Torna a l'agenda

Col·loqui internacional sobre premsa clandestina

Organització:

Grup de Recerca en Història de la Llengua Catalana de l’Època Contemporània; Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

dimecres 11 desembre 2019
10.45 h

Sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (Bellaterra) i Sala Prat de la Riba de l’IEC

Les publicacions editades al marge de les prohibicions del poder han existit sempre que les limitacions a la llibertat s’han fet presents. L’obstinació popular, intel·lectual, política i cultural davant aquestes limitacions ha estat el factor clau, i els seus promotors han patit detencions i tortures, presó i multes, càstigs de tot tipus i àdhuc la mort, tant a la França que es trobava sota l’ocupació nazi com a la Catalunya resistent, casos dels quals també es parlarà en aquest col·loqui internacional.

La premsa clandestina disposa d’una fascinació pel risc i pel seu valor social, cosa que fa que sigui sempre molt viva malgrat tants obstacles. No hi ha cap dubte que les missions que té són diverses: el simple fet d’existir —l’acte de presència— és una bufetada al règim polític arbitrari, atès que li diu que hi ha ciutadans demòcrates que no hi estan d’acord. A més —i és també rellevant—, el periodisme informa de les injustícies, promou la discussió amb textos teòrics, dona cohesió ideològica al grup dissident i encoratja la resistència a aixecar la bandera de la dissidència i a afirmar —i afermar— una dimensió pública liberal tot i la repressió.

Programa.