Torna a les notícies
Francesc Albardaner presenta a l’IEC noves proves que apunten que Cristòfor Colom era català
16/05/2012

Era català Cristòfor Colom? «Encara no hi ha prou proves que demostrin que era català, però tampoc que fos genovès; hi cal continuar treballant». Josep Massot i Muntaner, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, va introduir amb aquestes paraules la conferència «La catalanitat de Colom. Estat de la qüestió i noves proves inèdites», que va pronunciar Francesc Albardaner el 15 de maig a l’IEC. Albardaner, investigador sobre l’origen de Colom, «ha treballat moltíssim i ha recopilat molta documentació que mostra que el descobridor d’Amèrica tenia un entorn català; la seva feina ha donat un bagatge considerable a recerques molt més profundes i crítiques del que hi havia fins ara». L’organització de la conferència va ser a càrrec de la Societat Catalana d’Estudis Històrics. En l’acte també va intervenir Jaume Sobrequés, president de la filial.

Francesc Albardaner, que investiga els orígens de Colom des del 1986, va centrar la seva intervenció en la descoberta de diversos documents. D’una banda, el que ha anomenat document Richart, en honor a l’investigador que l’hi va cedir: Jaume Richart Gumà. Aquest document revela, entre altres coses, la vinculació de personatges de l’esfera més pròxima de Colom com són els Vespucci, Francesco de Bardi ―futur cunyat de Colom― i Giovanni Caboto amb València, una dècada abans del descobriment. D’altra banda, Albardaner va ensenyar com els documents del Plet de Veragua ―un litigi de trenta anys de durada que tenia per objectiu repartir l’herència de Colom― mostren que el cognom de la nissaga familiar s’escriu amb ema final. Tot i aquestes proves, per ara no s’ha trobat cap arxiu, ni a Catalunya ni a Gènova, d’una família on hi hagi els germans Bartomeu, Cristòfor i Jaume.

L’historiador peruà Luis Ulloa va ser el primer a defensar la catalanitat de Colom, el 1927, i això va motivar una sèrie d’investigacions per a demostrar-ho. Malgrat tot, segons Albardaner, «per als italians, el tema de la nacionalitat del descobridor és un tema que donen per tancat i barrat».

Recull de premsa