Torna a les notícies
Els microestats a Europa, tema d’anàlisi i debat a l’IEC
19/01/2018

Investigadors i acadèmics europeus analitzen la situació dels microestats d’Europa, en el marc del cicle de conferències Microestats europeus: cooperació i diplomàcia, organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’Institut d’Estudis Polítics de la Universitat d’Estrasburg, la Universitat de Perpinyà i la Xarxa TEIN. El 18 de gener, la sala Pere i Joan Coromines de l’IEC va acollir la segona sessió d’aquest cicle, que aborda qüestions com l’articulació d’aquests microestats respecte a Europa, el paper que tenen en el si de la integració europea, l’estratègia que fan servir per a salvaguardar la integritat, la diplomàcia que desenvolupen i el paper que exerceixen en l’escenari europeu i internacional. La propera sessió del cicle, que és obert al públic, se celebrarà el 22 de febrer.

La sessió del dia 18 de gener va incloure tres intervencions: «L’adhesió dels microestats al Consell d’Europa: un primer pas cap al reconeixement com a actors de la integració europea», a càrrec de Birte Wassenberg, catedràtica d’història de la Universitat d’Estrasburg; «Luxemburg: una política exterior entre “estimats veïns” i construcció europea», a càrrec de Sylvain Schirmann, catedràtic d’història de la Universitat d’Estrasburg, i «Les relacions internacionals de la República de Malta i del Principat de Mònaco: cooperació i diplomàcia», a càrrec de Pierre-Alexis Blevin, advocat i doctor en dret públic a la Universitat de Rennes.

El dia 22 de febrer intervindran Wilfried Marxer, politòleg i director en recerques polítiques (Liechtenstein), amb la conferència «La definició de la política en un sistema de govern complex: la política estrangera de Liechtenstein entre cooperació regional, europeïtzació i globalització», i Rémi Caucanas, membre associat de l’Institut Catòlic de la Mediterrània (Marsella), que parlarà de «El Vaticà: una dimensió micro universalment aplicable».

Els microestats d’Europa representen un fenomen interessant. Sovint constitueixen, entre d’altres, laboratoris d’interculturalitat i de governança. Són singulars a Europa per les relacions privilegiades que mantenen amb els estats veïns. Malgrat que no tots són membres de la Unió Europea, els microestats estan integrats d’una manera indirecta a l’espai comunitari per mitjà de convenis bilaterals.

Vídeo de la sessió del 18 de gener