Torna a les notícies
Josep Maria Salrach: una vida dedicada a la història medieval
Secció: General
28/01/2025

L’IEC homenatjarà el prestigiós medievalista el dijous 30 de gener en un acte obert al públic.

L’Institut d’Estudis Catalans organitza un acte de reconeixement al doctor Josep Maria Salrach i Marés, un dels grans referents en la història altmedieval de Catalunya, el propvinent dijous 30 de gener a les 19 h, a la Sala Prat de la Riba. L’esdeveniment, que comptarà amb destacades personalitats del món acadèmic, vol retre homenatge a la seva extensa trajectòria dedicada a l’estudi de l’edat mitjana, i centrada especialment en la transició de l’antiguitat tardana a la societat feudal i en les estructures polítiques i socials de la Catalunya medieval.

La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, obrirà l’acte amb unes paraules de benvinguda, seguides de la intervenció de Borja de Riquer, historiador i professor honorari del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. També aportaran reflexions sobre la figura i l’obra de Salrach Joaquim Albareda i diverses veus expertes de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, com ara Roser Salicrú, vicepresidenta de l’Institut, Gaspar Feliu, especialista en la història de l’alta edat mitjana, i Tomàs de Montagut, expert en història del dret. La cloenda de l’acte anirà a càrrec de Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica, i del mateix homenatjat. En acabar, es convidarà els assistents a un aperitiu al claustre de l’IEC.

Salrach, un historiador de referència en l’estudi i difusió del període altmedieval català

Després de llicenciar-se a la Universitat de Barcelona el 1969, Salrach es va doctorar amb una tesi innovadora sobre els orígens del comtat de Besalú. Aquesta investigació va assentar les bases del seu treball acadèmic posterior, que es recull en obres fonamentals com El procés de feudalització (s. III-XII), una anàlisi detallada del naixement de les estructures feudals entre els segles VIII i XII.

En l’àmbit institucional, el seu treball ha estat fonamental per a dinamitzar la recerca interdisciplinària en història medieval a Catalunya. Com a membre de l’Institut d’Estudis Catalans, ha liderat projectes clau, i destaca la seva participació en l’obra Justícia i resolució de conflictes a la Catalunya medieval, una ambiciosa col·lecció diplomàtica que analitza la formació i consolidació de les institucions de justícia a Catalunya. El primer volum, publicat el 2018, abasta els segles IX a XI, mentre que el segon volum, presentat recentment al Parlament de Catalunya el 15 de gener de 2025, se centra en el segle XII. Aquest darrer volum recull 873 escriptures del segle XII relatives a l’administració de justícia i la resolució de conflictes a Catalunya, i inclou índexs detallats de jutges, llocs i persones mencionades en els diplomes.

Procedència: Arxiu de l’Institut d’Estudis Catalans. Fotografia: Jordi Pareto

Podeu consultar les seves publicacions a l’IEC Obert mitjançant aquest enllaç.