04/02/2022

La jornada STEM: Visibilitzem l’Enginyeria, una oportunitat per compartir experiències i teixir complicitats


L’associació Young IT Girls i AMIT-Cat, l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Tecnologia, van organitzar el dimarts 1 de febrer la jornada STEM: Visibilitzem l’Enginyeria. L’objectiu de la trobada era donar a conèixer la feina que fan científiques i tecnòlogues catalanes en l’àmbit de les STEM i, alhora, donar una oportunitat als assistents per generar complicitats, xarxes de col·laboració i aprenentatge. 

La consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge, que va cloure el congrés, va apuntar: «Aquesta jornada és un exemple de com les dones ens unim per anar més lluny i tenir més veu. Segur que heu avançat teixint noves complicitats.» Verge va explicar que el seu departament, que té mig any de vida, vol «liderar la transformació feminista del país en tots els àmbits i eradicar la discriminació que pateixen les dones». En aquest sentit, va advocar per incorporar la perspectiva de gènere en totes les polítiques que fa el govern i va defensar unes STEM que tinguin en compte qüestions com la batalla contra la violència de gènere».

En la jornada hi va participar com a ponent l’enginyera industrial Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciència i Tecnologia de l’IEC, que va explicar la seva trajectòria des que era una nena. Durant la seva exposició, va recordar que quan va començar la carrera «els nois tenien més coneixements, perquè havien estat més enfocats cap a estudis tècnics». Actualment, amb tota una llista d’objectius i reptes acomplerts, Casal conclou que «l’enginyeria és un camp apassionant que requereix una adaptació constant per no caure en l’obsolescència».

El programa també va incloure la intervenció de l’enginyera informàtica Núria Castell-Ariño i de l’enginyera biomèdica Judit Giró. La jornada es va completar amb una taula rodona amb Estrella Montoliu, Imma Estrada i Karina Gibert.


 

‹‹123456...259