Número 255
març 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Carmel Mòdol: «A Catalunya tenim 135 paisatges diferents que han configurat les nostres activitats productives alimentàries i nutricionals»

El divendres 12 de març, Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, va explicar el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) 2021-2026 en una presentació telemàtica organitzada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

L’acte va començar amb la intervenció de Jordi Sala, president de la ICEA, que va subratllar que «l’alimentació és un tema que està a totes les agendes del món» i que Catalunya està treballant per articular un nou sistema alimentari, més sostenible. 

Mòdol va destacar que el PEAC «és una feina per al futur del país i de la seva gent, perquè l’alimentació és una peça cabdal de la vida ciutadana». Va explicar que aquest document respon a la necessitat d’una política alimentària de país, que culminarà en el Pacte Nacional per a l’Alimentació de Catalunya: «El Pla es fa per a aplicar-lo; defineix una sèrie de prioritats. Ara el nou executiu haurà de fer el Pacte Nacional, que indicarà quines accions ha d’entomar el Govern, amb quins pressupostos i la part que ha d’assumir la ciutadania. Hi ha d’haver un compromís de la societat per a assolir els objectius que es marquin.»

El ponent va subratllar que Catalunya «té uns recursos d’una gran potència». «Tenim la sort d’estar en una part del món amb una certa estabilitat, climàticament és zona temperada, amb 135 paisatges diferents, que han configurat les nostres activitats productives alimentàries i nutricionals», va afirmar. Va afegir que aquesta riquesa «no és en cap altra part del món en una superfície tan petita». En aquest context, la indústria alimentària és la que està més ben distribuïda al territori i «els ambaixadors de tot això són els professionals de la cuina, que pot contribuir al prestigi del conjunt del sistema».

Mòdol va detallar que «cal articular un sistema alimentari integral, sostenible, arrelat al territori i basat en la seva diversitat i en aliments accessibles i de qualitat». Va assegurar que «la concreció de l’estratègia d’un nou model alimentari ens portarà a ser un país d’excel·lència alimentària, reconegut a escala internacional».

El Pla es pot consultar a la web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Notícies

* Quatre dones de l’IEC, quatre trajectòries professionals d’èxit

* El 3 de juny, eleccions a la Presidència de l’IEC

* L’IEC s’adhereix al manifest «No eren bruixes!», de la revista Sàpiens

* La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC impulsa la publicació d’El moviment revolucionari de les Germanies, d’Eulàlia Duran

* Neix el blog d’economia catalana 5centims.cat

* Francesc Solé i Parellada: «La recerca és la creació de coneixement»

* La 12a Jornada de Recerca de la SCC debat sobre la comunicació en temps de pandèmia

* Joan González Guardiola: «Som moguts per la força més poderosa de l’Univers: la inèrcia, la força que fa que socialment les coses funcionin»

* L’ús de la llengua catalana entre infants, adolescents i joves, a debat amb la SOCS

* Dijous de ciència europeu

* L’IEC i l’Ateneu Barcelonès commemoren el desè aniversari de la mort de Jordi Teixidor, referent del compromís social del teatre català

* L’IEC celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques

* Més de 900 centres educatius catalans van participar en la Prova Cangur de Matemàtiques 2021

* Carmel Mòdol: «A Catalunya tenim 135 paisatges diferents que han configurat les nostres activitats productives alimentàries i nutricionals»

* La conservació de la biodiversitat per a prevenir noves pandèmies, eix central dels premis de la Societat Catalana de Biologia atorgats a estudiants de secundària

* Acte d’homenatge a Ignasi Farreres

* Guillem López-Casasnovas: «Quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència»

* Primera convocatòria del Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa