IEC Mida
ItinerançaVoleu acollir-la?
L'Institut d'Estudis Catalans, avui
La recerca: Catalunya Carolíngia

 

L’objectiu d’aquest programa de recerca és recollir i publicar tots els documents referents als comtats catalans fins a l’any 1000, incloent-hi els preceptes dels reis francs expedits a favor del nostre país. Aquest corpus té un interès excepcional per a la història dels segles IX i X no només de Catalunya, sinó també de l’Europa occidental de l’època carolíngia.
Obra ideada i començada per Ramon d’Abadal i de Vinyals l’any 1920, es divideix en volums corresponents als diferents comtats. L’obra completa comprendrà l’edició de més de sis mil documents.

El treball de redacció és molt entretingut i requereix molta perícia, tant per a l’arreplega dels documents publicats com per a la recerca dels inèdits en arxius i biblioteques, per l’aplicació de les diverses ciències històriques i filològiques — paleografia, diplomàtica, cronologia, llatí medieval, crítica textual, història de l’època i comparada. A més, l’estat sovint ben malmès de les còpies conservades obliga a fer un treball minuciós de reconstrucció i recuperació del text original. La dificultat del treball, doncs, explica la durada d’aquesta obra, semblant a la de diversos corpus similars empresos per altres acadèmies europees.

Mira el plafóMira el plafó

Mapa web · Informació Legal · © Institut d'Estudis Catalans 2007 · Tots els drets són reservats - C. del Carme, 47. 08001 Barcelona · Telèfon +34 932 701 620 · iecavui@iec.cat
IECentanys
Inici