Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna al butlletí
Teresa Cabré presenta el llibre Terminology. Cognition, language and comunication
Secció: Llengua
27/11/2023

El dijous 16 de novembre Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, va presentar, juntament amb Mercè Lorente, membre la Secció Filològica, el llibre Terminology. Cognition, language and comunication, dins el marc de l’11a Cimera de Terminologia: «Innovació i sostenibilitat», celebrada a l’IEC i organitzada per l’Associació Europea de Terminologia, el TERMCAT i l’IEC.

Teresa Cabré va argumentar que aquest llibre neix de la voluntat de seguir responent a qüestions que li van començar a sorgir als anys noranta, a partir de preguntes com ara: «Per què Wüster diu que la seva teoria general és una teoria descriptiva quan, en realitat, el que observo és prescripció?». Cabré va explicar que amb el temps va anar trobant les respostes a aquestes qüestions i que les va anar recollint en el llibre La terminología. Representación y comunicación, que va publicar l’any 2000, i que ara ha acabat d’aplegar en aquesta nova publicació. Cabré va fer servir la metàfora del peix viu i el peix congelat per a explicar, d’una manera més entenedora, que el que anomenem terminologia es pot mirar des de perspectives diferents. Cabré va dir que «el peix congelat és un peix immòbil, que no canvia de color, que no es belluga. Si pensem en el peix que era abans de congelar-lo, veurem que era un peix que vivia al mar o al riu, i, per tant, veiem que és un objecte dinàmic que canvia de color, que, a més a més, ens deixa veure’l des de diferents perspectives, des de la cua, des del cap i de costat».
 
Teresa Cabré volia una teoria que no fos només descriptiva, sinó que també fos explicativa, i va afegir que els seus col·laboradors van batejar la seva teoria com la teoria comunicativa de la terminologia, que lliga tots els escenaris amb una sèrie de principis que va detallar: «Tot objecte de coneixement és polièdric, té el principi del multiaccés i de la perspectiva, el principi de la focalització i el principi de no contradicció». Cabré va concloure la presentació explicant que aquest llibre recopila tota una sèrie d’articles que es van publicar després de l’any 2000 i que «són passes per a la construcció de la seva teoria». Va declarar que per a ella «la terminologia és un conjunt d’unitats compostes per coneixement, llenguatge i comunicació, és a dir, per aspectes culturals i socials».