Agenda

dimecres  13 novembre 2019
17 h
Jornada Narcís Monturiol

dimecres  13 novembre 2019
18 h
Jornada La millora intel·ligent del territori dins de la smart city: més enllà de la tecnologia

dimecres  13 novembre 2019
18 h
Conferència ¿Cómo podemos comunicarnos en una sociedad multilingüe? El rol de las políticas de traducción y de la comunicación intercultural mediada

dimecres  13 novembre 2019
18.30 h
Disputatio of Barcelona 2019: «A new humanism for the 21st century? Specialisation vs. generalisation»

dijous  14 novembre 2019
18 h
Taula rodona Antibiòtics i aliments d’origen animal: poden afectar la nostra salut?

dijous  14 novembre 2019
18.30 h
Acte de cloenda de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics

dijous  14 novembre 2019
18.30 h
Taula rodona: L’ús d’antibiòtics en ramaderia: reptes presents i futurs

dijous  14 novembre 2019
9.30 h
VII Jornada de Biofísica

divendres  15 novembre 2019

Jornades d’Estudi Gabriel Alomar (1873-1941): «L’intel·lectual, el periodista i el polític»

divendres  15 novembre 2019
15 h
XVII Jornada sobre la Història de la Ciència i l’Ensenyament Antoni Quintana Marí


:: Més activitats ::
 
08/11/2019
El cas català en l’impacte de la mundialització sobre les llengües a la cinquena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra

El passat 7 de novembre va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la inauguració de la Cinquena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, que la Universitat Pompeu Fabra (UPF) organitza amb l’IEC i que va continuar l’endemà a la UPF.

La benvinguda va ser a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, que va reflexionar sobre el fet que «la globalització ens obliga, als ciutadans i als professionals, a estar amatents a veure de quina manera traslladem al català o al castellà les novetats lingüístiques, ja que la facilitat d’utilitzar el terme anglès abans que l’IEC o el TERMCAT ens digui com es diu en català és molt gran».

Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, per la seva banda, va assegurar que «avui el centre de la jornada de la Càtedra són les tecnologies, l’impacte econòmic i la globalització». A més, Franquesa va afirmar: «Catalunya té una força com a pol universitari i ha de compaginar la capacitat d’atracció amb la protecció de la llengua que li és pròpia. La llengua catalana ha sabut mantenir una posició que, tot i els sotracs històrics, l’arrenglera amb una vuitantena de llengües acadèmiques del món. A més, té una singularitat que la fa encara més forta i, a la vegada, més fràgil, que és el fet que és l’única llengua que està en aquesta posició que no té un estat propi.» Per acabar, va remarcar que «hem de saber compaginar la legitimitat de l’espai que li correspon a la llengua pròpia del país amb aquesta voluntat de ser oberts al món i a la internacionalització».

Cristina Gelpí, vicerectora i directora de Projectes per a la Docència de la UPF, va parlar del fet que necessitem «espais de reflexió com aquest per pensar en l’impacte de la internacionalització i també per identificar quines mesures institucionals s’han d’adoptar per fer compatible aquesta necessitat d’internacionalització i d’impacte planetari amb l’existència i la promoció de la llengua i la cultura catalanes en tots els àmbits que són propis de la universitat. Com fem compatible, la docència, la recerca i la transferència fetes en català perquè siguin internacionals en un entorn plurilingüe.»

L’obertura de la jornada va ser a càrrec de M. Teresa Cabré, directora de la Càtedra Pompeu Fabra i presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, que va afirmar que «la Càtedra té dos temes preferits: un és Fabra i l’altre són temes que puguin resultar d’interès per promoure la llengua i la cultura catalanes. Ens agraden especialment els temes conflictius. I avui toquem un altre tema polèmic, el de la globalització. Ara comencen a alçar-se veus sobre les possibles conseqüències de l’impacte de la globalització. L’aparició de la globalització, bàsicament en els terrenys econòmics, ha reconfigurat molts dels valors absoluts de les societats modernes».

Tot seguit va tenir lloc la conferència «Impacte de la globalització econòmica sobre la llengua», a càrrec de Guillem López Casasnovas, catedràtic d’economia de la UPF, i de Marina Porras, crítica literària i llibretera.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Tomàs Marquès i Bonet (ed.)

Deu aportacions catalanes a la ciència actual

 

Mario Bunge

Filosofia de la tecnologia

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència