NotICEA. Butlletí electrònic. Núm. 3

Benvolguts consocis

Us presentem el tercer NotICEA el primer de l'any 2008.
Sempre amb l'objectiu d'informar-vos de les seccions de la ICEA i les seves activitats, d'aproximar-vos als companys socis i d'oferir-vos altres temes d'interès.
El comitè de publicacions esperem que aquest nou NotICEA sigui del vostre interès.
I us recordem que el NotICEA el fem entre tots, per això adjuntem una bústia en la què ens podeu fer arribar les vostres col·laboracions i suggeriments. Només podem avançar si ho fem plegats.


Rebeu una cordial salutació.

Recordeu que pengem els NotICEA al web


Coneixem-nos

Dediquem la tercera edició del Coneixem-nos al nostre company i amic Jordi Peix, soci fundador de la ICEA.

Veure tot l'articleQuè farem

Jornades, conferències, cursos, tertúlies, seminaris, reunions, publicacions ... Estem preparant moltes activitats per a l'any 2008.

Veure la llista completa de les activitats del 2008

A més us anirem informant puntualment de les activitats que anem realitzant.


Les tertúlies

LES TERTÚLIES DE LA SECCIÓ DE PROTECCIÓ VEGETAL

Primer de tot felicitar en Josep Mª Espelta, per arribar a la organització de la 50 xerrada de la secció de protecció vegetal. MOLTES FELICITATS !

Tertúlia del dia 5 de novembre de 2008

LES PLANTES I ELS SÒLS CONTAMINATS

Els sòls degradats representen, a l'hora, un passiu econòmic i un repte tècnic. Cada cop més, es precisen tecnologies de sanejament que, amb una bona eficiència, suposin un menor risc sanitari i ambiental, i permetin gestionar el creixent número de terrenys degradats

Veure tot l'article a càrrec d'Amparo Cortés

Veure el pdf de la presentació (6 M)


Com és habitual, Montse Camps pot facilitar dades més completes d'aquesta tertúlia a les persones interessades.

Us anirem informant de les altres tertúlies.LES TERTÚLIES DE LA SECCIÓ D'ESTUDIS RURALS

Clausura curs 2006-2007

El passat 14 de juliol a Fonollosa (Bages) hi va haver una trobada de gent de la ICEA. En concret, 18 persones van visitar l'emblemàtica finca Jaumandreu amb 60 hectàrees de vinya i celler de recent construcció. En Pere Baucells, com a director de l'esmentada explotació vitivinícola va explicar la història de Jaumandreu, va acompanyar al grup a la visita de la magnífica masia construïda al s.XII i va donar les explicacions oportunes sobre el raïm que es produeix a la finca, les varietats, les característiques de cadascuna d'elles i va mostrar les instal·lacions i el celler.Veure tot l'articleTertúlia del setembre del 2007

"Agricultura periurbana i els Parcs Agraris Metropolitans, com elements de gestió del territori no urbanitzable"

L'agricultura periurbana és un medi de gestió del territori periurbà no és un fi.
El medi natural antropitzat s'ha de gestionar i posar en valor a través d'un projecte de desenvolupament econòmic, el qual faci perceptible de manera real a la població la necessitat de gaudir d'aquests espais. Altrament, la propietat privada del sòl periurbà ha de gaudir de beneficis suficient que permetin mantenir viablement aquesta activitat.
La carga social que te el sòl no urbanitzable, agroforestal, de ha de ser reconegut per la població de l'utilitza i també pels estaments polítics, sense aquesta complicitat no és possible el manteniment de l'activitat i per tant la gestió del territori. La seguretat jurídica del sòl agrari és una de les baules del full de ruta d'aquest complex polièdric que és l'agricultura periurbana.
Hem de fer comprendre a la població urbana, que la natura i la seva gestió, són claus per l'economia de l'ecosistema humà, avui molt qüestionat per l'acció del desenvolupament humà i evidenciat amb els efectes del canvi climàtic entre altres estralls de menor impacte.
El territori i la vegetació són els únics embornals del CO2.
La clau econòmica resideix en el comerç de proximitat i el la qualitat dels productes alimentaris.

Ricard Estrada, Regidor delegat de Sostenibilitat i Gestió d'Ecosistemes de l'Ajuntament de Sabadell.

Miquel Baldi, Comissionat per a la gestió del medi natural Ajuntament de Sabadell

Veure la comunicacióTertúlia de l'octubre del 2007

"La gestió de serveis mancomunats en el medi rural: una oportunitat per fer més eficient l'administració."

La Mancomunitat Intermunicipal Voluntària La Plana va ser constituïda el 1982 i primerament la varen formar 3 municipis de la Plana de Vic sud. Amb quatre o cinc anys, aquest organisme supramunicipal va créixer fins als 12 municipis actuals. Actualment hi ha cinc serveis públics mancomunats: serveis de medi ambient (recollida i recuperació de Residus), Joventut (punts joves i projectes de Joventut), Dinamització de comerços, serveis socials, borsa d'habitatge i serveis funeraris.
El ponent, gerent d'aquesta mancomunitat, va explicar com s'han estructurat i quins mecanismes de control i de motivació s'han implantat per ser una administració eficient i innovadora. Va explicar l'estructura dels òrgans de govern i els òrgans de gestió i el sistema de control econòmic, íntimament lligat a la gestió tècnica de la organització.
Com a punts crítics i fonamentals del sistema, destaquen la bona definició dels serveis, la delegació de la gestió econòmica als caps d'àrea, la definició d'objectius consensuats entre els òrgans polítics i els tècnics i un quadre de comandament que controli els costos de forma constant i els relacioni amb els indicadors tècnics i de la qualitat del servei.
Actualment la Mancomunitat La Plana és un dels organismes públics locals amb indicadors d'eficiència i eficàcia més alts.

A càrrec de Jordi Baucells. Gerent Mancomunitat la PlanaTertúlia del novembre del 2007

"Història de la dona pagesa, una gran desconeguda."

La intenció del tema de la tertúlia que va tenir lloc el dia 27 de novembre era acostar-nos al coneixement del paper que ha jugat la dona al llarg de la història en el món rural.

Ja fa uns anys que la societat està receptiva al paper de la dona i s’ha fet amb un to reivindicatiu donat que la història ha estat escrita pels homes i també protagonitzada pels homes. Darrerament es descobreixen dones matemàtiques, músiques, amb important influència política...etc. Ara bé, majorment són històries de dones singulars i amb afers destacats.

A càrrec d'Asumpta Serra

Veure tot l'articleTertúlia del gener del 2008

"Observatori de l'agricultura periurbana".

A càrrec de Daniel Soler, Enginyer Tècnic Agrícola (especialitat en Hortofructicultura i Jardineria), que ens presentarà el seu projecte final de carrera recentment guardonat amb el primer premi Josep Llovet i Mont-Ros 2007, en la categoria de 18 a 25 anys. Amb la possibilitat de posar en marxa l' Observatori d'Agricultura Periurbana a Catalunya.Veure la presentació en pdf

Està a disposició de tots els socis el treball final de carrera del Daniel Soler, o per qualsevol altre comentari adreçar-vos a: daniel.soler.gonzalez@gmail.comActe acadèmic de l'assemblea general


El dia 12 de desembre va tenir lloc l'acte acadèmic que tradicionalment fem cada any en acabar l'assemblea general de socis. Enguany va córrer a càrrec de la Dra. Miren Etxezarreta, economista i catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona, i sòcia de la ICEA des de fa 25 anys

Veure tot l'article


Participa

En Francesc Reguant i en Jordi Peix col·laboren:

AGROCARBURANTS: el transfons d'una opció. A càrrec de Francesc Reguant

"La bodega" o "el Diccionario del amante del vino". A càrrec de Jordi Peix.

Si teniu propostes interessants envieu-les a icea@iec.cat!!!!

Jornades ICEA

"Jornada sobre la PODA MECÀNICA EN FRUITERS"

"Podar mecànicament per millorar la rendibilitat de la nostra explotació"

La necessitat de fer rendibles les nostres explotacions fruiteres passa per intentar realitzar un estalvi de costos, en tant que sigui possible, en totes les tasques culturals que realitzem. Si a això, afegim la poca disponibilitat de mà d'obra qualificada, ens veurem obligats a mecanitzar al màxim algunes operacions, tan costoses, com la poda.Veure tot l'article