Torna a les notícies
Francesc Homs i Salvador Giner presenten el llibre Història de la Generalitat de Catalunya
01/12/2011

El llibre, publicat per la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans, és una obra científica d’alta divulgació que cobreix tota la història de la Generalitat, «una de les nostres institucions històriques més significatives i més originals en el context europeu i que ha tingut un recorregut més llarg», com destaca M. Teresa Ferrer i Mallol, directora de l'obra i presidenta de la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC. La presentació del llibre va ser el 30 de novembre, al Palau de la Generalitat, a càrrec de Francesc Homs, portaveu del Govern, i Salvador Giner, president de l’Institut. Hi van intervenir M. Teresa Ferrer i Mallol, i Josep M. Roig, coordinador del llibre. Vídeo de l'acte.

Història de la Generalitat de Catalunya. Dels orígens medievals a l’actualitat, 650 anys va ser encarregat per la Generalitat a la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC amb motiu de commemorar el sis-cents cinquantè aniversari del naixement de la institució.

El llibre està dividit en tres blocs —època medieval, època moderna i època contemporània— que inclouen diversos capítols, escrits cada un per un especialista en la matèria. Els capítols corresponents a l’època medieval segueixen dues línies, una d’estrictament cronològica i una altra sobre l’estudi de l’economia i la nova fiscalitat administrada per la Generalitat. Hi ha cinc capítols que analitzen l’evolució de la Diputació del General a l’edat moderna, i el capítol titulat «Catalunya sense Generalitat» enllaça l’antiga Generalitat i la contemporània, que és analitzada fins a l’any 2004.

Els autors que han col·laborat en la redacció dels diferents capítols són: Albert Balcells González, Francesc Bonamusa Gaspà, Jordi Casassas Ymbert, Maria Teresa Ferrer Mallol, Joaquim Garriga Riera, Eduard Martí Fraga, Mercè Morales Montoya, Pere Ortí Gost, Miquel Pérez Latre, Antoni Riera Melis, Josep M. Roig Rosich, Manuel Sánchez Martínez, Eva Serra Puig, Antoni Simon Tarrés, Jaume Sobrequés Callicó i Joan Villarroya Font.