L’IEC per dins

Torna al butlletí
OAHP: posar la lupa sobre la història i el patrimoni del país

L’Oficina d’Assessorament Històric i de Patrimoni (OAHP) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que depèn de la Secció Històrico-Arqueològica (SHA) que presideix Ramon Pinyol, s’ocupa principalment d’elaborar i tramitar dictàmens sobre els símbols dels ens locals i els béns culturals d’interès nacional. També, respon a les consultes de caràcter històric i artístic de totes aquelles qüestions relacionades amb la història i el patrimoni del país que se sol·liciten a l’IEC. L’equip de l’OAHP està format per Albert Balcells, el director acadèmic, i Josep M. Palau i Baduell, com a responsable.

Durant aquest 2023 ha estudiat, redactat i tramitat informes de l’escut de la Figuera i de les banderes del Taladell, Farrera, Baix Pallars, Sant Joan de Vilatorrada i Gandesa.

 

 

Banderes del Baix Pallars, Ferrada, Sant Joan de Vilatorrada i Taladell.

 

 

Durant el 2022 es van analitzar els escuts de les poblacions de l’Estartit, Martorelles, Palau d’Anglesola i Farrera, entre d’altres. I també les banderes de Juià, la Sentiu de Sió, Sant Fost de Campsentelles, Riudarenes i Palau d’Anglesola.

 

 

Escuts de Farrera i de l'Estartit i banderes de Juià i Sentiu de Sió.

 

 

Pel que fa als béns culturals d’interès nacional, durant aquest 2023, l’OAHP ha analitzat onze elements ferroviaris, propietat de diferents ajuntaments i entitats, així com sis monuments històrics: la Casa Sayrach, el Dipòsit de les Aigües i la seu de l’Editorial  Gustavo Gili, a Barcelona, l’Església Nova de l’Assumpció del Pont de Suert, Sant Joan de Bellcaire, a l’Empordà, i Sant Salvador de Breda.

 

 

 Casa Sayrach de Barcelona, Sant Joan de Bellcaire, a l’Empordà, Església Nova de l’Assumpció del Pont de Suert, i Sant Salvador de Breda

 

 

També quatre elements del patrimoni festiu (el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà, el Drac de Vilafranca del Penedès, la geganta de cal Fiol de l’Arboç, el gegantó Lladrefaves de Valls) i sis conjunts d’elements immobles del patrimoni marítim, pesquer i salador de l’Escala (Alt Empordà).

 

 

 Drac de Vilafranca del Penedès, geganta de cal Fiol de l’Arboç i gegantó
Lladrefaves de Valls

 

 

Pel que fa a zones arqueològiques, s’ha informat sobre el jaciment ibèric de Puig Castellar, a Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac. Finalment, l’OAHP va elaborar una proposta sobre la delimitació de l’entorn de protecció de les pintures rupestres d’Alfés (Alfés i Aspa).

 

Dipòsit de les Aigües, a Barcelona, el jaciment ibèric de Puig Castellar i la seu de l'Editorial Gustavo Gili

 

 

D’altra banda, l’Oficina ha donat suport tècnic i acadèmic en el peritatge judicial sobre el castell de Cap Roig que ha elaborat Imma Lorés, membre de la Secció Històrico-Arqueològica.

 


 

Castell de Cap Roig

 

 

Altres projectes rellevants de la SHA en els quals participa l’OAHP són la recerca sobre els Monuments Commemoratius de Catalunya, el Pirineus Romànics, el Repertori de Col·leccionistes i Col·leccions d’Art i Arqueologia de Catalunya i el Diccionari d’Artistes Catalans, Valencians i Balears. Aquest darrer projecte, fet en col·laboració amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), està dirigit per Francesc Fontbona, Eduard Vallès i Bonaventura Bassegoda, tots tres membres de l’IEC. El Diccionari d’Artistes Catalans, Valencians i Balears es presentarà aquesta tardor.