Torna a les notícies
La Secció Filològica commemora el centenari a l’Alguer amb unes jornades sobre l’aprenentatge i l’ús de l’alguerès
11/03/2012

«Malgrat que no utilitzi gaire l’alguerès, la població jove de la ciutat sarda en té uns coneixements latents importants i, per això, si s’activen les relacions amb la resta de territoris de llengua catalana, hi pot haver un procés de recuperació de la llengua». Aquesta seria, segons la intervenció de Francesc Ballone, doctorand de la Universitat Autònoma de Barcelona, una de les possibles conclusions de la taula rodona «L’ensenyament de les llengües minoritàries en una escola plurilingüe», amb què es van obrir els actes commemoratius del centenari de la Secció Filològica de l’IEC a l’Alguer, Sardenya, els dies 9 i 10 de març. En la taula rodona va intervenir Joaquim Arnau, membre de l’IEC, amb la ponència «L’ensenyament de la llengua minoritària en una escola plurilingüe: alguns principis bàsics», que va centrar el debat.

El mateix dia 9 de març, el Consell de Ministres d’Itàlia va acordar proposar al Parlament la ratificació de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries. En paraules d’Isidor Marí, president de la Secció Filològica, amb aquesta ratificació per part d’Itàlia, es planteja un «context que obre perspectives molt interessants» en relació amb el català a Sardenya. El president de la Secció Filològica va oferir una ponència, el 10 de març, en què va explicar en què consisteixen els actes de commemoració del centenari de la Secció, organitzats sota el lema «2011, l’any de la paraula viva» i que l’objectiu d’aquesta celebració és que tothom hi participi amb iniciatives que contribueixin a descobrir, compartir, exercitar i celebrar la vitalitat, la creativitat expressiva i el dinamisme innovador de la llengua catalana.

En les jornades es van presentar els llibres La gestió interestatal de les llengües transfrontereres, editat per la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’IEC, i El lèxic alguerès de l’agricultura i la ramaderia entre els segles XVII i XVIII, publicat per la Secció Filològica de l’Institut. La sessió de cloenda es va dedicar a la vitalitat de la llengua per mitjà de les cançons: d’una banda, es va presentar DVD Pop lletrat. Lletres sentides i, de l’altra, hi va haver unes intervencions dels músics Franca Masu i Claudio Gabriel Sanna.

En els actes del centenari de la Secció Filològica van participar representants de la Regió Autònoma de Sardenya, el Ministeri Italià de la Instrucció, professors universitaris catalans i sards, responsables de centres d’ensenyament de l’Alguer i membres de l’Institut. L’organització de les jornades es va fer sota l’auspici del municipi de l’Alguer, de la Regió Autònoma de Sardenya i de l’Espai Llull, la representació de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer.

 

Recull de premsa: