Torna a les notícies
Mor Jaume Porta, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia
Secció: General
23/09/2023

El divendres 22 de setembre va morir Jaume Porta i Casanellas, catedràtic d’edafologia i química agrícola de la Universitat de Lleida (UdL), de la qual va ser el primer rector (1993-2003), després de la restauració. Era membre de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1997. Tenia setanta-nou anys. 

 Jaume Porta i Casanellas era enginyer agrònom per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i diploma d’estudis avançats (DEA) de la Universitat de Nancy (França). Va ser catedràtic de la Universitat Politènica de Catalunya i primer rector de la Universitat de Lleida, de la qual va impulsar la celebració del 700è aniversari. L’Estudi General de Lleida va ser la primera universitat de l’antiga Corona d’Aragó i va ser fundada l’any 1300 per Jaume II.

 

Jaume Porta va ser un dels grans impulsors de l’edafologia a l’Estat i a Catalunya. Aquesta ciència estudia els sòls com a substrat del món vegetal. Porta va contribuir a la realització de mapes de sòls i també a normalitzar la terminologia d’aquesta ciència en català. De fet, actualment era director del Diccionari multilingüe de la ciència del sòl (DiccMCS), un diccionari en català, gallec, espanyol i portuguès amb equivalències en anglès, eusquera i francès, que és un projecte de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.
 
Porta i Casanellas era president honorífic de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl (SECS), col·legiat d’honor del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) i havia estat guardonat amb la Medalla de l’Estudi General de Lleida, la Medalla de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la Medalla de la Ciutat de Lleida. El 3 d’octubre de 2019, la UdL va homenatjar el seu exrector donant el seu nom a la biblioteca ubicada al Centre de Cultures, i el 17 de maig de 2021 ho van fer els companys de la universitat.