Torna a les notícies
La Societat Catalana de Biologia organitza una conferència sobre la teoria de l’endosimbiosi de Lynn Margulis
Secció: Ciències biològiques
03/10/2023

La Societat Catalana de Biologia (SCB) va convidar, el dijous 28 de setembre, el biòleg i investigador mexicà Antonio Lazcano Araujo, professor de la Facultat de Ciències de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), a parlar de la teoria de Lynn Margulis, en què es replantejava el paper de l’endosimbiosi en l’origen de les cèl·lules eucariotes.

Margulis sempre s’havia sentit atreta per un camp encara poc estudiat: els bacteris,  llavors considerats poc més que uns agents infecciosos. El que la científica va proposar va ser que les cèl·lules eucariotes, és a dir, les cèl·lules amb nucli, van evolucionar a partir de la simbiosi entre bacteris que existien independentment. D’aquesta manera, donava una explicació a un dels dilemes més importants de la biologia: el pas de la cèl·lula procariota a l’eucariota.

 

 

El conferenciant va explicar com la seva teoria va ser rebutjada per moltes revistes, i que no va ser fins a l’any 1967 que es va publicar al Journal of Theoretical Biology. Margulis es va haver d’enfrontar a molts atacs. Defensava la cooperació com un dels principals motors de l’evolució, mentre que el darwinisme més tradicional advocava per la supervivència del més apte. Avui, la seva teoria sobre l’origen de la cèl·lula eucariota és àmpliament acceptada.

 

Abans de Margulis, l’endosimbiosi va ser discutida per molts científics, però, «un examen detallat demostra que, excepte en casos molt específics, no eren més que especulacions típiques de l’atmosfera antidarwinista que imperava a principis del segle XX», va explicar Lazcano. «En canvi, ella va proposar un esquema multidisciplinari i va fer prediccions específiques», i va afegir que sempre va fer esforços per reivindicar la feina dels seus precursors.