Societats filials

Torna al butlletí
Montserrat Rivero Urgell, presidenta de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació: «Les notícies falses en l’alimentació cada cop són més freqüents, fet que provoca molta confusió».
L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), filial de l’IEC, celebra enguany el 45è aniversari de la seva fundació. Per aquest motiu, entrevistem Montserrat Rivero Urgell, presidenta de l’ACCA, amb l’objectiu de conèixer més bé la tasca que l’Associació desenvolupa i les seves perspectives de futur.
 
  • Amb quin objectiu neix l’ACCA?
L’any 1977 Catalunya estava centrada en la recuperació de la Generalitat i les seves institucions. Els científics que treballàvem i estudiàvem en temes d’alimentació no teníem a Catalunya cap institució que ens representés. Va ser l’any 1979, quan es va celebrar una reunió de farmacèutics de la indústria de l’alimentació, professors de la Facultat de Farmàcia i responsables de laboratoris, que van tenir la idea de crear una institució catalana que reunís tots aquests professionals i que ajudés els tècnics a formar-se sense haver d’anar a Madrid. Aquest moviment era necessari per a crear una associació catalana de caràcter científic multiprofessional representativa de tots els que treballessin en diversos camps de l’alimentació. La seva primera seu va ser la Unitat de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Posteriorment, es va presentar a la Generalitat i es van redactar els estatuts per a presentar-los al Ministeri de Treball. Tot això, juntament amb les circumstàncies polítiques i culturals del moment, va provocar el naixement de l’ACCA. Més tard, l’IEC li va atorgar la seu social. Les primeres jornades que es van fer van ser molt exitoses i s’hi van unir molts socis, fet que va demostrar que s’havia donat resposta a una necessitat social. Aquest any l’ACCA celebrarà el 45è aniversari de la seva fundació.
 
  • Quina tasca desenvolupa l’ACCA?
L’ACCA vol ser un referent divulgatiu en termes de ciència i alimentació i vol promoure i executar iniciatives i activitats sobre l’estudi, el desenvolupament, la difusió i l’intercanvi de coneixements de les ciències de l’alimentació entre els associats de les terres de llengua i cultures catalanes. La missió de l’ACCA és cercar el progrés científic i fomentar els interessos professionals i tècnics dels seus associats.
 
  • Quins són els eixos principals de l’ACCA?
Els eixos principals són la nutrició, l’alimentació, la dietètica, la seguretat alimentària, la tecnologia, la recerca, la sostenibilitat, la cuina, el dret alimentari i la pobresa alimentària, tots des del vessant científic. D’aquesta manera, l’ACCA s’organitza per comissions com la de publicacions o d’activitats socials i cadascuna d’aquestes treballa amb els eixos anteriors.
  • Quan i per què neixen els premis de l’ACCA de M. del Carmen de la Torre Boronat?
Es van constituir pensats per a treballs d’investigació, bibliogràfics o d’assaig sobre ciències de l’alimentació per a estudiants universitaris i titulars que presentessin treballs inèdits i en català. L’ACCA ha arribat a la seva 21a convocatòria aquest 2024. En aquests premis, s’estableixen dues categories. Una primera per a estudiants de grau i de postgrau, i, la segona, per a estudiants de doctorat. Aquests projectes o investigacions, posteriorment, es publiquen en extractes a la revista TECA (Tecnologia i Ciències dels Aliments). Els premis, a petició de la junta de l’ACCA, l’any 2020 van canviar de denominació per la voluntat d’homenatjar la fundadora i primera presidenta de l’ACCA, catedràtica de bromatologia i toxicologia de la Facultat de Farmàcia de la UB, que va ser una referent i pionera en el seu àmbit.
 
  • Com us comuniqueu i transmeteu coneixement amb la comunitat ACCA?
Per mitjà de la revista TECA, les jornades científiques, els articles de divulgació, els mitjans de comunicació convencionals i les xarxes socials. A més, l’ACCA ofereix un servei d’orientació professional a estudiants. D’altra banda, l’ACCA difon informació d’interès per a la seva comunitat, com actes i congressos d’altres organitzacions. Els socis de l’ACCA sempre poden fer propostes d’activitats i cursos. D’aquesta manera se’ls fa costat, i, fins i tot, se’ls ajuda amb finançament. Abans fèiem la comunicació presencialment amb les jornades i reunions científiques, però gràcies a les facilitats d’Internet, ens hem adaptat als nous formats comunicatius. D’aquesta manera, aconseguim arribar a més persones fusionant la presencialitat amb l’opció de seguir les nostres activitats per videoconferència. A més, tenim presència activa tant a xarxes socials, Instagram i Twitter o X, com a la nostra pàgina web, acca.iec.cat. Convido a tothom a seguir-nos a les xarxes per informar-se de totes les novetats i recomanacions que fem.
 
  • Què és la revista TECA i quin objectiu té?
La TECA és la revista de l’ACCA on es publiquen articles inèdits, revisions, notícies com les de la secció «Sabies que…», per a oferir informació actualitzada en alimentació i nutrició. A més, a part d’arribar als socis, aquesta publicació, a través de l’IEC, arriba a moltes institucions de parla catalana.
 
  • El conveni que juntament amb l’IEC heu firmat aquest 2023 amb el Centre d’Estudis del Banc d’Aliments en què consisteix? Quin és l’objectiu?
El Banc d’Aliments té un departament que és el Centre d’Estudis que té com a objectius evitar el malbaratament i la pobresa alimentària i promoure la nutrició sana a través de la recopilació d’informació i la seva anàlisi per després difondre-la. També, quan surten lleis d’interès en aquests àmbits les comunica a la societat. I, aquest departament del Banc d’Aliments, em va proposar que el presidís. Així doncs, amb la compatibilitat d’aquest Centre d’Estudis i l’ACCA, per la tasca que ambdues organitzacions duen a terme, va sorgir la idea de signar un conveni de col·laboració entre les dues organitzacions. Aquest conveni ha enriquit l’ACCA. De fet, els voluntaris que estan al Centre d’Estudis del Banc d’Aliments tots són membres de l’ACCA. I, com no podia ser d’una altra manera, l’IEC és una de les entitats signants perquè l’ACCA n’és una filial.
 
  • El darrer acte que vau celebrar a l’IEC se centrava en les notícies falses al voltant del vostre camp de coneixement, quines conclusions en vau extreure?
A l’acte, que va arreplegar un centenar de persones, es van posar sobre la taula les eines que tenim per a la lluita contra la desinformació creixent en el camp de l’alimentació. La jornada va comptar amb tres ponències brillants a càrrec del doctor Sergio Álvarez Napagao, Marc Masip, el doctor Oriol Comas Basté i la doctora Carolina Ripollés. 
 
  • Creus que ha millorat el coneixement envers l’alimentació? 
Sí, avui dia l’alimentació ja es comença a estudiar a les escoles i moltes universitats inclouen la nutrició i la dietètica dins del ventall de les seves formacions. Malgrat això, existeix un perill, tothom creu entendre, segurament, pel fet que tots mengem cada dia, de nutrició i ciència dels aliments. Les notícies falses en l’alimentació cada cop són més freqüents, fet que provoca molta confusió.
 
  • Quina importància té la ciència en l’alimentació?
En té molta. És una ciència fonamental per a mantenir la salut i prevenir malalties.
 
  • Com pots unir-te o participar en l’ACCA? 
Entrant a la nostra pàgina web, https://acca.iec.cat, i fent clic a l’apartat «Fes-te’n soci». Per a qualsevol qüestió també pots comunicar-te amb l’ACCA enviant un correu electrònic a l’adreça acca@iec.cat.
 
  • Per què penses que la tasca que desenvolupa l’ACCA és necessària? 
Perquè agrupa molts professionals de diverses disciplines al voltant d’un mateix tema i fa que l’associació tingui una perspectiva molt rica gràcies a totes les visions que hi conflueixen.
 
  • Quines perspectives de futur té l’ACCA?
Crec que té unes perspectives molt bones. En els darrers anys, molts joves s’han fet socis perquè han vist l’ACCA com una eina molt útil per a introduir-se en la vida professional, ja que l’ACCA fa de pont per establir relacions. Aquesta integració de persones joves està produint una convivència molt positiva entre les diferents generacions perquè s’estan intercanviant experiències i coneixements, i això és enriquidor.