Torna a les notícies
Trinitat Pradell pronuncia el discurs de presentació com a membre del’IEC
Secció: General
17/11/2023

El dilluns 13 de novembre, Trinitat Pradell, doctora de la Universitat Politècnica de Catalunya i professora de física aplicada, va fer el discurs de presentació com a membre numerària de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, titulat La ciència de l’art, la conservació i la història. 

Pradell va iniciar la ponència afirmant que «la característica principal que diferencia l’home de les altres espècies és la seva creativitat. És el resultat d’un procés cognitiu en el qual es genera un producte nou». Va explicar que en la prehistòria els éssers humans manipulaven i alteraven els materials per aconseguir eines que els permetessin obtenir objectes amb noves prestacions i propietats, la qual cosa va donar lloc a les primeres manifestacions del que avui dia s’anomena art, «el procés creatiu sempre ha estat lligat a la interacció de l’home amb els materials i porta associat un aprenentatge». 

 
A més, Pradell va comentar que la cultura inclou tant els objectes (patrimoni material) com el coneixement (patrimoni intangible) que permet la producció dels objectes. «Recollir, classificar i estudiar els objectes ha estat i és una manera de conèixer i alhora preservar la nostra cultura per a les generacions futures». La ciència de la conservació té caràcter interdisciplinari i involucra àmbits tan diversos com són la ciència de materials, ciències pures com la química, la física, la biologia i la geologia, i l’enginyeria, així com la història i l’antropologia. Pradell va concloure la seva ponència dient que «podem afirmar que l’empremta de la ciència en la història ja és un fet».