Els acadèmics responen

Torna al butlletí
Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC, amb Marta Prevosti, Nora Ventosa i Montserrat Castelló

Tres dones amb tres passions ben diferents es posen davant el micròfon per compartir les experiències professionals i personals que les han dut a l’excel·lència en les respectives disciplines. L’arqueòloga Marta Prevosti, l’enginyera industrial Nora Ventosa i la catedràtica en psicologia Montserrat Castelló són les protagonistes dels darrers episodis del pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC.

Marta Prevosti i Monclús és membre de l’IEC des de finals del 2018. Doctora en filosofia i lletres, secció d’història antiga, per la Universitat de Barcelona, del 2005 a la seva jubilació ha estat investigadora sènior de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Anteriorment havia estat professora titular d’arqueologia de la Universitat de Barcelona i directora del Museu de l’Estampació de Premià de Mar. 

Nora Ventosa i Rull és membre de l’IEC també des de finals del 2018. Ventosa és enginyera química, en l’especialitat de química orgànica, per l’Institut Químic de Sarrià i investigadora científica a l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

Montserrat Castelló és membre de l'IEC des de 2020 i és també vicepresidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials. És llicenciada en psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1989), en la qual es doctorà l’any 1993 amb una de les primeres tesis en català sobre l’escriptura a l’ensenyament secundari.

Durant aquest 2024 es publicaran més capítols del pòdcast. Dolors Vaqué i Teresa Abelló en seran les següents protagonistes. 

El programa, que es va estrenar el 2022 a les plataformes Spotify, iVoox i Apple Podcasts, respon a la voluntat d’incorporar la perspectiva de gènere en les accions de l’IEC i va néixer com un record i reconeixement a les dones de l’Institut, que, amb la seva carrera, han obert camí al coneixement. 

La iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, recull la història de les dones membres de la institució —que avui representen un 17 % dels membres— i posa en relleu la seva contribució a la ciència i la recerca dels Països Catalans. 

Enllaços al pòdcast: