Notícies

Es publica un llibre dedicat a les medalles de proclamació de les terres de parla catalana - 23 maig 2018  

El 22 de maig es va presentar a l’IEC el llibre Medalles de proclamació de les terres de parla catalana. Catalunya, València i Balears (1724-1843), de Jaume Boada Salom, una obra cabdal en l’estudi de la numismàtica de tota l’àrea geogràfica de parla catalana.

L’obra ofereix molta informació, fins ara inèdita, de les medalles de proclamació: unes peces numismàtiques que els ajuntaments encarregaven per a commemorar la proclamació dels reis i que formaven part de l’escenografia de les coronacions. L’estudi, fet a partir de la documentació original procedent dels arxius de tots els ajuntaments que emeteren medalles, les situa en el context històric i aporta una pinzellada de les festes populars en què foren emprades. També amplia l’obra ja coneguda de molts dels gravadors i argenters que participaren en l’elaboració d’aquestes medalles i introdueix l’obra d’alguns de nous.


Viles planificades valencianes medievals i modernes, de Vicenç M. Rosselló - 25 abril 2018  

Aquest treball és el resultat d'anys de recerca sobre més de quaranta nuclis valencians que mostren una planificació geomètrica i tenen origen medieval o pertanyen als segles XVI o XVII. La part general presenta unes conclusions sobre les condicions físiques  i les circumstàncies històriques. Més endavant, desfilen els quaranta-un nuclis, ordenats de nord a sud com a litorals o interiors, cadascun amb la seua bibliografia. S’hi observa un cert desequilibri, favorable a la part septentrional del País Valencià, que es justifica per les viles planificades modèliques.


L’IEC publica en català el Philosophical Dictionary, de Mario Bunge - 5 abril 2018  

Mario Bunge (Buenos Aires, 1919) és, potser, el filòsof intel·lectualment més ambiciós i prolífic de la nostra època. L'IEC ha publicat el Diccionari filosòfic, la versió catalana del seu Philosophical Dictionary, que ha estat traduït per Alfons Barceló, catedràtic de teoria econòmica a la Universitat de Barcelona.

És un compendi de conceptes, problemes, principis i teories de filosofia moderna. Lluny de ser neutral, assumeix un punt de vista humanista i cientista. «Si algú desitja fer un tast de filosofia crítica, aquest llibre li servirà com a excel·lent guia de viatge: en companyia seva podrà recórrer territoris sovint relliscosos conduït per un pensador eminent, sabut, poc retòric, gens diplomàtic i amb sentit de l’humor.»


Xavier Barral dedica un llibre als Banys «Àrabs» de Girona, un testimoni excepcional del passat quotidià de la ciutat medieval - 1 abril 2018  

En el context europeu medieval i modern, l’edifici dels banys dits «àrabs» de Girona —avui un dels més visitats de la ciutat— és un monument únic. Cap altra ciutat europea no conserva un edifici de bany de l’edat mitjana en l’estat d’autenticitat del de Girona, malgrat la restauració que ha patit i en la qual va intervenir l’Institut d’Estudis Catalans i Josep Puig i Cadafalch. Xavier Barral, historiador de l’art i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, li ha dedicat un llibre, que ha estat editat per la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.

Els Banys «Àrabs» de Girona és la primera monografia raonada que es dedica a aquest edifici —la seva història medieval, la restauració moderna, l’arquitectura i l’escultura— i el situa en el marc general dels banys públics i privats de les ciutats medievals. Rics i pobres es trobaven als banys, per higiene, per plaer i per desig de sociabilitat: era un lloc de llibertat, de conjures i d’amor.


Totes les notícies

Articles

Ferrater Mora: entre el seny i la rauxa (Carla Isabel Velásquez Giraldo)

Els conceptes de seny i rauxa i la seva relació dicotòmica és un tema molt important en la història de la filosofia catalana. Ferrater Mora el tracta tenint en compte l’origen i la naturalesa de les dicotomies i la seva idea d’«integració». En la seva anàlisi integracionista troba que no hi ha un xoc o fractura entre tots dos, sinó que ambdues coses se solapen perquè formen part de la raó i de la virtut en diferents àmbits de la realitat que s’entrecreuen en l’ésser humà. Pot afirmar-se que Eugeni d’Ors va influir en el concepte de seny de Ferrater, i va acabar per encaminar-se cap a la idea que la virtut que vincula la teoria amb la pràctica forma part fonamental de la raó.

Article publicat en el número 28-29 (2018) de l'Anuari de la Societat Catalana de Filosofia

Llegiu l'article sencer


Aprendre mitjançant projectes. Una estratègia per a aprenentatges de qualitat (Joan Rué)

L’aprenentatge basat en projectes reforça la motivació i el sentit d’agent de qui aprèn, tot incidint de manera positiva en les seves competències personals i la seva autonomia en fer i pensar. Aquestes fortaleses faciliten una relació de l’estudiant amb la cultura i el sentit de l’aprenentatge, de més qualitat que la derivada de les relacions convencionals d’ensenyament i aprenentatge. Com a estratègia docent, no es pot introduir en un centre sense fer canvis estructurals en l’àmbit curricular, en el guiatge metodològic i en el dels recursos a disposició dels estudiants.

Article publicat en el número 13 de la Revista Catalana de Pedagogia

Llegiu l'article sencer


Innovació i invenció terminològica (Anna Estany) . Dossier: Terminologia per als invents i les patents

La frase «publish or perish» (‘publicar o morir’) forma part de les màximes del món acadèmic. Actualment, cal afegir la d’«innovar i inventar per sobreviure», que regna no només en l’acadèmia sinó en tots els àmbits de la ciència i la cultura. La singularitatde la situació actual és que la innovació ha transcendit el camp de la ciència aplicada i la tecnologia i ha arribat als fonaments del coneixement, és a dir, a l’epistemologia i la metodologia de la ciència. Per tot això, no hi ha dubte que la idea d’innovació i invenció terminològica adquireix tot el sentit.

Article publicat en el número 16 de la revista Terminàlia

Llegiu l'article sencer


Referents geopolítics de la situació legal de la comunitat LGBTI (Enrique Viana i Víctor Fernández)

En el present article es realitza una aproximació a la realitat legal que encara la població LGBTI (lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals) en els diferents països del món. Es realitza una anàlisi del càstig o acceptació que hi ha sobre l’homosexualitat i quina ha estat la seva evolució legal al llarg del temps. Els resultats llancen la visió d’un món bipolar fortament dividit i amb tendència a una major divisió en el futur. Amèrica, Oceania i Europa occidental acullen i respecten a la població amb conductes sexuals heterodoxes mentre la resta del món es debat entre la negació del fenomen i l’opressió contundent d’exemplaritat.

Article publicat en el número 84 de la revista Treballs de la Societat Catalana de Geografia

Llegiu l'article sencer


Tots els articles
 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència