Agenda

dilluns  6 juliol 2020
18.30 h
Discurs de presentació de Josep Anton Muñoz

dijous  9 juliol 2020
18 h
Debat virtual Les tecnologies en el context educatiu actual. Per a un ús responsable, saludable i ètic

dijous  9 juliol 2020
18.30 h
Presentació del llibre El barrufet gramàtic 

dilluns  13 juliol 2020
16 h
Jornades SCM, Matemàtiques i COVID-19 

dijous  15 octubre 2020

Conferència Proscrits, marginats i minories a la Corona d’Aragó (s. XV-XVIII). Textos i vides

divendres  16 octubre 2020

47è Col·loqui de la Societat d’Onomàstica: «Onomàstica de la Conca de Tremp o la Terreta»

dilluns  26 octubre 2020
19 h
Simposi TIR-FOR I: «De l’estudi del territori a la cartografia digital»

divendres  30 octubre 2020
9.45 h
Jornada La dramatúrgia catalana al segle XXI, balanç crític


:: Més activitats ::

Jornades SCM, Matemàtiques i COVID-19 

16 h

dilluns  13 juliol 2020

El 13 i 14 de juliol tindran lloc aquestes jornades, que es dividiran en tres blocs per tal d’oferir una visió àmplia sobre la relació entre les matemàtiques i la modelització epidemiològica.

Més informació.

Sessió virtual

Ho organitza

Societat Catalana de Matemàtiques


Conferència Proscrits, marginats i minories a la Corona d’Aragó (s. XV-XVIII). Textos i vides

dijous  15 octubre 2020

El projecte d’investigació Biografías marginales: violencia, sexo, género e identidad. Edición y análisis de fuentes documentales valencianas de la época foral (PGC2018-097011-B-I00), atorgat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d’Espanya, organitza, amb la col·laboració del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el Departament de Filologia Moderna de la Universitat de Nàpols Frederic II, el Departament de Cultura i Civilitat de la Universitat de Verona i el Departament de Llengües i Cultures Modernes de la Universitat Suor Orsola Benincasa (Nàpols), un congrés internacional, interdisciplinari i diacrònic sobre notícies personals, biogràfiques o autobiogràfiques de personatges situats per qualsevol motiu als marges de la literatura, la historiografia i la documentació administrativa, és a dir, subjectes o col·lectius minoritzats o invisibilitzats pels relats del poder o dels guanyadors.

Si hi voleu participar, envieu, abans del dia 24 de juliol de 2020, una proposta de vídeo a l’adreça info@biografiesmarginals.com, on figuri el títol de l’aportació, la secció en què s’inscriu, el vostre nom, cognoms, filiació acadèmica i un breu currículum —deu línies, com a màxim—, amb el resum de la vostra intervenció en la llengua en què la fareu i un altre resum en anglès —amb una extensió de set a deu línies—, per tal que el Comitè Científic l’avaluï. Si la proposta resulta acceptada, haureu d’enregistrar un vídeo —amb l’ordinador o el mòbil—, d’una durada de deu a quinze minuts, i l’haureu d’enviar a la mateixa adreça de correu (info@biografiesmarginals.com) abans del dia 15 de setembre de 2020. Tots els vídeos seran pujats al web de projecte, i, posteriorment, amb l’autorització prèvia dels autors, a un canal de YouTube del mateix equip de recerca, amb la finalitat de crear un arxiu permanent amb els enregistraments sobre el tema, perquè tothom tingui la possibilitat de consultar-lo.

Els idiomes del congrés són: català, aragonès, italià, castellà i anglès. La inscripció és totalment gratuïta i s’expedirà el corresponent certificat de participació com a ponent.

Sessió virtual

Ho organitza

Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, amb la col·laboració de la Universitat de València i l’IEC, entre d’altres


47è Col·loqui de la Societat d’Onomàstica: «Onomàstica de la Conca de Tremp o la Terreta»

divendres  16 octubre 2020

Del 16 al 18 d’octubre tindrà lloc el 47è Col·loqui de la Societat d’Onomàstica: «Onomàstica de la Conca de Tremp o la Terreta», que té per objectius: fer una aproximació al coneixement dels noms de lloc i de persona de la Conca de Tremp i la Terreta especialment i, de manera més àmplia, dels de l’àrea pirinenca i les terres veïnes; incentivar la recopilació i l’estudi dels noms propis de lloc i de persona d’aquest territori; fomentar l’estudi i la divulgació de l’onomàstica local i relacionar-la amb la dels municipis i les comarques veïnes; difondre els estudis d’onomàstica que s’hagin fet i que s’estiguin fent sobre la Conca de Tremp i sobre la Terreta; contribuir a l’onomàstica catalana amb els resultats de les recerques fetes per al col·loqui i les que es puguin fer a partir d’aquest, i generar debat al voltant de la toponímia i l’antroponímia i del seu ús.

Més informació aquí i aquí.

divendres i dissabte a la seu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, diumenge a la sala polivalent de la Casa Nova de Sapeira

Ho organitza

Societat d’Onomàstica i Servei Comarcal de Català del Pallars Jussà


Simposi TIR-FOR I: «De l’estudi del territori a la cartografia digital»

19 h

dilluns  26 octubre 2020

El simposi tindrà lloc els dies 26 i 27 d’octubre.

Les grans possibilitats que ofereix la cartografia digital l’han convertida en una eina essencial per a la recerca i la divulgació del coneixement sobre el món romà. Els resultats de la recerca esdevenen exponencialment potents amb motiu de la col·laboració d’esforços. Cada cop és més clar que els objectius importants requereixen disposar de xarxes internacionals d’investigadors que tracin fites comunes i prenguin acords sobre la metodologia de treball. En aquest context, té una importància especial el fet que els estudis de poblament, xarxes de comunicació i elements econòmics, de toponímia i topografia arqueològica, així com els estudis de territori i de paisatge, que són en la base de molts d’aquests processos cartogràfics, utilitzin metodologies consensuades per a poder interactuar i construir col·lectivament els mapes del món romà, explorant les enormes potencialitats de les dades obertes enllaçades (linked open data).

Cal fer xarxa entre els diferents equips de recerca per a arribar a enteses en la traducció cartogràfica dels elements estudiats i, en aquest punt, fer una valoració de la investigació que es duu a terme i oferir un fòrum de diàleg. Per aquestes raons, la Comissió Internacional per a la TIR-FOR convoca el primer Simposi TIR-FOR, un espai en què poder reflexionar i debatre sobre la interacció indissociable entre la recerca sobre poblament, territori i topografia arqueològica i la cartografia digital. Consegüentment, el simposi està obert a la participació dels investigadors interessats en aquesta temàtica.

Les comunicacions i pòsters s’han de presentar abans del 30 d’abril de 2020 a la pàgina d’inscripcions. El comitè científic del simposi valorarà l’adequació de les propostes a la temàtica del simposi i donarà resposta abans del 30 de maig de 2020. A partir de les propostes acceptades, s’elaborarà el programa definitiu.

Les llengües del simposi són català, castellà, anglès, francès i italià.

Pòster del Simposi.

Més informació.

Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Ho organitza

Institut d’Estudis Catalans, Institut Català d’Arqueologia Clàssica i Societat Catalana d’Estudis Històrics


Jornada La dramatúrgia catalana al segle XXI, balanç crític

9.45 h

divendres  30 octubre 2020

El cicle Balanç crític de la literatura catalana actual arriba a la seva tercera edició, dedicada, en aquest cas, a la dramatúrgia. Després d’una jornada sobre la poesia (2016) i una altra sobre la narrativa (2018), aquesta tercera vol valorar críticament la literatura dramàtica del segle XXI als Països Catalans i oferir al públic interessat un fòrum de reflexió i debat literaris amb la participació de dramaturgs, crítics i investigadors. Com en les convocatòries anteriors, les actes d’aquesta jornada seran publicades en la col·lecció «Treballs de la Societat Catalana de Llengua i Literatura».

Cartell i programa. 

Podeu trobar tota la informació a l’enllaç

Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Ho organitza

Societat Catalana de Llengua i Literatura, Filcat UAB i Associació d'Escriptors en Llengua Catalana


 

:: Tornar a la pàgina principal ::

Novetats editorials

Trobades Culturals Pirinenques (15es : 2018 : Sant Corneli-Cercs, Berguedà)

Els usos del patrimoni al Pirineu

 
[+]

Josep Pla i Carrera

Història de la matemàtica. Grècia IIb (els ‘Elements’ d’Euclides: llibres VII, VIII, IX, X, XI, XII i XIII). Resultats, textos i contextos

 
[+]

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència