Torna a les notícies
El percentatge de dones a l’IEC augmenta lentament
Secció: General
22/03/2024

El percentatge de dones membres de l’IEC ha pujat lleugerament en els darrers anys del 20 % al 22,4 % i el de presidentes de les societats filials, del 32 % al 35,7 %. El Pla d’Igualtat, del qual s’està tramitant l’aprovació, i les mesures que ja s’han posat en marxa volen accelerar una representació equilibrada de les dones.  

Des de 2015, l’IEC ha anat incrementant la incorporació de dones en tots els àmbits acadèmics, tot i que els valors percentuals encara són molt baixos.

Pel que fa a les persones treballadores, les dones ja representen el 70 %. L’any 2022 es va constituir la Comissió d’Igualtat i es van fer públiques les dades sobre la paritat a l’IEC (https://igualtat.iec.cat/)

Des d’aleshores, s’han posat en marxa accions, com el pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC, per a fer més visibles i valorar les aportacions de les dones. El programa, que es va estrenar el 2022 respon a la voluntat de l’Equip de Govern d’incorporar la perspectiva de gènere i suposa un reconeixement de les dones de l’Institut, que, amb la seva carrera, han obert camí. Compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona i recull la història de les dones membres i posa en relleu la seva contribució a la ciència dels Països Catalans.

Enllaços als diferents canals on es pot escoltar el pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC:


Si finalment s’aprova el Pla d’Igualtat, s’introduiran canvis en el funcionament estructural de l’IEC, com, per exemple, la composició paritària de les comissions, i s’impulsaran noves iniciatives orientades a augmentar el nombre i la participació de les dones.


Cada any se celebra, a més, un acte institucional per a commemorar el Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, que aquest any es va centrar en la dona i la terra, des de la ciència i l’art (Crònica). Membres de l’Institut d’Estudis Catalans per gènere i edat (Març 2024)