Torna a les notícies
Se celebra a l'IEC el primer simposi internacional sobre el menjar i l’alimentació en l’època medieval
25/10/2013

Professors universitaris d’arreu del món i especialistes vinculats a institucions com Bullitaller o la Fundació Alícia van participar, els dies 24 i 25 d’octubre, en el primer simposi internacional Foods and Communities in the Later Middle Ages (1000-1500 CE), dedicat a analitzar l’alimentació en l’època medieval. El simposi, celebrat a l’Institut d’Estudis Catalans, va estar organitzat per l’associació Mens et Mensa: Society for the Study of Food in the Middle Ages, que aplega professors medievalistes de diverses universitats, i va comptar amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filials de l’IEC. Els organitzadors van triar Barcelona, com a seu d’aquest simposi, per la importància que té com a centre de comerç i d’intercanvi de productes alimentaris i culturals per la Mediterrània en l’època medieval.

En la primera sessió del simposi van participar Donna Rogers, de la Brescia University College, amb la conferència «Notions of Nutrition and the Properties of Food in the Later Middle Ages»; Antoni Riera, de la Universitat de Barcelona i membre de l’IEC, que va parlar sobre «Menjar per estricta necessitat biològica, sense plaer. La proposta dietètica inicial del Cister (primera meitat del segle XII)», i Nelly Labere, de la Universitat Michel de Montaigne (Universitat de Bordeus III), amb la ponència «Un antojo de fresas: la gastronomía opcional en las Quinze Joies de Mariage». El simposi va incloure una quinzena de conferències i va cloure amb el debat «És el menjar cultura? Cal estudiar el menjar i l’alimentació?», que va ser conduït per Montserrat Piera, professora de la Universitat Temple i organitzadora del simposi.