Número 255
març 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC i l’Ateneu Barcelonès commemoren el desè aniversari de la mort de Jordi Teixidor, referent del compromís social del teatre català

El dimarts 16 de març es van complir deu anys de la mort del dramaturg Jordi Teixidor (Barcelona, 1939-2011). Per commemorar-ho, la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i la Secció de Teatre de l’Ateneu Barcelonès van organitzar el simposi Jordi Teixidor i el teatre contemporani, una jornada coordinada per Ramon Aran i Francesc Foguet.

 

Teixidor és conegut sobretot com a autor de la peça teatral El retaule del flautista (1970). Tanmateix, la seva obra és molt més àmplia i diversa, i així es va evidenciar durant el simposi.

La primera part va incloure conferències de Gerard Vàzquez, Jordi Coca, Eva Saumell, Aïda Ayats, Isabel Marcillas i Antoni Nadal.

Gerard Vàzquez va fer una evocació molt personal dels seus records amb Teixidor. Va explicar com van treballar plegats i va destacar la seva generositat i la «seva facilitat per a escriure diàlegs, gràcies al seu domini del llenguatge». També va lamentar que Teixidor no tingués el reconeixement que mereixia, un fet al qual també es va referir Jordi Coca, que va afirmar: «Teixidor estava bandejat dels grans escenaris i de les grans plataformes televisives. Malgrat la seva coherència ideològica, els premis i les edicions de les seves obres, no deixa de sorprendre que Teixidor es trobi predicant en el desert i no aconsegueixi projectar la seva obra més enllà d’un cercle d’iniciats.»

Eva Saumell va analitzar el paper de la dona en el teatre de Teixidor, una figura «que viu sota el jou d’una societat androcèntrica en què l’opressió i l’explotació universal i secular estan a l’ordre del dia». La conferenciant va subratllar que els personatges femenins, de diferents classes i generacions, «mostren les opressions i violències que les envoltaven pel sol fet de ser dones».

A la segona sessió del simposi van intervenir Aïda Ayats, que va oferir la conferència «Una crítica dialèctica per a una obra dialèctica: Jordi Teixidor vist per Xavier Fàbregas». Isabel Marcillas va parlar de la presència de l’autor al País Valencià, mentre que Antoni Nadal va referir-se a la recepció de l’obra del dramaturg a les Illes Balears.
El simposi es va tancar amb una taula rodona amb Pepa Arenós, Conxa Sagarra, Andreu Martín, Àlex Broch i Feliu Formosa. 

Notícies

* Quatre dones de l’IEC, quatre trajectòries professionals d’èxit

* El 3 de juny, eleccions a la Presidència de l’IEC

* L’IEC s’adhereix al manifest «No eren bruixes!», de la revista Sàpiens

* La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC impulsa la publicació d’El moviment revolucionari de les Germanies, d’Eulàlia Duran

* Neix el blog d’economia catalana 5centims.cat

* Francesc Solé i Parellada: «La recerca és la creació de coneixement»

* La 12a Jornada de Recerca de la SCC debat sobre la comunicació en temps de pandèmia

* Joan González Guardiola: «Som moguts per la força més poderosa de l’Univers: la inèrcia, la força que fa que socialment les coses funcionin»

* L’ús de la llengua catalana entre infants, adolescents i joves, a debat amb la SOCS

* Dijous de ciència europeu

* L’IEC i l’Ateneu Barcelonès commemoren el desè aniversari de la mort de Jordi Teixidor, referent del compromís social del teatre català

* L’IEC celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques

* Més de 900 centres educatius catalans van participar en la Prova Cangur de Matemàtiques 2021

* Carmel Mòdol: «A Catalunya tenim 135 paisatges diferents que han configurat les nostres activitats productives alimentàries i nutricionals»

* La conservació de la biodiversitat per a prevenir noves pandèmies, eix central dels premis de la Societat Catalana de Biologia atorgats a estudiants de secundària

* Acte d’homenatge a Ignasi Farreres

* Guillem López-Casasnovas: «Quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència»

* Primera convocatòria del Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa