Torna a les notícies
Les implicacions socials i ètiques de la tecnologia centren la conferència de Josep Amat en el cicle Dijous de ciència
05/10/2020

El dijous 1 d’octubre va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la conferència «La quarta revolució industrial i els valors ètics. Com ens afectarà?», a càrrec de Josep Amat. La xerrada forma part del cicle Dijous de ciència, organitzat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC. 

El professor Amat, membre de l’IEC, va exposar primer l’evolució històrica que ens ha portat a la quarta revolució industrial, coneguda també com a indústria 4.0. Va parlar de la màquina de vapor, l’electricitat i el motor d’explosió i, finalment, de l’eclosió de la ciència i la tecnologia a mitjans del segle XX. Es considera que la darrera fase d’aquest procés va començar el 2010, que va més enllà de l’entorn industrial i que comportarà també canvis laborals i socials importants.

Amat va esmentar «les comunicacions sense fils, la telepresència, l’arribada d’Internet arreu, l’ús massiu de les dades i la robòtica intel·ligent» com els elements clau d’aquesta quarta revolució, i va subratllar que els seus efectes van molt més enllà de la indústria i que afecten també «els serveis, la salut i l’oci».

El conferenciant va assegurar que tot plegat és un repte i que comporta «moltes oportunitats però també perills, generats per l’efecte multiplicador de la tecnologia». Va recordar com un petit error informàtic pot tenir conseqüències importants, com el que fa dos anys va ser notícia perquè va provocar un gran caos als aeroports de tot el món.

També va posar l’accent en els errors intencionats que es poden cometre per a provocar determinades situacions, en la «marginació tecnològica, ja que no tothom hi accedeix igual» i en «l’elevada especialització laboral, que porta a una accelerada obsolescència de la formació». Amat es va referir també als perills més ocults d’aquesta revolució, que passa per enfrontaments entre països, com el que protagonitzen els Estats Units d’Amèrica i la Xina, a propòsit d’aplicacions de comunicació.

Finalment, va parlar de l’impacte de la tecnologia —sobretot del pas del 4G al 5G— en els estats, que, com demostren casos com l’operació Kitchen, en poden fer un ús poc ètic (per mala praxi) per a les empreses i les persones. En aquest darrer cas va apuntar les possibilitats que ofereix Internet, que «pot ser una xarxa aliada si prevalen elements com la informació seriosa, la coordinació o la mobilització».