Número 255
març 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC s’adhereix al manifest «No eren bruixes!», de la revista Sàpiens

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) s’ha adherit al manifest «No eren bruixes!», publicat per la revista Sàpiens en el seu número del mes de març, que inclou un dossier sobre la cacera de bruixes entre els segles XV i XVIII a Catalunya. 

Entre les novetats historiogràfiques que aporta Sàpiens destaca la publicació de l’atles més complet de la cacera de bruixes que s’ha fet mai al nostre país, realitzat a partir d’una exhaustiva investigació. Conté un mapa interactiu únic i un cens amb més de set-centes fitxes inèdites amb informació sobre les dones jutjades i executades per bruixeria. L’atles es pot consultar aquí.

Catalunya va ser un dels llocs d’Europa on més dones van ser acusades de bruixeria. Sàpiens ho vol recordar i, per això, impulsa una campanya de desgreuge, que defineixen «com un acte de justícia històrica», i que s’enceta amb aquest manifest. La iniciativa són semblants a les que han sorgit en indrets europeus com Escòcia, Suïssa o Noruega.

Els objectius de la campanya, d’acord amb el manifest, són: recuperar la memòria d’aquelles dones, promoure’n la reparació amb actes de desgreuge per tot el territori català i reivindicar totes les dones que han estat reprimides al llarg de la història.

El proper dissabte, 6 de març, la revista ha organitzat un acte d’inici de la campanya al Palau Robert, de Barcelona. Paral·lelament, estan treballant perquè en els ajuntaments on hi va haver processos judicials i bruixes executades s’organitzin actes de desgreuge. 

L’especial que es va publicar ahir ha comptat amb l’assessorament dels historiadors Agustí Alcoberro, membre de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), filial de l’IEC, i Pau Castell.

Podeu trobar més informació aquí.

Notícies

* Quatre dones de l’IEC, quatre trajectòries professionals d’èxit

* El 3 de juny, eleccions a la Presidència de l’IEC

* L’IEC s’adhereix al manifest «No eren bruixes!», de la revista Sàpiens

* La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC impulsa la publicació d’El moviment revolucionari de les Germanies, d’Eulàlia Duran

* Neix el blog d’economia catalana 5centims.cat

* Francesc Solé i Parellada: «La recerca és la creació de coneixement»

* La 12a Jornada de Recerca de la SCC debat sobre la comunicació en temps de pandèmia

* Joan González Guardiola: «Som moguts per la força més poderosa de l’Univers: la inèrcia, la força que fa que socialment les coses funcionin»

* L’ús de la llengua catalana entre infants, adolescents i joves, a debat amb la SOCS

* Dijous de ciència europeu

* L’IEC i l’Ateneu Barcelonès commemoren el desè aniversari de la mort de Jordi Teixidor, referent del compromís social del teatre català

* L’IEC celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques

* Més de 900 centres educatius catalans van participar en la Prova Cangur de Matemàtiques 2021

* Carmel Mòdol: «A Catalunya tenim 135 paisatges diferents que han configurat les nostres activitats productives alimentàries i nutricionals»

* La conservació de la biodiversitat per a prevenir noves pandèmies, eix central dels premis de la Societat Catalana de Biologia atorgats a estudiants de secundària

* Acte d’homenatge a Ignasi Farreres

* Guillem López-Casasnovas: «Quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència»

* Primera convocatòria del Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa