Número 255
març 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Dijous de ciència europeu

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va organitzar el dijous 11 de març una nova sessió virtual del cicle Dijous de ciència 2021. Elisabeth Lipiatou, membre de la Direcció General de Xarxes de Comunicació, Continguts i Tecnologia de la Comissió Europea (CE) amb vint-i-cinc anys d’experiència en les polítiques de Brussel·les, va oferir la conferència «Com podem ser més europeus en ciència». 

Europa ja és una destinació líder per a molts investigadors de tot el món. Tot i això, encara té un gran potencial que li ha de permetre anar més enllà i ajudar la ciència a resoldre els reptes europeus i mundials. La crisi sanitària actual ha ressaltat la importància que Europa actuï unitàriament i la necessitat d’utilitzar la ciència com a fonament per a la presa de decisions. 

Després de subratllar que vivim un moment de «canvis accelerats i gran complexitat» i que «en plena pandèmia assistim a una gran transformació digital» marcada per «l’omnipresència de la intel·ligència artificial, la demanda de més seguretat i confiança i la necessitat d’adoptar tecnologies netes i sostenibles», Elisabeth Lipiatou va pronosticar que, «si es basa en els valors europeus, aquesta revolució serà un èxit i permetrà afrontar els reptes socials, millorar la nostra competitivitat, crear nous llocs de feina, augmentar la qualitat dels serveis públics i mantenir la prosperitat a llarg termini».

Va afegir que l’altre gran repte per a Europa és el canvi climàtic: el desglaç del planeta, l’augment de les temperatures, l’evolució de les pluges…, són alguns exemples que indiquen la urgència de fer esforços contra aquests fenòmens.

Lipiatou va advertir que «cap estat ni cap nació no poden afrontar aquesta situació sols: cal treballar conjuntament». Va subratllar que la ciència té un llenguatge universal i és essencial que treballi en xarxa per a compartir coneixements. 

L’acte va comptar amb la participació d’Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia, i de Jaume Miranda, tresorer de la Secció.

Notícies

* Quatre dones de l’IEC, quatre trajectòries professionals d’èxit

* El 3 de juny, eleccions a la Presidència de l’IEC

* L’IEC s’adhereix al manifest «No eren bruixes!», de la revista Sàpiens

* La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC impulsa la publicació d’El moviment revolucionari de les Germanies, d’Eulàlia Duran

* Neix el blog d’economia catalana 5centims.cat

* Francesc Solé i Parellada: «La recerca és la creació de coneixement»

* La 12a Jornada de Recerca de la SCC debat sobre la comunicació en temps de pandèmia

* Joan González Guardiola: «Som moguts per la força més poderosa de l’Univers: la inèrcia, la força que fa que socialment les coses funcionin»

* L’ús de la llengua catalana entre infants, adolescents i joves, a debat amb la SOCS

* Dijous de ciència europeu

* L’IEC i l’Ateneu Barcelonès commemoren el desè aniversari de la mort de Jordi Teixidor, referent del compromís social del teatre català

* L’IEC celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques

* Més de 900 centres educatius catalans van participar en la Prova Cangur de Matemàtiques 2021

* Carmel Mòdol: «A Catalunya tenim 135 paisatges diferents que han configurat les nostres activitats productives alimentàries i nutricionals»

* La conservació de la biodiversitat per a prevenir noves pandèmies, eix central dels premis de la Societat Catalana de Biologia atorgats a estudiants de secundària

* Acte d’homenatge a Ignasi Farreres

* Guillem López-Casasnovas: «Quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència»

* Primera convocatòria del Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa