dilluns 29 / maig / 2017

Acte de lliurament dels premis de les Proves Cangur 2017 

En l’acte intervindran Joan Mateo, president del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu del Departament d’Ensenyament; Joan Jofre, vicepresident de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; Joaquim Agulló, vicepresident de l’IEC, i Laura Dempere, degana de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic. Hi haurà una actuació a càrrec de l’Agrupació Musical i Coral de l’Institut Alexandre Satorras de Mataró. Les Proves Cangur de Matemàtiques, que des del 1995 organitza la Societat Catalana de Matemàtiques, són de caràcter lúdic i pretenen fomentar el gust per les matemàtiques entre els joves. Aquesta XXII edició de les Proves es va celebrar el 16 de març a centenars de seus de Catalunya, i hi van participar 78.800 estudiants de secundària i 27.500 de primària, procedents de més de 1.100 centres educatius. 

Lloc: Teatre Poliorama (Rambla dels Estudis, 115, de Barcelona) 

Hora18 hores

Organització: Societat Catalana de Matemàtiques (IEC)


 

dilluns 29 / maig / 2017

Conferència: «El canvi climàtic i el mar» 

A càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC. 

Lloc: Centre d’Études Catalanes (9, rue Sainte-Croix de la Bretonnerie, de París) 

Hora18.30 hores

Organització: Centre d’Études Catalanes, de la Universitat de la Sorbona


 

dilluns 29 / maig / 2017

Assemblea de Socis d’Amics de l’Art Romànic 

Assemblea General Extraordinària i Ordinària de Socis d’Amics de l’Art Romànic. 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC 

Hora18.30 hores

Organització: Amics de l’Art Romànic (IEC)


 

dimarts 30 / maig / 2017

Inauguració de l’exposició: «L’enginy (in)visible. Dones i tecnologia: passat, present i futur» 

En l’acte intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, que impartirà la conferència titulada: «Dones, ciència i tecnologia: una “carrera” de fons». La xerrada exposarà quin ha estat el rol de les dones en l’evolució social i tecnològica de la societat, amb exemples de situacions i dades, amb l’objectiu de posar en relleu la poca visibilitat que històricament ha tingut la dona en els entorns tecnològics, i com aquesta situació s’arrossega encara ara. 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer i claustre de l’IEC 

Hora18 hores

Organització: Societat Catalana de Tecnologia (IEC)


 

dimarts 30 / maig / 2017

«Dos testimonis llatins de la presència de Virgili en terres de la Corona d’Aragó (segles XV i XVI)» 

Conferència a càrrec dels professors Raimon Sebastian, de la Universitat de Barcelona, i Àlex Coroleu, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Mitja hora abans tindrà lloc la votació de càrrecs per a la renovació parcial de la Junta Directiva de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics. 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC 

Hora19 hores

Organització: Societat Catalana d’Estudis Clàssics (IEC)


 

dimarts 30 / maig / 2017

Presentació del volum 27 de la revista L’Atzavara 

La revista, que duu per títol Llum, foscor i éssers vius, ha estat editada per la Delegació de la Serralada Litoral Central de la ICHN i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Els articles que conté recullen les ponències del seminari del mateix títol celebrat entre el març i l’abril del 2016. Després de la presentació d’aquest volum de la revista, Jordi Corbera, membre de la Delegació de la Serralada Litoral de la ICHN pronunciarà la conferència: «La vida que brolla de la foscor: les fumaroles hidrotermals submarines». 

Lloc: Sala d’actes de Can Palauet (c. d’en Palau, 32, de Mataró) 

Hora19.30 hores

Organització: Delegació de la Serralada Litoral Central de la Institució Catalana d’Història Natural (IEC)


 

dimecres 31 / maig / 2017

Acte sobre Célestin Freinet (1896-1966) 

Jornada amb motiu de la publicació del número monogràfic sobre Freinet de la revista Educació i Història, el qual presentaran M. Carmen Agulló, coordinadora del monogràfic, i Joan Soler, president de la Societat d’Història de l’Educació. La presentació de l’acte serà a càrrec de Carles Alsinet, degà de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social, i també hi haurà la conferència «La pedagogia de Freinet: tècniques i instruments», de Sebastián Gertrúdix, mestre i expert en la tècnica Freinet.

Lloc: Sala de Juntes de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida (av. de l’Estudi General, 4, de Lleida) 

Hora10 hores

Organització: Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana (IEC)


 

dimecres 31 / maig / 2017

Última sessió del Seminari de Filosofia: «El problema del canvi i la filosofia d’Heràclit d’Efes»

En aquesta sessió del Seminari de Filosofia del Grup de Filosofia Analítica, enguany titulat 10 qüestions, 10 filòsofs, Marta Campdelacreu, de la Universitat de Barcelona, presentarà el debat i vincularà posteriorment les qüestions discutides amb la filosofia d’un autor clàssic o contemporani. Es buscarà, d’aquesta manera, donar a conèixer i motivar la reflexió i discussió sobre el tema plantejat.

Lloc: IEC

Hora18 h

Organització: Grup de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia de l’IEC


 

dimecres 31 / maig / 2017

Fòrum Europeu sobre Boscos Urbans (EFUF 2017) 

Congrés de quatre dies que enguany celebra el seu vintè aniversari a Barcelona, amb el títol «Les vores del bosc urbà. Franges, marges i espais de transició». Obert a investigadors i professionals de l’àmbit internacional interessats a reflexionar sobre les vores del bosc urbà com a espais d’oportunitat per a connectar i vertebrar el territori. S’hi abordaran temes com la connectivitat ecològica, la compatibilitat dels serveis ecosistèmics, la biodiversitat i les pertorbacions, així com el vessant social de la gestió forestal o la planificació en relació amb la nova cultura del lleure.

Més informació.

Lloc: seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (c. 62, 16, Zona Franca, de Barcelona) i seu de l’IEC 

Hora9 hores

Organització: EFUF, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb la col·laboració de l’IEC


 

dijous 1 / juny / 2017

EuroMeSCo Annual Conference: «Confronting Violent Extremism in the Euro-Mediterranean Region» 

La conferència anual EuroMeSCo debatrà l’extremisme violent a la zona mediterrània d’Europa: com es manifesta, els motius que l’originen, l’impacte i les respostes que caldria desenvolupar per a afrontar-lo. També s’hi tractarà la relació entre els canvis en les dinàmiques geopolítiques i l’augment de l’extremisme violent, les interrelacions amb les tendències populistes, nacionalistes i autoritaristes a la regió, i les diferents iniciatives dutes a terme per a prevenir aquest fenomen. S’aprofitarà per a presentar els resultats preliminars de l’enquesta «Euromed survey of experts on violent extremism».

Més informació.

Lloc: IEC 

Hora9.30 hores

Organització: Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED) amb la col·laboració de l’IEC


 

divendres 2 / juny / 2017

Taula rodona: «La recerca que necessitem» 

La taula rodona vol ser un punt de partida en el diàleg necessari i imprescindible entre els professionals de la planificació lingüística —professors, assessors lingüístics, gestors, administradors, entre altres— i els acadèmics. Moderada per Joan Pujolar, president de la Societat Catalana de Sociolingüística, filial de l’IEC, hi participaran David Casals, responsable de dinamització dels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona; Alba Conesa, directora de formació i foment del Consorci per a la Normalització Lingüística; Marta Miró, responsable de dinamització del Servei de Llengües de la Universitat Autònoma de Barcelona; Jordi Pere i Mas, responsable del Servei de Planificació Lingüística del Departament de Salut, i Mireia Plana, vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua. L’acte es podrà seguir en directe per Internet. 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC 

Hora12 hores

Organització: Societat Catalana de Sociolingüística (IEC)


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència

  • Organització institucional
  • Informació econòmica
  • Personal
  • Premis i ajuts
  • Memòries, publicacions i programes de recerca
  • Serveis