Torna a les notícies
Crònica de l'acte institucional del Dia Internacional de les Matemàtiques
Secció: Ciències i tecnologia
23/03/2024

El problema dels tres cossos o per què les matemàtiques són vitals

Els creadors de Joc de trons (David Benioff i D. B. Weiss) acaben d’estrenar a Netflix la sèrie El problema dels tres cossos. Es tracta d’una història complexa de l’escriptor xinès de ciència-ficció, Liu Cixin, i també d’un problema que ha estat un repte per als matemàtics durant segles.
Aquesta teoria és a la base de la feina que desenvolupa Ariadna Farrés, matemàtica del Goddard Space Flight Center de la NASA, que va participar en la celebració del Dia Internacional de les Matemàtiques o Dia Internacional del Nombre Pi al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb la presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina, i el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls.


Farrés va explicar la complexitat de predir els moviments que efectuaran tres cossos a l’espai i per què les matemàtiques són essencials per a entendre com es mou un satèl·lit. També va aclarir que les dues missions en les quals ella treballa van a dos punts concrets dels punts d’equilibri que Joseph Louis Lagrange va calcular com a solucions estacionàries al problema dels tres cossos i que són punts que permeten observar el sol i l’evolució de l’espai. Les matemàtiques de la immensitat.
A més a més, va parlar de la missió anàloga a Mart, Hypatia1, en la qual es va embarcar amb vuit dones més l’abril del 2023 al desert de Utah per a «promoure lideratges femenins, fomentar l’exploració espacial i les vocacions científiques entre nenes». «Va ser una experiència personal brutal», va reconèixer l’especialista en astrodinàmica, que anirà a la missió Hypatia2 com a comandant el febrer del 2025.
Ariadna Farrés espera que aquesta «petita contribució» permeti millorar l’escàs 30 % de dones que opten per carreres STEM perquè «les matemàtiques són a tot arreu i ens permeten resoldre problemes en camps molt diversos», va insistir.
La presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina, que va glossar la seva intervenció, va remarcar la importància de crear les condicions favorables a la igualtat de gènere en les ciències matemàtiques i va deixar clar que «ens cal una societat en la qual tinguin més presència i siguin reconegudes i acceptades, perquè són vitals per a abordar reptes en àrees com la intel·ligència artificial, el canvi climàtic, l’energia i el desenvolupament sostenible, així com per a millorar la qualitat de vida tant en el món desenvolupat com en el món en desenvolupament».
Jordi Valls, quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, va destacar la placa commemorativa del Dia Internacional del Nombre Pi que es va descobrir el mateix dia (14 de març) a la plaça del Pi per evidenciar que «les matemàtiques són alguna cosa més que números i equacions», que «fan ciutat».
En aquest mateix sentit, va subratllar que «Barcelona és una ciutat de ciència», que aglutina projectes importants com l’Eix Salut Diagonal, la Ciutadella del Coneixement o el supercomputador Marenostrum 5, que no serien possibles sense les matemàtiques.
La jornada organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques, a la qual es va sumar per primer cop l’Ajuntament de Barcelona, es va cloure amb el compromís de «treballar sense excuses ni rebaixes per a oferir oportunitats als joves que els situïn a les espatlles dels gegants».