Torna a les notícies
Premis, reconeixements i homenatges al Ple de l’IEC
Secció: General
11/01/2024

El Ple del mes de desembre va esmentar els reconeixements a diversos membres de l’Institut.

Premis•    Martí Domínguez Romero, membre de la Secció de Ciències Biològiques, pel reconeixement a la revista Mètode, de la qual és director, com a millor publicació a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, organitzada per l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), i que es va celebrar al Museu Marítim de Barcelona el dia 30 de novembre.

•    Manel Esteller Badosa, membre de la Secció de Ciències Biològiques, va guanyar, el 24 de novembre, la XXIX edició del Premio Rafael Hervada a la Investigación Biomédica, concedit per la Fundación San Rafael, de Galícia, amb un treball sobre l’ús adequat de la intel·ligència artificial (IA) en la medicina.


•    Màrius Serra i Roig, membre de la Secció Filològica, ha estat seleccionat com a finalista de la 7a edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any per l’obra La dona més pintada, publicada per Proa.

 


Reconeixements

 


•    Andreu Mas-Colell, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, va rebre el dia 15 de novembre la Medalla d’Or al Mèrit Científic 2023, concedida per l’Ajuntament de Barcelona, pel seu esforç per situar el teixit científic en primera línia.

•    Aquesta Medalla va ser concedida també a Lluís Torner i Sabata, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia.

•    Joan Miralles i Monserrat, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser nomenat fill il·lustre de Montuïri el dia 16 de desembre passat.


•    Lluís Torner i Sabata i Nora Ventosa i Rull, membres de la Secció de Ciències i Tecnologia, van ser elegits nous membres del Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT) el 15 de novembre de 2023.

•    L’IEC ha rebut una de les distincions atorgades per part del Consell Municipal de Barcelona a 32 entitats centenàries de Barcelona, per la seva implicació en el desenvolupament i progrés de la ciutat.Homenatges

 


•    Maria Teresa Cabré Castellví, membre emèrita de la Secció Filològica i presidenta de l’IEC, ha rebut l’homenatge del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que ha anomenat TeresIA el projecte centrat en el reforçament de la traducció de terminologia a l’espanyol mitjançant intel·ligència artificial, com a reconeixement a la seva gran tasca en el camp de la terminologia.

•    Joan-Francesc Mira i Casterà, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, va ser homenatjat en la primera edició de la Setmana de la Llengua de Montcada, que es va celebrar del 17 al 24 de novembre de 2023.

•    Josep Vallverdú i Aixalà, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser homenatjat amb un espectacle poètic sobre la seva vida, durant la gala de lliurament del Premi d’assaig Josep Vallverdú que va tenir lloc a la Seu Vella de Lleida, el dia 17 de novembre passat. També va ser reconegut en l’acte de cloenda de l’Any del seu centenari, que es va celebrar al Teatre Municipal de Balaguer el pa