Corpus International des Timbres Amphoriques (CITA)

Direcció

Cèsar Carreras Monfort
Universitat Oberta de Catalunya

Ponent

Josep Guitart i Duran
Institut d'Estudis Catalans - Universitat Autònoma de Barcelona

Trienni 2015-2017:
Director: César Carreras Monfort (UOC/ICAC). Ponent: Josep Guitart Duran (IEC/UAB). 
Equip de recerca:
Albert Martín Menéndez (Ajuntament de Cabrera de Mar)
Josep Maria Puche (ICAC)
Verònica Martínez (UB)
Col·laboració: Montserrat Comas i Pepita Padrós (Museu de Badalona)
 
Trienni 2008-2010:
Comitè: Manuel Mundó Marcet, Josep Guitart Duran, César Carreras Montfort, Montserrat Comas Solà.

Curs 1996-1997:
Directors: Josep Guitart Duran; Montserrat Comas Solà; Manuel Mundó Marcet.

Directors (UAI): Y. Garlan (1993-2003); Y. Garlan (marques grecs) i J. Remesal Rodríguez (marques llatins) (2003- )

 

Síntesi

L’objectiu del programa és elaborar un corpus internacional de marques d’àmfora gregues i llatines.

 1. Publicació del volum de marques i terrisseries del Vallès
  Com a producte del treball de camp del 2015 al 2017, es va completar tot un catàleg de marques i terrisseries que juntament a treballs monogràfics de diferents autors sobre arqueometria, prosopografia, producció de vi o transport conformen un nou volum del Corpus de la zona del Vallès.
   
 2. Recollida de marques i terrisseries del Maresme i la Selva
  Inici dels treballs sobre les marques i terrisseries de les actuals comarques del Maresme i la Selva per completar tota la regió de la Laietània, una de les DO del vi en època romana. També es vol completar la col·lecció de pastes ceràmiques de referència de les terrisseries locals i s’agafaran mostres que s’analitzaran amb mètodes petrològics i química (DRX i FRX).
   
 3. Primera versió de la web de marques i terrisseries d’àmfores catalanes
  Creació de la web del CITA en la seva versió catalana que inclou una base de dades que donarà accés a totes les marques ja publicades i també inclourà informació inèdita. A més, inclou taules de segells, terrisseries, pastes ceràmiques i tipologies. També inclourà una part gràfica amb mapes interactius,  fotografies i dibuixos.
 


Abstract

The aim of this research program is to develop an international corpus of Greek and Latin amphora brands.
 

 

Paraules clau

Barcino; timbres amphoriques; àmfores; producció i comerç del vi a l’antiguitat

 

Inici del projecte

1996-

 

Antecedents

El projecte Corpus Internacional de marques d’àmfora (gregues i llatines) va ser adoptat per la UAI l’any 1993 (categoria C), a proposta de l’Académie des Inscriptions et Belles-Lettres (França). L’Institut d’Estudis Catalans es va sumar al projecte el 1996 amb el propòsit de promoure la recopilació, l’estudi i la publicació de les marques d’àmfora procedents de les ciutats romanes de Catalunya i els seus territoris.

 

Resultats

Volums

Carreras Monfort, Cèsar; López Mullor, Albert; Guitart Duran, Josep (eds.): Barcino III. Marques i terrisseries d’àmfores al Vallès Occidental i Oriental. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans i Institut Català d'Arqueologia Clàssica, 2019. Col·lecció: Corpus international des timbres amphoriques, 27.

Carreras Monfort, Cèsar; López Mullor, Albert; Guitart Duran, Josep (eds.): Barcino II. Marques i terrisseries d’àmfores al Baix Llobregat. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans i Institut Català d'Arqueologia Clàssica, 2013. Col·lecció: Corpus international des timbres amphoriques, 18.

Carreras Monfort, César; Guitart Duran, Josep (ed.), Barcino I: marques i terrisseries d’àmfores en el Pla de Barcelona (Barcino). Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, 2009. 176 p. Col·lecció Corpus International des Timbres Amphoriques, 9. [Volum 15 de la col·lecció internacional i el segon llibre del projecte de l’IEC]

Comas Solà, Montserrat. Baetulo: les marques d’àmfora. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans i Museu de Badalona, 1997. 143 p. Col·lecció: Corpus International des Timbres Amphoriques; 2


Articles i capítols de llibres

Guitart, J.; Carreras, C. (2020) “La versió catalana del Corpus Internationale des Timbres Amphoriques I la seva projecció digital”. En Estudis sobre ceràmica I arqueologiade l’arquitectura. Homenatge a Albert López Mullor. Barcelona, pp.215-220.
 
Martín, A.; Revilla, V.; Carreras, C.; Remesal, J. (2020) “Viticulture and demography in the Laetanian region (Hispania Citerior Tarraconensis), 1st c. BC – 3rd c. AD”. En D.Van Limbergen, S.Maréchal and W.De Clercq (eds.) The Resilience of the Roman Empire. Regional case studies on the relationship between population and food. Resources. Oxford, pp.47-70

 

Carreras, C. (2018) «El vi de la tarraconense i els gran circuits comercials romans». A: B. de Riquer (coord.) Història Mundial de Catalunya, Edicions 62, Barcelona, pp. 112-118.
 
Carreras, C. (2017) «New views on the wine imports from Hispania Tarraconensis». A: C. Carreras and J. Van den Berg (eds.) Amphorae from the Kops Plateau (Nijmegen): Trade and supply to the Lower-Rhineland from the Augustan period to AD 69/70. Archaeopress Archaeology, Roman Archaeology 20, Oxford, p. 93-104.
 
Carreras, C. (2017) «Vi de Lauro: la primera DO del Vallès Oriental». Papers de Vi, Origens, p. 20-21.
 
Rodrigo, E.; Carreras, C.; Porcheduu, V. (2015) «Marques africanes i ròdies de Can Tacó, Barcelona (Catalunya)». Pyrenae vol.46 núm. 2.2, p. 31-47.
 
Carreras Monfort, Cèsar; Berni, P. (2014) «Les marques d’àmfora», A: Járrega, R; Prevosti, M. (ed.) Ager Tarraconensis 4. Els Antigons, una vil·la senyorial del Camp de Tarragona. Tarragona, p. 185-194. 
 

Comunicacions
 
J. Guitart i C. Carreras “La versió catalana del Corpus Internationale des Timbres Amphoriques i la seva projecció digital”. A “Homenatge a Albert López Mullor”, Bellaterra, 15 de maig de 2018.
 
C. Carreras “La civilització del vi: Mites i llegendes de l’antiguitat”. Xerrades Escolà, Barcelona, 25 d’abril de 2018.
 

 

Més informació

 

 

 

 

 

Secció Històrico-Arqueològica

Àrea geogràfica


Pàgines Web

Enllaç a la pàgina web de la UAI:
http://www.uai-iua.org/en/projects/55/greek-and-latin-inscriptions-corpora-supplementum-epigraphicum-graecum-and-cor

Marques d’àmfores del conventurs TARraconensis (Mac-TAR):
https://cita.recerca.iec.cat/

Aquest projecte el 2019 ha comptat amb la col·laboració de

Departament de justícia

 

 

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación    Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència