Torna a les notícies
Dimarts de ciència i tecnologia, la nova proposta de l’IEC per a acostar el coneixement a la ciutadania
Secció: Ciències i tecnologia
22/02/2024

El 27 de febrer s’enceta el cicle Dimarts de ciència i tecnologia, el nou projecte divulgatiu de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans. El programa inclou tres sessions: el 27 de febrer, el 16 d’abril i l’11 de juny, en què es parlarà de la transferència de coneixement a la societat a través de les empreses, de dades mèdiques, de la intel·ligència artificial i la salut digital i, finalment, de l’epigenètica.

Nora Ventosa i Joaquim Bruna, membres de la Secció de Ciències i Tecnologia, són els coordinadors d’aquest nou cicle, que s’inicia el 27 de febrer amb la taula rodona «Què guanyem amb la transferència de coneixement?», organitzada en col·laboració amb l’Associació TECNIO. Ventosa, professora d’investigació de l’ICMAB-CSIC, argumenta així la importància d’aquest tema: «En els laboratoris i en els centres de recerca investiguem el comportament de les persones, el comportament de la matèria i el comportament de l’Univers. També es desenvolupen nous productes i s’investiga sobre nous processos de tota mena. Per tal que això arribi a ser un benefici per a la societat, cal transferir-ho sobretot al món empresarial. Un cas molt clar és el de la vacuna del covid, que ha estat possible gràcies a tot el coneixement generat a escala de nanopartícules, que, conjuntament amb altres disciplines, es va posar al servei del desenvolupament de les vacunes».

 

La taula comptarà amb Laia Arnal, biòloga i directora general de Transferència i Societat del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats; Irene Garcia Cano, vicedegana de Recerca i Transferència de la Facultat de Química i directora del grup TECNIO de Projecció Tèrmica, de la Universitat de Barcelona; Mònica Roca, enginyera de telecomunicacions i fundadora de l’empresa IsardSAT, i Sara Secall, sòcia d’Inveready i responsable de Biotech Portfolio.

 

 

El cicle continuarà el 16 d’abril amb la sessió «Dades mèdiques, intel·ligència artificial i salut digital», que comptarà amb Jordi Piera, director de l’Oficina d’Estratègia de Salut Digital, Servei Català de la Salut; Gerard Carod, investigador i coordinador del grup de recerca DS3 al Servei Català de la Salut; Hugo Herrero, Hospital Bogenhausen de Múnic i Alma Medical Imaging, i Christopher Morton, CEO d’Elem Biotech SL, Barcelona. El moderador serà Jaume Reventós, IEC, UIC i Servei Català de la Salut. La sessió s’ha organitzat juntament amb la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.

 

El programa es clourà l’11 de juny amb la conferència «Epigenètica en salut humana, gestió dels recursos naturals i protecció de la natura», a càrrec de Francesc Piferrer Circuns, professor d’investigació i sotsdirector de Transferència de Coneixement a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC).

 

Trobareu tota la informació del cicle aquí.