Agenda d'activitats

Agenda d'activitats


dilluns, 23 de setembre de 2019

4a edició de Science needs you!

Torna una nova edició de Science needs you! (SNY), l’esdeveniment de divulgació científica organitzat per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC).
Com en les edicions anteriors, l’objectiu és reflectir el fet que la nostra societat no es podria entendre sense la ciència i la tecnologia i, per tant, en són una part indissociable i pertanyen a la nostra cultura. És per això que, des de SNY, volem apropar la recerca de frontera al públic general, mostrant-ne l’impacte social i econòmic, però també volem presentar la recerca científica com una part integral de la cultura, com un procés creatiu similar al d’altres disciplines humanes, en particular al de les arts.

El tema d’aquesta quarta edició és la segona revolució quàntica. Grans experts ens mostraran com la ciència més bàsica pot donar lloc a grans avenços tecnològics de gran impacte per a les nostres vides, com les telecomunicacions, la informàtica, la seguretat de dades, etc. El personatge històric protagonista d’aquesta edició de SNY és una científica que ha rebut dos premis Nobel: Marie Skłodowska Curie, pionera de la recerca en radioactivitat, entorn de la qual es vertebraran activitats artístiques i humanistes.

Les activitats de SNY tindran lloc al Teatre Museu Dalí de Figueres, al Museu de la Tècnica de l’Empordà, a la llibreria Vitel·la de l’Escala, a l’Auditori Caputxins de Figueres i al Museu d’Arqueologia de Catalunya - Empúries durant diversos dies.
 

Lloc: Teatre Museu Dalí de Figueres

Hora: 19 h

Organitza:  Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Figueres, Ajuntament de l’Escala, Diputació de Girona, Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Fundació Gala-Salvador Dalí, Obra Social La Caixa, Institut d’Estudis Catalans, Societat Catalana de Tecnologia, Societat Catalana de Física, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Museu d’Arqueologia de Catalunya.


 

dimecres, 25 de setembre de 2019

Diàleg Joves i creació: transformant la Mediterrània

Joves escriptors i il·lustradors del Líban, Tunísia, França, Síria, Polònia, Egipte, Grècia, Jordània, Letònia i els Països Baixos debatran a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) sobre la força i els límits de la literatura i l’art fet per joves a l’hora d’impulsar la igualtat de gènere i canvis en les societats europees i mediterrànies.
Obert al públic i moderat per la periodista Virtu Morón, en el diàleg participaran els guanyadors dels dos concursos internacionals adreçats a joves convocats enguany per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed): el concurs literari Un Mar de Paraules i el concurs artístic Drawing 4 Equality. També hi prendran part els altres set joves finalistes del concurs literari i joves creadors de Barcelona.

L’acte es tancarà amb una performance de l’artista Mohammad Othman, que il·lustrarà fragments dels millors relats mentre aquests són recitats. A més, es podrà visitar l’exposició «Drawing 4 Equality: desafiant els rols de gènere a ambdós costats de la Mediterrània».

L’acte comptarà amb la participació de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Nabil Al-Sharif, director executiu de la Fundació Anna Lindh per al Diàleg entre Cultures (Alexandria), i Josep Ferré, director general en funcions de l’IEMed.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora: 19 h

Organitza:  IEMed


 

dimecres, 25 de setembre de 2019

4a Jornada de Sistemes Dinàmics a Catalunya

La Jornada de Sistemes Dinàmics neix el 2016 amb l’objectiu de consolidar les relacions entre els diversos grups de recerca de Catalunya, impulsar les col·laboracions científiques entre els membres i, per tant, enfortir la recerca en aquest àmbit.

Es realitza anualment entre finals de setembre i principis d’octubre, i es pot considerar com una lliçó inaugural dels diversos seminaris de sistemes dinàmics que hi ha arreu de Catalunya.

Enguany les conferències seran a càrrec d’Esther Barrabés (Universitat de Girona), Armengol Gasull (Universitat Autònoma de Barcelona) i Núria Fagella (Universitat de Barcelona).

Més informació.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora: 9.30 h

Organitza:  Societat Catalana de Matemàtiques


 

dijous, 26 de setembre de 2019

Presentació de la campanya «Per la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en català»

La presentació anirà a càrrec de Blanca Serra i Puig, vicepresidenta de la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), i comptarà amb la presència de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Carles Salvadó, president de la Fundació puntCAT, i Daniel Condeminas, consultor en comunicació. Moderarà la taula Josep Gifreu, periodista i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra.

Assistència lliure. Es prega confirmació a info@folc.cat.
 

Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10, Barcelona)

Hora: 19.30 h

Organitza:  Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC)


 

dijous, 26 de setembre de 2019

Concert «Homenatge a Pau Casals. La projecció mundial del Barroc i el violoncel des de Catalunya», dins el cicle Música al claustre

Tercer i darrer concert del cicle Música al claustre, a càrrec d’Oscar Alabau al violoncel i Ricard Rovirosa al piano. El concert, que es va haver de suspendre el passat mes de juliol a causa de la pluja, clourà el cicle Música al claustre.

El cicle d’aquest any ens convida a escoltar les obres d’alguns compositors catalans que des del Renaixement fins al Barroc van mantenir la qualitat de les seves composicions en l’àmbit internacional i que encara avui ens emocionen amb la seva transtemporalitat, que ens facilita un accés actualitzat a nous mons poètics i sonors. 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora: 20.30 h

Organitza:  Institut d’Estudis Catalans


 

dijous, 26 de setembre de 2019

Jornada sobre el Modernisme. Homenatge a Jordi Castellanos

Jornada en homenatge a Jordi Castellanos, filòleg i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Hi intervindran, entre d’altres, Alà Baylac-Ferrer, director de l’Institut Franco-Català Transfronterer; Joan Peytaví, vicedirector de l’Institut Franco-Català Transfronterer i director de les Presses Universitaires (UPVD); Francesc Ardolino, de la Universitat de Barcelona, i Vinyet Panyella, membre de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l’IEC.
 
 

Lloc: Aula P113 de l’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà 

Hora: 9 h

Organitza:  Institut Franco-Transfronterer de la Universitat de Perpinyà, Centre de Recherche sur les Sociétés et les Environnements Méditerranéens (CRESEM) i Societat Catalana de Llengua i Literatura


 

 

Rebeu aquesta notificació perquè les vostres dades estan incorporades a un tractament del Servei de comunicació de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Per a donar-vos de baixa, modificar les vostres dades o per a més informació adreceu-vos a comunicacio@iec.cat.Les vostres dades no seran cedides a tercers. Per a més informació podeu adreçar-vos a la nostra Política de Privacitat. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, limitació en el tractament i portabilitat, adreçant-vos per escrit a l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona), o bé enviant un correu electrònic a l’adreça dades.personals@iec.cat

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal