril / 2017

Conferència del cicle Gòtic a l’abast 

Sota el títol «El tern de Ferran II de la Capella Reial de Granada», la historiadora de l’art Rosa Maria Martín oferirà una xerrada sobre el gòtic. 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC 

Hora19 hores

Organitza: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dilluns 24 / abril / 2017

Discurs de recepció com a membre de l’IEC 

Joan Guinovart pronunciarà el seu discurs de recepció com a nou membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC. El text porta per títol «Una nova visió del paper del glicogen en el cervell», un polisacàrid que és present en el cervell a concentracions molt més baixes que en el múscul o el fetge. No obstant això, Guinovart ha demostrat que té un paper clau en la capacitat d’aprenentatge i en els canvis dependents de l’activitat en la força de sinapsis de l’hipocamp. Tant és així que aquest estudi canvia la visió actual de la funció del glicogen al cervell, ja que l’acumulació d’aquest polisacàrid a les neurones contribueix a les malalties neurodegeneratives. 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC 

Hora19 hores

Organitza: Secció de Ciències Biològiques (IEC)


 

dimarts 25 / abril / 2017

Conferència: «Encontres al tercer país: la frontera Mèxic-Estats Units» 

A càrrec de Xavier Oliveras, geògraf investigador del Departament d’Estudis Urbans i Medi Ambient del Colegio de la Frontera Norte, de Matamoros (Mèxic). A la regió fronterera entre Mèxic i els Estats Units, hi coexisteixen des del 1960 dues estructures geogràfiques oposades: la metageografia hegemònica dels estats-nació, basada en la diferenciació territorial dels espais delimitats per les fronteres, i una metageografia emergent basada en la hibridació pròpia dels espais transfronterers i transnacionals. La conferència mostrarà el debat mantingut per acadèmics d’ambdós països sobre el manteniment de la diferenciació territorial entre un i altre, i l’emergència d’un espai híbrid. 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC 

Hora18.30 hores

Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dimarts 25 / abril / 2017

Presentació del Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears (NOTIB) 

Acte de presentació del NOTIB, obra que recull cinquanta mil topònims actuals no urbans de les Illes Balears. La presentació inclourà les intervencions de M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica (SF) de l’IEC; de Joan Miralles, director de l’obra i membre emèrit de la SF; d’Enric Ribes, membre corresponent de la SF, i de Xavier Gomila, professor associat de la Universitat de les Illes Balears. 

Lloc: Teatre Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura 1, de Palma) 

Hora19 hores

Organitza: Universitat de les Illes Balears i Govern de les Illes Balears


 

dimecres 26 / abril / 2017

Setena sessió del Seminari de Filosofia: «Aristòtil i la validesa dels arguments» 

En aquesta sessió del Seminari de Filosofia del Grup de Filosofia Analítica, enguany titulat 10 qüestions, 10 filòsofs, Sergi Oms, de la Universitat de Barcelona, presentarà el debat i vincularà posteriorment les qüestions discutides amb la filosofia d’un autor clàssic o contemporani. Es buscarà, d’aquesta manera, donar a conèixer i motivar la reflexió i discussió sobre el tema plantejat.

Lloc:  IEC

Hora18 h

Organitza: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia de l’IEC


 

dimecres 26 / abril / 2017

Jornada Els purins: nutrició, tractament i normativa 

La temàtica dels purins continua essent un dels punts rellevants de la ramaderia intensiva a Catalunya. Reaprofitar els subproductes en un territori on cal conjugar una alta producció i una capacitat certament limitada de reutilització és una tasca complexa. En aquest procés, hi intervenen la nutrició animal, el tractament i l’impacte dels subproductes generats en el seu destí final, els sòls agrícoles. Diferents especialistes en els àmbits de la nutrició, el tractament i els efectes en els sòls parlaran de les diverses alternatives aplicades en el nostres país i els efectes que tenen en el medi natural i, especialment, en les aigües i en els sòls. Hi participaran el Dr. Josep Gasa, catedràtic de nutrició del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB; el Dr. Xavier Flotats, catedràtic del Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la UPC i director del centre tecnològic GIRO, IRTA-UPC, i el Dr. Jaume Boixadera, cap del Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la Producció Agrària del DARP Generalitat de Catalunya. 

Lloc: Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (passeig de Gràcia, 55, 6è, 6a, de Barcelona) 

Hora18.30 hores

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (IEC)


 

dimecres 26 / abril / 2017

Conferència: «Indemnització de danys i devolució dels aliments pagats en casos d’ocultació de la paternitat»

Dins el cicle Institucions del nostre dret, a càrrec d’Esther Farnós Amorós, de la Universitat Pompeu Fabra. 

Lloc: aula 2 del Centre de Formació de l’ICAB (c. de Mallorca, 281, planta baixa, de Barcelona) 

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC)


 

dimecres 26 / abril / 2017

Simposi Afer d’estat: La llengua i la literatura a les aules

En el marc del III Simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat, la jornada pretén analitzar i debatre de manera crítica la presència d’ambdues matèries en els currículums educatius i suggerir la millora dels continguts, de les metodologies i dels recursos aplicables a l’aula. El simposi aspira a oferir un fòrum de reflexió i debat per a diagnosticar la situació actual i proposar alternatives constructives per a transformar-la. A més, es parlarà de la llengua i la literatura catalanes com un afer d’estat: segons els organitzadors, la seva presència hauria de ser més rellevant i activa, no solament als instituts i universitats, sinó també en el conjunt de l’educació, la cultura i la societat catalanes. Més informació aquí.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC 

Hora9 hores

Organitza: Departament de Filologia Catalana de la UAB, amb la col·laboració de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, la Secció Filològica i la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l’IEC, i el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya


 

dijous 27 / abril / 2017

Jornada Dia de la Immunologia: immunoteràpia en infecció, càncer i autoimmunitat 

Amb motiu del Dia Internacional de la Immunologia i del cinquantè aniversari del descobriment de la immunoglobulina E, crucial per a la comprensió i el tractament de les al·lèrgies, se celebra una jornada oberta que gira entorn de la immunoteràpia en infecció, càncer i autoimmunitat. Andreas Meyerhans, investigador ICREA a la Universitat Pompeu Fabra, parlarà de les estratègies contra l’atac dels virus i com pot revertir-se l’esgotament del sistema immunitari per a millorar els tractaments antivirals. Rafael Rosell, de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), tractarà les immunoteràpies utilitzades contra el càncer. Finalment, Marta Vives-Pi, investigadora principal del Servei d’Immunologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol, explicarà com han desenvolupat una immunoteràpia basada en la nanomedicina per a restablir la tolerància immunològica en diabetis tipus 1 i aturar l’atac autoimmunitari. Inauguraran la jornada Jordi Barquinero, vicepresident de la Societat Catalana de Biologia, i Ricardo Pujol, president de la Societat Catalana d’Immunologia. 

Lloc: seu de l’Acadèmia (c. Major de Can Caralleu, 1-7, de Barcelona) 

Hora16 hores

Organitza: Societat Catalana d’Immunologia i Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

dijous 27 / abril / 2017

Tertúlia «Agenda urbana. Després de Quito, què?» 

Primera edició de La Metropolitana, tertúlia amb espuma, una nova línia d’activitats, més informals, del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Amb la participació de Rosa Suriñach, coordinadora de comunicacions globals a les Nacions Unides i que gestiona projectes i iniciatives per a promoure la III Conferència Habitat i l’elaboració de la nova agenda urbana. També hi participarà David Bravo, col·laborador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en el desenvolupament del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà. Cal inscripció prèvia. Més informació aquí.

Lloc: Apocapoc BCN (passatge de l’Hort dels Velluters, 5, de Barcelona) 

Hora19 hores

Organitza: Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i Societat Catalana d’Ordenació del Territori (IEC)


 

dijous 27 / abril / 2017

Conferència: «El tàtar de Crimea: situació i perspectives» 

Xerrada a càrrec de Miquel Cabal Guarro, de la Universitat de Barcelona. Els tàtars de Crimea van témer una regressió en els drets lingüístics i nacionals que havien recuperat d’ençà que van iniciar el retorn massiu a la Península a la dècada dels noranta. En la conferència es presentarà la situació sociolingüística del tàtar de Crimea i s’avaluaran les perspectives de futur que se li presenten, especialment en matèria educativa. 

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC 

Hora19 hores

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística (IEC)


 

dijous 27 / abril / 2017

Barcelona Mathematical Days 

Segona edició del congrés de la Societat Catalana de Matemàtiques Barcelona Mathematical Days. La conferència se centra en les temàtiques de recerca actuals relacionades amb els diferents àmbits de les matemàtiques. Hi haurà xerrades plenàries i sessions temàtiques concretes.

Més informació: http://bmd2017.espais.iec.cat/ 

Lloc: IEC 

Hora9 hores

Organitza: Societat Catalana de Matemàtiques (IEC)


 

divendres 28 / abril / 2017

Conferència: «La persona jurídica» 

Dins el cicle Institucions del nostre dret, a càrrec de Sandra Camacho Clavijo, de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Lloc: aula 32 de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (av. Diagonal, 684, de Barcelona) 

Hora10 hores

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics (IEC)


 

dissabte 29 / abril / 2017

Taller: «Els secrets de la macro» 

A càrrec d’Albert Masó, que exposarà les bases òptiques de la tècnica d’aproximació i explicarà els elements i accessoris de treball que s’utilitzen. En el taller es plantejaran els problemes que sorgeixen i la manera de resoldre’ls amb els procediments que proporcionen més qualitat d’imatge. Inclou una part pràctica, en què es mostraran els objectius i accessoris per a veure com són i com funcionen, i es comprovarà el resultat que s’obté projectant nombroses imatges realitzades amb les tècniques explicades. 

Lloc: escola de fotografia DigiFoto (avinguda del Maresme, 283, de Mataró) 

Hora10 hores

Organitza: escola de fotografia DigiFoto, amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dissabte 29 / abril / 2017

Conferència: «Els ginys voladors de Da Vinci: somni o realitat?»

Pujaries a algun dels planadors de Leonardo da Vinci? Tothom coneix la faceta d’inventor avançat a la seva època de Leonardo da Vinci, però, va crear realment algun enginy capaç de volar? L’enginyeria aeronàutica en té la resposta en aquesta conferència del cicle Leonardo da Vinci: el geni i els invents, a càrrec de Miquel Sureda, llicenciat en ciències físiques, doctor en enginyeria aeronàutica i divulgador científic.

Programa

Lloc: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (rambla d’Ègara, 270, Terrassa)

Hora11 h

Organitza: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC


 

dissabte 29 / abril / 2017

Curs naturalista: «Fotografia de paisatge nocturn» 

A càrrec de Marta Bretó, fotògrafa de natura i guia de muntanya especialitzada en paisatge nocturn.

Més informació. 

Lloc: Centre d’Informació i Interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró (Bagà) 

Hora11 hores

Organitza: Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dimecres 4 / abril / 2018

Sessió d’orientació per a les proves d’oposicions de tecnologia de secundària

Sessió adreçada a les persones que es presenten a les oposicions de tecnologia de secundària convocades per la Resolució ENS/2742/2017. L’objectiu és donar models i estratègies perquè els aspirants abordin les proves específiques de l’especialitat de tecnologia amb seguretat. Inscripcions fins al 3 d’abril a les 12 h. aquí.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora16 h

Organitza: Societat Catalana de Tecnologia


 

dijous 5 / abril / 2018

Sessió científica: Mites i llegendes sobre l’alimentació

Aquesta sessió científica, organitzada pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC), pretén tractar temes d’alimentació d’interès social que susciten dubtes sobre la veracitat o la seguretat, amb l’objectiu de resoldre creences errònies de la mà d’experts en la matèria.

Programa.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9.30 h

Organitza: Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 6 / abril / 2018

Presentació del llibre Paseo filosófico en Madrid. Introducción a Husserl

Agustí Serrano de Haro, científic titular de l’Institut de Filosofia del CSIC, és l’autor d’aquesta obra.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora17 h

Organitza: Societat Catalana de Filosofia i Grup d’Estudis Fenomenològics


 

dilluns 9 / abril / 2018

Conferència: «Reptes del Sistema Nacional de Salut»

Serà a càrrec de David Elvira, director del Servei Català de la Salut, i està oberta al públic en general.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans


 

dilluns 9 / abril / 2018

XXXII Cicle de Conferències: «Les obres mestres del romànic català. Commemoració dels 40 anys de la societat Amics de l’Art Romànic»

La conferència «L’influenza catalana nei retabli della Sardegna» serà a càrrec de Roberto Lai, historiador d’Ottana (Nuoro, Sardenya).

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 10 / abril / 2018

Conferència: «Els treballs del futur»

Hi intervindran Jordi Goula, economista i periodista; Ignasi Rafel, enginyer industrial i cercatalents; Jordi Sala, llicenciat en economia i història, i Carme Riera, professora d’economia de la Universitat de Barcelona. Mireia del Pozo, gerent del Centre d’Estudis Econòmics i Socials, en serà la moderadora.

Invitació.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Economia i Centre d’Estudis Econòmics i Socials


 

dimecres 11 / abril / 2018

Simposi: Vigència de Manuel de Pedrolo

Aquest simposi, que tindrà lloc l'11 i 12 d'abril, vol analitzar la importància de l’obra de Manuel de Pedrolo en el marc de la literatura catalana contemporània i aprofundir en els aspectes més rellevants que el converteixen en un clàssic contemporani.

Per aquest motiu, es farà una relectura crítica de diversos gèneres que va conrear i una revisió sistemàtica, a ulls d’avui, del seu llegat literari.

Programa

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora10 h

Organitza: Societat Catalana de Llengua i Literatura, Institució de les Lletres Catalanes, Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona i Grup d’Estudi de la Traducció Catalana Contemporània


 

dimecres 11 / abril / 2018

Sessió de debat: Justícia i repressió política

Hi intervindran Jordi Oliveras, advocat; Josep M. Vilajosana, catedràtic de filosofia del dret de la Universitat Pompeu Fabra, i Anna Miñarro, psicòloga clínica i psicoanalista.
Com a cloenda es farà una taula rodona amb les conclusions. Juntament amb els ponents, hi intervindrà l’advocat Carles López.
 
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics


 

dimecres 11 / abril / 2018

Conferència: «Locke i la construcció de la ment»

És a càrrec d’Ambròs Domingo i forma part del cicle Ments, màquines i consciència del Seminari de Filosofia Analítica. 
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Filosofia


 

dijous 12 / abril / 2018

Rodoreda a l’IEC

Espectacle de dansa i text Entre viatges i flors, de Natàlia Vignatti i Jordi Ribot Thunnissen. A les 12 h es farà una lectura de Cartes de guerra i d’exili (1934-1960) i una visita al Jardí Mercè Rodoreda.

Per a apuntar-vos a llegir o venir com a oient, heu d’emplenar aquest formulari.

Lloc: Pati de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora11 h

Organitza: Fundació Mercè Rodoreda i Institut d’Estudis Catalans


 

dijous 12 / abril / 2018

Taula rodona: La geografia a les aules: quin és el seu espai?

Hi participaran Montserrat Oller, coordinadora de l’especialitat de geografia i història del màster de formació del professorat d’educació secundària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Salvador Calabuig, coordinador de l’àmbit de socials del màster de formació del professorat d’educació secundària de la Universitat de Girona; Àngel Manzano, mestre de l’Escola Cooperativa El Puig d’Esparraguera; Xavier Giner, professor de l’Institut La Vall del Tenes i de didàctica de les ciències socials a la UAB, i David Expósito, exalumne i estudiant de periodisme a la Universitat Pompeu Fabra.
 
Moderarà la taula rodona Jordi Royo, de la Societat Catalana de Geografia.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana de Geografia


 

divendres 13 / abril / 2018

Jornades de la Secció Filològica

En aquestes jornades, que tindran lloc a Castelló d’Empúries, es reflexionarà sobre la construcció literària de l’Empordà, sobre el pes que ha tingut en la fixació de la llengua catalana i sobre l’evolució del mite de l’Empordà. També es recordaran Modest Prats, nascut a Castelló d’Empúries, i Maria Àngels Anglada, que va fer de l’Empordà la seva terra d’adopció.

Programa.

Lloc: Castelló d’Empúries

 
Hora17 h

Organitza: Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 13 / abril / 2018

Jornada Tècnica en Viticultura: «Terrers vitícoles. Maneig i millora de la qualitat dels sòls»

Hi participaran Salvador Puig, de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI); Josep Puiggròs, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA); Vicente Gómez de Miguel, de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM); Carles Rubies, de Vien Assessoria; Montse Nadal, de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Thibaut Déplanche, de Celesta-lab; Lluís Giralt, de l’INCAVI; l’Associació Qalidès, terrers del Penedès; Vicente Gómez de Miguel, de la UPM, i Pau Moragas, de la cooperativa L’Olivera (DO Costers del Segre) i Can Calopa (Vi de Barcelona).
 
La cloenda serà a càrrec de Joan Miquel Canals, degà de la Facultat d’Enologia de la URV, i Jordi Sala i Casarramona, president de la ICEA.
 
 

Lloc: Sala de graus de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili

Hora9h

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris i Facultat d’enologia de la Universitat Rovira i Virgili


 

dissabte 14 / abril / 2018

Jornades de la Secció Filològica 

En aquestes jornades, que tindran lloc a Castelló d’Empúries, es reflexionarà sobre la construcció literària de l’Empordà, sobre el pes que ha tingut en la fixació de la llengua catalana i sobre l’evolució del mite de l’Empordà. També es recordaran Modest Prats, nascut a Castelló d’Empúries, i Maria Àngels Anglada, que va fer de l’Empordà la seva terra d’adopció.

Programa.

Lloc: Castelló d’Empúries

Hora11 h

Organitza: Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans


 

dilluns 16 / abril / 2018

Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

Es debatrà sobre el llibre de Charles Tilly Los movimientos sociales, 1768-2008.

Més informació del llibre en aquest enllaç

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Associació Catalana de Sociologia


 

dilluns 16 / abril / 2018

Presentació del llibre Història moral de Cathalunya. Llibre segon de la ‘Història cathalana’

Presentació del llibre de Pere Gil i Estalella, editat a cura de Rodolfo Galdeano Carretero i publicat per la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.

En finalitzar l’acte es presentarà l’exposició «La Història moral de Cathalunya del jesuïta Pere Gil (1550-1622). Una obra teològica en la Barcelona confessional del tombant del segle XVI-XVII», que s’allargarà fins al 22 de juny.

Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona (carrer de la Diputació, 231, Barcelona)

Hora18 h

Organitza: Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona


 

dilluns 16 / abril / 2018

Presentació del llibre Pàgines viscudes d’un economista català, de Jacint Ros Hombravella

Jacint Ros Hombravella, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona i soci de la Societat Catalana d’Economia (SCE), presentarà les seves memòries del 1956 al 2017. En l’acte intervindran, a més de l’autor, Joandomènec Ros, president de l'IEC, i Eduard Arruga i Antoni Montserrat, president i secretari de l’SCE, respectivament.

Més informació aquí

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Economia


 

dimecres 18 / abril / 2018

XVII Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana

El XVII Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana, que tindrà lloc a la Universitat d’Alacant del 18 al 20 d’abril, té per objectius continuar el gran treball dut a terme fins ara pels organitzadors anteriors, convertir la trobada en un centre de reunió dels estudiants de filologia catalana per a compartir-hi vivències, experiències i coneixements, i aproximar la realitat del sud lingüístic als participants de les diferents zones del territori a fi de mostrar com és el dia a dia en una societat amb conflictes lingüístics continus. 

Hi participen els membres de l’IEC Màrius Serra i Joan Peytaví.

Més informació

Programa

 

Lloc: Aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant

Hora17.30 h

Organitza: Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i Consellera d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana


 

dimecres 18 / abril / 2018

Presentació del Portal Pompeu Fabra a Palma

Acte de presentació del Portal Pompeu Fabra a Palma, organitzat per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears. 

Hi intervindran  la presidenta de la Secció Filològica i directora de la Càtedra Pompeu Fabra de la Universitat Pompeu Fabra, Teresa Cabré, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà.

Cartell

 

Lloc: Ca n’Oleo (carrer de l’Almudaina, 4, Palma)

Hora19 h

Organitza: Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears


 

dimecres 18 / abril / 2018

Presentació de la Biomarató 2018

Presentació de la Biomarató 2018, el repte més gran sobre biodiversitat urbana a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Més informació.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza:

Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, Institut de Ciències del Mar i Ciència en Societat


 

dijous 19 / abril / 2018

Conferència: «Transició energètica: el rol de les comarques, dels municipis i de la població»

La transició energètica no és una qüestió de canvi de producte de les empreses energètiques, sinó que és una transformació per a dependre només de les fonts renovables i sostenibles del nostre entorn; és a dir, una oportunitat i un repte per a retornar la veu i la implicació de la població, directament i per mitjà de les organitzacions municipals i comarcals.

Els ponents, Josep Puig, doctor en enginyeria, i Ramon Sans, enginyer industrial, aportaran experiències dutes a terme a Catalunya i orientacions per a facilitar que la transició assoleixi els objectius desitjats.

Aquesta conferència forma part del cicle La tecnologia al servei de les persones, que vol relacionar la tecnologia amb àmbits conceptuals que no són estrictament tecnològics, a fi de fer-la més human friendly, com ha succeït amb la higiene i la seguretat en el treball o el medi ambient i el canvi climàtic.

Podeu reservar plaça enviant un correu electrònic a l’adreça joaquim.corominas@enginyers.net.

 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Tecnologia


 

dijous 19 / abril / 2018

Conferència: «Frankenstein 2018: dos-cents anys en la història de la ciència (primera part)»

La conferència commemora els dos-cents anys de la publicació de Frankenstein i hi participaran ponents com Tim Fulford, professor de la Facultat d’Art, Disseny i Humanitats de l’Escola d’Humanitats de la Universitat De Montfort; Dehlia Hannah, investigadora del Departament de Mitjans de Comunicació, Cognició i Comunicació de la Universitat de Copenhaguen, i Andrew Smith, professor de literatura anglesa del segle XIX de l’Escola d’Anglès de la Universitat de Sheffield.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica


 

dijous 19 / abril / 2018

Presentació del volum The Classical Tradition in Medieval Catalan, 1300-1500

Hi intervindran Montserrat Jufresa, de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics; Lola Badia, de la Universitat de Barcelona, i Lluís Cabré, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Cabré hi participarà en representació dels autors del llibre.

 
 

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 H

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Clàssics


 

dijous 19 / abril / 2018

Debat: La Renaixença a judici

Debat sobre el moviment cultural i de conscienciació nacionalista sorgit dins la burgesia arran de les transformacions provocades per la revolució industrial. 

Hi intervindran Joandomènec Ros, president de l'IEC; Jordi Rodó, comissari de la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa; i els membres de l'IEC Albert Balcells i Albert Rossich.

Invitació.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l'Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans i Ajuntament de Manresa


 

divendres 20 / abril / 2018

Acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2018 de l’IEC

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, obrirà l’acte de lliurament dels premis corresponents al LXXXVII Cartell de premis i borses d’estudi de l’IEC, que enguany presidirà la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear, Francesca Tur. Laura Tremosa, Premi Creu Casas de l’IEC, parlarà en nom dels premiats.

Durant l’acte es presentarà el cartell de premis de l’any vinent.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora12 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dilluns 23 / abril / 2018

Diada de Sant Jordi a l’Institut d’Estudis Catalans

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, l’Institut d’Estudis Catalans obrirà les portes de la Casa de Convalescència de les deu del matí a les vuit del vespre, i es podran visitar els espais més emblemàtics de l’edifici, com la Sala Prat de la Riba o el jardí Mercè Rodoreda.

Les visites guiades seran a les onze del matí i a les cinc de tarda, i a la una del migdia Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Fundació Mercè Rodoreda, oferirà un itinerari guiat pel jardí Mercè Rodoreda.

Com cada any, l’Institut d’Estudis Catalans tindrà parades amb els seus llibres: una al pati de la Casa de Convalescència i una altra a la Rambla.

Lloc: Institut d’Estudis Catalans i Rambla de Barcelona

Hora10 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dilluns 23 / abril / 2018

Diada de Sant Jordi a Perpinyà

Pregó de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans i rector de la Universitat Catalana d’Estiu, que enguany celebra el cinquantè aniversari.

També hi haurà l’actuació de Muriel Perpigna.

Invitació.

Lloc: Palau Pams (carrer Émile Zola, 18, Perpinyà)

Hora18 h

Organitza: Casa de la Generalitat a Perpinyà i Ajuntament de Perpinyà


 

dimarts 24 / abril / 2018

Jornada internacional: Adaptant la Mediterrània al canvi climàtic: agricultura, aigua i boscos

Aquesta jornada vol ser un espai de reflexió entorn els reptes que l’adaptació als impactes del canvi global, especialment en l’ús de l’aigua, la gestió forestal i l’agricultura, comporta per als nostres territoris i la nostra societat. 

Hi participaran experts en la temàtica, es presentaran els resultats concrets obtinguts pel projecte LIFE MEDACC i se celebrarà una taula rodona amb gestors, experts i actors de les tres conques catalanes (la Muga, el Segre i el Ter) per a debatre sobre la viabilitat local de l’adaptació en aquests àmbits.

Més informació aquí.

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9 h

Organitza: Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, Instituto Pirenaico de Ecología del Centro Superior de Investigaciones Científicas i Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries


 

dimecres 25 / abril / 2018

Tercer Certamen d’Oratòria

L’oratòria ensenya els estudiants a escoltar, a dialogar, a argumentar, a reflexionar i a sintetitzar, com a base fonamental per a una comunicació eficaç. L’oratòria és una habilitat i no pas un talent. Els resultats obtinguts dels tallers amb alumnes de diferents nivells educatius ho demostren. Per això el Certamen d’Oratòria té també com a finalitat millorar les competències de comunicació oral i plurilingüe i potenciar la igualtat d’oportunitats en el marc d’un sistema educatiu inclusiu que tingui per objectiu prioritari la reducció de les desigualtats. 

Hi participen alumnes d’ESO i de batxillerat, en qualsevol de les tres llengües: català, castellà i anglès.
 
L’aforament és limitat; preguem que confirmeu l’assistència trucant al telèfon 932 303 600 o enviant un correu electrònic a l’adreça profescat@santillana.com.
 

Lloc: Paranimf de la Universitat de Barcelona (gran via de les Corts Catalanes, 585, Barcelona)

Hora10 h

Organitza: Grup Promotor Santillana, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Pedagogia


 

dimecres 25 / abril / 2018

Conferència: «El jo i el misteri de la consciència»

És a càrrec de Josep Lluís Prades i forma part del cicle Ments, màquines i consciència del Seminari de Filosofia Analítica. 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Filosofia


 

dimecres 25 / abril / 2018

Conferència sobre Francesc Aragó Roig, precursor de l’electromagnetisme i la relativitat

Conferència «Francesc Aragó i Roig, el gran científic català poc conegut, precursor de l’electromagnetisme i la relativitat», a càrrec de Carles Paul Recarens, professor de l’Escola Superior Politècnica de Mataró.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana de Tecnologia


 

dimecres 25 / abril / 2018

Conferència: «The historical roots and future directions of open access to learning»

Serà a càrrec del professor de la Universitat de Stanford John Willinsky, un dels creadors de recursos científics en accés obert més reconeguts en l’àmbit internacional i director del Public Knowledge Project.
 
La conferència, que es farà en anglès, explorarà les iniciatives més recents en la creació de recerca en accés obert i aportarà relats històrics sobre l’accés al coneixement a la península Ibèrica des de l’època medieval (basats en el llibre recent del professor). En la mateixa línia, s’aprofundirà en l’ús de la plataforma Open Journal System que Willinsky desenvolupa des del Public Knowledge Project.
 
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Associació Catalana de Sociologia


 

dijous 26 / abril / 2018

Sandra Uve parla del seu llibre sobre dones inventores

Sandra Uve, il·lustradora i escriptora, presenta el llibre «Superdones, superinventores;  tecnologia que va canviar la nostra vida».

Ada Lovelace, Radia Perlman, Edith Clarke, Grace Murray Hopper, Hedy Lamarr o Rachel Zimmerman formen part de les gairebé cent dones inventores que inclou el llibre Supermujeres, superinventoras, de Sandra Uve (Lunweg, 2018). Aquestes dones, la majoria de les quals científiques, van lluitar per tirar endavant una idea, en un món amb pocs o cap dret civil, polític o social, i ho van aconseguir. Amb aquest triomf, van ensenyar a altres dones que ho podien aconseguir, els van donar referents en els quals creure. Avui aquesta idea ha d’arribar a les escoles perquè ja des de petites les dones demostrin tot el que poden aportar a la tecnologia. No hi ha tecnofobia ni gènere en la ciència; el que hi ha són persones amb idees fantàstiques i solucions que canvien el món. Parlarem de totes aquestes dones. 

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Tecnologia


 

dijous 26 / abril / 2018

Conferència: «Refrigeració en estat sòlid: una tecnologia respectuosa amb el medi ambient»

La conferència serà a càrrec d’Antoni Planes, catedràtic de física de la matèria condensada de la Universitat de Barcelona.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana de Física


 

dijous 26 / abril / 2018

Sessió científica: Mites i llegendes sobre l’alimentació

Aquesta sessió científica, organitzada pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC), pretén tractar temes d’alimentació d’interès social que susciten dubtes sobre la veracitat o la seguretat, amb l’objectiu de resoldre creences errònies de la mà d’experts en la matèria.ç

Programa.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9 h

Organitza: Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 27 / abril / 2018

Presentació del còmic sobre Pompeu Fabra a la Universitat d’Alacant

Presentació de la novel·la gràfica Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua (Rafael Dalmau, 2018), a càrrec de Gemma Pauné Xuriguera, autora del guió i dels textos, i Oriol Garcia Quera, autor de les il·lustracions.

Cartell.

Lloc: Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant

Hora12.15 h

Organitza: Delegació de l’Institut d’Estudis Catalans a Alacant


 

divendres 27 / abril / 2018

Presentació del còmic sobre Pompeu Fabra al Centre Cultural de Novelda 

Presentació de la novel·la gràfica Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua (Rafael Dalmau, 2018), a càrrec de Gemma Pauné Xuriguera, autora del guió i dels textos, i Oriol Garcia Quera, autor de les il·lustracions.

Cartell.

Lloc: Centre Cultural de Novelda

Hora19.30 h

Organitza: Delegació de l’Institut d’Estudis Catalans a Alacant


 

divendres 27 / abril / 2018

XXIX Nit Literària d’Òmnium Catalunya Nord

En el marc de la XXIX Nit Literària d’Òmnium Catalunya Nord, el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, farà entrega del Premi Catalunya del Nord de l’IEC.

Aquesta és la desena convocatòria del Premi, instituït l’any 2008 i que s’ofereix a un estudi, treball o document per a l’ensenyament del català a qualsevol nivell i per al coneixement de la Catalunya del Nord o de qüestions que l’afecten, així com per a les relacions transfrontereres amb qualssevol terres de llengua catalana.

Lloc: Palau de Congressos (pl. Armand Lanoux, de Perpinyà)

Hora20 h

Organitza: Òmnium Catalunya Nord


 

dissabte 28 / abril / 2018

Vermuts literaris

Amb la primavera tornen, un any més, els vermuts literaris, una iniciativa de la Delegació de Castelló de l’IEC i Castelló per la Llengua que ens convida a acostar-nos a la lectura en valencià des d’un vessant lúdic, a partir de converses disteses i de proximitat amb els autors, mentre fem l’aperitiu a la fresca.

En aquesta ocasió, les entitats han decidit sumar-se a la commemoració de l’Any Pompeu Fabra, que se celebra el 2018 coincidint amb els cent cinquanta anys del naixement del lingüista i gramàtic i els cent anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Fabra va ser el capdavanter de la codificació de la llengua catalana empresa per l’Institut d’Estudis Catalans i assumida com a pròpia per al valencià a partir de les Normes de Castelló, signades en aquesta ciutat l’any 1932.

Els actes començaran amb la presentació de la novel·la gràfica Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua (Rafael Dalmau, 2018), a càrrec de Gemma Pauné Xuriguera, autora del guió i dels textos, i Oriol Garcia Quera, autor de les il·lustracions.

Cartell.

 

Lloc: Pati de la Casa de la Cultura (carrer d’Antoni Maura, 4, de Castelló de la Plana)

Hora12 h

Organitza: Delegació de Castelló de l’Institut d’Estudis Catalans i Castelló per la Llengua


 

dilluns 1 / abril / 2019

Jornada «Ortega y Gasset: de la Meditació de la tècnica a la intel·ligència artificial»

José Ortega y Gasset (1883-1955) representà un punt d’inflexió mundial en la concepció de la tècnica com a part inherent de l’ésser humà. Des de la seva cèlebre obra Meditació de la tècnica (1939), on la tècnica emergeix com a part fonamental del nostre humanisme, la tecnologia ha fet un salt espectacular amb revolucions que, entre d’altres, plantegen nous interrogants filosòfics al voltant de la intel·ligència artificial i del post(trans)humanisme. Però, cap a on va el nostre món tecnològic? Quina relació tenim i tindrem amb la tecnologia? 

En aquesta jornada, oberta i gratuïta, ens aproparem primer a la figura polièdrica de José Ortega y Gasset per després endinsar-nos en algunes reflexions sobre la filosofia de la tecnologia i tecnoètica, tractant temes d’actualitat en forma de diàlegs divulgatius entre un filòsof i un altre reconegut expert, on el públic hi podrà intervenir.

Més informació aquí.

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora16 h

Organitza: Societat Catalana de Tecnologia


 

dilluns 1 / abril / 2019

Joaquim Maria Puyal, Medalla d’Or al Mèrit Esportiu

Acte de lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu al periodista i filòleg Joaquim Maria Puyal, en reconeixement a la seva tasca.

Hi assistirà Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.

Més informació.

Lloc: Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona (Plaça Sant Jaume, 1)

Hora18 h

Organitza: Ajuntament de Barcelona


 

dilluns 1 / abril / 2019

Presentació del llibre Ramon Llull, els trobadors i la cultura del segle XIII del projecte del Corpus des Troubadours

L’acte comptarà amb les intervencions de Jaume de Puig i Oliver, vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans; Ramon Pinyol i Torrents, president de la Secció Històrico-Arqueològica; Irene Capdevila Arrizabalaga, coeditora del volum; Vicenç Beltran Pepió i Tomàs Martínez Romero, curadors del volum, i Lola Badia Pàmies, catedràtica d’universitat de la Universitat de Barcelona, que farà un breu parlament sobre Ramon Llull i la natura.

Invitació.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans 

Hora19 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dilluns 1 / abril / 2019

XXXIII Cicle de conferències La Barcelona baixmedieval

La conferència «Els gremis i les confraries com a impulsors de la creació artística» serà a càrrec de Joan Valero Molina, dels Amics de l’Art Romànic.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 2 / abril / 2019

Sessió científica CCNIEC 2019: «Models alimentaris i canvi climàtic»

El canvi climàtic és una realitat innegable que amenaça la sostenibilitat del planeta i requereix urgents mesures per a mitigar-ne els efectes. La sessió es proposa descriure i analitzar la importància de la dieta i dels aliments d’origen vegetal i animal en la generació de gasos d’efecte hivernacle, causants de l’escalfament global i el canvi climàtic, i de l’impacte que tenen sobre la salut humana.

La sessió està dirigida a professionals i treballadors de la nutrició, la salut pública i l’atenció primària de salut, així com a especialistes i interessats en ecologia i medi ambient. 

Programa.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora17.45 h

Organitza: Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC)


 

dimarts 2 / abril / 2019

Seminari interdisciplinari de recerca

La inauguració del seminari, que tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans els dies 2 i 3 d’abril, anirà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Josep Ferré, director general en funcions de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), i Mireia Borrell, directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat de Catalunya.

Programa.

Lloc: Diverses sales de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9 h

Organitza: Institut Europeu de la Mediterrània


 

dimecres 3 / abril / 2019

Congrés internacional Vicent Ferrer: ideologia i pràctica d’una predicació

El congrés internacional Vicent Ferrer: ideologia i pràctica  d’una predicació, que tindrà lloc del 3 al 5 d’abril, pretén ser un punt de trobada per a la reflexió sobre molts aspectes de la vida i obra de Vicent Ferrer, desbrossada o no dels additaments acumulats durant generacions. La presència d’especialistes reconeguts en les diverses facetes de l’activitat del sant ens asseguren unes jornades riques i productives, tant per als estudiosos, com per a qualsevol persona interessada en el tema.

El congrés tindrà lloc els dies 3 i 5 d’abril a l’Institut d’Estudis Catalans i el dia 4 a la Facultat de Teologia.

Més informació aquí. 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora16.45 h

Organitza: Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 3 / abril / 2019

Sessió «El paper evolutiu de la simbiosi»

En la sessió es projectarà un documental inèdit sobre la famosa biòloga nord-americana Lynn Margulis, tindrà lloc una conferència sobre líquens a càrrec d’Eva Barreno, catedràtica de botànica de la Universitat de València, i es veuran les implicacions que té la imatge —tant fixa com en moviment— en la recerca de microorganismes, explicada pel reconegut documentalista i investigador Rubén Duro. També es coneixerà, gràcies a Mercè Piqueras, que la famosa autora dels contes infantils de Peter Rabbit va ser primer una botànica interessada en demostrar que els líquens no són tan sols una planta, sinó la conseqüència de l’associació simbiòtica entre una alga i un fong. Finalment, hi haurà una conferència de Mercè Berlanga, de la Universitat de Barcelona.

Programa.

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Academia Europaea


 

dimecres 3 / abril / 2019

Sessió sobre la Gramàtica essencial de la llengua catalana

La sessió anirà a càrrec de Judit Feliu, membre de l’equip del projecte de la Gramàtica essencial.

Cartell.

Lloc: Biblioteca del Fondo (carrer de Massenet, 28-30, Santa Coloma de Gramenet)

Hora18 h

Organitza: Centre de Normalització Lingüística L’Heura


 

dijous 4 / abril / 2019

X Simpòsium Europeu «El laboratori clínic i la industria del diagnòstic in vitro»

L’embaràs és un estat fisiològic i natural en la vida reproductiva de la dona. No obstant això, hi ha una sèrie de patologies que poden alterar el curs normal de la gestació i que comporten una sèrie de riscos tant per a la dona gestant com per al fetus. Aquestes patologies s’han de detectar durant la gestació a fi de garantir l’absència de complicacions o de minimitzar-les.

El terme gestació d’alt risc ha anat canviant de manera dinàmica d’acord amb els nous coneixements fisiopatològics. La contribució del laboratori clínic —mitjançant la implementació de nous marcadors biològics o l’aplicació de tècniques de genètica molecular en el diagnòstic— ha representat una millora important en el seguiment i el maneig de la dona embarassada. El laboratori clínic també ha contribuït de manera significativa a actualitzar els protocols analítics en el seguiment de la gestació, per tal d’estandarditzar la pràctica clínica i d’adaptar les actuacions a les guies i recomanacions internacionals.

L’objectiu principal d’aquest simpòsium és establir un fòrum per a afavorir la interrelació entre els diferents professionals, debatre diferents propostes de nous protocols i compartir experiències en les noves tecnologies.

El simpòsium se celebrarà en forma de debat obert entre diversos experts i amb la participació activa del públic assistent. S’ha estructurat en quatre sessions, en les quals es debatrà el paper del laboratori en el diagnòstic i la prevenció de la morbimortalitat materna per la preeclàmpsia, en el cribratge d’anomalies congènites de primer i segon trimestre, i en la nova incorporació de la tècnica del DNA fetal lliure en la sang materna. Es parlarà de l’impacte de les noves tècniques de genètica molecular i l’assessorament genètic en el diagnòstic prenatal i, per últim, es tractaran les malalties infeccioses de transmissió vertical, posant especial èmfasi en les de nova incorporació i en l’actualització dels protocols.
 
El simpòsium s’allargarà fins el 5 d’abril.
 
Més informació aquí.
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora16 h

Organitza: Associació Catalana de Ciències del Laboratori Clínic i Societat Catalana de Biologia


 

divendres 5 / abril / 2019

Congrés internacional Vicent Ferrer: ideologia i pràctica d’una predicació

El congrés internacional Vicent Ferrer: ideologia i pràctica  d’una predicació, que tindrà lloc del 3 al 5 d’abril, pretén ser un punt de trobada per a la reflexió sobre molts aspectes de la vida i obra de Vicent Ferrer, desbrossada o no dels additaments acumulats durant generacions. La presència d’especialistes reconeguts en les diverses facetes de l’activitat del sant ens asseguren unes jornades riques i productives, tant per als estudiosos, com per a qualsevol persona interessada en el tema.

El congrés tindrà lloc els dies 3 i 5 d’abril a l’Institut d’Estudis Catalans i el dia 4 a la Facultat de Teologia.

Més informació. 

 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora17 h

Organitza: Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans


 

divendres 5 / abril / 2019

Conferència Self-Identity from the Perspective of the Body

A càrrec de James Mensch, de la Universitat Charles de Praga.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora17 h

Organitza: Societat Catalana de Filosofia


 

dilluns 8 / abril / 2019

SOS Costa Brava

Debat al voltant de la destrucció del patrimoni natural de la Costa Brava.

Lloc: Sala Nicolau d'Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Secció de Ciències Biològiques


 

dilluns 8 / abril / 2019

Exposició «5 segles d’obres d’economia d’autors catalans»

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros i Aragonès, i el president de la Societat Catalana d’Economia, Eduard Arruga i Valeri, inauguraran l’exposició «5 segles d’obres d’economia d’autors catalans», comissariada pel professor Francesc Roca Rosell i coordinada pel professor Xavier Farriols i Solà, ambdós membres de la Societat Catalana d’Economia.

Lloc: Planta baixa del claustre de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30h

Organitza: Societat Catalana d’Economia


 

dilluns 8 / abril / 2019

Sessió de recepció de Jordi Llorca Piqué com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia

El discurs de Jordi Llorca Piqué porta per títol L’aportació de la nanotecnologia al disseny racional de catalitzadors.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.45 h

Organitza: Secció de Ciències i Tecnologia


 

dilluns 8 / abril / 2019

Sessió de recepció de Joan Vallès Xirau com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques

El discurs de Joan Vallès Xirau porta per títol Etnobotànica: persones, plantes, cultura i benestar. Aspectes generals i situació i perspectives als Països Catalans.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19.15 h

Organitza: Secció de Ciències Biològiques

 


 

dimarts 9 / abril / 2019

Presentació del llibre Sectors complementaris de la numismàtica catalana (de Benet XIII al BA)

L’acte de presentació del llibre de Miquel Crusafont serà presidit per Francesc Fontbona i de Vallescar, delegat de l’IEC a la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics (SCEN).

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Numismàtics


 

dimarts 9 / abril / 2019

Presentació del llibre Art i cultura de postguerra Barcelona 1939-1962

Anirà a càrrec dels coordinadors del llibre, Aleix Catasús i Bernat Puigdollers, i Àlex Mitrani, conservador d’art modern del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Més informació.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Ajuntament de Barcelona i Àmbit Serveis Editorials


 

dimecres 10 / abril / 2019

Història i compromís. Acte d’homenatge a Eva Serra i Puig (1942–2018). 

Els dies 10 i 11 d’abril de 2019 s’ha programat l’acte Història i compromís en memòria d’Eva Serra, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans i professora de la Universitat de Barcelona.

El dia 10 a les 16 h tindrà lloc la primera sessió a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans, a càrrec de Jaume Dantí (Universitat de Barcelona), Pere Gifre (Universitat de Girona) i Rosa Lluch (Universitat de Barcelona) sota el nom El règim feudal al camp català, segles XV i XVII. 

Seguidament tindrà lloc la sessió Catalunya en una monarquia composta (1481, 1640, 1714), a càrrec d’Antoni Simon (Universitat Autònoma de Barcelona, IEC), Xavier Torres (Universitat de Girona) i Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona).

El dia 11 l’acte es farà a la Sala Gran de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. A les 16 h tindrà lloc la sessió Les institucions de la terra: cort general i diputació del general (fins al 1714), a càrrec de Josep Capdeferro (Universitat Pompeu Fabra), Miquel Pérez Latre (Arxiu Nacional de Catalunya) i Àngel Casals (Universitat de Barcelona). 

La darrera sessió versarà sobre Eva Serra i la historiografia catalana, a càrrec d’Enric Pujol (Universitat Autònoma de Barcelona, IEC), Joaquim M. Puigvert (Universitat de Girona) i Antoni Furió (Universitat de València).

Trobareu tota la informació al programa.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora16 h

Organitza: Àrea d’Història Moderna del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona i Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 10 / abril / 2019

X Jornada de Recerca de la Societat Catalana de Comunicació

La Jornada consistirà en la taula rodona La recerca emergent sobre comunicació a les universitats catalanes i en el lliurament dels XXX Premis CAC a la investigació sobre comunicació audiovisual.

Programa.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora16.30 h

Organitza: Societat Catalana de Comunicació


 

dimecres 10 / abril / 2019

Sessió «Reflexions entorn de la pràctica mèdica convencional i no convencional»

Es tracta de la setena sessió del XVII Seminari de la Secció de Filosofia Analítica, que anirà a càrrec de Josefina Caminal, de la UManresa, Universitat Central de Catalunya.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Societat Catalana de Filosofia


 

dimecres 10 / abril / 2019

Presentació del llibre Sobre la República catalana

Presentació del llibre d’Hèctor López Bofill, professor de dret constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, a càrrec d’Elsa Artadi, diputada del Parlament de Catalunya i de Ferran Armengol, president del Col·lectiu Maspons i Anglasell.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Societat Catalana d’Estudis Jurídics, amb el suport del Col·lectiu Maspons i Anglasell


 

dijous 11 / abril / 2019

Jornada sobre Canvi Climàtic i Salut

La jornada començarà amb unes paraules de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i continuarà amb les ponències de Xavier Rodó, d’ISGlobal; Elisa Berdalet, de l’Institut de Ciències del Mar; Humberto Llavador, de la Universitat Pompeu Fabra, i Irma Ventayol, del Pla Clima de Barcelona.

