Recerca etnobotànica als Països Catalans: prospeccions i base de dades

Direcció

Joan Vallès Xirau
Institut d'Estudis Catalans - Universitat de Barcelona

Col·laboradors:
Ugo d’Ambrosio Palau, Laboratori de Botànica (UB) i Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-ICUB)
Teresa Garnatje Roca, Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-ICUB)
Airy Gras Mas, Laboratori de Botànica (UB)
Montse Parada Soler, Laboratori de Botànica (UB) i Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-ICUB)

 
Col·laboradors en prospeccions en diversos territoris:
Clara Aldea Aliu, Laboratori de Botànica (UB) i Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-ICUB)
Beatriz Almeida Batalla, Laboratori de Botànica (UB) i Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-ICUB)
Jacint Altimiras Roset, Laboratori de Botànica (UB) i Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-ICUB)
Rosa Cases Bolingar, Laboratori de Botànica (UB)
Francesc Ferrando Molina, Laboratori de Botànica (UB)
Raquel González Dunford, Laboratori de Botànica (UB) i Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-ICUB)
Imma Llobet Nadal, Laboratori de Botànica (UB)
Joan Marín Fernández, Laboratori de Botànica (UB) i Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-ICUB)
Síntesi

L’etnobotànica, l’estudi de les relacions entre les societats humanes i el món vegetal, abasta alhora els grups humans i les plantes. 

El programa de recerca en etnobotànica catalana vol treballar en dues vessants: d’una banda, creació i disseny d’una base de dades pública d’etnobotànica als Països Catalans a partir de la base de dades de treball ja existent que conté 1.100 tàxons (sobretot plantes vasculars) provinents de més de 1.600 informants de pràcticament tots els territoris del domini lingüístic català. I de l’altra, prosseguir les recerques etnoflorístiques a les zones de Catalunya, Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra, Franja de Ponent, País Valencià, el Carxe i l’Alguer. 

Es tracta d’un programa de recerca pluridisciplinària, atès que pertoca a la Secció de Ciències Biològiques, però també implica a la Secció Filològica (pels noms populars de les plantes) i a la Secció de Filosofia i Ciències Socials (per l’enfocament etnogràfic). 
 
Actualment, es disposa d’una quantitat important de dades referents a noms i usos (medicinals, alimentaris i d’altra mena) populars de plantes, d’interès per a un ampli ventall de persones interessades en cultura popular, botànica, fitoteràpia, nutrició i altres àmbits. De tota manera, s’intueixen territoris en els quals seria particularment interessant fer més prospeccions, abans que el coneixement es perdi. Una vegada culminat aquest programa es disposarà d’un inventari força complet de tot allò lligat als coneixements i la gestió populars de la biodiversitat vegetal.

 

Paraules clau

Botànica, etnografia, cultura popular

 

Inici del projecte

2017

 

Antecedents

Als Països Catalans, l’etnobotànica té presència des de Pius Font i Quer que s’interessà pels noms i els usos populars de les plantes. Des de la darrera dècada del segle XX, l’etnobotànica s’ha establert en el món acadèmic i ha donat lloc a tesis doctorals i publicacions derivades.

 

Resultats

Articles científics:

Gras, A.; Garnatje, T.; Ibáñez, N.; López-Pujol, J.; Nualart, N., Vallès, J. «Medicinal plant uses and names from the herbarium of Francesc Bolòs (1773-1844)» A: Journal of Ethnopharmacology, 204: 142-168. (2017) 
 
Gras, A.; Rigat, M.; Parada, M.; Vallès, J.; Garnatje, T. «Folk medicinal plant mixtures: When the whole is greater than the sum of its parts». A: Journal of Ethnopharmacology. (en revisió) (2017)
 
Vallès, J: D’Ambrosio, U.; Gras, A.; Parada, M.; Garnatje, T. «Plantes, saber popular i temps: mirades etnobotàniques a les terres catalanes». En revisió com a capítol de llibre d’Edicions de la Universitat de Barcelona. (2017)
 
Gras, A.; Parada, M.; Garnatje, T.; Vallès, J. «Ethnobotany and Plants Used Against Cardiovascular Diseases in the Iberian Peninsula and the Balearic Islands». En revisió com a capítol de llibre de Bentham Science Publishers. (2017)
 
 
Participació en congressos, jornades i simposis científics:
 
Gras, A.; Rigat, M.; Parada, M.; Vallès, J. Garnatje, T. “Folk medicinal plants mixtures: When tje whole is greater than the sum of its parts”. Comunicació oral. 58th anual Meeting of the Society for Economic Botany // II Encuentro Hispano-Portugués de Etnobiología. Bragança, 4-9 de juny de 2017.
 
Gras, A.; Brunés, M.; Gómez, C.; D’Ambrosio, U.; Parada, M.; Garnatje, T.; Vallès, J. “Global and local in folk plant knowledge: allochthonous plants in Catalan ethnobotany.”   
Comunicació oral. 58th anual Meeting of the Society for Economic Botany // II Encuentro Hispano-Portugués de Etnobiología. Bragança, 4-9 de juny de 2017.
 
Garnatje, T; Gras, A.; D’Ambrosio, U.; Parada, M.; Vallès, J. “Plantes del Pirineu: aliments que curen”. Conferència a les Jornades micològiques i botàniques a Montmajor. 2-3 de juny de 2017.
 
Gras, A.; Garnatje, T.; Vallès, J. “L’etnobotànica a les Garrigues: recull de saviesa popular”. Conferencia a les Jornades culturals d’Alcanó. 21 de juny de 2017.
 
Garnatje, T.; Gras, A.; D’Ambrosio, U.; Parada, M. ; Vallès, J. “Les plantes aromàtiques: entre la química i el coneixement tradicional”. Conferència a la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura. Exploratori de Recursos de la Natura. Explora el potencial de les plantes aromàtiques. Universitat Politècnica de Catalunya. Berga, 7 de juliol de 2017.
 
Vallès, J.; D’Ambrosio, U.; Gras, A.; Parada, M.; Garnatje, T. Conferència “Etnobotànica i bioprospecció: del saber popular sobre les plantes als medicaments i els aliments habituals”. Ajuntament de Ferreries, Xerrades a la fresca. 7 de juliol de 2017.
 
Gras, A.; Garnatje, T.; Aldea, C.; Almeida, B.; D’Ambrosio, U. ; Altimira, J.; Parada, M. ; Rigat, M.; Vallès, J. “Etnobotànica del Pirineu català: estat actual i propostes de futur“. X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs. Queralbs, 29 de setembre – 1 d’octubre de 2017.
 
Vallès, J.; D’Ambrosio, U.; Gras, A.; Parada, M.; Garnatje, T. “Etnobotànica a les terres catalanes. Metodologia, estat de la qüestió i perspectives de futur del saber tradicional sobre la biodiversitat i la seva recerca”. XV Jornada Etnològica de les Terres de l’Ebre. 21 d’octubre de 2017.
 
 
Participació en jornades, tallers i conferències de divulgació:
  
Gras, A. “Elaboració d’essència de saüc i altres preparats medicinals”. Taller al 7è Mercat de les espècies d’Argençola. El Trill, Associació Cultural del terme d’Argençola, 10 de juny de 2017.
 
Parada, M.; Garnatje, T. “Curs de ratafia”. Cadaqués, Escola del Mar, 25 de juny de 2017.
 
Parada, M. “La vinya com a element modulador del paisatge vegetal altempordanès”. Conferència seguida d’un taller de vins aromàtics. Ajuntament de Sant Climent. Festa Major, xerrada cultural, 25 d’agost de 2017.
 

 

 

Més informació

 

 

 

 

 

Secció de Ciències Biològiques

Àrea geogràfica


Pàgines Web

 

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència