dimecres 29 / març / 2017

Presentació de la Gramàtica a Perpinyà

Hi intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Vicent Pitarch i Ramon Sistac, membres de la Secció Filològica de l’IEC, i Martina Camiade, delegada del president de l’IEC a la Catalunya del Nord.

Lloc: Casa de la Generalitat a Perpinyà (carrer de la Fusteria, 1, de Perpinyà, França)

Hora18 hores

Organització: Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, Institut Franco-Català Transfronterer, Casa dels Països Catalans i IEC


 

dimecres 29 / març / 2017

Seminari: De com vaig construir una teoria o la necessitat de donar compte d’un objecte complex

A càrrec de M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica, que explicarà com —a partir de la introducció, en la terminologia, d’aproximacions lingüístiques de base social i comunicativa— es va plantejar la qüestió de si es podia donar compte d’un objecte des de tants i diversos punts. L’intent de donar resposta a aquesta qüestió va portar Cabré a formular una sèrie de principis i condicions que permetessin enquibir una teoria lingüística dels termes al costat d’altres teories.

Més informació

Lloc:  sala de professors de la Facultat de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona (entrada pel carrer d’Aribau)

Hora18 hores

Organització: Sociocomplexitat, Grup de Complexitat, Comunicació i Sociolingüística; Scripta, dialectologia catalana, i CUSC – Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació


 

dijous 30 / març / 2017

Presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i de l’Ortografia catalana als escriptors, traductors i correctors

Isidor Marí, membre de la Secció Filològica i de la Comissió de Gramàtica, presentarà la Gramàtica de la llengua catalana; Mila Segarra, membre de la Secció Filològica i del Grup de Treball d’Ortografia, l’Ortografia catalana, i M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica, la plataforma de L’Acadèmia Oberta dels Escriptors, Traductors i Correctors. Cal inscripció prèvia.

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora11 hores

Organització: Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Secció Filològica de l’IEC, amb la col·laboració del Pen Català, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, l’Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya, l’Associació de Traductors i Intèrprets Jurats de Catalunya, i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana


 

dijous 30 / març / 2017

Jornada en record de Puig i Cadafalch

Amb motiu de l’Any Puig i Cadafalch, que va ser membre fundador de l’IEC i el va presidir, se celebrarà una jornada que inclourà tres ponències ―sobre la seva tasca a l’IEC, la de president de la Mancomunitat i la d’historiador de l’art, a càrrec d’Enric Pujol i Albert Balcells, membres de l’IEC, i de Montserrat Pagès, antiga conservadora del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Tot seguit, es presentarà el llibre L’arquitectura cristiana preromànica a Catalunya, de Josep Puig i Cadafalch, Antoni de Falguera i Josep Goday, que ha estat coeditat per l’IEC i el MNAC. En la presentació intervindran Àlex Susanna, director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural; Mireia Freixa i Eduard Riu, comissaris de l’Any Puig i Cadafalch, i Josep Guitart, Montserrat Pagès, Isabel Rodà i Josep M. Sans Travé, curadors de l’obra. Obriran l’acte Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Josep Massot, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.

Programa

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora17.30 hores

Organització: IEC


 

dijous 30 / març / 2017

Conferència: «Els paisatges de l’aigua al delta del Llobregat»

A càrrec de Jaume Sans i de Josep M. Panareda, geògrafs, que aprofitaran la conferència per presentar el llibre que han escrit amb el mateix títol i que ha editat l’IEC. Amb motiu de la presentació del llibre, l’1 d’abril es farà una sortida al delta del Llobregat. Més informació al web de la Societat Catalana de Geografia.

 

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC 

Hora18.30 hores

Organització: Societat Catalana de Geografia (IEC)


 

dijous 30 / març / 2017

Conferència: «The i-EETS project: Investigating early evidence of transhumance sheep movements in the Central Pyrenees»

Carlos Tornero, investigador de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social, pronunciarà aquesta conferència sobre les primeres evidències arqueològiques de transhumància d’ovelles al Pirineu central.

 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 hores

Organització: Associació Catalana de Bioarqueologia, amb la col·laboració de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC


 

dijous 30 / març / 2017

Conferència: «Per què serveix la fotografia de natura?»

A càrrec de Fernando Puche.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organització: Societat Catalana de Fotògrafs de Natura de la Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dijous 30 / març / 2017

Seminari interdisciplinari de recerca: Cap a una nova agenda mediterrània: dinàmiques i actors en joc

Polítics, acadèmics, periodistes i actors de la societat civil convidaran els assistents a endinsar-se en la complexa realitat de la Mediterrània per mitjà de conferències i taules rodones en què s’abordaran qüestions com la gestió dels refugiats, de les fronteres i dels moviments humans; la situació dels mitjans de comunicació, dels drets humans i de les llibertats; la situació política regional i internacional, així com qüestions vinculades a la història, la identitat i la cultura.

Programa

Lloc: Diversos espais de l'IEC

Hora9 hores

Organització: Institut Europeu de la Mediterrània, amb la col·laboració de l’IEC


 

divendres 31 / març / 2017

Sessió sobre el gènere gramatical

Per mitjà de diverses ponències, s’estudiarà l’ús del gènere gramatical ―és a dir, l’ús de substantius, adjectius, pronoms i articles en masculí o femení d’acord amb el sexe― des de diversos punts de vista. Hi intervindran, entre d’altres, Josep Moran, membre de l’IEC; Carme Junyent, professora de la Universitat de Barcelona, i Neus Nogué, professora agregada de la mateixa universitat.

Programa

Lloc: sala de professors de l’aulari Josep Carner, 5a planta, de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585, de Barcelona)

Hora11 hores

Organització: Universitat de Barcelona i Societat Catalana de Llengua i Literatura (IEC)


 

dissabte 1 / abril / 2017

Conferència: «La materialització dels somnis: de Leonardo a la impressió 3D»

Quarta conferència del cicle Leonardo da Vinci: el geni i els invents, en la qual farem un salt des dels somnis de Leonardo fins a la realitat tecnològica actual de la impressió 3D, on ja no solament podem imprimir allò que dissenyem, sinó que ens encaminem cap al (post)transhumanisme d’imprimir-nos a nosaltres mateixos. Cap a on anem? A càrrec d’Antoni Hernández-Fernández, físic, lingüista i doctor en ciència cognitiva i llenguatge. Professor a l’Escola d’Art i Disseny de Terrassa i a la UPC.

Programa

Lloc: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (rambla d’Ègara, 270, Terrassa)

Hora11 h

Organització: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC


 

dissabte 1 / abril / 2017

XXVIII Olimpíada Espanyola de Física, a Girona

Cent trenta alumnes de batxillerat d’arreu d’Espanya participaran en la XXVIII Olimpíada Espanyola de Física. Els cinc millors classificats participaran en l’Olimpíada Internacional de Física, que tindrà lloc a Jakarta (Indonèsia) del 16 al 24 de juliol; els quatre següents participaran en nom d’Espanya en l’Olimpíada Iberoamericana de Física, que es farà a Colòmbia.

Lloc: Campus Montilivi de la Universitat de Girona

Hora9.30 hores

Organització: Societat Catalana de Física (IEC), Reial Societat Espanyola de Física, Centre Nacional d’Innovació i Investigació Educativa i Universitat de Girona


 

dilluns 3 / abril / 2017

Conferència: «Pintura gòtica a Mallorca: obres, promotors i mestres»

A càrrec de Tina Sabater, de la Universitat de les Illes Balears. La conferència forma part del cicle Gòtic a l’abast.

 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 hores

Organització: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 4 / abril / 2017

Presentació del llibre Testimonis de la Catalunya contemporània (1875-1986), d’Albert Balcells

A més de l’autor, hi intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC, Jordi Casassas, historiador i membre de la Secció Històrico-Arqueològica, i Elena de la Cruz Vergari, directora d’Obrador Edèndum, editorial que ha coeditat l’obra juntament amb l’IEC.

Invitació

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 hores

Organització: Obrador Edèndum i IEC


 

dimecres 5 / abril / 2017

Sisena sessió del Seminari de Filosofia: «Marx i el treball cooperatiu»

En aquesta sessió del Seminari de Filosofia del Grup de Filosofia Analítica, enguany titulat 10 qüestions, 10 filòsofs, Iñigo González, de la Universitat de Barcelona, presentarà el debat i vincularà posteriorment les qüestions discutides amb la filosofia d’un autor clàssic o contemporani. Es buscarà, d’aquesta manera, donar a conèixer i motivar la reflexió i discussió sobre el tema plantejat.

Lloc: IEC

Hora18 h

Organització: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia de l’IEC


 

dimecres 5 / abril / 2017

Conferència: «Saps què és el CRISPR?»

L’any 2015, les revistes Nature i Science van declarar aquesta tècnica d’edició del genoma com l’avenç científic de l’any. En aquesta conferència s’explicarà en què consisteix, el seu origen i les aplicacions, i se n’analitzaran els avantatges, les limitacions i les qüestions ètiques que ha suscitat.

 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC 

Hora19 hores

Organització: Societat Catalana de Biologia (IEC)


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència

  • Organització institucional
  • Informació econòmica
  • Personal
  • Premis i ajuts
  • Memòries, publicacions i programes de recerca
  • Serveis