Torna a les notícies
«La Mediterrània. Un mar de patrimonis»: una mostra que fa visible el gran capital cultural i social dels països mediterranis
Secció: Història arqueologia
21/05/2025

L’exposició, organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) amb la col·laboració de l’IEC, s’inaugura el dilluns 26 de maig, a les 18 h, al claustre de l’Institut. Durant la jornada, també es presentarà el nou informe transversal de l’IEC El patrimoni: coneixement, conservació i difusió.

El claustre de l’Institut d’Estudis Catalans acollirà el pròxim dilluns 26 de maig la inauguració de l’exposició «La Mediterrània. Un mar de patrimonis. Diàleg, diversitat i fragilitat», una mostra organitzada per l’IEMed i en què també participen l’IEC, l’associació RehabiMed i el Comitè Espanyol d’ICOMOS. Coincidint amb l’acte, es presentarà també el nou informe transversal de l’IEC El patrimoni: coneixement, conservació i difusió.

L’exposició ofereix un recorregut visual i reflexiu per l’àrea mediterrània, una regió d’enorme riquesa i diversitat culturals, que acumula una de les concentracions més importants de béns patrimonials reconeguts i protegits del món. Avui dia, la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO està conformada per 1.199 béns —993 culturals, 227 naturals i 39 mixtos— pertanyents a un total de 168 estats. A l’àrea de la Mediterrània es concentra un nombre molt elevat d’aquests béns, perquè s’hi troben tres dels estats amb el nombre més elevat de béns reconegut: Itàlia (58), Espanya (49) i França (49).

Pel que fa al patrimoni cultural immaterial, fins a l’actualitat s’han catalogat 730 elements arreu del món, dels quals 168 són a l’àrea mediterrània o compartits amb ella.

Un recorregut visual per la Mediterrània a través dels elements patrimonials que la defineixen

Nombrosos paratges, monuments i llocs de gran interès patrimonial que es troben a la Mediterrània constitueixen un gran capital cultural que és fràgil. És per això que la mostra pretén posar en relleu la necessitat de salvaguardar els elements patrimonials com a recurs fonamental en la construcció de valors socials, plurals i de respecte entre les societats de la regió, així com per afrontar els reptes contemporanis des del diàleg i la sostenibilitat.

L’exposició, que s’estructura en 17 panells i 4 àmbits temàtics («Patrimonis de riquesa i fragilitat», «Petjada humana», «Espai d’interaccions» i «Un món en transició»), desplega un gran mapa amb els més de 300 béns de la Mediterrània inscrits a la llista de Patrimoni Mundial, així com 48 fotografies d’alguns dels exemples més representatius del patrimoni material i immaterial de la regió. 

El coneixement, la conservació i la difusió del patrimoni, els pilars del nou informe transversal de l’IEC 

La jornada també servirà per a presentar el nou informe transversal de l’IEC, una anàlisi coral que, a través de cinc taules rodones amb especialistes de diverses disciplines, tracta el patrimoni des d’òptiques múltiples: la necessitat de conservar el patrimoni històric, cultural i científic; l’anàlisi de les estructures i els agents responsables de la seva gestió, incloent-hi arxius, museus i patrimoni digital; la reivindicació del patrimoni industrial, científic i mèdic, i, finalment, el reconeixement del patrimoni immaterial, com ara el paisatge, la cultura popular, la música o la història oral. Aquesta iniciativa multiplica les perspectives de tractament d’un mateix tema i permet una multiplicitat d’abordatges que no podria tenir si es tractés el tema només des d’una sola disciplina.