Torna a les notícies
Josep Anton Muñoz de la Fuente: «Els drons han obert un camp enorme, coses que abans no havíem observat, ara les veiem amb una claredat diferent»
Secció: Ciències i tecnologia
18/12/2023

El dijous 14 de desembre es va dur a terme la darrera conferència de l’any del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2023, que organitza la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans. Josep Anton Muñoz de la Fuente, catedràtic de geologia estructural a la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB), investigador responsable del Grup de Geodinàmica i Anàlisi de Conques de la UB i guardonat amb la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària (2002), va impartir la conferència «Evolució de les serralades de muntanyes: factors que en determinen el creixement, el relleu i la relació amb el clima».  

Muñoz de la Fuente va iniciar la conferència dient que «les serralades de muntanyes resulten de l’engruiximent cortical i l’aixecament associat». També va explicar que «les serralades creixen en mida i alçada a mesura que augmenta la convergència entre les plaques que col·lideixen». Muñoz de la Fuente va recalcar que, en els darrers anys, els mètodes d’adquisició de dades han canviat molt. Avui dia les dades estan totalment digitalitzades i «s’utilitzen drons per a obtenir models molt detallats tridimensionals que han obert un camp enorme, perquè coses que abans no havíem observat, ara les veiem amb una claredat diferent». Muñoz de la Fuente va concloure dient que «l’alçada de les serralades depèn de la resistència de les roques i de la reologia i l’amplada depèn de la quantitat d’escurçament» i va afirmar que «el clima i l’erosió associada controlen l’alçada, l’amplada i l’exhumació».