Torna a les notícies
L’IEC commemora el Dia Internacional de la UNESCO
27/11/2019

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va celebrar el divendres 22 de novembre la commemoració del Dia Internacional de la UNESCO, en el marc de la setmana dedicada a aquest organisme de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), organitzada del 16 al 23 de novembre per la Xarxa Civil UNESCO. L’acte va comptar amb l’obertura de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya.

Ros va obrir l’acte recordant la tasca de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l’IEC, que fomenta un sistema integrat d’activitats d’investigació, formació, informació i documentació en el camp de la diversitat lingüística i cultural. Així mateix, Ros va advertir que, malgrat que la UNESCO ha ajudat a millorar la societat, «des de sempre el món ha canviat i nosaltres hem estat passius» i va apuntar que cal urgentment una «actitud més activa, per a virar la direcció que estem prenent».

Queralt, per la seva banda, va parlar de l’Agenda 2030, per al desenvolupament sostenible, aprovada l’any 2015 per l’Assemblea General de les Nacions Unides. Aquesta agenda es desplega a través de disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que aborden els grans reptes globals, com la lluita contra la pobresa, el canvi climàtic o la igualtat de gènere. El director del CADS va explicar que, quan es van aprovar aquests objectius, la institució que dirigeix va proposar al Govern català fer-ne una interpretació, un treball que van anomenar «Transformar Catalunya, millorar el món». D’aquesta manera, van aconseguir «fer més pròximes» les fites que marquen els ODS. També va ressaltar la importància de treballar en els objectius de manera transversal, ja que tots estan estretament relacionats. Va advertir que cinc anys després d’aprovar-la, l’Agenda 2030 és encara «més paper que acció» i va instar les administracions públiques i la societat a actuar implementant «canvis en el sistema actual de vida, en el consum i en les formes de producció».

La jornada va comptar amb la intervenció de representants de diverses càtedres UNESCO. La cloenda va anar a càrrec de Joan A. Argenter, de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural, entorn de l’Any Internacional de les Llengües Autòctones 2019.