NotICEA. Butlletí electrònic. Núm. 5

Benvolguts consocis i amics,

Us adrecem el nou Noticea, el cinquè número i el primer de l’any 2009.

Com sempre, l’objectiu és informar-vos de les seccions de la Icea, de les activitats, oferir temes del vostre interès i conèixer els companys i socis.

El comitè de publicacions espera poder millorar el Noticea, ja que vol que esdevingui una bona eina per a tothom, i per això us hi adjuntem la bústia, a la qual ens podeu fer arribar les vostres col·laboracions i els vostres suggeriments. Us insistim i us animem a fer-nos arribar tot el que creieu interessant.

Així, podrem avançar, ja veureu com sí, i no sols amb el Noticea sinó també amb la ICEA.

Ben atentament,

El Comitè de Publicacions

Coneguem-nos

L’Anna Martell és una membre de la ICEA que ens acompanya des de la distància fa una colla d’anys. Per exemple, la recordem al primer Congrés, celebrat a Caldes de Montbui, o a l’assemblea extraordinària del Castell de Montesquiu —estem parlant del anys 1988 i 1995—, i gairebé cada estiu la retrobem a Prada de Conflent fidel a la nostra institució.

Vegeu-ne l'entrevista


i la foto.



Què farem

Vint-i-cinquena edició de les
"Monografies de paisatgisme i jardineria"
Institució Catalana d’Estudis Agraris. Secció d’Ornamentals.
Per saber els dies i els horaris consulteu el díptic
ICEA-"Monografies de Paisatgisme i jardineria 2009"


Llei de normalització lingüística
En ocasió dels vint-i-cinc anys de la Llei de normalització lingüística, la Presidència de l’IEC i la Societat Catalana de Sociolingüística han organitzat un cicle de tres conferències i una taula rodona.

La propera conferència serà el dimarts 31 de març. Les persones convidades a intervenir-hi faran que el cicle tingui una rellevància especial.
Invitació IEC SOCIS




QUÈ HEM FET

LES TERTÚLIES DE LA SECCIÓ DE PROTECCIÓ VEGETAL

El primer dilluns de cada mes la Secció de Protecció Vegetal organitza una tertúlia en què participen ponents experts. Se n'han desenvolupat les següents:

1 de setembre de 2008
"Cobertes enjardinades. Naturalització d’edificis. Vigilàncies"
Sr. Andres Fernandez i López, enginyer agrònom.

6 d’octubre de 2008
"Tratamientos de los espacios verdes"
Sr. Antonio Peláez i García

3 de novembre de 2008:
"Els fitoplasmes en el límit de la vida. De què són responsables?"
Dra. Ester Torres

11 de desembre de 2008
"Present i futur dels productes fitosanitaris a Europa"
Sr. Jordi Jané i Ribó
S'adjunta presentació

2 de febrer de 2009
"La seguretat alimentària a europa"
Sr. Alfons Vilarrassa

2 de març de 2009
" L’endoteràpia (estat actual de les tècniques)"
Sr. Joan Manel Barroso,
Sr. Joan Barbado,
Sr. Joan Prades.

Com és habitual, la Sra. Montserrat Camps pot facilitar dades més completes d'aquestes tertúlies a les persones interessades.

Us en seguirem informant.



LES TERTÚLIES DE LA SECCIÓ D'ESTUDIS RURALS

Dimarts 30 de setembre de 2008
"La reforma de la PAC, health check"
A càrrec del Sr. Jordi Peix i del Sr. Francesc Reguant.
Reforma PAC

Dimarts 14 d’octubre de 2008
"Impacte ambiental del turisme a l'Antàrtida"
A càrrec del Sr. Martí Boada.
Al llarg de la xerrada es van exposar les variables de control i mesura per a l’estudi de l’impacte ambiental a la zona. L’objectiu de partida del projecte (la valoració de l’impacte ambiental del turisme comercial sobre els ecosistemes antàrtics) plantejava si l’Antartida està preparada per assumir grans contingents de visitants sense que els seus ecosistemes s’alterin de manera irreversible.

24 de novembre de 2008
"Els biocombustibles: preus agraris i situació a Espanya"
A càrrec de la Sra. Lourdes Viladomiu i del Sr. Jordi Rossell.
Vegeu-ne el resum/ presentació


9 de desembre de 2008
"Rescat del Cacau Real de Soconusco"
A càrrec del Sr. Quim Capdevila, president de la Fundació KabK' uh. www.kabkuh-fangs.org

El cacau real de Soconusco és el cacau autòcton d’aquesta regió de Chiapas (Mèxic). Es tracta d’una varietat de cacau molt reconeguda històricament per les seves propietats organolèptiques; havia estat el cacau dels emperadors maies i, més tard, després de la conquesta, un dels tributs que s’enviaven a la corona espanyola. El descens del nombre de productors d’aquesta varietat després de la conquesta i la necessitat, en canvi, d’augmentar la producció de cacau van fer que se substituïssin de forma progressiva les plantes de cacau real per altres varietats híbrides més productives, cosa que ha fet que actualment les comunitats camperoles que cultiven aquest cacau de forma tradicional siguin pràcticament residuals. El projecte té l’objectiu de fomentar la producció de cacau real a partir de formes tradicionals de cultiu.


Vegeu-ne el resum a càrrec de Jordi Peix a la secció de Participa-hi


Dimarts 20 de gener de 2009
"El sector de la pesca a Catalunya"
A càrrec de la Sra. Pilar Todó.


Dimarts 24 de febrer de 2009
"L’esquerda rural/urbà: paradoxes agrícoles"
Marc Sanjaume, politòleg que treballa d’investigador i docent a la UPF.

Ens va explicar la "teoria de les clivelles", o cleavages, i es va preguntar sobre la vigència de l’esquerda urbà / rural en la Catalunya d’avui dia, la qual va il·lustrar amb els resultats de l’enquesta sobre la percepció del món rural de la (FMR). Va assenyalar certs resultats paradoxals d’aquesta enquesta, com l’elevada valoració de les funcions de l’agricultura i la manca de futur que es percep de l’activitat agrària.

Podeu trobar un post d’en Marc Sanjaume sobre aquest tema a l'enllaç següent :
http://elpatidescobert.blogspot.com/2008/07/paradoxes-agrcoles.html



Dijous 12 de març de 2009
"Crisi econòmica i agroalimentació. Claus per a comprendre-la i estratègies per a afrontar-la”
A càrrec del Sr. Francesc Reguant, Economista i Cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR).


Dimecres 11 de març de 2009
"La garnatxa i el terrer"
Institució Catalana d’Estudis Agraris, Secció de Viticultura i Enologia.

Per a obtenir la millor qualitat d’un vi, sempre s’ha tingut en compte la varietat i la qualitat del raïm, així com els condicionants climàtics d’allà on es produeix. Últimament es dóna molta importància al tipus de sòl on es conrea la vinya, el que els francesos en diuen terroir.

Volem donar a conèixer un treball amb molta profunditat que han realitzat enòlegs de la cooperativa de Capçanes, amb la varietat garnatxa negra que s’ha plantat en sòls calcaris, llimosos, de llicorella i argilosos. El vi elaborat amb raïm de cada un d’aquests tipus de sòl ha mostrat unes diferències clares pel que fa al color, l’acidesa i la conservació entre els diferents vins.

Aquest tast va ser dirigit per l’enòleg Francesc Perelló de la cooperativa de Capçanes. Aquesta cooperativa és un gran puntal de la viticultura catalana i, de manera especial, de la denominació d’origen (DO) Montsant. Exporta a més de trenta països i és proveïdora de vins caixers (koshers), de l’exigent comunitat jueva dels Estats Units.


Jornades, conferències i sortides

XXIII Jornada d'Agricultura a Prada. La crisi alimentària: causes i conseqüències
Universitat Catalana d'Estiu
Liceu Renouvier de Prada de Conflent
Dissabte 23 d'agost de 2008

Ponents que hi varen participar:

Sr. Antoni Díaz, Director General de Planificació i Relacions Agràries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR).
Sra. Lourdes Viladomiu i Jordi Rosell, membres de DRUAB (grup de recerca en desenvolupament rural a la Universitat Autònoma de Barcelona).
Vegeu-ne el resum
Sr. Joan Salvador, Catedràtic de la Facultat de Química de la URV. Vegeu-ne el resum
Sr. Teòfil Cami, Unió de Pagesos. Vegeu-ne el resum
Sr. Josep M. Puiggròs, ICEA: Breu Història de les crisis alimentàries. Vegeu-ne el resum



Seguint les petjades de la varietat xarel·lo
Dissabte 15 de novembre de 2008
Secció de Viticultura i Enologia



Aula de Silvicultura Mediterrània de Barcelona
Dimecres 19 de novembre de 2008
Organitzada per la Secció Forestal

A càrrec de:
Joan Ràfols i Casamada, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris.
Albert Mamarbachi, enginyer agrònom i forestal especialista en la Mediterrània oriental.
Iñigo Rebollo San Miguel, coordinador de la Secció Forestal de l’Institució Catalana d’Estudis Agraris.


Descobrir la denominació d’origen del Montsant en directe.
28 i 29 de novembre de 2008

Organitzada per la Secció de Viticultura i Enologia conjuntament amb la Facultat d’Enologia de la URV (com a resultat del conveni existent entre les dues institucions).

  • "La DO Montsant: presentació de la seva comarca administrativa", a càrrec de la Dra. Maria Francesca Fort, professora de la Facultat d’Enologia de Tarragona (Departament de Bioquímica i Biotecnologia).
  • "Les varietats de la DO Montsant. Condicions edafoclimìques", a càrrec del Sr. Agustí Vilarroya, professor de la Facultat d’Enologia de Tarragona (Departament de Bioquímica i Biotecnologia).
  • "Elaboració de vins en verge i en brisat", a càrrec del Sr. Gerard Fonts, licenciat en enologia i professor de l’IES de Falset.
  • "La gastronomia i els vins de la DO Montsant", a càrrec del Sr. Antoni Bru, Restaurant l’Aspic de Falset. President de l’associació de Sumillers de Tarragona.
  • "Una jove denominació d’origen amb una història de segles", a càrrec de la Sra. Anna Figueres, licenciada geografia i història.

Segona part de la jornada, dissabte 29 de novembre:
  • Cooperativa de Capçanes. Benvinguda i presentació de la DO Montsant, a càrrec de Gerard Amorós, gerent de la denominació d’origen Montsant.
  • Visita a les instal·lacions del celler de Capçanes, a càrrec de Francesc Perelló i Àngel Teixidó, enòlegs.
  • Visita al celler Anguera, a Darmós, acompanyats per Joan i Josep Anguera, propietaris.
  • Visita al celler Agrícola Falset-Marçà, acompanyats per Gerard Amorós.
  • Visita al celler Laurona a Falset, acompanyats per Miquel Compte, gerent.
  • Visita dels cellers Mas Perinet, Cornudella del Montsant, acompanyats per Josep Serra, enòleg i gerent i Margarita Peiró, relacions públiques

"Característiques i varietats viníferes de la DO Montsant" Agustí Villarroya i Serafini.
"Introducció a la DO Montsant" Dra. Maria Francesca Fort Marsal.
"La Gastronomia i els vins a la DO Montsant" Antoni Bru Llecha.



Visita als masos de Torroella de Montgrí
Dissabte 13 de desembre de 2008
Organitzada per la Secció d’Història Rural

Programa
  • Visita a la torre Martina, masia fortificada d’origen medieval.
  • Visita al mas Ral, masia fortificada del segle XVI
  • Visita a la torre Bagura, masia forticada del segle XVI
  • Dinar al restaurant Palau Lo Mirador.
  • Visita al palau del Mirador (en ell s’han aposentat diversos reis catalans, havia estat propietat de la família Carles i actualment ho és del comte de Torroella, Alfons de Robert).
  • Visita cultural al municipi de Torroella de Montgrí (Palau Solterra, Can Quintana, església de Sant Genís etc.), a càrrec del Sr. Antoni Roviras, historiador de Can Quintana (Ajuntament de Torroella de Montgrí).

Aquí teniu algunes fotografies dels masos.





ACCA / ICEA
"El cultiu dels transgènics a Catalunya",
a càrrec de la Sra. Meritxell Serret, de la Fundació Món Rural.

Amb motiu de la proposta de llei que hi ha presentada al Parlament de Catalunya per a declarar Catalunya lliure de transgènics, la ICEA i l’ACCA organitzaren aquesta conferència per tal d’informar-ne les persones interessades.

La conferència se celebrà el dia 3 de març, a les 19 h, a la Sala Pi i Sunyer, de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona).

Vegeu-ne el resum



EL DIFÍCIL FUTUR DE LA RAMADERIA DE MUNTANYA: EL CAS DE LA VALL D’ARAN
Dimarts 16 de setembre de 2008
Organitzada per la Secció de Ramaderia

A càrrec de:
Jordi Peix, enginyer tècnic agrícola i assessor del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya.
Josep Maria Moga, regidor de Ramaderia, Forest i Medi Natural de Salardú i president de l'Associació de vaques de la Val d'Aran.
Vegeu-ne el resum/ presentació



Participa-hi



"Solidaritat, professionalitat i eficàcia", per Jordi Peix.

"Després del Health Check", per Francesc Reguant.

"Qüestionant tòpics: la seguretat alimentària i Mauritània", per Lourdes Viladomiu i Jordi Rossell.

"Històries del món rural: Nova consolidació Masos Tavertet", per Assumpta Serra.

"La producció agrària ecològica: història de la normativa", per Pere Baucells.

Si teniu propostes interessants envieu-les a icea@iec.cat!!!!