Agenda

dissabte  23 febrer 2019
9 h
I Dissabte de les Matemàtiques a Lleida (DiMatLleida2019)

dilluns  25 febrer 2019
18 h
Seminari Raimon Bonal

dilluns  25 febrer 2019
18 h
Debat Territori: Reptes i desafiaments en el segle XXI

dilluns  25 febrer 2019
19 h
XXXIII Cicle de conferències La Barcelona baixmedieval

dimecres  27 febrer 2019
18.30 h
Conferència «La revolució industrial europea i la industrialització de Catalunya»

dijous  28 febrer 2019
18 h
Conferència d’hivern del grup Jardins i Jardiners: Art, Ciència i Ofici als Països Catalans

dijous  28 febrer 2019
18.30 h
Cloenda de l’Any Carles Fages de Climent

dijous  28 febrer 2019
9 h
Jornada Healthcom’19

dijous  7 març 2019
18.30 h
Sessió en commemoració del dia internacional de les dones

dimarts  12 març 2019
18 h
Presentació del llibre L’univers vivent d’Hildegarda de Bingen: Perspectives filosòfiques

dimecres  13 març 2019
9.30 h
II Congrés del Món de la Masia: «Intervencions i usos actuals de la masia»

dimecres  20 març 2019
18.30 h
Presentació del llibre Balnearios, veraneo, literatura. Agua y salud en la España contemporánea

divendres  22 març 2019
9 h
IX Jornada de Cromatina i Epigenètica

dimarts  26 març 2019
16 h
Lliçons de la Càtedra

divendres  29 març 2019
9 h
Jornada sobre diccionarització 

dimarts  2 abril 2019
17.45 h
Sessió científica CCNIEC 2019: «Models alimentaris i canvi climàtic»

dijous  4 abril 2019
9 h
X Simpòsium Europeu «El laboratori clínic i la industria del diagnòstic in vitro»


:: Més activitats ::

Sessió en commemoració del dia internacional de les dones

18.30 h

dijous  7 març 2019

En aquesta sessió, sota el títol Dones, geografia i acadèmia, es presentarà la trajectòria de dues dones geògrafes que, des de la universitat, han dedicat la seva docència i recerca a l’estudi de la geografia del gènere. Ambdues tenen trajectòries professionals i acadèmiques exitoses i amb la seva feina han aconseguit apropar-nos al coneixement geogràfic des d’una mirada feminista. 

Joos Droogleever explicarà la seva experiència com a professora als Països Baixos i vicepresidenta de la Unió Geogràfica Internacional, una de les institucions geogràfiques més prestigioses a nivell internacional. Maria Dolors Garcia Ramon, professora honorària de la UAB i expresidenta de la Societat Catalana de Geografia, parlarà de la seva experiència com a dona geògrafa a l’acadèmia.

 

Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Ho organitza

Societat Catalana de Geografia, amb la col·laboració de la Asociación de Geógrafos Españoles


Presentació del llibre L’univers vivent d’Hildegarda de Bingen: Perspectives filosòfiques

18 h

dimarts  12 març 2019

L’acte comptarà amb les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Rosa Rius, professora del Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona; Jesús Calderer, diputat adjunt d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, i Georgina Rabassó, autora del llibre i Premi Rafael Patxot i Jubert. 

Invitació.

Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Ho organitza

Institut d’Estudis Catalans i Diputació de Barcelona


II Congrés del Món de la Masia: «Intervencions i usos actuals de la masia»

9.30 h

dimecres  13 març 2019

Tothom és conscient que vivim una etapa de grans transformacions que poden esdevenir en un canvi d’època. Si considerem totes les novetats que ens arriben —les materials, les de les noves tecnologies, les ideològiques, així com l’evolució de la democràcia representativa a escala mundial i el canvi climàtic—, ens adonarem que tot plegat incideix en la nostra vida. Amb tot, més que protagonitzar les noves situacions, ens hi estem deixant portar. Ens supera i intentem adaptar-nos-hi. La història ens ensenya que tots aquests grans canvis es produeixen perquè des de fa molt temps les condicions ens hi van portant. És així que l’augment de la població en centres urbans, ara molt perceptible, fa molts anys que va començar. 

A Catalunya, la industrialització va tenir un gran impacte. El país va experimentar el primer desplaçament de la població rural cap a la ciutat per trobar-hi treball estable i no condicionat pel clima. Amb el temps, els canvis en l’organització social i l’entrada de maquinària agrícola van apartar moltes persones, primer les dones, fora del sistema. La nova producció agrària també hi va afegir un plus en aconseguir la mateixa producció amb menys mà d’obra. 

No volem viure d’esquena a tots aquests canvis, sinó que, al contrari, els volem conèixer i participar-hi. Adaptar-nos-hi i cercar alternatives. És urgent una millora demogràfica. Les noves tecnologies i la recerca ens apropen tant els espais com alguns models de treball, i per això els governs i les entitats locals necessiten presentar propostes elaborades, tant des d’Europa com des de la proximitat i que integrin els nous models familiars, els edificis sostenibles i el turisme rural. Això és el que es vol presentar i debatre en aquest segon congrés, com ja es va fer en l’anterior.

El congrés s’allargarà fins divendres 15 de març.

Més informació.

diferents sales de l’Institut d’Estudis Catalans

Ho organitza

Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i IEC 


Presentació del llibre Balnearios, veraneo, literatura. Agua y salud en la España contemporánea

18.30 h

dimecres  20 març 2019

El llibre Balnearios, veraneo, literatura. Agua y salud en la España contemporánea és una obra col·lectiva integrada per dotze capítols, que recull estudis de cas i reflexions teòriques sobre els precedents històrics del turisme i les seves implicacions econòmiques, socials, geogràfiques i culturals. Les contribucions des de diferents ciències socials i humanes aporten una visió panoràmica i transversal sobre el termalisme i l’estiueig a Espanya des del segle XIX fins a l’actualitat.

La presentació és a càrrec de Josep Oliveras, president de la Societat Catalana de Geografia; Horacio Capel, catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona, i Alfons Zarzoso, director del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i president de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.

També hi intervindran Narcís Figueras, coordinador del llibre i professor del Grau de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat Oberta de Catalunya, i Joaquim M. Puigvert, coordinador del llibre i director de la Càtedra Martí Casals de la Universitat de Girona.

Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Ho organitza

Societat Catalana de Geografia i Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica, amb la col·laboració de la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la Universitat de Girona i la Red Internacional de Universidades Lectoras


IX Jornada de Cromatina i Epigenètica

9 h

divendres  22 març 2019

La Secció de Cromatina i Epigenètica de la Societat Catalana de Biologia (SCB) i el Chromatin Club posen en marxa el IX Simposi Anual de Cromatina i Epigenètica BCN. L’objectiu és reunir els diferents grups que treballen en aquest camp per presentar i discutir resultats i millorar els contactes i les col·laboracions. 

 
Més informació aquí i aquí.

Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Ho organitza

Secció de Cromatina i Epigenètica de la SCB 


Lliçons de la Càtedra

16 h

dimarts  26 març 2019

Les Lliçons de la Càtedra van néixer l’any 2012 com una activitat de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent, amb el propòsit de convidar cada any una persona que expliqui la seva experiència creadora, docent o investigadora al llarg de la seva vida acadèmica o professional. 

Enguany, Josep Massot i Muntaner, professor, assagista i editor, n’és el convidat. L’han precedit la llatinista i professora Dolors Condom (2012), l’escriptor i periodista Narcís-Jordi Aragó (2013), el poeta i pintor Narcís Comadira (2014), el llibreter i agitador cultural Guillem Terribas (2015), l’escriptora i periodista Isabel-Clara Simó (2016), l’escriptor i dramaturg Jordi Coca (2017), i l’escriptora i traductora Carme Arenas (2018), que han estat convidats en les edicions anteriors. 

Llicenciat en Filologia Romànica, el pare Massot va ser professor a la Universitat de Barcelona i és un dels més grans estudiosos i més prolífics de la llengua i literatura catalanes. Des de l’any 1971 és director de publicacions de l’Abadia de Montserrat, l’entitat editorial en exercici més antiga d’Europa, i conservador del fons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, els dos temes sobre els quals versaran les seves lliçons. Entre d’altres, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, la Creu de Sant Jordi i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes com a reconeixement a la seva dedicació a la cultura catalana. 

La inauguració serà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent.

Més informació aquí i aquí.

Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Ho organitza

Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada


Jornada sobre diccionarització 

9 h

divendres  29 març 2019

Jornada sobre diccionarització en què participaran investigadors d’arreu del domini lingüístic i que tractaran aspectes concrets de l’actualització lexicogràfica a partir de paraules noves documentades en l’ús. Aquests investigadors tenen en comú el fet d’haver format part del projecte NADIC (Neologismes per a l’actualització del diccionari normatiu), un projecte que ha tingut com a resultat final i visible una llista dels mil neologismes més diccionaritzables per al català.

Les llengües es renoven contínuament. Apareixen noves paraules i nous usos de paraules ja existents. Algunes d’aquestes paraules s’incorporen al diccionari al cap d’un temps i deixem de considerar-les noves, però d’altres no hi apareixen tot i que es vagin fent velles. Això és així perquè no totes les paraules són igualment diccionaritzables, i les institucions que s’ocupen d’actualitzar els diccionaris apliquen uns criteris que difereixen en funció del tipus de diccionari; en diem criteris de diccionarització.

La benvinguda anirà a càrrec de M. Teresa Cabré, Cristina Gelpí i Josep Martines.

Programa.

Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Ho organitza

Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra


Sessió científica CCNIEC 2019: «Models alimentaris i canvi climàtic»

17.45 h

dimarts  2 abril 2019

El canvi climàtic és una realitat innegable que amenaça la sostenibilitat del planeta i requereix urgents mesures per a mitigar-ne els efectes. La sessió es proposa descriure i analitzar la importància de la dieta i dels aliments d’origen vegetal i animal en la generació de gasos d’efecte hivernacle, causants de l’escalfament global i el canvi climàtic, i de l’impacte que tenen sobre la salut humana.

La sessió està dirigida a professionals i treballadors de la nutrició, la salut pública i l’atenció primària de salut, així com a especialistes i interessats en ecologia i medi ambient. 

Programa.

Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Ho organitza

Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC)


X Simpòsium Europeu «El laboratori clínic i la industria del diagnòstic in vitro»

9 h

dijous  4 abril 2019

L’embaràs és un estat fisiològic i natural en la vida reproductiva de la dona. No obstant això, hi ha una sèrie de patologies que poden alterar el curs normal de la gestació i que comporten una sèrie de riscos tant per a la dona gestant com per al fetus. Aquestes patologies s’han de detectar durant la gestació a fi de garantir l’absència de complicacions o de minimitzar-les.

El terme gestació d’alt risc ha anat canviant de manera dinàmica d’acord amb els nous coneixements fisiopatològics. La contribució del laboratori clínic —mitjançant la implementació de nous marcadors biològics o l’aplicació de tècniques de genètica molecular en el diagnòstic— ha representat una millora important en el seguiment i el maneig de la dona embarassada. El laboratori clínic també ha contribuït de manera significativa a actualitzar els protocols analítics en el seguiment de la gestació, per tal d’estandarditzar la pràctica clínica i d’adaptar les actuacions a les guies i recomanacions internacionals.

L’objectiu principal d’aquest simpòsium és establir un fòrum per a afavorir la interrelació entre els diferents professionals, debatre diferents propostes de nous protocols i compartir experiències en les noves tecnologies.

El simpòsium se celebrarà en forma de debat obert entre diversos experts i amb la participació activa del públic assistent. S’ha estructurat en quatre sessions, en les quals es debatrà el paper del laboratori en el diagnòstic i la prevenció de la morbimortalitat materna per la preeclàmpsia, en el cribratge d’anomalies congènites de primer i segon trimestre, i en la nova incorporació de la tècnica del DNA fetal lliure en la sang materna. Es parlarà de l’impacte de les noves tècniques de genètica molecular i l’assessorament genètic en el diagnòstic prenatal i, per últim, es tractaran les malalties infeccioses de transmissió vertical, posant especial èmfasi en les de nova incorporació i en l’actualització dels protocols.
 
El simpòsium s’allargarà fins el 5 d’abril.
 
Més informació aquí.
 

Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Ho organitza

Associació Catalana de Ciències del Laboratori Clínic i Societat Catalana de Biologia


 

:: Tornar a la pàgina principal ::

Novetats editorials

Grup d'Estudis Etnopoètics. Societat Catalana de Llengua i Literatura

Vigència, transmissió i transformació de les tradicions orals

 
[+]

Societat Catalana de Geografia

Paisatges després de la batalla: geografies de la crisi immobiliària

 
[+]

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència