dimarts 26 / juny / 2018

Conferència: «Implicacions ètiques, econòmiques i socials de la robòtica»

Conferència a càrrec de Josep Amat, Alícia Casals i Carme Torras. 

La incidència cada cop més intensa de la robòtica en la societat està provocant ja un debat social sobre els beneficis i els perills que implica l’expansió i l’evolució d’aquesta ciència cap a comportaments cada vegada més intel·ligents. Les conseqüències són múltiples, tant en aspectes socials —atesa l’evidència de com les màquines canvien costums, relacions personals, feines...—, com en matèria econòmica —tenint en compte la gran repercussió que té en les transformacions del món laboral—, o en l’ús i explotació, fet que implica aspectes ètics que han de marcar la nostra societat futura. 

En aquesta sessió s’exposaran aquestes visions de la robòtica i es debatran aquests aspectes que provoquen tantes esperances i temors. 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organització: Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC


 

dimarts 26 / juny / 2018

Presentació del llibre La sostenibilitat de la pesca a Catalunya. Perspectiva des de la ciència

L’obra serà presentada per Joandomènec Ros, president de l’IEC, i per Jordi Lleonard, de l’ICM–CSIC.

Si alguna vegada heu pensat que els nostres mars ens donarien peix per sempre més o que els recursos vius eren il·limitats, o que el nostre país feia el possible per mantenir sostenibles aquests recursos per al futur, sabreu que tot això, avui dia, està en entredit. Actualment, la moderna flota catalana està extraient del nostre mar la mateixa quantitat de peix que als anys 40, quan les tecnologies d’extracció eren molt menys potents. El llibre analitza aquesta davallada des d’un punt de vista científic, sistèmic i històric. Explica com les decisions del sector i de les administracions ens han dut fins a aquesta lamentable situació. S’evidencia la feblesa, inoperància i manca de responsabilitat en les polítiques de sostenibilitat dels darrers cinquanta anys; polítiques que han permès que la pesquera del nostre país davallés fins a fer-la insostenible i decréixer. Finalment, s’introdueixen conceptes i pautes per a sortir mínimament ben parats d’aquesta sobreexplotació dels recursos vius i renovables que, de fet, afecta tot el món.

Podreu seguir-ho per streaming aquí.

Lloc: Sala d’actes de la Residència d’Investigadors (carrer de l’Hospital, 64, de Barcelona)

Hora18 h

Organització:

Residència d’Investigadors i Editorial Laertes


 

dimarts 26 / juny / 2018

Conferència: «Hacerse adulto en España: la integración de las segundas generaciones»

A càrrec d’Alejandro Portes, professor emèrit de sociologia de la Universitat de Princeton.

Presidirà l'acte el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani Lesfar i també hi participarà el vicepresident de l'IEC, Jaume de Puig.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organització: Associació Catalana de Sociologia


 

dimarts 26 / juny / 2018

14th Annual LC-MS/MS workshop on environmental applications and food safety

Taller anual sobre aplicacions ambientals i seguretat alimentària que se celebrarà els dies 26 i 27 de juny a Barcelona.

 
Obrirà l’acte Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.
 
Més informació aquí.  
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9.15 h

Organització:

Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 26 / juny / 2018

XVII Congrés de la Societat Espanyola de Nutrició

Dins del marc del Congrés —sota el lema «Alimentació 5S», perquè inclou cinc elements clau que dibuixen la complexitat i transversalitat de l’alimentació actual—, se celebrarà la X Jornada 2018 de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA). 

El Congrés s'allargarà fins el 29 de juny.

Més informació aquí.

 

Lloc: Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (carrer de Prat de la Riba, 171, Santa Coloma de Gramenet)

Hora9.30 h

Organització: Societat Espanyola de Nutrició, coorganitzat per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Barcelona


 

dimecres 27 / juny / 2018

Seminari: «United States: Bifurcated Immigration and the End of Compassion»

A càrrec d’Alejandro Portes, professor emèrit de sociologia de la Universitat de Princeton.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora17 h

Organització: Associació Catalana de Sociologia


 

dimecres 27 / juny / 2018

Concert «Música del Renaixement a Catalunya», dins del cicle Música al claustre

Inici al Pati de la Casa de Convalescència del cicle de concerts Música al claustre, dedicat enguany a les cobles i capelles, amb el concert «Música del Renaixement a Catalunya», de Canendi Elegantia. 

El cicle d’aquest any il·lustra com els conjunts instrumentals, les cobles, es van estructurar des de la Catalunya medieval i s’han mantingut amb la màgia de la seva sonoritat característica fins al present, moment en què els repertoris es diversifiquen amb l’accés a nous mons poètics, expressius i sonors. Amb l’organització dels concerts, l’IEC vol reconèixer i gaudir de la riquesa cultural i artística musical catalana, en un projecte que reforça i convida a compartir la identitat musical amb la d’altres comunitats. 

El cicle de concerts Música al claustre acull l’activitat musical a l’espai barroc i acústicament privilegiat de la Casa de Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans. El darrer concert, però, tindrà lloc a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, organitzat conjuntament amb l’Academia Europaea.

La iniciativa d’aquest cicle va sorgir fa uns quants anys, amb el desig de recuperar la tradició musical que acompanyava les activitats de les antigues acadèmies de Barcelona. La voluntat actual és de mantenir-ne la producció i convertir-la en una activitat artística de l’Institut.

Més informació aquí.

 

Lloc: Pati de la Casa de Convalescència (IEC)

Hora21 h

Organització: Institut d’Estudis Catalans


 

dijous 28 / juny / 2018

Jornada: Observem el canvi climàtic seguint els ritmes de la natura

L’estudi dels ritmes de la natura permet avaluar els efectes del canvi climàtic sobre els éssers vius. 

Els ritmes de la natura es poden seguir a gran escala amb sensors automàtics (fent servir, per exemple, satèl·lits o drons). Tot i això, les dades que recullen persones expertes o voluntàries sobre els canvis en els ritmes biològics d’espècies seleccionades és encara la font d’informació més útil i més utilitzada. En tots els casos, per a demostrar que el canvi climàtic està alterant el ritme de la natura calen sèries de dades llargues, homogènies, validades i ben repartides arreu del territori. 

Com es pot fer front a aquest repte? Aquesta és la qüestió que es vol tractar durant la jornada. Veniu i coneixeu com la ciutadania pot contribuir a ampliar la cobertura d’aquestes observacions i ajudar a l’estudi dels efectes del canvi climàtic sobre els organismes i els ecosistemes.

Cal inscripció prèvia, mitjançant aquest formulari. 

Vegeu el programa complet aquí

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora10 h

Organització: CREAF i Ritme Natura


 

dijous 28 / juny / 2018

Taula rodona sobre alimentació sostenible dins del XVII Congrés de la Societat Espanyola de Nutrició

Joandomènec Ros, president de l’IEC, participarà en aquesta taula rodona sobre sostenibilitat alimentària, juntament amb Lluís Serra, de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria; Glòria Cugat, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i Antonio Montoro, de la Universitat de Barcelona. 

El congrés, que se celebra del 27 al 29 de juny, s’emmarca sota el lema «Alimentació 5S», ja que inclou els cinc elements clau que dibuixen la complexitat i transversalitat de l’alimentació actual: saludable, segura, sostenible, social i satisfactòria. 
 
En el congrés s’integra també la X Jornada 2018 de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), filial de l’IEC. 
 
Abel Mariné, membre de l’IEC, farà la conferència de clausura del congrés i després se li retrà homenatge. 
 
 

Lloc: Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (Carrer de Casanova, 143, Barcelona)

Hora18.30 h

Organització: Societat Espanyola de Nutrició


 

dijous 28 / juny / 2018

Sessió audiovisual L’Anella Verda de Manresa

La sessió serà a càrrec d’Ignasi Cebrian, i s’emmarca dins del grup de treball de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organització: ICHN


 

dilluns 2 / juliol / 2018

XVIII Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes 

El dia 2 de juliol s’inaugurarà el XVIII Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, que s’allargarà fins al 6 de juliol. Joandomènec Ros, president de l’IEC, hi assistirà.

 

Lloc: Aula Magna del Rectorat de la Universitat de Bucarest

Hora18.30 h

Organització: Universitat de Bucarest


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència