Agenda

dilluns  20 gener 2020
19.15 h
L’edició genòmica en plantes

dilluns  20 gener 2020
Dia 20:10 h/ Dia 21:12 h
25a Conferència Fèlix Serratosa 

dimecres  22 gener 2020
19 h
Cloenda de l’exposició «Joaquim Miret i Sans (1858-1919). Una vida dedicada al patrimoni català»

dijous  23 gener 2020
18.30 h
Cicle Dijous de ciència

dijous  23 gener 2020
19 h
Taula rodona Contra discriminació, objecció de llengua?

dilluns  27 gener 2020
19 h
XXXIV Cicle de Conferències: «Els sants i els seus escenaris»

dimecres  29 gener 2020
18.30 h
Acte en record de Tomàs Vidal (1941-2019), amb la presentació del llibre pòstum Cartografia històrica, de l’Enciclopèdia de Menorca

dimecres  29 gener 2020
19 h
Tercera conferència del cicle Física oberta

dijous  30 gener 2020
19 h
Col·loqui «Exhibiting anatomy in Montpellier: a work still in progress»

dilluns  3 febrer 2020
18.30 h
Sessió en memòria de Joan Antoni Solans i Huguet


:: Més activitats ::
 
10/01/2020
Les matemàtiques són presents en el 6 % de l’ocupació total de l’economia espanyola

Així ho demostra un estudi encarregat per la Red Estratégica de Matemáticas (REM), una entitat vinculada a l’Administració de l’Estat, on s’integra el Centre de Recerca Matemàtica (CRM), fundat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). L’estudi es va presentar a l’IEC el 8 de gener. 

Joandomènec Ros, president de l’IEC, que va obrir la jornada, va fer valer les matemàtiques, afirmant que «sense les matemàtiques les altres ciències no tindrien la força que tenen».

Per la seva banda, Dolors Herbera, presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’IEC, va subratllar la importància de l’estudi, que «visualitza un fenomen: els estudiants de matemàtiques estan trobant feina a la indústria, en llocs que fa anys eren impensables». «La realitat ha canviat en els darrers vint o vint-i-cinc anys», va afegir. També va esmentar que «avui podem veure com la matemàtica més teòrica pot traslladar-se a una aplicació pràctica en un temps raonablement curt». Per acabar, va mencionar proves mèdiques (com la ressonància magnètica), les targetes de crèdit, les factures o el telèfon mòbil, exemples quotidians en els quals les matemàtiques són molt presents.

Diego Vizcaíno Delgado, de la consultora Analistas Financieros Internacionales (AFI), responsable de l’informe, va ser l’encarregat de presentar-ne els resultats. L’estudi conclou que les activitats que requereixen alts coneixements matemàtics suposen el 6 % de l’ocupació total de l’economia espanyola, un percentatge que es tradueix en un milió de llocs de treball. També indica que el pes de les matemàtiques en termes del valor afegit brut (VAB) espanyol és d’un 10 %. Vizcaíno va destacar la presència d’aquesta ciència al llarg de la història, ja en època prehistòrica, quan es feia servir per a comptar els animals o per a preveure inundacions. Avui, però, és més important que mai, perquè, va apuntar, «la revolució digital es basa en gran manera en el coneixement matemàtic». 

L’acte va finalitzar amb una taula rodona sobre matemàtica i innovació, en la qual van participar Tomás Alarcón, professor ICREA i IP del Grup de Biologia Matemàtica del CRM; Roger Forcada, lead data scientist a Boston Consulting Group; Montserrat Guillén, catedràtica del Departament d’Econometria de la Universitat de Barcelona i directora de RiskCenter, i Regina Llopis, especialista en intel·ligència artificial i presidenta del Grupo AIA.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Catalan Social Sciences Review (número 9)

 

A cura d’Enric Gallén i Gerard Guerra

Teatre

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència