dimarts, 21 de novembre de 2017

XIV Jornada CREAF SCB ICHN

Les invasions biològiques són un component del canvi global: provoquen la pèrdua de biodiversitat al planeta i alteren el funcionament dels ecosistemes, amb uns grans costos econòmics i socials. Com hem de reaccionar davant aquest problema? La majoria coincidiríem a dir que cal erradicar aquestes espècies o, almenys, controlar-les. També, que cal prevenir l’entrada d’espècies potencialment perilloses. Tanmateix, això obre interrogants metodològics, ecològics, econòmics i fins i tot socials.

La XIV Jornada del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) reunirà un conjunt d’investigadors i gestors medioambientals interessats en les invasions biològiques que reflexionaran sobre la integració de la recerca i la gestió per a abordar millor el problema.
 
L’assistència a la jornada és lliure i gratuïta. Es prega confirmar-la mitjançant aquest formulari
 
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 9 h

Organitza:  Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, Societat Catalana de Biologia i Institució Catalana d’Història Natural


 

dimecres, 22 de novembre de 2017

Inauguració del curs 2017-2018 de la Societat Catalana de Matemàtiques

El professor Julià Cufí i Sobregrau, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, pronunciarà la lliçó inaugural «Sobre algunes desigualtats geomètriques en el pla».

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora: 18 h

Organitza:  Societat Catalana de Matemàtiques


 

dimecres, 22 de novembre de 2017

Presentació del llibre La Societat Catalana d’Estudis Històrics: Setanta anys de compromís amb la història (1946-2016)

Aquesta obra, editada per la Societat Catalana d’Estudis Històrics,serà presentada per Joaquim Nadal i Farreras, membre de la junta de la SCEH. A l'acte també hi assistirà Jaume Sobrequés i Callicó, president de la SCEH, Joaquim Nadal i Farreras, director de l'ICRPC i professor de la UdG i l'autor del llibre, Josep Lluís Martín i Berbois, que correspon al número 6 de la col·lecció «D’ahir per avui».

 
 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora: 19 h

Organitza:  Societat Catalana d’Estudis Històrics


 

dimecres, 22 de novembre de 2017

Concert: «La dimensió europea de Felip Pedrell»

A càrrec de la soprano Marta Mathéu i del pianista Albert Guinovart, qui tocarà un piano Érard de final del segle XIX cedit pel Museu de la Música de Barcelona. El concert forma part del cicle Música al claustre, que enguany es titula «Cent anys del llegat científic i musical de Felip Pedrell» i que pretén recuperar la tradició musical entre les activitats de les antigues acadèmies de Barcelona.

Més informació

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora: 19 hores

Organitza:  IEC


 

dijous, 23 de novembre de 2017

Disputatio de Barcelona 2017

El Barcelona Knowledge Hub (BKH), l’oficina de l’Academia Europaea per als països del mediterrani i sud d’Europa, organitza per cinquè any consecutiu la Disputatio of Barcelona, que enguany se celebra el dijous 23 de novembre i porta per títol «Supercomputers: an instrument for science, technology and the progress of society», en la qual participaran Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center (BSC), que presentarà els aspectes de la ciència i la tecnologia, i Alison Kennedy, directora de l’STFC Hartree Centre (Daresbury, Warrington, Regne Unit), que presentarà els aspectes de progrés de la societat.

Més informació

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 19 h

Organitza:  Academia Europaea


 

dijous, 23 de novembre de 2017

Jornada Munzio Clementi

Es tracta d’una jornada de conferències i audicions entorn d’aquest compositor, pianista, editor i fabricant de pianos italià en la qual, a més, es presentarà l’Associació Muzio Clementi de Barcelona, creada recentment. 

Hi participaran, entre d’altres, Marina Rodríguez Brià, Luca Chiantore i Jaume Ayats.
 
 
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 19 h

Organitza:  Societat Catalana de Musicologia, Associació Muzio Clementi de Barcelona i Museu de la Música de Barcelona


 

dijous, 23 de novembre de 2017

Jornada de Terminologia

La presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, M. Teresa Cabré, farà una conferència dins la Jornada de Terminologia: «L’activitat terminològica com a base per a l’expansió de l’ús social de les llengües», en la qual també participaran el director del TERMCAT, Jordi Bover, i el president de la Secció de Terminologia i Assessorament Lingüístic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Artur Ahuir.

 

Lloc: Aula Magna Joan Francesc Mira de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I (Castelló de la Plana)

Hora: 9.30 h

Organitza:  Acadèmia Valenciana de la Llengua i TERMCAT, amb la col·laboració de la Universitat Jaume I


 

divendres, 24 de novembre de 2017

Jornada: Armand Blanch, una figura clau del radioteatre català

Armand Blanch va ser pioner del radioteatre en català, a més de director del quadre escènic de Ràdio Barcelona des dels anys quaranta fins als anys vuitanta del segle XX. Va ser autor de diverses obres teatrals i va recuperar l’ús del català per a la radiodifusió durant el franquisme.

Hi intervindran Daniel Casals i Teresa Santos, de la Universitat Autònoma de Barcelona. 
 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora: 11 h

Organitza:  Societat Catalana de Llengua i Literatura, Filcat UAB i XIX-XXI.cat


 

divendres, 24 de novembre de 2017

XXIX Jornada de Biologia del Desenvolupament

És una jornada anual de trobada de tota la comunitat que treballa en l’àmbit de la biologia del desenvolupament a Catalunya i una oportunitat per a joves doctorands i postdoctorands de presentar la seva recerca. 

Els conferenciants convidats són James Sharpe, del Center for Genomic Regulation; Cristina Pujades, de la Universitat Pompeu Fabra, i Marta Llimargas, de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona, del Consejo de Investigaciones Científicas.
 
 
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 9 h

Organitza:  Secció de Biologia del Desenvolupament de la Societat Catalana de Biologia


 

divendres, 24 de novembre de 2017

II Plaça del Llibre

Alacant celebra la II Plaça del Llibre, una iniciativa per a promoure el llibre en la nostra llengua i fomentar la lectura amb activitats per a tots els públics, entre les quals destaca el Club de Lectura de la Delegació d’Alacant, amb la presència de Martí Domínguez.

La II Plaça del Llibre durarà fins diumenge 26 de novembre.

Programa.

 

 

Lloc: Plaça del Port 

Hora: Depenent de l’acte

Organitza:  Ajuntament d’Alacant, amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant, la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), La Cívica - Escola Valenciana, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Instituto Alicantino de Cultura Juan Gil-Albert


 

divendres, 24 de novembre de 2017

I Jornada-Col·loqui Miquel Martí i Pol de Literatura i Educació

Aquesta primera edició pretén donar eines i recursos a professionals i estudiants de l’àmbit de la literatura, la cultura i l’educació perquè puguin aplicar-los dins i fora dels centres escolars. Entenent el paraigua del poeta nacional Miquel Martí i Pol com un referent, alhora que també com un motiu d’estudi, aquesta jornada-col·loqui presenta un programa que té la poesia per a infantil i primària com a tema central.

Inscripcions fins al 12 de novembre aquí Places limitades. 
 

Lloc: Ateneu Barcelonès

Hora: Divendres a les 18 h i dissabte a les 9.30 h

Organitza:  Fundació Miquel Martí i Pol, Associació d’Amics Miquel Martí i Pol, Grup de Recerca en Textos Literaris Contemporanis: Estudi, Edició i Traducció (TEXLICO), Grup de Recerca en Educació, Llenguatge i Literatura (GRELL) i Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans, entre d’altres.


 

dilluns, 27 de novembre de 2017

Seminari Raimon Bonal

En la propera sessió del Seminari Raimon Bonal s’iniciarà el debat del llibre de Jane Addams Veinte años en Hull House i se’n discutiran els primers tres capítols.

Lloc: Sala Fontserè de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 18 h

Organitza:  Associació Catalana de Sociologia


 

dilluns, 27 de novembre de 2017

Presentació del llibre Joventuts llibertàries

En la presentació intervindran Jaume Sobrequés, president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH); Antoni Dalmau, membre de la Junta de la SCEH; Sònia Garangou, autora del llibre, i Joan Vilarroya, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona i director de la tesi de Sònia Garangou.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora: 18.30 h

Organitza:  Societat Catalana d’Estudis Històrics


 

dilluns, 27 de novembre de 2017

Esmorzars FOCIR

Ferran Mascarell pronunciarà la xerrada «La diplomàcia cultural: una eina de projecció internacional».

Més informació al web www.focir.cat o a la invitació.
 
Cal confirmar assistència enviant un correu electrònic a l’adreça secretaria@focir.cat.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora: 9 h

Organitza:  Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR)


 

dilluns, 27 de novembre de 2017

Jornada tècnica: Iniciatives per a la reducció del malbaratament al sector agroalimentari

Un terç de la producció global d’aliments es desaprofita i es malbarata, la qual cosa genera impactes socials, ambientals i econòmics greus. El malbaratament es produeix en totes les fases de la cadena alimentària, des de la producció primària fins al consum a les llars, i s’associa a una gran diversitat de causes. Això fa imprescindible la implicació de tots els agents en l’anàlisi i la resolució d’aquest problema. 

 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya promou la prevenció del malbaratament a Catalunya i, especialment, en els seus àmbits de treball. La sessió contribuirà a la presentació d’experiències i a l’articulació de xarxes de col·laboració per a implantar estratègies i mesures concretes que aportin solucions als operadors de la cadena alimentària.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora: 9.30 h

Organitza:  Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Estudis Agraris i de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació


 

dimarts, 28 de novembre de 2017

Sessió audiovisual: Hornstrandir. Rere les petjades de la guineu àrtica

La sessió audiovisual serà a càrrec de Marta Bretó i Tato Rosés.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora: 19 h

Organitza:  Societat Catalana de Fotògrafs de Natura


 

 

“D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran recollides i incorporades en un fitxer automatitzat la finalitat del qual és trametre la informació sobre les activitats i publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans i les seves societats filials. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals al correu electrònic lopd@iec.cat

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal