Música al claustre

Agenda d'activitats


dimecres, 20 de juny de 2018

Acte inaugural de la delegació de l'Alguer de l'Institut d'Estudis Catalans

Acte públic inaugural de la delegació de l'Alguer de l'IEC, amb un discurs inaugural de Joandomènec Ros, president de l'Institut, amb el títol L'Institut d'Estudis Catalans ahir i avui.

També hi intervindran Francesc Ballone, membre de la Secció Filològica de l'IEC i Antoni Torre, delegat del president de l'IEC a l'Alguer.

Lloc: Sala de conferències de Sant Francesc

Hora: 19 h

Organitza: 


 

dimecres, 20 de juny de 2018

Taller sobre ciència oberta

La ciència descriu la transició actual en la manera com es realitzen les investigacions, com es guarden i disseminen els resultats, com col·laboren els investigadors, com es mesura l’èxit i com es recompensen els investigadors per als enfocaments oberts. La ciència oberta té el potencial de transformar el panorama de la recerca. Quin és el paper de les biblioteques acadèmiques a l’hora de donar suport a aquesta transició? Quines són les opinions i agendes actuals en diversos països europeus? Com ho diferenciem en l’àmbit regional i nacional?   

Aquest taller d’un dia abordarà els temes crítics següents: els conductors del canvi: dades fidels i accés obert, la ciència ciutadana i obrir la ciència i la gestió d'un canvi cultural.

Més informació aquí i aquí.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 9 h

Organitza: 

Scientific Knowledge Services en cooperació amb el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea
 


 

dijous, 21 de juny de 2018

Trobada de l’SCQ i la indústria química

El motiu de la sessió és la celebració, el 2019, de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics (IYPT 2019).

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 17 h

Organitza:  Societat Catalana de Química


 

dilluns, 25 de juny de 2018

XVIII Jornada de Biologia Evolutiva

L’objectiu de la Jornada és promoure la interacció dels membres dels grups de recerca catalans que treballen en l’àmbit de la biologia evolutiva. Amb la finalitat de fomentar la participació i la discussió, l’any 2007 fou instaurat per primera vegada el Premi Antoni Prevosti de Biologia Evolutiva, que premia la millor comunicació de la Jornada presentada per un investigador jove (que faci menys de tres anys que ha llegit la tesi).

L’XI Premi Antoni Prevosti de Biologia Evolutiva consisteix en 250 € que es lliuraran en finalitzar la darrera sessió de la Jornada. El receptor del premi ha de ser present a la sala. Si no hi és, el premi passarà a la comunicació que hagi quedat en segon lloc, si n’hi ha, i també es pot declarar desert.

Inscripcions.

 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 9 h

Organitza:  Secció de Biologia Evolutiva de la Societat Catalana de Biologia


 

dimarts, 26 de juny de 2018

Conferència: «Implicacions ètiques, econòmiques i socials de la robòtica»

Conferència a càrrec de Josep Amat, Alícia Casals i Carme Torras. 

La incidència cada cop més intensa de la robòtica en la societat està provocant ja un debat social sobre els beneficis i els perills que implica l’expansió i l’evolució d’aquesta ciència cap a comportaments cada vegada més intel·ligents. Les conseqüències són múltiples, tant en aspectes socials —atesa l’evidència de com les màquines canvien costums, relacions personals, feines...—, com en matèria econòmica —tenint en compte la gran repercussió que té en les transformacions del món laboral—, o en l’ús i explotació, fet que implica aspectes ètics que han de marcar la nostra societat futura. 

En aquesta sessió s’exposaran aquestes visions de la robòtica i es debatran aquests aspectes que provoquen tantes esperances i temors. 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 18 h

Organitza:  Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC


 

dimarts, 26 de juny de 2018

Presentació del llibre La sostenibilitat de la pesca a Catalunya. Perspectiva des de la ciència

L’obra serà presentada per Joandomènec Ros, president de l’IEC, i per Jordi Lleonard, de l’ICM–CSIC.

Si alguna vegada heu pensat que els nostres mars ens donarien peix per sempre més o que els recursos vius eren il·limitats, o que el nostre país feia el possible per mantenir sostenibles aquests recursos per al futur, sabreu que tot això, avui dia, està en entredit. Actualment, la moderna flota catalana està extraient del nostre mar la mateixa quantitat de peix que als anys 40, quan les tecnologies d’extracció eren molt menys potents. El llibre analitza aquesta davallada des d’un punt de vista científic, sistèmic i històric. Explica com les decisions del sector i de les administracions ens han dut fins a aquesta lamentable situació. S’evidencia la feblesa, inoperància i manca de responsabilitat en les polítiques de sostenibilitat dels darrers cinquanta anys; polítiques que han permès que la pesquera del nostre país davallés fins a fer-la insostenible i decréixer. Finalment, s’introdueixen conceptes i pautes per a sortir mínimament ben parats d’aquesta sobreexplotació dels recursos vius i renovables que, de fet, afecta tot el món.

Podreu seguir-ho per streaming aquí.

Lloc: Sala d’actes de la Residència d’Investigadors (carrer de l’Hospital, 64, de Barcelona)

Hora: 18 h

Organitza: 

Residència d’Investigadors i Editorial Laertes


 

dimarts, 26 de juny de 2018

Conferència: «Hacerse adulto en España: la integración de las segundas generaciones»

A càrrec d’Alejandro Portes, professor emèrit de sociologia de la Universitat de Princeton.

Presidirà l'acte el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani Lesfar i també hi participarà el vicepresident de l'IEC, Jaume de Puig.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 19 h

Organitza:  Associació Catalana de Sociologia


 

dimarts, 26 de juny de 2018

14th Annual LC-MS/MS workshop on environmental applications and food safety

Taller anual sobre aplicacions ambientals i seguretat alimentària que se celebrarà els dies 26 i 27 de juny a Barcelona.

 
Obrirà l’acte Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.
 
Més informació aquí.  
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 9.15 h

Organitza: 

Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts, 26 de juny de 2018

XVII Congrés de la Societat Espanyola de Nutrició

Dins del marc del Congrés —sota el lema «Alimentació 5S», perquè inclou cinc elements clau que dibuixen la complexitat i transversalitat de l’alimentació actual—, se celebrarà la X Jornada 2018 de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA). 

El Congrés s'allargarà fins el 29 de juny.

Més informació aquí.

 

Lloc: Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (carrer de Prat de la Riba, 171, Santa Coloma de Gramenet)

Hora: 9.30 h

Organitza:  Societat Espanyola de Nutrició, coorganitzat per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Barcelona


 

dimecres, 27 de juny de 2018

Seminari: «United States: Bifurcated Immigration and the End of Compassion»

A càrrec d’Alejandro Portes, professor emèrit de sociologia de la Universitat de Princeton.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 17 h

Organitza:  Associació Catalana de Sociologia


 

dimecres, 27 de juny de 2018

Concert «Música del Renaixement a Catalunya», dins del cicle Música al claustre

Inici al Pati de la Casa de Convalescència del cicle de concerts Música al claustre, dedicat enguany a les cobles i capelles, amb el concert «Música del Renaixement a Catalunya», de Canendi Elegantia. 

El cicle d’aquest any il·lustra com els conjunts instrumentals, les cobles, es van estructurar des de la Catalunya medieval i s’han mantingut amb la màgia de la seva sonoritat característica fins al present, moment en què els repertoris es diversifiquen amb l’accés a nous mons poètics, expressius i sonors. Amb l’organització dels concerts, l’IEC vol reconèixer i gaudir de la riquesa cultural i artística musical catalana, en un projecte que reforça i convida a compartir la identitat musical amb la d’altres comunitats. 

El cicle de concerts Música al claustre acull l’activitat musical a l’espai barroc i acústicament privilegiat de la Casa de Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans. El darrer concert, però, tindrà lloc a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, organitzat conjuntament amb l’Academia Europaea.

La iniciativa d’aquest cicle va sorgir fa uns quants anys, amb el desig de recuperar la tradició musical que acompanyava les activitats de les antigues acadèmies de Barcelona. La voluntat actual és de mantenir-ne la producció i convertir-la en una activitat artística de l’Institut.

Més informació aquí.

 

Lloc: Pati de la Casa de Convalescència (IEC)

Hora: 21 h

Organitza:  Institut d’Estudis Catalans


 

 

Us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer que és responsabilitat de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), amb la finalitat a enviar-vos periòdicament l’agenda setmanal d’activitats de l’IEC. Les vostres dades no seran cedides a tercers. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, limitació en el tractament i portabilitat, adreçant-vos per escrit a l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona), o bé enviant un correu electrònic a l’adreça dades.personals@iec.cat.

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal