Torna a les notícies
David Serrat, nou secretari científic de l’IEC
07/10/2014

El fins ara president de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, David Serrat, és des de l’1 d’octubre el nou secretari científic de l’Institut. Serrat, que és doctor en geologia per la Universitat de Barcelona, on és catedràtic de geodinàmica externa, substituirà Ricard Guerrero, catedràtic de microbiologia de la UB, membre de la Secció de Ciències Biològiques i secretari científic de l’IEC des de l’any 2005. Guerrero és, a partir d’ara, el director acadèmic del Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea, que està situat a les dependències de l’IEC.

David Serrat ha estat professor a les universitats de Sao Paulo (Brasil), Catòlica del Nord (Xile) i al Centre Austral d’Investigacions Científiques (Argentina). Ha estat cap del Departament de Geologia Dinàmica, Geofísica i Paleontologia, secretari i degà de la Facultat de Geologia i vicerector de recerca de la UB, i rector de la Universitat de Vic (2002-2006). Va ser el primer director de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya. Ha treballat i treballa en geomorfologia i geoarqueologia als Pirineus, a la Terra del Foc i a la Patagònia, a l’Antàrtida i en les excavacions de les coves del Toll i Teixoneres, a Moià, i de l’Esquerda, a Roda de Ter. Ha estat secretari i president de la Institució Catalana d’Història Natural, president del Grupo Español de Trabajo del Cuaternario (actual AEQUA) i membre de ple dret de les comissions internacionals d’estratigrafia d’Europa i de gènesis i litologia dels dipòsits quaternaris, de la Unió Internacional per a la Recerca del Quaternari (INQUA).

Serrat va ser director general de recerca de la Generalitat de Catalunya (1997-2002), va participar en els informes geològics del túnel del Cadí i de l’autopista de l’Ebre (Tudela-Saragossa) i en el d’impacte ambiental del traçat del tren d’alta velocitat (Lleida-Barcelona). Ha col·laborat en treballs de síntesi i de divulgació com la Història Natural dels Països Catalans i Els sistemes naturals del Principat d’Andorra. Actualment, és membre del CAPCIT (Consell Assessor del Parlament per a la Ciència i la Tecnologia), del CPN (Consell de Protecció de la Natura), dels consells editorials de les revistes Contributions to Science i Cuaternario y Geomorfología i del consell assessor de la revista Ausa.