Torna a les notícies
Abel Mariné: «En l’alimentació del futur, els insectes tindran un paper important»
Secció: Ciències biològiques
04/12/2023

Abel Mariné i Jordi Salas-Salvadó, nutricionistes i membres de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, van ser els ponents de la sisena i última sessió d’enguany del Cicle IEC-ARA: «Qüestions IEC: interroguem, entenem, conversem». Les intervencions van girar entorn de la pregunta Què menjarem en el futur?

Abel Mariné va advocar per una alimentació més sana per al futur, en què els llegums han de tenir un paper molt més predominant que ara: «El que passa amb els llegums és que els hem de cuinar, i ens fa mandra. He sentit a dir que fins i tot s’estan llogant pisos sense cuina». També va defensar els aliments de proximitat: «Menjar quinoa vesteix molt, però és un vegetal amb les mateixes propietats que altres cereals que produïm aquí».

 

També va vaticinar que «en l’alimentació del futur, els insectes tindran un paper important. De fet tots hem menjat insectes. Hi ha estudis que asseguren que tot ciutadà d’un país desenvolupat ingereix en forma d’impureses no detectades als aliments entre mig i un quilogram d’insectes l’any. Ara molta gent està proposant seriosament produir-los a gran escala perquè tenen un valor nutritiu molt alt». El nutricionista va finalitzar amb un advertiment: «La població serà cada cop més urbana i s’aposta per l’agricultura vertical en contenidors, sense sòl, però això genera un gran dispendi energètic, cal tornar a mirar al camp».

 

Jordi Salas-Salvadó, per la seva banda, va subratllar que «el sistema alimentari actual està deteriorant el planeta de manera molt ràpida: el 30 % dels gasos amb efecte d’hivernacle venen d’aquests processos, i no només això: la pèrdua accelerada de biodiversitat, l’ús irracional de l’aigua, la degradació del sòl o la desforestació també estan relacionats amb aquest sistema». El nutricionista va mostrar-se convençut que és possible «una alimentació saludable i respectuosa amb el planeta» i va apostar també per una reducció del malbaratament d’aliments i per una producció més sostenible.

 

Maria Corominas, vicepresidenta de l’IEC, va anunciar que el cicle IEC-ARA: «Qüestions IEC: interroguem, entenem, conversem» es reprendrà el 2024 amb noves sessions.

 

Si voleu recuperar la sessió Què menjarem en el futur?, ho podeu fer aquí.