Torna a les notícies
Es posen en marxa quatre nous projectes en el marc de la Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project (CBP)
Secció: Ciències biològiques
01/12/2023

Amb la finalitat de contribuir al coneixement de la biodiversitat del nostre medi i, gràcies al suport del Departament de Recerca i Universitats, l’IEC ha realitzat la segona convocatòria del 2023 d’ajuts per a la recerca en biogenoma (genoma de la biodiversitat).

Aquesta recerca té  l’objectiu de seqüenciar el genoma de les espècies eucariotes en els territoris de parla i cultura catalanes i està impulsada per la Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project (CBP), en el si de la Societat Catalana de Biologia (SCB) i de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), ambdues filials de l’IEC.


D’un total de dotze projectes presentats a la convocatòria per investigadors procedents d’universitats i centres de recerca de referència, se n’ha proposat finançar un total de set, dividits en dues etapes: la primera començarà el proper dia 1 de desembre i inclou quatre projectes, per un import total de 270.484,37 €, i la segona s’iniciarà a partir del 2024, condicionada a la confirmació de la disponibilitat prevista per a l’any vinent.


Els quatre projectes que ara comencen estan orientats a seqüenciar genomes d’una àmplia gamma taxonòmica d’espècies eucariotes, incloent-hi: artròpodes que habiten coves molt especialitzades; plantes, algunes de les quals tenen un important valor alimentari o medicinal; serps verinoses i no verinoses, i ocells emblemàtics del territori. Es tracta d’estudiar el biogenoma d’espècies endèmiques del país, moltes d’elles amenaçades, per a poder millorar-ne les polítiques de conservació i de gestió.


Resolució dels ajuts disponible aquí.