La sessió finalitzarà amb una discussió general, moderada per David Serrat, secretari científic de l’Institut d’Estudis Catalans, i unes paraules de cloenda, a càrrec de Josep Peñuelas, del CREAF, i membre de la Secció.

En el programa adjunt trobareu més informació sobre les ponències.

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora16

Organitza: Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans 


 

dijous 11 / abril / 2019

Conferència Barcelona al cinema. On és l’ànima del porc després de la seva matança?

A càrrec de Juan Manuel García Ferrer. 

La idea de Barcelona que es capta a través del cinema ha anat canviant amb el temps. Moltes vegades es diu que el que se sol transmetre és una façana, una imatge falsa, però el cinema també ens pot transmetre, si es busca bé, una imatge pertinent, sigui per activa o per passiva, que correspon al seu moment històric. I, en tot cas, també ens queda sempre, com a espectadors, la possibilitat de captar a través seu la imatge personal, la que sempre conservem dins. 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30 h

Organitza: Societat Catalana de Geografia


 

dilluns 15 / abril / 2019

Congrés internacional «La Nàpols d’Alfons el Magnànim. Curial e Güelfa, la cavalleria literària i el romanç modern»

Els dies 15 i 16 d’abril tindrà lloc aquest congrés, en què participaran diversos membres de l’IEC, com Jaume de Puig, vicepresident de l’IEC, així com Vicent Martines i Josep Martines.

El dia 16 el congrés continuarà a l’Accademia Pontaniana.

Més informació.

Lloc: Biblioteca della Società Napoletana di Storia Patria, Castelnuovo, Nàpols

Hora14.15 h

Organitza: Università degli Studi de Napoli Federico II, Dipartimento studi umanistici, Università degli Studi Suor Orsola Benincasa, Universitas LVCentina, Ivitra, Accademia Pontaniana, Società Napoletana di Storia Patria, IEC, AISC, Institució Alfons el Magnànim, Institut Ramon Llull, Delegació d'Itàlia del Govern de la Generalitat, entre d'altres.


 

dimarts 23 / abril / 2019

Diada de Sant Jordi a l’Institut d’Estudis Catalans

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, l’Institut d’Estudis Catalans obrirà les portes de la Casa de Convalescència des de les deu del matí fins a les cinc de la tarda i es podran visitar els espais més emblemàtics de l’edifici, com la Sala Prat de la Riba o el jardí Mercè Rodoreda.

Com cada any, l’Institut d’Estudis Catalans tindrà parades amb llibres de l’Institut: una al pati de la Casa de Convalescència i una altra a la Rambla.

Lloc: Institut d’Estudis Catalans i Rambla de Barcelona

Hora10 h a 17 h

Organitza: Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 23 / abril / 2019

Per Sant Jordi a l’IEC llegim Rodoreda

Dos cops l’any, fent coincidir els mesos de naixement i mort de Mercè Rodoreda —abril i octubre—, l’Institut d’Estudis Catalans organitza una lectura de l’obra de l’escriptora. Enguany, la lectura del mes d’abril serà el dia de Sant Jordi.

L’acte començarà amb la benvinguda de Joandomènec Ros, president de l’IEC i seguidament tindrà lloc al jardí Mercè Rodoreda la lectura de fragments de Quanta, quanta guerra...

A continuació la companyia de teatre Eòlia ens oferirà al Pati de Convalescència l’espectacle «18 escenes  de La plaça del Diamant».

Davant del jardí Mercè Rodoreda, es podrà veure una mostra documental sobre Quanta, quanta guerra..., on s’hi troben edicions i traduccions de l’obra, articles de premsa, treballs especialitzats de crítica i reproduccions de documents originals de l’Arxiu Mercè Rodoreda, com ara correspondència i anotacions manuscrites que fan referència a l’obra.

Per a apuntar-vos a llegir o venir com a oient, heu d’emplenar aquest formulari.

Invitació.

Lloc: Pati de la Casa de Convalescència de l'Institut d’Estudis Catalans

Hora17 h

Organitza: Fundació Mercè Rodoreda i Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 24 / abril / 2019

Taula rodona La geografia als estudis de grau de les universitats catalanes

Estudiants de la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Lleida, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona explicaran què els va motivar a estudiar geografia, què pensen dels plans d’estudi dels graus que estudien, què és el que més valoren d’aquests estudis, què hi canviarien i/o millorarien i quines són les seves expectatives de futur.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora17 h

Organitza: Societat Catalana de Geografia


 

dijous 25 / abril / 2019

Dia de la Immunologia: «Sepsis, challenges and new perspectives»

Jornada dedicada a noves estratègies per fer front a processos infecciosos sistèmics.

Més informació aquí.

Lloc: seu de l’Acadèmia (carrer Major de Can Caralleu, 1-7, de Barcelona)

Hora16 h

Organitza: Societat Catalana de Biologia i Societat Catalana d’Immunologia


 

dijous 25 / abril / 2019

XXIX Premi Joan Profitós d’assaig pedagògic

Acte de lliurament del XXIX Premi Joan Profitós d’assaig pedagògic. En el marc d’aquest acte, Neus Lorenzo Galés, inspectora d’educació i professora col·laboradora de la Universitat Autònoma de Barcelona, actualment a la sub-direcció general de Transformació Educativa del Departament d’Educació, impartirà la conferència Viure i conviure al segle XXI.

Posteriorment es lliurarà el guardó d’aquesta edició i tindrà lloc l’actuació del Cor de Ponent.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Fundació Joan Profitós, Societat Catalana de Pedagogia i Escola Pia de Catalunya


 

dilluns 29 / abril / 2019

Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

Es continuarà el debat sobre el llibre de Robert K. Merton, Teoría y estructura sociales, editat per Fondo de Cultura Económica i publicat per primera vegada el 1949. 

Lloc: Sala Fontserè de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organitza: Associació Catalana de Sociologia


 

dilluns 29 / abril / 2019

Conferència del cicle Gòtic a l’abast

La conferència «El Palau Reial Major de Barcelona i el seu entorn urbà: els resultats d’una llarga recerca» serà a càrrec de Ramon J. Pujades Bataller, tècnic de recerca del Museu d’Història de Barcelona.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organitza: Amics de l’Art Romànic


 

 

“D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran recollides i incorporades en un fitxer automatitzat la finalitat del qual és trametre la informació sobre les activitats i publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans i les seves societats filials. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals al correu electrònic lopd@iec.cat

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal