L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) és una institució acadèmica que té per objecte l’alta investigació científica i, principalment, la de tots els elements de la cultura catalana.
Entre les finalitats estatutàries de l’IEC hi ha la de contribuir a la planificació, la coordinació, la realització i la difusió de la recerca, en les diferents àrees de la ciència i la tecnologia.
Des dels anys vuitanta del segle xx fins avui dia, l’IEC ha elaborat una sèrie d’informes sobre la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I), amb l’objectiu d’analitzar l’estat de la recerca catalana en les diferents àrees científiques.
1. La recerca científica i tecnològica a Catalunya (1990)
2. Reports de la recerca a Catalunya (1990-2009)
• Primera edició (1990-1995)
• Segona edició (1996-2002)
• Tercera edició (2003-2009)
1. La recerca científica i tecnològica a Catalunya (1990)
L’any 1983, l’IEC va iniciar els treballs per a elaborar un llibre blanc de la recerca. Interromputs per la manca de recursos, els treballs foren represos posteriorment gràcies a l’ajut de la Comissió Interdepartamental per a la Recerca i la Innovació Tecnològica (CIRIT).
Finalment, l’any 1990 es va publicar l’obra La recerca científica i tecnològica a Catalunya, que fou concebuda com un inventari de l’activitat investigadora del país, que descrivia en quin estat es trobava aquella activitat. L’obra es dividia en 3 volums, el primer dels quals contenia els assaigs sobre l’estat de la recerca en les diverses àrees científiques i un estudi sociològic de la comunitat d’investigadors. Els volums segon i tercer estaven dedicats a les unitats de recerca que hi havia a Catalunya.
2. Reports de la recerca a Catalunya (1990-2009)
L’any 1995, l’IEC acordà iniciar un projecte d’elaboració d’estudis periòdics sobre l’estat de la recerca a Catalunya, anomenat Reports de la recerca a Catalunya. Amb el suport de la Generalitat de Catalunya, i coordinat per la Secretaria Científica de l’IEC, el projecte es basava en la redacció d’una sèrie d’informes sobre cada una de les àrees en què es dividia l’activitat científica. Redactats per investigadors de prestigi, els informes eren debatuts públicament abans de tancar-ne la versió definitiva. Des del 2003, els redactors van tenir el suport de l’Observatori de la Recerca de l’IEC (OR-IEC).
La primera edició dels Reports de la recerca a Catalunya es va organitzar en 24 àrees científiques que cobrien el sexenni 1990-1995, i es van fer amb el suport de la CIRIT. Els informes es presentaren de manera esglaonada al llarg del període 1996-2001.