Número 255
març 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La conservació de la biodiversitat per a prevenir noves pandèmies, eix central dels premis de la Societat Catalana de Biologia atorgats a estudiants de secundària

La Societat Catalana de Biologia (SCB) és una filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) que té per objectiu fomentar la difusió de la biologia entre científics i també a la societat en general. Un públic indispensable són els estudiants de secundària, els futurs adults i científics de la nostra societat. 

Davant l’emergència de la COVID-19 i amb l’objectiu de donar a conèixer l’origen d’aquesta pandèmia, les seccions de Virologia, Biologia i Societat, Ensenyament i Ecologia de la SCB van organitzar l’activitat Conservar la biodiversitat és la millor mascareta contra les pandèmies. Explica-ho!, inclosa en la Setmana de la Ciència 2020 i adreçada a estudiants de secundària. Aquesta activitat va servir per a acostar els conceptes de biodiversitat, zoonosi i pandèmia a les aules, mostrant una perspectiva molt diferent sobre la pandèmia actual i contribuint a millorar la comprensió de l’emergència de la COVID-19 i de tantes altres malalties infeccioses. 

Al llarg de l’activitat, els alumnes es van poder implicar activament en la difusió dels conceptes treballats a l’aula mitjançant l’elaboració de vídeos divulgatius. Es tracta, doncs, de vídeos creats íntegrament per alumnes de secundària i destinats a difondre la relació entre biodiversitat i pandèmia. El fet que involucrin adolescents per transmetre un missatge tan clar i rellevant fa que aquests vídeos adquireixin un caràcter menys formal i que tinguin la capacitat d’arribar més als joves, però alhora també a un públic general. D’altra banda, el missatge que transmeten també referma el paper i la rellevància de les societats científiques i d’organitzacions que treballen actualment en l’estudi i la preservació de la biodiversitat.

Dels quinze vídeos participants, tres van ser guardonats el passat 19 de març en un acte telemàtic en què Montserrat Coromines, presidenta de la SCB, va fer entrega dels diplomes i els premis respectius. Entre els premiats hi ha alumnes de quart d’ESO de l’Institut Canigó d’Almacelles i de l’Institut Joan Coromines de Pineda de Mar. Tots els premiats consideren que el treball a l’aula i l’elaboració dels vídeos els ha servit per a estudiar la relació directa entre la preservació de la biodiversitat i l’origen de les pandèmies, una realitat que prèviament no coneixien. Els joves divulgadors asseguren que els seus vídeos són una forma original, divertida i pedagògica de transmetre aquest missatge a la societat, i confien que serveixin per a aconseguir que tots incorporem noves rutines per a reduir la petjada ecològica i dur una vida més sostenible. 

Enmig de la situació de pandèmia actual, activitats divulgatives com aquesta són encara més necessàries per a entendre una de les causes de l’aparició de malalties com la COVID-19 i intentar actuar per tal d’evitar futures pandèmies.

Trobareu més informació sobre els vídeos premiats aquí.

Notícies

* Quatre dones de l’IEC, quatre trajectòries professionals d’èxit

* El 3 de juny, eleccions a la Presidència de l’IEC

* L’IEC s’adhereix al manifest «No eren bruixes!», de la revista Sàpiens

* La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC impulsa la publicació d’El moviment revolucionari de les Germanies, d’Eulàlia Duran

* Neix el blog d’economia catalana 5centims.cat

* Francesc Solé i Parellada: «La recerca és la creació de coneixement»

* La 12a Jornada de Recerca de la SCC debat sobre la comunicació en temps de pandèmia

* Joan González Guardiola: «Som moguts per la força més poderosa de l’Univers: la inèrcia, la força que fa que socialment les coses funcionin»

* L’ús de la llengua catalana entre infants, adolescents i joves, a debat amb la SOCS

* Dijous de ciència europeu

* L’IEC i l’Ateneu Barcelonès commemoren el desè aniversari de la mort de Jordi Teixidor, referent del compromís social del teatre català

* L’IEC celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques

* Més de 900 centres educatius catalans van participar en la Prova Cangur de Matemàtiques 2021

* Carmel Mòdol: «A Catalunya tenim 135 paisatges diferents que han configurat les nostres activitats productives alimentàries i nutricionals»

* La conservació de la biodiversitat per a prevenir noves pandèmies, eix central dels premis de la Societat Catalana de Biologia atorgats a estudiants de secundària

* Acte d’homenatge a Ignasi Farreres

* Guillem López-Casasnovas: «Quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència»

* Primera convocatòria del Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa