Número 255
març 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) es va sumar al Dia Internacional de les Matemàtiques (14 de març), amb diverses propostes virtuals. D’una banda, la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’IEC, va organitzar el dissabte 13 de març una jornada per a posar de manifest com les matemàtiques contribueixen a fer un món millor en la societat actual. El mateix dia, la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, entitat integrada a l’IEC, va participar en dues activitats més vinculades a les matemàtiques: el DITMAE i el DiMatLleida 2021.

Jornada SCM Matemàtiques per a un món millor

El programa de la jornada que organitzava la SCM va incloure ponències sobre aplicacions tan diverses i interessants com la codificació de la informació, la predicció de fets extrems com els terratrèmols, les mesures de poder en les votacions i les matemàtiques per a la comprensió del cervell. A continuació, es va fer una taula rodona en la qual van participar ponents d’arreu dels Països Catalans i que es va centrar en el lema d’aquest any: «Matemàtiques per a un món millor». L’obertura de la jornada va comptar amb la intervenció del president de l’Institut, Joandomènec Ros. 

 

DITMAE i DiMatLleida 2021, també el 13 de març

El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà (DITMAE) és una activitat per a estudiants de batxillerat que es realitza a Figueres i és oberta als centres d’ensenyament de l’Alt Empordà i les comarques properes, així com a centres de la Catalunya del Nord. Aquest any se’n celebrava la desena edició.

El Dissabte de les Matemàtiques de les Terres de Lleida (DiMatLleida) és una activitat que va començar fa dos anys a Lleida i que intenta apropar les matemàtiques als alumnes de batxillerat de les terres de Lleida.

Totes dues activitats es van fer conjuntament en format virtual el dissabte 13 de març. El programa va incloure dues xerrades, amb el taller corresponent per a l’alumnat, i una activitat de formació per al professorat en el camp de les matemàtiques, que era reconeguda pels departaments d’ensenyament de l’Alt Empordà i el Segrià, respectivament.

L’organització de les jornades va ser a càrrec de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, entitat integrada a l’IEC; la Universitat Autònoma de Barcelona; l’Institut d’Estudis Ilerdencs; la Diputació de Lleida; el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i l’Ajuntament de Figueres. 

Notícies

* Quatre dones de l’IEC, quatre trajectòries professionals d’èxit

* El 3 de juny, eleccions a la Presidència de l’IEC

* L’IEC s’adhereix al manifest «No eren bruixes!», de la revista Sàpiens

* La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC impulsa la publicació d’El moviment revolucionari de les Germanies, d’Eulàlia Duran

* Neix el blog d’economia catalana 5centims.cat

* Francesc Solé i Parellada: «La recerca és la creació de coneixement»

* La 12a Jornada de Recerca de la SCC debat sobre la comunicació en temps de pandèmia

* Joan González Guardiola: «Som moguts per la força més poderosa de l’Univers: la inèrcia, la força que fa que socialment les coses funcionin»

* L’ús de la llengua catalana entre infants, adolescents i joves, a debat amb la SOCS

* Dijous de ciència europeu

* L’IEC i l’Ateneu Barcelonès commemoren el desè aniversari de la mort de Jordi Teixidor, referent del compromís social del teatre català

* L’IEC celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques

* Més de 900 centres educatius catalans van participar en la Prova Cangur de Matemàtiques 2021

* Carmel Mòdol: «A Catalunya tenim 135 paisatges diferents que han configurat les nostres activitats productives alimentàries i nutricionals»

* La conservació de la biodiversitat per a prevenir noves pandèmies, eix central dels premis de la Societat Catalana de Biologia atorgats a estudiants de secundària

* Acte d’homenatge a Ignasi Farreres

* Guillem López-Casasnovas: «Quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència»

* Primera convocatòria del Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa